Dodaj do ulubionych

Wszystko o klimatyzatorach i oczyszczaczach pow...

28.06.06, 10:38
A nie lepiej pomyśleć wcześniej i zbudować taki dom, w którym nawet w
największe upały temperatura nie przekracza 25 stopni (obecnie mam 23-24)?

Szkoda kasy i zdrowia na klimę. Moi rodzice mieszkali kilka lat w
klimatyzacji (przez większą część roku) i raczej na zdrowie im to nie wyszło.
Obserwuj wątek
    • Gość: q Re: Wszystko o klimatyzatorach i oczyszczaczach p IP: *.acn.waw.pl 28.06.06, 11:19
      Wszystko o klimatyzacji?
      A koszty zakupu i ekploatacji?
      • manhu Re: Wszystko o klimatyzatorach i oczyszczaczach p 28.06.06, 16:45
        OK.1500 koszty zakupu, a prąd 50-100 zł/miecha, czyli trzeba nie mieć wszystkich klepek by nie mieć klimy.

Aha i jedna uwaga, moja klima schładza nie jak to tu napisane do 23-25 ale do 19 na noc, a w dzień gdy chłodzę cały dom do 22 (siedzę w grubym swetrze:)
        • Gość: ja Re: Wszystko o klimatyzatorach i oczyszczaczach p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 18:20
          chyba nienormalny jesteś, za dużo prądu masz? i co z tego że Cię stać, nie
          prościej zdjąć ten gruby sweter? i stary zajebistą masz tą klimę, do 19 na noc,
          naprawdę Ci zazdroszczę, pochwal się co jeszcze masz fajnego.
          • mark.parker System ewaporacyjny 28.06.06, 18:35
            Po raz pierwszy mam w domu (Nowy Meksyk, USA) system ewaporacyjny. Działa
            doskonale, a koszt prądu sięga miesięcznie maksimum 20-30 dol. Takim systemom
            sprzyja niska wilgotność powietrza w NM. Rozumiem, że w klimacie wilgotniejszym
            nie działa tak dobrze. Dotychczas chłodziłem mieszkania zawsze zmrożonym
            powietrzem z centralnego chłodzenia i koszty były wyższe przy znacznie
            mniejszych powierzchniach.
          • manhu Re: Wszystko o klimatyzatorach i oczyszczaczach p 29.06.06, 14:42
            Gość portalu: ja napisał(a):
            > chyba nienormalny jesteś, za dużo prądu masz? i co z tego że Cię stać, nie
            > prościej zdjąć ten gruby sweter? i stary zajebistą masz tą klimę, do 19 na noc,
            > naprawdę Ci zazdroszczę, pochwal się co jeszcze masz fajnego.
            A co chcesz wpaść i ukraść? :) No dobra mam jeszcze kompa wartego więcej niż klima:) A w swetrze muszę siedzieć, bo chłodzę cały dom i żeby u rodzinki było 24st (i żeby mogli usnąć) u mnie musi być 21,5-22.
        • Gość: cubzas Trzeba byc wyjatkowym burakiem by klime miec... IP: *.70.171.66.subscriber.vzavenue.net 28.06.06, 22:17
          -klimatyzacja zuzywa niepotrzebnie energie
          -jest kosztowna
          -jest niezdrowa (stad te alergie w US) i przeziebienia spowodowane czesta
          zmiana temperatury
          -w naszym klimacie klimatyzacja jest zbedna (ile dni w roku temperatura
          przekracza 25 stopni C?)

Nie dajcie sie ludziska omamic bezsensowna kampania PR!
    • mageillusionist Re: Wszystko o klimatyzatorach i oczyszczaczach p 28.06.06, 11:28
      no spoko, ale co zrobisz kiedy dom juz jest?
      poza tym wiele ludzi jednak nie mieszka w swoim wybudowanym domu..

btw:
      a co to za budownictwo co tak chlodzi?
      • Gość: czlek z poddasza Re: Wszystko o klimatyzatorach i oczyszczaczach p IP: 149.156.15.* 28.06.06, 13:03
        zajrzalam bo wlasnie mysle o klimie, niestety ani balkonu a wszystkie okna
        polaciowe... ale przeczytalam i w sumie niewiele wiecej wiem ;-(
      • Gość: antek Re: Wszystko o klimatyzatorach i oczyszczaczach p IP: *.acn.waw.pl 28.06.06, 21:13
        betonowe bunkry pod powierzchnia ziemi
    • Gość: ciekawski klima w nowym mieszkaniu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 13:17
      czy kupujac nowe 4-pokojowe mieszkanie w spoldzielni, mozna w ogole zdecydowac
      sie na klimatyzacje stala ( kanaly nawiewne w scianach itp )

jakie macie z tym doswiadczenia? co polecacie?

bo wkladanie do kazdego pokoju klimatyzatora przenosnego obok okna byloby dosyc
      niewygodne, nieestetyczne i przede wszystkim halasliwe...

• Gość: Parownik Re: klima w nowym mieszkaniu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 15:29
        Montuje się klimę w blokach. "Kanały nawiewne" to błąd merytoryczny. Chodzi o
        przewody z czynnikiem chłodzacym, które są niewiele grubsze, niż kabel od
        kablówki i można je przeprowadzić przez ścianę przy pomocy zwykłej wiertarki z
        grubym wiertłem. Największym problemem jest umieszczenie jednostki zewnętrznej,
        która jednak trochę waży i może nie "uwisieć" na elewacji np. z płyt
        styropianowych, choć dobry fachowiec-monter poradzi sobie i z tym. Jeśli jest
        balkon, to problemu nie ma, na Kabatach widziałem takich "skrzynek" mnóstwo.
        Zalezy też, w jakiej spółdzielni mieszkasz (zdarzają się naprawdę dziadowskie,
        które czepiają się o wszystko- ale to zwykle stare bloki są).
      • Gość: kawa z mlekiem Re: klima w nowym mieszkaniu... IP: 132.170.51.* 28.06.06, 17:31
        Dobrej klasy klimatyzator kompaktowy (skrzynkowy)
        wcale nie musi byc glosny! Przez pewien czas mieszkalem
        w Azji i mialem tam zamontowane w mieszkaniu "skrzynkowe"
        (sterowane pilotem jak TV) klimatyzatory produkcji
        japonskiej - baaardzo wydajne, oszczedne i ciche!
        Teraz mieszkam w USA w miejscu gdzie jest system
        centralnego AC (air-conditioning) i niestety
        umieszczone tuz obok budynku "maszyny"
        halasuja okropnie, a i rachunki
        za prad nie wygladaja zbyt
        pieknie!!
        • warmi2 Re: klima w nowym mieszkaniu... 28.06.06, 19:55
          Centralne jest zawsze o niebo lepsze - skrzynkowy ( w oknie) zawsze bedzie glosniejszy niz centralny nie mowiac o komforcie obslugi i fakcie , ze z centralnym caly dom jest ochladzany a nie tylko jeden pokoj.

• warmi2 Re: Wszystko o klimatyzatorach i oczyszczaczach p 28.06.06, 19:53

Ah stare dobre nawyki ludyty ...

Tutaj w USa praktycznie kazdy ma klime w domu i jakos dlugosc zycia pozostaje ciagle wyzsza niz w Polsce.

Niewazne jaki dom zbudujesz jezeli wilgotnosc powietrze jest wysoka ( np w granicach 80%) to nic oprocz klimy nie pomoze.

• ready4freddy Re: Wszystko o klimatyzatorach i oczyszczaczach p 28.06.06, 21:02
        luddysty chyba? swoja droga wszsytkim "tam w USA" dziekujemy za susze, powodzie
        i huragany, nie masz to jak luksusy cudzym kosztem. chociaz Katrina pokazuje, ze
        moze niekoniecznie cudzym.
        • warmi2 Re: Wszystko o klimatyzatorach i oczyszczaczach p 28.06.06, 22:55
          Taa taa .. a zlodowacienie kilkadziesiat tysiecy lat temu to tez Amerykanie spowodowali ?
          Moze tez odpowiedzialni byli za oziebienie Europy w sredniowieczu ?

Prawda jest taka ze ty i praktycznie kazdy czlowiek na ziemi gowno wie o tym co sie tak naprawde dzieje.

Pomiary i badania na ten tamat prowadzone bylo od raptem 100 lat - mniej niz mrugniecie okiem w historii ziemi a tacy idioci jak ty juz wydaja wyroki kto i za co jest odpowiedzialny.

• Gość: Orety KLIMA!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 22:17
      ja mieszkam w nowym domu i mam pokoj na poddaszu i w dzien umieram z goraca!!
      przez caly dzien z kazdej strony nagrzewa sie przez okna musze sie zaopatrzyc w
      klimatyzator ! polecicie jakis dobry? pokoj ma okolo 50m2 :D
      • rispetto Re: KLIMA!! 28.06.06, 22:19
        Zorientuj się najpierw, czy będziesz miała gdzie go podłączyć.
        Masz rolety na oknach?
      • Gość: Pawulon Re: KLIMA!! IP: *.compower.pl 28.06.06, 23:22
        do 2000 kupisz klime no-name :))) czyli taka na 1-3 lata a nie dosc ze sa dosc
        glosne urzadzenia to i pobor pradu maja dosc duzy powyzej 2000 mozna pomyslec o
        klimie jakiejs dobrej marki cichej i w miare oszczednej aha i zwroc uwage na
        czynnik chlodniczy to co pisza ze przyjazny dla ozonu to zwykle klamstwo nowe
        czynniki sa mniej szkodliwe a nie przyjazne
      • Gość: Pawulon Re: KLIMA!! IP: *.compower.pl 28.06.06, 23:25
        PS a do takiego napisania takiego artukolu to wystarczy tydzien lekkiego
        zainteresowania sie dziedzina klimatyzajia wiec to lekka przesada podpisywac go
        per profesor:))))
        • Gość: MichalM Re: KLIMA!! IP: *.prospect.pl / 82.115.76.* 28.06.06, 23:36
          A ja tydzin temu zamontowalem klimatyzator w moim sklepie i to wcale nie takie
          proste. Po pierwsze trzeba sie orientowac w zyskach ciepla z urzadzen i ludzi.
          Ja wiedzialem ze szystkie urzadzenia pobieraja ok 3kw/h i to jest moc chlodnicza
          zapewniajaca zaledwie usuniecie ciepla z urzadzen. W sklepie jest srednio 10
          osob wiec cieplo przez nich wydzielone to ok 700 W/h. W zimie do utrzymiania
          roznicy temperatur ok 30 stopni potrzeba bylo ok 3 kW/h zalozylem ze tyle samo
          potrzeba mocy chlodniczej suma sumarum wyszlo ok 7 kW, zalozylem dwie klimy LG
          po 3,5 kW mocy chlodniczej temperatura ustawiona na 24 stopnie i jest super.
          Koszt z montazem 5800 PLN prad ok 500 PLN/mc. sporo ale warto.

Pozdrawiam

MichalM
          • ppo Re: KLIMA!! 29.06.06, 00:08
            Trochę się huknąłeś w obliczeniach ;) Te 3kW/h to zużycie (pobór) energii,
            która nie zamienia się w 100% w ciepło. Nawet, gdyby te urządzenia to były
            grzejniki, to i tak 100% sprawności nie mają. Domyslam się, że to sprzęt typu
            komputer, kasa fiskalna, oświetlenie, muzyczka itp. Możesz śmiało przyjąć w
            obliczeniach 50% tego ciepła. Czyli jeden agregat LG, o którym piszesz
            wystarczyłby. Zaobserwuj, czy klima ustawiona na 24 stopnie nie wyłącza się co
            parę minut. Jeśli tak, to znaczy, że moc jest za duża. A i rachunki wyglądają
            bardzo "trzycyfrowo" najcześciej z powodu częstego start/stop.
            • Gość: MichalM Re: KLIMA!! IP: *.prospect.pl / 82.115.76.* 29.06.06, 06:37
              Wiesz praktycznie zadne z urzadzen nie jest grzejnikiem ale, moze sie myle
              obowiazuje zasada zachowania energii, wiec tak czy inaczej 100% energii pobranej
              musi byc wydzielone w ten czy inny sposob poniewaz nie wpuszczam pradu do sieci
              wiec musi to byc cieplo. Agregaty wylaczaja sie ale nie co pare minut ale to
              chyba lepiej bo gdyby byly na styk to chlodnica nie miala by sie kiedy rozmrozic :).

Tak czy inaczej jestem zadowolony, za rok zakladam w sypialni czego i wam zycze :)

Pozdrawiam

MichalM
    • loooop Re: Wszystko o klimatyzatorach i oczyszczaczach p 29.06.06, 09:09
      jak wszyscy zaloza sobie klime to nie zaciekay widok bedzie na zewnatrz
      budynków (bloków), same wentylatory

www.harem-world.com/?des=2&ref=1667
    • Gość: monia Re: Wszystko o klimatyzatorach i oczyszczaczach p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 12:40
      ..................
      • Gość: Kłobucki Re: Wszystko o klimatyzatorach i oczyszczaczach p IP: 213.192.65.* 10.08.06, 10:58
        kup klimatyzator (pompę ciepła) z inwerterem. Ja za takie urządzenie Hitachi
        płaciłem 2500 + 700 pln robocizna. Pobiera 1 kW a daje 4 kW. Latem chłodzi, zimą
        grzeje, osusza itp. Nie ma problemu z kominem, gazem, węglem, jest bezpieczne.
        Do tego II taryfa. Jak temperatury spadną poniżej 10 st. to się dogrzejesz te
        kilka nocy elektrycznie. poczytaj:
        www.instalator.pl/archi/2006/mi7-8(95-96)/42.pdf
        www.instalator.pl/archi/2006/mi7-8(95-96)/43.pdf albo też
        www.instalator.pl/ABC/zrzut/pdf_07_2006/Page%204.jpg
        www.instalator.pl/ABC/zrzut/pdf_07_2006/Page%205.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka