Dodaj do ulubionych

Wymiana kaloryfera...

IP: *.acn.waw.pl 19.07.03, 17:21
Szykuję się do remontu łazienki i przy okazji chciałabym wymienic kaloryfer.
Czy ktoś może się orientuje jak to wygląda? mnie dręczą nastepujące
wątlpiwości:
1. czy w sezonie nie-grzewczym w kaloryferach znajduje sie woda pod
ciśnieniem? i czy w takim razie jak odkręce stary kaloryfer to cztery pietra
słupa wody "wtargną" mi do łazienki ??
2. czy trzeba gdzieś zakręcić wcześniej zawór?
3. czy mam to załatwiać przez jakiegos speca od CO z administracji?

pzdr fef
Obserwuj wątek
    • Gość: zencol Re: Wymiana kaloryfera... IP: *.chomiczowka.net.pl 20.07.03, 21:42
      Trzeba niestety spuścić wodę z pionu, przynajmniej do wysokości twojego
      mieszkania. Fachowcy z administracji tylko czekają na takie fuchy, za zrzut
      wody trzeba płacić(oficjalnie).
      • Gość: fef Re: Wymiana kaloryfera... IP: *.net-serwis.pl 21.07.03, 12:48
        dziękuję za odpowiedź - dodatkowa opłata mnie nie cieszy, ale przynajmiej wiem
        jak to będzie wyglądało :)

pzdr
        • Gość: Anka Re: Wymiana kaloryfera... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.03, 12:55
          Witaj!
          właśnie przeszłam przez wymianę kaloryferów w bloku, więc opiszę co i jak:
          1/ MUSISZ zgłosić chęć wymiany do Administracji, nieważne, czy masz mieszkanie
          własnościowe czy nie. Piszesz pismo, w którym prosisz o podanie warunków.
          My mamy podzielniki kosztów, więc trochę zeszło, zanim firma montująca te
          podzielniki zjawiła się i przepięła je na nowe kaloryfery - to BARDZO WAŻNE!
          Jeśli wymienisz grzejniki bez ich wiedzy, to mogą się doczepić, że np. całą
          zimę miałeś nowe i nie płaciłeś za ogrzewanie.
          Podadzą Ci termin, kiedy możesz to zrobić - my zrobiliśmy to w lipcu.
          Całą sprawę załatwialiśmy z tzw. "złotą rączką", facetem, który jest
          zatrudniony przez Admin.Osiedla i zajmuje się wodą/ ogrzewaniem itp.. Sam zajął
          się "zrzuceniem wody"; oficjalnie mogli zażądać za to 150 zł, ale w cenie całej
          usługi (300 zł za 4 kaloryfery) mieliśmy i to.
          • Gość: Beata Re: Wymiana kaloryfera... IP: *.crowley.pl 22.07.03, 08:24
            Jest jeszcze jeden haczyczek. Np. w mojej spółdzielni -można zmienić grzejniki,
            ale tylko takie, które zaakceptuje administracja. A wymogi to mają spore. Ja
            sobie odpusciłam wymianę grzejników, bo okazało się, że te na które miałabym
            zgodę spółdzielni są b. drogie. Także proponuję, aby w pierwszej kolejności
            wybrać się do Spółdzielni /Administracji i zapytać jakie są warunki wymiany
            kaloryferów.
            • Gość: Anka Re: Wymiana kaloryfera... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.03, 15:31
              Moja spół. zaakceptowała wymianę grzejników wyłącznie na stalowe, ale producent
              itp. ich nie interesował.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka