Dodaj do ulubionych

Może ktoś wie?

12.09.07, 11:02
Kupiłam mieszkanie w starej kamienicy i jest tam podwieszony
sufit,ok. 50 cm. Jest to w taki dziwny sposób zrobione że ten sufit
jest nizej jakieś 10 cm. od otworu okiennego,tzn. sufit jest prawie
równo z dolną krawiędzią ramy okna, a potem jest zrobiony taki
podjazd do góry.Cięzko to wytłumaczyć ,ale nie wygląda to dobrze
jeśli ktos nie chciałby zakładać firanek. ja osobiście lubie wysokie
pomieszczenia i własnie mam pytanie. Może ktoś się oriętuje, czy jak
się ma podwieszny sufit to faktycznie mniej trzeba ogrzewać i jest
cieplej?
Czy jednak to ciepło i tak jakoś przedostaje sie do góry?
Tzn.pomiędzy ten sufit prawdziwy a podwieszny?
Mieszkanie jest środkowe (ma 47 m-2, jeśli ma to jakieś znaczenie)
więc mam tylko 1 ściane zewnętrzną tą z oknami.
Myśle że wytłumaczyłam w miare dobrze o co mi chodzi,ale jeśli będą
jakieś pytania to chętnie odpowiem :)
Może odpisze mi ktos, kto sie na tym troche zna ,bo ja nie potrafie
jednoznacznie na to pytnie odpowiedzieć
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Re: Może ktoś wie? IP: *.infinity.net.pl 12.09.07, 14:52
      mniej trzeb ogrzewać bo ciepło 'idzie'do góry ale jak mieszkanie ma
      standartową wysokość 2,40 cm. to warto rozwazyć usunięcie
      podwieszanego sufity, jeżeli się nie podoba
    • jarecki_2 Re: Może ktoś wie? 12.09.07, 15:39
      Zakładając, że mieszkanie jest szczelne, w sensie nie uciekania ciepła przez np.
      dziurawe okna i drzwi, to wiadomo, że im mniejsza kubatura tym mniej energii
      trzeba zużyć do jej ogrzania. Wszystko również zależy od tego po co został ten
      sufit, który jest, wykonany. Być może jest właśnie dla tego, że w mieszkaniu
      było wiecznie zimno i poprzez wykonanie sufitu i ocieplenie, wypełnienie
      powierzchni pomiędzy sufitami starym i nowym np. wełna mineralną, ograniczono
      straty ciepła a także zmniejszono kubaturę pomieszczeń.
      • johana75 Re: Może ktoś wie? 12.09.07, 17:06
        Nie wiem niestety czy pomiedzy tymi sufitami jest ocieplenie.Musze
        zapytać byłego własciciela na przekazaniu mieszkania( jeszcze tam
        nie mieszkam).Meszkanie jest na 2 piętrze,a nad nim jest jeszcze
        strych mieszkalny.Okna są nowe.Dzwi mam zamiar wymienić.
        Mam jeszcze 1 pytanie.
        Czy jeśli nie ma ocieplenia pomiędzy tymi sufitami, to czy ten
        obnizony sufit będzie powodował że w mieszkaniu bedzie cieplej?
        Czy jednak ciepło bedzie uciekało do tej wolnej przestrzeni?
        • mich.999 Re: Może ktoś wie? 12.09.07, 18:59
          Sam obniżony sufit nie ociepla pomieszczenia.
        • jarecki_2 Re: Może ktoś wie? 12.09.07, 19:20
          Dokładnie jak powiedział Mich. Jeśli nie ma tam wełny to oznacza, że poprzedni
          właściciel miał inny cel niż ocieplenie mieszkania lub jego wygłuszenie. Być
          może lepiej się czuł w niższym pomieszczeniu a być może to był najszybszy i
          najtańszy sposób zakrycia tego co dzieje się na oryginalnym suficie. Trzeba było
          by zajrzeć co się tam dzieje, jak wygląda sufit powyżej i ewentualnie rozebrać,
          zrobić nowy sufit i jeśli będzie taka potrzeba ocieplić. Ponieważ nad Tobą
          poddasze jest zamieszkałe więc nie masz kłopotu z "uciekającym" ciepłem, a
          przynajmniej nie większy niż inni w "normalnych" blokach. Jedyny kłopot w tym,
          że przestrzeń większą niż normalnie trzeba jednak ogrzać i potrzebne są do tego
          większe nakłady energii a co za tym idzie większe koszty.
          • johana75 Re: Może ktoś wie? 12.09.07, 21:35
            No więc zrozumiałam że jesli jest nieocieplony to i tak do ogrzania
            mieszkania potrzebne jest tyle samo energii jak gdyby była orginalna
            wysokość.
            Zastanawiam sie, czy jesli chciałabym podwiesić ten sufit wyżej to
            czy moge wykozystac te same płyty k-g czy przy demontazu ulegną one
            zniszczeniu?Oczywiście obnizyłoby to koszty remontu.
            Dziekuje slicznie za odpowiedzi:)
            • remontowe-sos Re: Może ktoś wie? 13.09.07, 00:10
              Witam,
              sufit podwieszany pełni dwie zasadnicze role;dekoracyjną-bo można ślicznie go
              wykonać przy odrobinie fantazji,sam je wykonuję moim klientom i
              energooszczędną-przez zmniejszenie kubatury i wyłożenie materiałem izolacyjnym
              przestrzeni pomiędzy sufitem podwieszanym a starym sufitem.
              W większości wypadków pełni on rolę maskującą zakrywając wszystkie wady starego
              sufitu-szczególnie w starych domach,sądzę,że skoro wspomina pani o starym
              budownictwie to wiele wad może skrywać pani sufit podwieszany;plamy po
              zalaniu,grzyb,mocno spękany tynk,ktory pewnie jest na trzcinie,wady
              konstrukcyjne itd
              Warto zapytać poprzednich właścicieli o cel wykonania tego sufitu,a skoro jest
              on- jak pani wspomina dziwnie wykonany to nic nie stoi na przeszkodzie odsłonić
              jego fragment np.50x50 cm i zajrzeć co on kryje-pomoże to podjąć decyzję co do
              dalszych jego losów, nie polecam tych samych płyt używać ponownie.pytania
              proszę kierować na adres remontowe-sos@gazeta.pl
            • jarecki_2 Re: Może ktoś wie? 13.09.07, 09:43
              Jak powiedział "remontowy-sos" (hehe).
              Starych płyt nie tyle nie poleca się wykorzystywać co się ich, w większości
              przypadków, po prostu wykorzystać nie da. Po wykonaniu sufitu został on
              zaszpachlowany i być może kilkukrotnie lub kilkunastokrotnie pomalowany. Poza
              wątpliwą możliwością odkręcenia go w stanie jako takim, odkręcenia płyt
              oczywiście, to nie ma sensu pozostawiać ich do wykorzystania z kilogramami farb
              i gipsu na płytach. Już samo wy szpachlowanie takich płyt, z odzysku, to będzie
              sporo więcej pracy niż w przypadku płyt nowych, nie mówiąc już o tym, że nie ma
              możliwości odzyskania 100% płyt i zapewne jakąś ich część trzeba by będzie
              zastąpić nowymi co rodzi kolejny kłopot ze szpachlowaniem nowych płyt, aż do
              momentu uzyskania choćby tej samej grubości wszystkich płyt. Wszelkie różnice w
              grubościach, poziomach, załamania będą widoczne.
              Nieco inaczej natomiast ma się sprawa z odzyskaniem konstrukcji stalowej, na
              której wisi sufit. Tu nie powinno być kłopotu z wykorzystaniem ponownie takiej
              konstrukcji a nawet jej pozostawienie może ułatwić/przyspieszyć nieco sprawę,
              gdyż być może istnieje możliwość tylko podniesienia całej konstrukcji nieco
              wyżej, tyle ile potrzeba bez jej demontażu. Wszystko oczywiście zależy od tego
              jak sufit/konstrukcja została zrobiona i na czym zawieszona w sensie samych
              wieszaków.
              Co do ilości energii, tak dobrze zrozumiałaś. Potrzeba będzie tyle samo energii,
              no może mniej ale w znikomym procencie, w końcu płyta ma swoją grubość i ona, ta
              grubość się liczy, jakaś ilość ciepła się "zatrzyma" na płycie, ale nie będzie
              to jakiś olbrzymi procent.
              Moja rada, zdemontować sufit, zdjąć płyty, zobaczyć co się dzieje nad nim i
              wykonać o ile to konieczne nowy sufit z ociepleniem wełną. Oczywiście wszystko
              zależy od tego jaka jest również Twoja wizja wyglądu tego mieszkania w
              przyszłości. Być może się okazać, zaraz przyjdą prawdopodobnie spore
              ochłodzenia, że mimo iż sufit ocieplony nie jest w mieszkaniu jest wystarczająco
              ciepło i sufit jest Ci ewentualnie potrzebny wyłącznie jako dekoracja i miejsce
              zaprojektowania oświetlenia. Ja starałbym się jednak zachować wysokość
              mieszkania ze względu na wygląd. Oczywiście bezdyskusyjne są minusy zachowania
              oryginalnej wysokości mieszkania, ale i możliwości wykorzystania tego faktu i
              aranżacji wnętrz są sporo większe. Zawsze są dwie strony medalu.
              • johana75 Re: Może ktoś wie? 13.09.07, 13:11
                ślicznie dziekuje za wyczerpujajaca odpowiedz :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka