Dodaj do ulubionych

cyrkulacja wody - wodomierze

IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 15.11.03, 10:35
Czy przy zastosowaniu cyrkulacji wody wodomierze powinny się kręcić nawet
przy zamkniętych kranach. U mnie tak jest i skutkiem tego wg.
liczników "zużyliśmy" w ciągu 4 miesięcy 300 m6 wody.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.218-200-80.adsl.skynet.be 15.11.03, 13:28
      Jesli wodomierz jest umieszczony ZA polaczeniem przewodu recyrkulacyjnego z
      glownym, to nic dziwnego, ale skutki sa takie, jak opisales. Zmierzyles
      wydajnosc pompy, nie wlasne zuzyciecieplej wody. Droga nauka. :-)
      • Gość: paulos Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.mos.gov.pl 15.11.03, 13:57
        Tak zamontowała wodomierze spółdzielnia, która wybudowała budynek. Inni też tak
        mają, ale to onacza, że chyba nie będziemy płacić za zużycie wg. liczników a
        ryczałtem. A w umowie określono, że mieszkania będą całkowicie opomiarowane...
    • Gość: Marynarz Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 15.11.03, 14:11
      Trzeba było od razu zgłosić w spółdzielni, bo cię podsumują i później chodź po
      sądach. A swoją drogą co za ciołek to montował.
      • Gość: paulos Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 15.11.03, 14:25
        Oni chyba wiedzą że coś jest nie tak, bo wywiesili ogłoszenie, żeby sprawdzić
        czy wodomierze działają prawidłowo. I właśnie wtedy sprawdziłem i doznałem
        szoku.
        • Gość: ewa Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: 212.87.3.* 15.11.03, 17:16
          wspolczuje bo w budynku mamy podobny problem i to nie rozwiazany od ponad roku.
          Sprawa zlych wskazan wodomierzy nie jest prosta. Czasami liczniki nie sa
          dopasowane do przekroju rur a czasami umieszczane nie w tych miejscach co
          powinny. U nas w niektorych mieszkaniach odczyty sa OK a w niektorych po '+'
          kilkaset m3 albo '-' kilkaset m3 wody na miesiac.
          By zorientowac sie jak powazny jest problem spytaj w spoldzielni czy wskazania
          zebrane z licznikow cyrkulacyjnych sumuja sie ze wskazaniem glownego wodomierza
          umieszczonego na wejsciu do budynku.
          U nas budynek 'produkuje wode'.
          • Gość: Aquart Ryszard Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.czumy-net.jelonki.robbo.pl 15.04.14, 11:32
            Witam
            Firma Aquart z Warszawy pomaga skutecznie rozwiązywać problem pomiaru zużycia cw w przypadku tzw cyrkulacji poziomej.
            Zapraszam
            Ryszard
        • aniask_mama Re: cyrkulacja wody - wodomierze 15.11.03, 19:13
          Jesli moge coś poradzić: pisz NATYCHMIAST pismo w tej sprawie do spółdzielni.
          Nic na słowo. Sporo w ten sposób załatwiłam.
    • zencol Re: cyrkulacja wody - wodomierze 15.11.03, 19:26
      Woda powinna cyrkulować przed wodomierzami. W blokach cyrkulacja obejmuje
      tylko piony c.w.u., a wodomiary są na gałązkach. Cuś mi tu nie gra. Musisz to
      sprawdzić dokładniej. Pozdrawiam.
    • Gość: drek Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.citystrada.com 15.11.03, 20:39
      a nie masz przypadkiem zainstalowanych wodomierzy analogowych? jesli tak to masz odczyt ile rzeczywiscie wody przeplywa przez grzejniki w twoim mieszkaniu. wodomierze co powinny byc elektoniczne, automatycznie przeliczające wode za ktora powinienes zaplacic. aby wodomierz analogowy spelnial swe zadanie w instalacji c.o. kazde mieszkanie musialoby miec oddzielna siec rurek pomiedzy kotlem podgrzewajacym wode a kaloryferami w mieszkanku.
      co do sprawy zalatwiania "papierkowego" ze spoldzielnia to nic nie wiem na ten temat
      pozdrawiam i zycze pomyslnego rozwiazania problemu:)
      • Gość: drek Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.citystrada.com 15.11.03, 20:47
        zapomnialem dodac:) wodomierze elektroniczne chyba podaja odczyt w kilodzulach a nie metrach szesciennych.
        jesli bym sie mylił to moje dywagacje powstały na podstawie posiadanej wiedzy w tym temacie oraz podgladu wodomierza w moim mieszkaniu:)Wiec prosze nie wieszac, w takim wypadku, na mnie psow:)
        • Gość: Doki Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.218-200-80.adsl.skynet.be 15.11.03, 20:53
          drek, my tu mowimy o wodomierzu do cwu (cieplej wody uzytkowej), nie do
          centralnego ogrzewania.
          • zencol Re: cyrkulacja wody - wodomierze 15.11.03, 21:02
            Drek pomylił przepływomierz z wodomierzem i tyle.
          • Gość: drek Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.citystrada.com 15.11.03, 21:02
            ups, nieuwaga, zmęczenie i piwo przed snem:) ale i tak milo bylo pogimnastykowac umysl, przypomniec sobie pare rzeczy ze szkoly itd. w zwiazku z mą nieuwaga proszę o łagodny wymiar kary
            pozdrawiam
            • zencol Re: cyrkulacja wody - wodomierze 16.11.03, 11:01
              Rozgrzeszenie otrzymałeś, pij mniej chmielu. Pozdrawiam.
              • Gość: paulos Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.mos.gov.pl 17.11.03, 10:42
                Z tego co się dowiedziałem to jednak w przypadku cyrkulacji obydwa wodomierze
                (tyle mam zamontowanych do ciepłej wody) powinny obracać się ale w przypadku
                zamkniętcy kranów obrót powinien być dokładnie taki sam na obydwu wodomierzach.
                Gdy woda jest odkręcona, jeden z nich powinien obracać się szybciej. Różnica
                pomiędzy wskazaniami obydwu wodomierzy to rzeczywiste zużycie wody. Teraz to
                tylko pozostaje sprawdzanie, czy przy zamkniętych kranach obydwa wodomierze
                obracają się w tym samym tempie. A z tym bywa różnie ...
                • Gość: Doki Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 17.11.03, 11:25
                  To jakas bzdura. Po co 2 wodomierze?
                  Poddaje sie, bo nie rozumiem. :-(
                  • bbkk Re: cyrkulacja wody - wodomierze 17.11.03, 11:30
                    Jeden to wodomierz do ciepłej wody a drugi to sama cyrkulacja.
                    • Gość: Doki Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 17.11.03, 12:51
                      No i po co ten drugi, czyli: po co mierzyc ile wody przeplynelo przewodem
                      cyrkulacyjnym? Czyzby trzeba bylo placic za straty ciepla w tym przewodzie?
                      • bbkk Re: cyrkulacja wody - wodomierze 17.11.03, 12:56
                        Nie znam szczegółów hydraulicznych. Ale za to od razu widać jak coś nie tak z
                        cyrkulacją.
                  • Gość: pegaz_ Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.zapora / 217.96.25.* 17.11.03, 12:56
                    Chyba kumam czacze :)

Wyobrazmy sobie, ze cyrkulacja ma "wchodzic do mieszkania" (tzn. cyrkulacja nie
                    jest objety tylko pion, ale takze poszczegolne mieszkania). W zwiazku z tym,
                    aby zapewnic mozliwosc pozostawienia licznikow na zewnatrz nalezy zamontowac
                    dwa liczniki - jeden na "dolocie" do mieszkania, drugi na wylocie. Gdy krany sa
                    zamkniete, to oba liczniki kreca sie rowno, bo sa napedzane ta sama iloscia
                    wody. Gdy odkrecimy kran, to czesc wody "nie wraca" wiec licznik powrotny kreci
                    sie wolniej. Roznica miedzy ich wskazaniami to faktyczne zurzycie wody.
                    Tylko nie wiem czy wogole takie rozwiazanie sie stosuje (u mnie w bloku obieg
                    jest tylko na pionie - a od pionu do pierwszego kranu mam jakies 5 metrow, wiec
                    ciepla wode trzeba troche "spuscic").

pegaz_
                    • zencol Re: cyrkulacja wody - wodomierze 17.11.03, 19:55
                      Co za pierdoły wypisujecie??? Za przeproszeniem oczywiście. Zadaniem
                      cyrkulacji jest podprowadzenie c.w.u. do ostatecznego odbiorcy. Jest to
                      podyktowane oszczędnością ciepła i wygodą użytkowników.
                      • Gość: Doki Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 17.11.03, 20:19
                        > Zadaniem cyrkulacji jest podprowadzenie c.w.u. do ostatecznego odbiorcy.

To wiemy. Tylko dlaczego 2 wodomierze do cwu?

> Jest to podyktowane oszczędnością ciepła i wygodą użytkowników.

Wygoda- tak. Oszczednoscia ciepla nie, bo cyrkulacja powoduje straty ciepla. Juz
                        predzej oszczednoscia wody.
                        • zencol Re: cyrkulacja wody - wodomierze 17.11.03, 21:28
                          Oczywiście, miałem na myśli oszczędność wody a nie ciepła, ot skróty myślowe.
                          Ja w swojej praktyce nie spotkałem takiego rozwiązania z dwoma wodomierzami.
                          Chyba, że to jest błąd w interpretacji.
                          • bbkk Re: cyrkulacja wody - wodomierze 18.11.03, 09:21
                            To jest tak jak napisał pegaz. Cyrkulacja dotyczy 1 mieszkania. A oszczędność
                            jest dla konkretnego lokatora, bo jak odkręca ciepłą wodę to od razu leci
                            ciepła woda, a nie najpierw zimna z rur.
                            • Gość: paulos Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 18.11.03, 10:27
                              no powiedzmy, że po 2 sek.
                            • Gość: Doki Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.56-136-217.adsl.skynet.be 18.11.03, 10:59
                              To czy nie lepszym rozwiazaniem jest po jednym wodomierzu na mieszkanie i
                              indywidualne pompy cyrkulacyjne, sterowane (programowane) zaleznie od potrzeb
                              przez samych lokatorow?
                              • Gość: pegaz_ Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.zapora / 217.96.25.* 18.11.03, 11:07
                                > To czy nie lepszym rozwiazaniem jest po jednym wodomierzu na mieszkanie i
                                > indywidualne pompy cyrkulacyjne, sterowane (programowane) zaleznie od potrzeb
                                > przez samych lokatorow?

A jak to sobie wyobrazasz?
                                W dalszym ciagu podgrzewana woda z pieca moglaby krazyc tylko w pionie - bo do
                                mieszkania moglaby dochodzic tylko jedna rurka (bo jest jeden licznik). Tym
                                sposobem woda mielilaby sie tylko po lokalu z czasem stygnac.
                                pegaz_
                                • Gość: Doki Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.56-136-217.adsl.skynet.be 18.11.03, 11:19
                                  No to niech sobie krazy! Potrzebna bedzie jeszcze jedna, znacznie mniejsza,
                                  pompa cyrkulacyjna na dole w kotlowni. Powstana szeregowe obwody cyrkulacji.
                                  Rozwiazanie z dwoma wodomierzami to loteria. Poniewaz zadne urzadzenie pomiarowe
                                  nie jest dokladne, zestawiajac w szereg dwa wodomierze, wprowadzasz blad
                                  systematyczny. Pol biedy jesli blad jest na Twoja korzysc (blad systematyczny
                                  wodomierza pierwszego w obwodzie jest mniejszy od drugiego, w ten sposob
                                  calkowity blad systematyczny jest ujemny, czyli wynik pomiaru, bedacy roznica
                                  odczytu wodomierzy, jest zawsze zanizony). Ale masz 50% szans, ze bedzie odwrotnie.
                                  • Gość: pegaz_ Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: *.zapora / 217.96.25.* 18.11.03, 11:43
                                    > No to niech sobie krazy! Potrzebna bedzie jeszcze jedna, znacznie mniejsza,
                                    > pompa cyrkulacyjna na dole w kotlowni. Powstana szeregowe obwody cyrkulacji.

No dobra - ale gdzie tu miejsce na mój licznik, wszak woda wszędzie krazy i
                                    licznik sie kreci ciagle. No chyba, ze zemontuje licznik przy kazdym kranie.

> Rozwiazanie z dwoma wodomierzami to loteria. Poniewaz zadne urzadzenie
                                    pomiarow
                                    > e
                                    > nie jest dokladne, zestawiajac w szereg dwa wodomierze, wprowadzasz blad
                                    > systematyczny.
                                    ............

Z tym sie zgadzam w calej rozciaglosci.

pegaz_
                                    • Gość: ewa Re: cyrkulacja wody - wodomierze IP: 212.87.3.* 18.11.03, 12:54
                                      Nie koniecznie, jak sie je dobrze rozmiesci i sa dobrze dopasowane do rur to
                                      powinny dzialac OK.
                                      U mnie w budynku kazde mieszkanie ma dwa liczniki, a zuzycie cieplej wody mierzy
                                      sie jako roznice ich wskazan. Jest z nimi ciagle troche problemow ale sytuacja
                                      sie poprawia.
                                      To prawda ze zwykle cyrkulacje zaklada sie na 'piony' ale gdy mieszkania sa od
                                      pionow bardzo oddalone to potrzebna jest tez cyrkulacja 'pozioma'. Tak jest u
                                      nas. Inaczej w mieszkaniu trzeba byloby spuscic dobre pare litrow zanim w kranie
                                      pojawilaby sie ciepla woda.
                                      ewa

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka