Dodaj do ulubionych

Prośba o ocenę projektów

04.06.06, 09:27
Zastamawiam się nad tymi dwoma:
www.domfort.pl/projekt.php?opcja=opis&id=66&nazwa_projektu=WIERZBA%
20II - z tym ze garaż na 1 auto
lub
www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&&z=opis&id=1697
Chodzi mi o dom parterowy z użytkowym poddaszem, nieduży, ważne są koszty.
Z gory dziękuję za opinie.
Obserwuj wątek
    • anciaahk up 05.06.06, 07:22
      • Gość: Rysiek Re: up IP: *.stargard.mm.pl 10.06.06, 00:38
        Oba sa brzydkie, bierz dwa, jakiej chcesz rady? nie wiesz jak chcesz mieszkac? nie wiesz co ci sie podoba? nie wiesz w jakim chcialabys domu zamieszczac? te prosby sa idiotyczne, na forum mozna zapytac jakich gwozdzi uzyc albo czym pomalowac sciany, ale na takie podstawowe pytania odpowiedz sobie sama, albo wydrukuj wizualki i spytaj sasiadki ona cie pewnie lepiej zna niz cale to forum. Pozdrawiam
        • anciaahk Re: up 10.06.06, 23:09
          takich wątkow jest mnóstwo, wszyscy jakos doradzają na temat projektów, mówią
          na co zwrócić uwagę, co w projekcie jest niezbyt ciekawe, a co nie zda egzaminu
          w praktyce itd i o tego typu opinie mi chodziło
          nie pytam o odczucia estetyczne tylko o koszty i funkcjonalność
          jeśli nie wiesz co odpisać - po prostu nie odpisuj
          pomysł z sąsiadką - fantastyczny! sama bym na to nie wpadła
    • anciaahk Re: Prośba o ocenę projektów 09.06.06, 19:12
      dlaczego nikt mi nie chce pomóc?
      nie znam żadnego fachowca, a podejmując decyzję wolę wiedzieć czy dobrze
      wybieram czy nie
      tylu osobom tutaj doradzacie, podpowiedzcie coś i dla mnie, prosze
      • wojtek33 Re: Prośba o ocenę projektów 09.06.06, 20:53
        Dajesz linka do projektu za min. 500 tys. zł i oczekujesz darmowych porad na
        forum? Najlepszą odpowiedzią zawsze będzie skierowanie do architekta.
        • Gość: kawa Re: Prośba o ocenę projektów IP: *.sg.gov.pl / 195.116.32.* 10.06.06, 01:41
          podaj przynajmniej w jakiej kwocie chcesz się zamknąć
        • anciaahk Re: Prośba o ocenę projektów 10.06.06, 23:05
          ludzie skąd mogę wiedzieć że to projekt za 500 tysięcy, tak jak pisałam
          kompletny laik...
          jakby mnie było stać na indywidualnego doradcę nie zadawałabym pytań tutaj
          jeśli nie masz nic do powiedzenia/skomentowania/dodania - to się nie uaktywniaj
          i nie komentuj
          a tygodniową frustrację wyładuj na zonie lub psie - a nie na mnie
    • Gość: madziak78 Re: Prośba o ocenę projektów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 09:00
      jak dla mnie Akacja jest super - i w srodku tez ma fajny rozkład.

pozdrawiam,madziak78
      • Gość: safi Re: Prośba o ocenę projektów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 11:51
        tia... W Akacji, zeby gosc usiadl na kanapie w salonie, to musi najpierw
        zwiedzic cale mieszkanie. Plusem jest rozmiar pokoi na parterze. Wreszcie nie
        10-12 m2. Podoba mi sie tez mozliwosc wniesienia zakupow z samochodu
        bezposrednio do spizarki. Nie wiem tylko, jak takie wchodzenie do domu przez
        kuchnie spisuje sie np zima.
        • anciaahk Re: Prośba o ocenę projektów 10.06.06, 23:06
          dzięki, to przynajmniej konkretnie, wiem na co zwracać uwagę
          • anciaahk Re: Prośba o ocenę projektów 10.06.06, 23:11
            A to przykłady watkow, które dowodzą, że swoim pytaniem nie urwałam się z
            księżyca:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=42603885
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=43341697
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=42962281
            itd nie chce mi się szukać więcej
            • Gość: mif Re: Prośba o ocenę projektów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 23:25
              anciaahk napisała:
              > itd nie chce mi się szukać więcej

A szkoda. Na wypowiedziach z tego forum można się wiele nauczyć:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=32944524&a=32980248
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571&a=25650786
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=33290777&a=33310742
              Jak zakończysz budowę, już nie będziesz laikiem :)
              • anciaahk Re: Prośba o ocenę projektów 11.06.06, 10:45
                Forum czytam raptem miesiąc, coś tam niby już wiem, ale to baaardzo mało,
                przyznam, że z wielkim zaciekawieniem czytam Twoje wypowiedzi.
                Nie wiem czy to nie Twoją opinię gdzieś czytałam nt gotowych projektów -
                budujecie dom za 300tys a na projekt chcecie wydać 1500 - to daje do myślenia.
                A co do projektów - narazie kieruję się estetyką i gdzieś zasłyszanym
                stwierdzeniem (nie wiem na ile słusznym), że bryła powinna być
                kwadratowa/prostokątna/ i maksymalnie prosty dach. Może wybrane projekty nie są
                z tym zbieżne... ale mam dopiero 25 lat i na budowie znać się póki co nie znam.
                Chociaż pewnie zanim ją skończę to będzie z tym nieco lepiej :). Narazie z
                racji tego, że częściowo zajmuję się kredytami budowlanymi to widzę i
                kosztorysy i projekty i rozmawiam z ludźmi pytając co nimi kierowało przy
                wyborze projektu itd. Rzadko są to sumy 500 tys. z eguły mieszczą się w 300 lub
                niżej.
                Ale się nagadalam, dzięki mif za wskazówki, póki co szukam dobrej działki a
                projekt to tak przy okazji.
                • Gość: mif Re: Prośba o ocenę projektów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 11:26
                  anciaahk napisała:
                  > wyborze projektu itd. Rzadko są to sumy 500 tys. z eguły mieszczą się w 300

To są sumy z kosztorysów gotowców. Prawdziwe koszty są minimum 30% większe :(

> póki co szukam dobrej działki

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=18948503&a=20223505
                  • anciaahk Re: Prośba o ocenę projektów 11.06.06, 12:03
                    Ludzie nie występują potem o zwiekszenia kwoty kredytów a przynoszą informację
                    o zgloszeniu budynku do użytkwonia więc mniemam, że mieszczą się w kwocie
                    kredytu, jaką biorą.
                    Co do twojego posta dotyczącego działki - średnio kumam, nie wiem czy to
                    niedziela, czy zaspanie czy brak tlenu w mózgu, a może zwyczajna tempota
                    1. Czy polecasz czy nie wsie - skapowałam, że jeśli wieś to duża,a jeśli na wsi
                    to w centrum?
                    2. Cow wypadku, gdy mieszka się w mieście 30-tys, wsie są blisko, niezbyt duże,
                    komunikacja - hmmm na pewno nie taka jak ze wsi podwarszawskich do wawy,
                    aha i są to mazury
                    jakieś sugestie?
                    aaa i co z dowozem/iodbiorem dzieci ze szkoły, zajęć dodatkowych itd, co
                    prawda zanim będę je miała i zanim przyjdzie czas na szkołę, pewnie zmieni się
                    to milion razy, ale wolę mieć jakieś informacje już teraz
                    jak siebie czytam, to jakbym była blondynką, ale mam nadzieję, że można mnie
                    załapać
                    • Gość: mi Re: Prośba o ocenę projektów IP: *.adsl.univie.ac.at 11.06.06, 22:24
                      ta blondynka mnie tak rozczulila, ze odpowiem:-)
                      Przynajmniej z zupelnie subiektywnego punktu widzenia:
                      z dwojga ... to juz raczej ta akacja
                      pozdr
                    • Gość: mif Re: Prośba o ocenę projektów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 21:40
                      anciaahk napisała:
                      > Ludzie nie występują potem o zwiekszenia kwoty kredytów a przynoszą
                      informację
                      > o zgloszeniu budynku do użytkwonia więc mniemam, że mieszczą się w kwocie
                      > kredytu, jaką biorą.

Bo już nie dostaną :(

> 2. Cow wypadku, gdy mieszka się w mieście 30-tys, wsie są blisko, niezbyt
                      duże,
                      >
                      > komunikacja - hmmm na pewno nie taka jak ze wsi podwarszawskich do wawy,

Nie tylko W-wa ma dobrą komunikację. Poza "pępkiem" jest proeincja :)
                      Mazury faktycznie nie należą do rozpieszczonych w komunikację. I wsie są
                      niewielkie. Jan
                      k na Mazury, 30-tysięczne miasto, jest duże. Wybrałbym promień od granic miasta
                      8 - 10 km, wieś blisko szosy warszawskiej lub wojewódzkiej, tylko działkę nie
                      przy tej drodze.
                      Przepraszam, ale straciłem z oczu Ywoje pytanie. Dopiro teraz...
    • Gość: bolek Re: Prośba o ocenę projektów IP: *.attu.pl 11.06.06, 22:47
      Witam.jeżeli chodzi o te projekty to zrobienie dachu w obu przypadkach będzie
      Cię kosztowało majątek a i na poddaszu nie będzie dużo miejsca po prostu same
      klitki. Proponuję Ci znależć coś z mniej skomplikowanym dachem,ale zrobisz jak
      uważasz bo to Twoja kasa. Mnie by tylko cieszyła ilośc mkw. na Twoim dachu.
      • anciaahk Re: Prośba o ocenę projektów 12.06.06, 08:01
        wydawało mi się, że te dachy są proste(??), moja kuzynka wybudowała dom pod
        Łodzią, co prawda bez użytkowego poddasza ale dach (wg mnie ;)) podobny do tych
        co wybrałam, a budowała projekt ze strony
        www.kossakowski.com.pl/beta.html.
        Zamknęła się w 130 tys, fakt że robociznę miała za pół darmo.
        • Gość: niki Re: Prośba o ocenę projektów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:06
          przemyśl, właśnie poznałam ludzi, którzy go wybudowali. Mówią, że zero
          przestrzeni porównywali z moim starym z lat 80-tych.
        • Gość: bolek Re: Prośba o ocenę projektów IP: *.attu.pl 12.06.06, 21:13
          130 tyś to masz na mysli dach czy cały dom?
          • Gość: ancia Re: Prośba o ocenę projektów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 22:17
            z tego projektu co wkleiłam z kossakowskiego - cały dom, rok temu:)
            • Gość: bolek Re: Prośba o ocenę projektów IP: *.attu.pl 12.06.06, 22:32
              Nie wiem czym ma pokryty dom Twoja kuzynka ale koszt samego dachu w betonie lub
              w byle jakiej ceramice w tych projektach wyniesie cirka 40 -45 tys zl. nie
              licząc robocizny oraz ceny drewna konstrukcyjnego rzecz jasna i nie wiem czy
              ona trochę nie upiększa tych kosztów.
      • kasia_exo Re: Prośba o ocenę projektów 13.06.06, 12:24
        Zdecydowanie wolę Akację. Ma bardziej funkcjonalne rozmieszczenie pomieszczeń -
        jak dla mnie oczywiście.
    • Gość: gandzia Re: Prośba o ocenę projektów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 10:38
      witam, właśnie budujemy Wierzbę II - nigdy bym takiego nie wybrała, mężowi się
      spodobał i teraz żałuję że wogule się zgodziłam. Jes bardzo drogi, nieprzytulny
      i niefunkcjonalny. Duża powierzchnia a pokoiki małe. Trochę przerobiłam, jest
      lepiej ale szukaj innego projektu. Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka