joannabh 18.01.07, 08:50 prosze o rade czym wywiercic otwory w plytkach gresowych polerowanych, wiercilismy wiertarką udarową i marny efekt, moze ktos zna szybszy i skuteczniejszy sposób? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
halev Re: otwory w gresie 18.01.07, 09:23 Zanieść gdzieś, gdzie wycinają dziury laserowo? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabh Re: otwory w gresie 18.01.07, 09:51 mam zaniesc calą podloge i sciany? :)), bo plytki są juz przyklejone, w sumie otowrów do wywiercenia jest 10- na muszle klozetową,postument pod umywalke,grzejnik i lustro.... Odpowiedz Link Zgłoś
d_mostowski Re: otwory w gresie 18.01.07, 10:26 Końcówki do wiertarki do wiercenia otworów może. Maja zakres 3-9cm. A jeśli bez końcówki to bez udaru!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek651 Re: otwory w gresie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 11:21 Kup specjalne wiertło do gresu z osypem diamentowym max średnica 10 mm.Wiertło kosztuje ca 60,-.Podczas wiercenia bez udaru koniecznie często chłodzić wiertło wodą.Jedno wiertło wystarcza na ca 5 otworów.Jeżeli potrzebujesz większy otwór niż 10mm to musisz rozwiercić większym wiertłem dobrej jakości(najlepiej SDS). Pozdrawiam i zapraszam na stronę www.remonty.ltd.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rfv Re: otwory w gresie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.07, 12:14 A SDS to jakość? Jakoś tak się składa że w gresie wywierciłem setki otworów zwykłym wiertłem do betonu oczywiście bez udaru, z dobrym chłodzeniem i na bardzo wolnych obrotach. Odpowiedz Link Zgłoś
rudi6969 Re: otwory w gresie 19.01.07, 19:55 Witam.Myśle ze najszybciej to idzie szlifierką katową z tarczą diamentowa,Zresztą i tak musi być do wycinania. Ja nie używam wiertarki do tego celu , wszystko robię szlifierką katową jednoręczną.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek-Dortmund Re: otwory w gresie IP: *.versanet.de 19.01.07, 20:03 potwierdzam rudika, moze to nie wyglada profesjonalnie ale skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek651 Re: otwory w gresie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 20:18 Czy wyście pogłupieli. Jak ma wyciąć otwór 8 lub 10 mm w płytkach przyklejonych na ścianie i podłodze.A może Wy nie potraficie czytać.Żenada!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rudi6969 Re: otwory w gresie 20.01.07, 11:03 Witam powtórnie. Istotnie nie pomyślałem o małych otworach pod dible tylko o płytkach przed przyklejeniem. Pod dible(kolki rozporowe) wierce jak przedmówca wiertłem diam. bez udaru przez płytkę, póżniej zależnie od materiału. Odpowiedz Link Zgłoś