Dodaj do ulubionych

ściana gipsowa - szpara i przemieszczenie

IP: *.nat.renicom.pl 30.09.06, 09:54
Witam.
Budynek ma 7 lat i od jakiego czasu pekala mi sciana w lazience (na oko laika sa to bloczki gipsowe). Ostatnio jednak szpara powiekszyla sie i ma ok.3-4mm, na dodatek jest to pęknięcie na wylot (można patymk przelożyć do pokoju). W drugim miejscu też jest pęknięcie ale zachowało się inaczej, część ściany jest przemieszczona w poziomie i też już jest różnica poziomów ok 2-3 mm. Calej sciany nie widze bo nizej jest glazura i moze to ona to wszystko jeszcze trzyma. Oprócz tego mam pęknięcia w narożniku pokoju (sasiaduje z felerna sciana) wzdluz laczenia bloczkow. Dzrzwi do pokoju zaczely obcierac w jednym miejscu futryne.

Pytania:
co z tym zrobic i czym
mam to robic we wlasnym zakresie, czy powiadomic spoldzielnie

Bede wdzieczna za rady i podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: cromwell Re: ściana gipsowa - szpara i przemieszczenie IP: *.57.jawnet.pl 30.09.06, 10:07
      powiadomic spoldzielnie przede wszystkim
      jezeli nie bedzie reakcji
      posrtaszyc skubancow powiatowym inspektorem nadzoru budowlanego

pzdr.
      • magounia Re: ściana gipsowa - szpara i przemieszczenie 30.09.06, 10:10
        dzieki
    • Gość: magounia a jakiego typu prac powinnam oczekiwać? IP: *.nat.renicom.pl 30.09.06, 19:00
      tzn. jak remontuje się takie "usterki". Bo zastanawiam się czy obędzie się bez niszczenia glazury
      • pyot Re: a jakiego typu prac powinnam oczekiwać? 01.10.06, 19:43
        Hej...
        :)
        --
        Czy wiesz z czego (materiał) są to ściany ?

Pozdrawiam.
        • Gość: magounia ściany IP: *.nat.renicom.pl 02.10.06, 09:18
          widziałam podczas budowy, wyglądały jak bloczki grubość 8cm, z gipsu na pióro i wpust (tak to się chyba określa).
          Wyglądały jak te: dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/0854DB1C6B03802AC1256BD10038D306?OpenDocument&View=n&Cat=t&Count=10
          • pyot Re: ściany 02.10.06, 19:08
            Hej...
            :)
            Najprawdopodobniej- orty...
            Symetryczne pęknięcia pionowe,poziome...?
            Podczas stawiania ścian należy podłożyć (kleić) specjalny korek pod każdą
            płaszczyznę do której przylegać będzie bloczek.
            Z 'obserwacji' wiem,że czasami ludziki kładą pierwszą warstwę na zwykłą zaprawę
            murarską bądz tynk gipsowy co błędem jest, zwłaszcza w nowo wybudowanym budynku.
            Dalej ;
            Do uzupełniania szczelin przy stropach również stosuje się specjalne wypełnienie
            (na bazie gipsu).
            Najczęściej pęknięcia występują przy drzwiach,czyli tam,gdzie występuje najwęcej
            'wiązań' elementów a co za tym idzie - sama praca skrzydła wpływa negatywnie na
            k i e p s k o 'wyprowadzone' bloczki.A niewłaściwe wypełnienie samej ościeży
            gipsem...,osobny temat...

Po pewnym czasie niewytrzymują napięcia i najzwyczajniej sobie pękają...:)
            Cóż począc,zapytasz ?
            Nacinać,wypełniać elastyczna masą,ale najlepiej zdemontować do feralnego
            miejsca...,może byc to równierz krokiew...
            Pozdrawiam.
            -
            Remontownia
            • Gość: magounia pęknięcia IP: *.nat.renicom.pl 02.10.06, 19:31
              w zasadzie szczelina i przemieszczenie są ukośne od tego samego rogu w górnej części ściany (niżej jest glazura). Oprócz tego są "drobne" pęknięcia poziome (przy suficie)i pionowe.
              Nie wiem jak to było z budową ale znając życie mogli oszczędzać na korku bo ściany np. wg. planu miały być szersze. Dzwoniłam już do spółdzielni i czekają na moje pismo. Ale nastawiam się na najbardziej (dla mnie w tym momencie) pesymistyczną ewentualność czyli rozbiórkę, chociaż ostatecznie to chyba najlepsze wyjście.
              Dziękuję, za to że odpisałeś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka