Dodaj do ulubionych

domek 120 m2 za ile

14.12.06, 14:46
witam mam pytanie czy uda sie zbudowac dom o powierzchni mieszkalnej 120 m2 za
250 tys chodzi mi o taki do ktorego mozna sie juz wprowadzic oczywiscie bez
mebli i dzialki gdyz to posiadam... interesuje mnie przylacza dokumentacja
materialy robocizna itp... chce wiedziec czy nie porywam sie z motyka na
ksiezyc...
Obserwuj wątek
    • Gość: kas2 Re: domek 120 m2 za ile IP: 62.29.170.* 14.12.06, 14:57
      witaj ja się orientowałam w Krakowie i cenna budowy przez firmę /devellopera
      stan surowy zamknięty-ok2,5tyś stan developersko do ok 3,5 tyś ale budując po
      swojemu to trezba liczyć 1700-2200 za m2 to realne do zrobienia oczywoiscie nie
      pałac ale mieszkac mozna
      dodam ze jesli chodzi o okna to ceny za dom 150m2 przedział 9-12tys ogrzewanie
      przedziął 15-20tys panele juz od 19,zlm2 to tak tylko dla informacji i z moich
      doświadczen
      • Gość: isztar Re: domek 120 m2 za ile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.06, 15:34
        Coś zupełnie odmienne mamy doświadczenia. Budowaliśmy dom 90m2 w tym roku, okna
        16tyś (okna PCV)+ 3 tyś okna dachowe, ogrzewanie: centralne + kominek z
        płaszczem wodnym 26 tyś...Nam 250tyś nie wystarczyło, a dom ma 90m2.
        • Gość: kas2 Re: domek 120 m2 za ile IP: 62.29.170.* 14.12.06, 15:39
          ja podałam tylko orientacyjne ceny fakt nie było tam kominka i okien dachowych
        • magdajeden Re: domek 120 m2 za ile 14.12.06, 17:17
          moze nie oszczedzałes? ;)
          za okna do domu niecałe 200m zapłacilismy nieco ponad 10 tys. (profile 5
          komorowe Rehau z dodatkowym ociepleniem pianką), dachowe fakro (6sztuk)po 825
          sztuka. ogrzewania i wentylacji nie licze, bo mam inny system i znacznie
          bardziej rozbudowany.
          wszystko, jak widać, jest względne.
          120m za 250 tys wybudujesz, musisz uwazac i pilnowac rabatów. i nie pisze tu o
          najtanszych i najbardziej byle jakich rozwiązaniach.
          • Gość: Sas Re: do magdajeden IP: *.net81.citysat.com.pl 14.12.06, 17:56
            Tak jak ze wszystkim -sprawa jest względna. Są okna i są luki strzelnicze .
            Wydaje mi sie że Twoje okienka to własnie takie luki . Okno ma spełniać swoją
            role a nie być otworkiem w ścianie lub dachu . W moim 200m2 domu okna
            kosztowały wraz z żaluzjami w nadprożach 32tys. Sas
            • magdajeden Re: do magdajeden 14.12.06, 18:06
              Gość portalu: Sas napisał(a):

> Tak jak ze wszystkim -sprawa jest względna. Są okna i są luki strzelnicze .
              > Wydaje mi sie że Twoje okienka to własnie takie luki . Okno ma spełniać swoją
              > role a nie być otworkiem w ścianie lub dachu . W moim 200m2 domu okna
              > kosztowały wraz z żaluzjami w nadprożach 32tys. Sas

dokładnie, sprawa jest względna. jak lubisz przepłacać, twoja sprawa, jak ci
              sprzedawca wcisnął kit, ze jak cos jest drogie to znaczy najlepsze - tez twoja
              sprawa, ale nie denerwuj sie tym, moze nastepnym razem pomyslisz czy sprzedawca
              nie wciska ci kitu ;). a mówił ci chociaż jakie mają parametry? moje okna, jak
              juz pisałam to pięciokomorowe profile rehau uszczelnione jeszcze w środku
              wstrzykniętą na etapie produkcji pianką poliuretanową. wiec tekst o lukach
              strzelniczych nietrafiony.
              nie martw sie, cool i trendy jest wydać jak najwiecej, wiec ty jestes bardziej
              "dżezii" niż ja :P
            • magdajeden Re: do sas 14.12.06, 18:07
              a okna dachowe zwykłe, fakro żadnych fajerwerków tylko z dwudziestoparo
              procentowym rabatem.
              ale to chyba obciach straszny, nie, sas?
          • Gość: isztar Re: domek 120 m2 za ile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 08:51
            No tak tylko my też mamy profile 5 komorowe Rehau, i na parterze szybę P2 oraz
            okucie antywłamaniowe
            • Gość: Sas Re: do iszar IP: *.net81.citysat.com.pl 15.12.06, 10:58
              No ale Ty '' NIE KUPIŁES OKIEN Z 40% RABATEM''. Moze Twoi przedmowcy kupili
              jakieś okazyjne '' odżuty z exportu''. Sas
              • magdajeden Re: do iszar 15.12.06, 16:05
                Gość portalu: Sas napisał(a):

> No ale Ty '' NIE KUPIŁES OKIEN Z 40% RABATEM''. Moze Twoi przedmowcy kupili
                > jakieś okazyjne '' odżuty z exportu''. Sas

nie, on nie był 40% rabatem, nie frustruj sie juz. nie miałam pojecia, ze
                oszcednosci i obniżanie kosztów (bez obniżania jakości) jest wadą. ciesz sie
                swoim DROGIM domem, na pewno jest śliczny, DROGI i nieekonomiczny, dokładnie
                taki jaki dom powinien byc. mam zazdroscic? zazdroszczę, szczególnie tego salonu
                60 w 200m domu, heheh. a odRZuty to raczej nie mogły byc, bo te okna sie u nas robi.
                bez emocji sas, złosc pieknosci szkodzi, a pod choinkę zamów sobie słownik
                ortograficzny.

bez odbioru
                • Gość: Sas Re: do magdajeden IP: *.net81.citysat.com.pl 16.12.06, 14:59
                  To prawda ciesze sie swoim drogim domem . Ja sie nie flustruje - jakbym dobrze
                  poskrobal po kieszeni to wybudowałbym jeszcze jeden domek. Czy jest śliczny -
                  pisalem juz ze o gustach sie nie dyskutuje - nawet z Toba . Czy jest drogi i
                  nieekonomiczny - być moze -ale co Ciebie to obchodzi - dołożysz sie do
                  ogrzewania ? Emocje - jakie emocje ? Emocje skończyly sie w momencie
                  zasiedlenia domu , a dialog z Tobą - budowlanym laikiem to żadne emocje. Co do
                  pieknisci to jestem w takim wieku że w te lkocki kariery juz nie zrobię - ale
                  moze TY? . Słowniczki ortograficzne stoją na półce - nie uzywam bo nie jest to
                  forum o ortografi ani czat z Panem Miodkiem . Tak sobie myślę ,że to Ty jesteś
                  wybitną flustratka , poniewaz ktos kto nie gilgocze Twoich poglądów po
                  pleckach jest be. Gdy bylem mlody i piekny -'' panowie na górze '' utożsamiali
                  sie z haslem - KTO NIE Z NAMI TEMU KULA W ŁEB . Zrobiłabyś karierę. Sas
                  • magdajeden Re: do magdajeden 16.12.06, 17:32
                    ale zaprzeczasz sam sobie, po co kontynuujesz tę jałową dyskusję z budowlanym
                    laikiem (hehe)?
                    fRustRuje tak btw.
                    dyskutować też trzeba umieć.
                    i na tym zakończmy.
                    pamietasz pewnie (hehe) ten tekst: "kończ Waść, wstydu oszczędź"...
                    • Gość: Sas Re: do magdajeden IP: *.net81.citysat.com.pl 16.12.06, 18:32
                      Ty jestes chyba dobra z ortografi , ja uwazam sie za fachowca
                      z ''budowlanki ''i na tym zakończmy tą jałowa dyskusje .Mam nadzieje ,że
                      oszczedzając Sobie wstydu nie zaprosisz mnie w Swoje progi TWÓJ DOM JEST
                      NAJPIĘKNIEJSZYYYYY./ wprawdzie nie widziałem , ale moze?/ Sas
                      • magdajeden Re: do magdajeden 16.12.06, 18:41
                        heh, ale ty uparty jestes, to ci sie chwali. jestes fachowcem z budowlanki?
                        gratuluję. mogę cie zatrudnić, chcesz? potrzebuję ludzi do takich mniej
                        wymagających robót.
                        juz cie cholera bierze? wyluzuj, masz super chałupe, znaczy rezydencje, z super
                        wypasionymi oknami. gościu jestes. rządzisz.
                        • Gość: Sas Re: do magdajeden IP: *.net81.citysat.com.pl 16.12.06, 18:49
                          Czasy kiedy mnie zatrudniano -dawno minęły. Teraz ja zatrudniam prawdziwych
                          fachowców za prawdziwe wynagrodzenie . A czy chałpa super- mieszkam juz 6 lat i
                          troszke mi sie znudziła i to nie koniecznie przez okna - Twoim zdaniem
                          wypasione - moim standart. Sas
    • Gość: zadowolony Re: domek 120 m2 za ile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.06, 17:33
      to zależy w których rejonach
      • Gość: zimowy2 Re: domek 120 m2 za ile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.06, 18:13
        no i mamy dywagacje na temat okien a ja prosilem o wstepna kalkulacje oraz czy
        sie czy sie nie da...
        • magdajeden Re: domek 120 m2 za ile 14.12.06, 18:25
          pisałam wczesniej - da sie. tylko trzeba uwazac.
          • Gość: Sas Re: IP: *.net81.citysat.com.pl 14.12.06, 18:54
            Czytajcie ze zrozumieniem . Ceny okien ich parametry i rabaty są wszędzie
            porównywalne. Róznica jest tylko w ich WIELKOSCI / o zaluzjach i RKS-ach nie
            wspomne /. Osobiscie po to budowałem dom zeby miec duze pokoje , bardzo duże
            okna. Nie ma to nic wspolnego z polowaniem na rabaty lub rozrzytnością . DOM MA
            KOSZTOWAĆ . sAS
            • magdajeden Re:sas 14.12.06, 19:45
              współczuję ci. oceniasz mnie i mój dom nie mając pojęcia o nim, tylko dlatego,
              ze mniej zapłaciłam za okna (czujesz ten fun?). swoimi wypowiedziami
              udowadniasz, ze nie masz zielonego pojecia, chociażby o oknach. ceny moze
              porównywalne, rabaty juz nie (bo wchodzac do sklepu z ulicy nie dostajesz
              rabatu, a jak sie bardzo wysilisz to moze 3% ci dadzą, ale to nie ma znaczenia,
              bo przecież ten wątek NIE JEST O PIENIADZACH na budowe, prawda?) najwazniejsza
              cecha okien to ich parametry (domyslam sie, ze nie musze ci tłumaczyc o jakie
              parametry chodzi?) a one różnią sie bardzo przy poszczególnych rodzajach okien.
              no ale co ja ci bede tłumaczyc. ty lepiej powiedz co to sa te RKSy bo mnie chyba
              ciekawosc zeżre
              moje okno w salonie ma wymiary 1,5x3m sądzisz, że to za małe okno jak na salon?
              głupia przepychanka, ale zazdroszcze twoim wykonawcom - mieli tłuste lata przy
              tobie :P
              • Gość: Sas Re:do magdajedej IP: *.net81.citysat.com.pl 14.12.06, 20:17
                Nie oceniam Twojego domu . Nie widziałem , a nawet gdyby to o gustach sie nie
                dyskutuje. Zanim kupilem okna obleciałem parę fabryk a kupilem u kumpla/ 10
                lat pisemnej gwarancji na wszystko z montarzem ./. Co do okien w moim 60 m 2
                salonie to mam ich 4 x/ 1m x1,5m zakończone łukiem/+ okno tarasowe z drzwiami
                rozsówanymi -2,8x 2,3 oraz zwykłe okno 2,2 x1,9. Salon ma 3.2 wys.Lubie dobrze
                płacic dobrym fachowcą bo na fachowcach i materiale jeszcze nikt w dłuższej
                perespektywie nie zaoszczędził. RKS-y to skrzynki na żaluzje które montuje sie
                na etapie budowy nad otworami okiennymi , tak że po zamontowaniu żaluzji nia ma
                na oknach żadnych skrzynek czy innch dodatków na oknach które przysłaniają
                szybę . RKS-S mam we wszystkich otworach okiennych / część na pilota/. Ja sie z
                nikim nie chce przepychać . Pisze jakie jest moje zdanie na dany temat. Nigdy
                nie płynąłem z prądem . Sas
                • magdajeden Re:do magdajedej 14.12.06, 20:25
                  bez komentarza.
        • Gość: cromwell Re: domek 120 m2 za ile IP: *.57.jawnet.pl 14.12.06, 18:52
          dywagacje mowisz

przyklad pierwszy z brzegu
          za debowe parapety firma wykonujaca okna zyczy sobie 650zl/m2
          u stolarza zamowisz ponizej 200zl
          u kamieniarza parapety z czerwonego granitu
          razem z montazem
          kosztuja 600 zl/m2

pzdr.
          • Gość: ewka Re: domek 120 m2 za ile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.06, 20:10
            W tym roku bedziemy sie wprowadzać. Budowa mojego 128m domu na obrzeżach
            Krakowa nie przekroczyła 200 tyś zł. Jeśli bedziesz rozwaznie wydawał pieniadze
            i sam lub z rodziną wiele zrobisz to wystarczy.
            • Gość: Sas Re: do ewka IP: *.net81.citysat.com.pl 14.12.06, 20:22
              Jezeli Masz w domu pełną game fachowców , którz wykonają Ci rodotę za darmo a
              inni wyprodukują materiały metodą gospodarcza to MOZE PISZESZ PRAWDĘ . Sas
              • Gość: kamahi Re: do Sas IP: 195.20.110.* 15.12.06, 15:23
                Sas - podpisuję sie pod twoimi wypowiedziami obiema rękami. Nie ma bata -
                jeżeli nie potrafisz sam wykonać pewnych robót to po prostu musisz za nie
                zapłacić godziwie. Ja teraz już kończę budowę i potwierdzam - tam, gdzie siłą
                negocjowałam redukcję cen za robociznę - np. wykonanie obróbek dachowych - tam
                do dzisiaj bujam się z kolejną już ekipą, która poprawia błedy tej pierwszej,
                która zrobiła "taniej".
                Do efektów robót, za które płaciłam teoretycznie dużo (czyli średnią cenę
                rynkową, po zasiegnięciu informacji z kilku źródeł), nie ma absolutnie żadnych
                zastrzeżeń.
                Doświadczenie nauczyło mnie, żeby nie wierzyć w "okazje", "rabaty"
                i "przeceny".
                PS - jeszcze jeden przykład, na początku budowy kupiłam w dobrym sklepie 3
                muszle toaletowe podwieszane ze stelażami na tak zwanej "promocji". I co?
                Jajco - przy montażu okazało się, że ceramika ma nieznaczne odkształcenia w
                okolicach miejsc, gzdie przechodzi rura odpływowa i wymagają dodatkowego
                uszczelniania. Taka to była promocja, za którą musiałam przy montażu dopłacić.
    • Gość: mif Re: domek 120 m2 za ile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 01:05
      Nie uda się. W poniższym linku i następnych postach próbowałem wykazać yłomną
      pamięć inwestorów dotyczącą wydatków na budowę. Zapominają, że niektóre prace
      wymagają dodatkowych nakładów i nie uwzględniają ich w podsumowaniu. Stąd
      chlapanie: "dasz radę, tylko uważaj" Przy całej napiętej uwadze będą wpadki i
      koszty poszybują w górę.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=52530020&a=52986004
      Żle opłacony pracownik zrobi robotę adekwatnie do płacy. Zbyt niskie ceny
      towarów mogą sugerować złą jakość, albo odbić się na terminie dostaw, czasem w
      tedy, gdy materiał już został kupiony po zawyżonej cenie (bo potrzebny
      natychmiast), albo po ekipie nie ma już śladu, (brak materiału, to brak roboty).
      Proces budowy jest na tyle długotrwały i złożony, że różne przypadki / wpadki
      zdarzyć się mogą, a jeżeli mogą, to zdarzą się napewno (Prawo Murphiego).
      Oby najmniej.
    • Gość: xxl Re: domek 120 m2 za ile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 22:01
      spoko panowie.
      Jaki projekt, prosty parterowy czy też skomplikowana bryła z dachem
      wielospadowym, koszmi i innymi bajerami. Każdy bajer podnosi cenę okna,
      lukarny, wole oczka, okrągłe trapezowe itp. to koszt wyższy o 30 a nawet 40%.
      Następna sprawa strop nad parterem i poddasze. Podłogi i posadzki, glazury i
      terrakoty ? Już nie będę pisał o fundamentach i ścianach bo to też znaczące
      koszty. Następnym etapem są koszty poszczególnych materiałów. Ktoś pisał o
      promocji i to jest racja trzeba uważać, ale są też okazje (terrakota za 10zł/m2
      10x10). Szczególnie należy zwracać uwagę na bardzo tanie materiały, mogą być to
      materiały pochodzące z nieznanego żródła beż żadnej gwarancji i "nie
      trzymające" żadnej normy. Koszt budowy domku to 1700zł/m2-nieskończoność,
      zależy od wielu czynników.
    • Gość: Mroovka Re: domek 120 m2 za ile IP: *.lublin.mm.pl 16.12.06, 10:45
      Ja mam 250tys. i działke uzbrojoną. Wybrałam domek o bardzo prostej konstrukcji,
      dach dwuspadowy, bez udziwnień i bajerów, parter 90 m plus poddasze do
      późniejszego wykończenia ( z pracowni mg projekt). Jestem po rozmowie z trzema
      juz ekipami i wiem, ze w tej kwocie sie zmiescimy. Znajdź prosty projekt i
      porozmawiaj z wykonawcami, poproś o wycenę- tylko w ten sposób zdobedziesz
      wiarygodną odpowiedź. Dodaj do tego koszty projektu , mediów i innych "papierów
      ", zastanów sie ile samodzielnie mozesz zrobić.
      Powodzenia :).
    • Gość: xxl Re: domek 120 m2 za ile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 22:29
      tak jak pisałem, wszystko zależy od elementów budynku i własnej inwencji.
    • Gość: Klakson Re: domek 120 m2 za ile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 00:07
      Zimowy, jeśli masz budować firmą, to taniej kupić.
      Po wielu radach tutaj "ostanie Ci sie jeno sznur".
      Gdyby to forum działało od epoki kamienia...to do tej pory gotowalibyśmy w
      kamiennych garnkach. (Pesoforum)
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka