Dodaj do ulubionych

meble ogrodowe

06.05.08, 12:31
No wiec szukam miejsca gdzie moglabym sie dowiedziec cos o
zabezpieczeniu mebli ogrodowych.Maz zrobil piekny duzy stol do
ogrodu ,drzewo bylo impregnowane juz raz my zrobilismy to po zbiciu
po raz drugi ale teraz obawiam sie ze mi rozeschnie badz wypaczy sie
i nie wiem czy oliwic a jesli tak to czym??

Gdzie moge znalesc o tym informacje?
Obserwuj wątek
    • annella25 Re: meble ogrodowe 12.05.08, 01:19
      Podobno należy zabezpieczać meble ogrodowe raz na rok. Być może tu znajdzie się
      kilka cennych wskazówek: www.art-meb.eu/pl/technologia/technologia.html
      • annella25 Re: meble ogrodowe 12.05.08, 01:20
        i może tu się coś znajdzie:
        www.muratordom.pl/budowa-i-remont/systemy---kompleksowe-rozwiazania/impregnacja-i-ochrona-drewna,7042_3340.htm
    • foxy10 Re: meble ogrodowe 04.06.08, 10:51
      na temat pielegnacji ogrodowych mebli debowych ze strony www.ekomebel.pl:

PYTANIE: Jak przygotować moje meble do sezonu? / Jakiej pielęgnacji wymagają moje meble?

ODPOWIEDŹ: Meble użytkowane tylko wewnątrz lub pod zadaszeniem nie wymagają praktycznie żadnej pielęgnacji. Wystarczy je przetrzeć szmatką nasączoną lekko preparatem na bazie oleju lub wosku.

Meble użytkowane na zewnątrz należy wiosną dokładnie wyczyścić, wysuszyć i przetrzeć papierem ściernym – w zależności od potrzeb albo bardzo delikatnie (papier o gradacji 240) albo mocniej (papier o gradacji 100). Następnie przy użyciu pędzla należy nanieść cienką warstwę odpowiedniego impregnatu (do mebli barwionych oryginalnie na kolor brązowy polecamy Sadolin Classic nr 88 lub ekwiwalent tego koloru innych producentów). Alternatywą jest pozostawienie mebli 'samym sobie', tak aby z biegiem lat nabrały pięknego odcienia srebrzystej szarości. W tym przypadku zaleca się jedynie dokładne czyszczenie mebli przed sezonem przy użyciu szczotki i delikatnego środka myjącego.

ekomebel.pl/faq/39

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka