Dodaj do ulubionych

dom inteligentny

09.02.09, 17:25
witam,
dom inteligentny czyli wyposazony w zintegrowane instalacje. zastanawiam sie
nad instalacja systemow ogrzewania i oswietlenia (na poczatek) w ok.
70metrowym mieszkaniu. przekopalem sie przez setki stron i widze, ze na rynku
konkurencja jest spora, ale nikt nie chce mowic o cenach bez spotkania, a poza
tym chcialbym skorzystac z uslug kogos sprawdzonego.
macie jakies wskazowki - z kim rozmawiac, na co zwrocic uwage, o czym
pamietac? z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Budująca_Mama Re: dom inteligentny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.09, 21:58
      Witam.
      Razem z mężem zafundowaliśmy sobie taki system, dla naszego domu 140m2 koszt
      całkowity wyniósł ok. 18 tyś. wliczając alarm i część multimediów. Robiła nam to
      mała firma z okolic Łodzi, niestety nie pamietam nazwy ale mam telefon do ich
      szefa - 0691 417-134

Dom jest nowy, więc prace zaczeły się jeszcze w stanie surowym, mój mąż
      wszystkim zarządzał ale efekt przerósł nasze oczekiwania (choć część funkcji jak
      dla mnie to zwykłe bajery :)

Pozdrawiam i powodzenia
      • Gość: rubber Re: dom inteligentny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 23:59
        Budująca_Mama-> 18k to naprawdę imponująco niska cena...

A wracając do tematu... wpodskokach-> Odpowiedzi na swoje pytania poszukaj
        raczej na forach bardziej specjalistycznych np. forumbudowlane.pl
    • maggazin Re: dom inteligentny 18.02.09, 17:31
      Moi rodzice wybudowali sobie dom z bajerami, ale to czego sie dowiedziałam przy
      okazji ich budowy nie będzie miało żadnego przeniesienia na twoje mieszkanie :(
      Wydaje mi się, że taka inwestycja powinna być przemyślana. Idź na kilka takich
      spotkań, a specjaliści na pewno odpowiedzą na pytania. Zwróć uwagę na referencje
      firmy i projekty jakie wykonali. Zawsze lepiej wziąć kogoś doświadczonego.
      Niektóre firmy mają swoje showroomy vide IRA, która ma zarówno biuro
      inteligentne jak i miejsce gdzie zamontowali najróżniejsze rodzaje wyłączników i
      paneli sterujących.
      Trzymam kciuki :) Efekt może być imponujący :)
    • Gość: Leszek Re: dom inteligentny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.09, 13:14
      Witam,
      Najszybciej i najpewniej jest się jednak umówić z firmą wykonawcza, która ma
      doświadczenie. Wycena jest bezpłatna, i zależna od zastosowanego systemu. Jest
      dużo firm na rynku oferujących systemy automatyki. Jeżeli jesteś dalej
      zainteresowany to proszę o kontakt: leszekdobosz(małpaa)tlen.pl
      Spotkanie będzie niezbędne jeżeli będziesz dalej zainteresowany po wymianie
      informacji i wstępnej wycenie ;)
      Ostatnia realizacja - pensjonat, następna - domek letniskowy.
      Pozdr,
      Leszek
    • Gość: arkadiuszN Re: dom inteligentny IP: *.tpnet.pl 26.02.09, 13:01
      ja mam pytanie z trochę innej beczki, ale żeby nie zaśmiecać forum pozwolę się
      podpiąć pod ten wątek. a mianowicie JAKI SYSTEM wybrać? który jest najtańszy?
      który najlepiej się sprawdzi w domu jednorodzinnym?
    • nawalonych7krasnali Re: dom inteligentny 24.11.13, 20:14
      A co się rozumie pod mianem "dom inteligentny"? i "zintegrowane instalacje"?
    • gaju1 Re: dom inteligentny 02.06.14, 15:04
      Ja skorzystałem z usług Kieleckiej firmy Audio Hi Fi Poza atrakcyjnymi cenami oferują również fachowe doradztwo w tym zakresie.
      • nawalonych7krasnali Re: dom inteligentny 03.06.14, 12:03
        ale tu jest mowa o inteligentnym domu, a nie o Hi-Fi :D
        • Gość: Beza Re: dom inteligentny IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.14, 13:37
          O ile dobrze myślę, to Inteligentny Budynek "sam pilnuje" wielu rzeczy, takich jak na przykład - podlewania ogrodu, oświetlenia, temperatury. Twoja rola ogranicza się do zaprogramowania sterownika. Nie latasz po domu z pilotem, bo wtedy nie masz domu inteligentnego tylko zautomatyzowany.
    • apacheta Re: dom inteligentny 15.09.14, 16:45
      Jeśli decydując się na o budowę domu inteligentnego myśli się rozsądnie, a nie tylko o bajerach, to zawsze można uzyskać konkretne korzyści, zarówno pod względem finansowym (oczywiście w jakiejś perspektywie czasowej), jak i użytkowym (bezcenne). Większość inwestorów zaczyna właśnie od inteligentnych instalacji: elektrycznej, oświetleniowej i grzewczej.
      <a href="apacheta.pl/inteligentny-dom/sterowanie-oswietleniem/" rel="follow" title="Apacheta Smart Systems - Inteligentny Dom" target="_blank">Inteligentne sterowanie oświetleniem</a> pozwala zaoszczędzić wiele kW poprzez automatyzację wyłączania światła, regulację jasności oświetlenia sztucznego w zależności od natężenia oświetlenia słonecznego oraz sceny świetlne dopasowane do okoliczności. Koszt takiej automatyzacji jest jednorazowy i zwróci się po kilku latach, a pozytywne skutki finansowe oraz udogodnienia wynikające z automatyzacji odczuwa się dożywotnio.
      Innym sposobem znaczącego zmniejszenia rachunków za oświetlenie jest wymiana tradycyjnego oświetlenia na oświetlenie LED i tu polecamy <a href="Inteligentne sterowniki oświetlenia LED smartLEDs (schodowe, RGB, ściemniacze).
      Z kolei <a href= "apacheta.pl/inteligentny-dom/sterowanie-ogrzewaniem/" rel="follow" title="Apacheta Smart Systems - Inteligentny Dom" target="_blank">Inteligentne sterowanie ogrzewaniem</a> to oszczędność 20%-40% energii (w zależności od trybu życia domowników). Dzięki takim rozwiązaniom jak podział na strefy grzewcze, automatyczne zarządzanie czasowe, indywidualne regulatory temperatury, a także zdalne sterowanie ogrzewaniem, bez utraty komfortu użytkowników uzyskuje się obniżenie ŚREDNIEJ TEMPERATURY w domu nawet o kilka stopni, co przekłada się oczywiście na odpowiednie oszczędności energii. Nie jest to żadna ściema, bowiem zarówno z doświadczenia jak i z obliczeń wynika, że obniżenie ŚREDNIEJ temperatury tylko o 1 st. C to oszczędność energii około 6%.

Polecamy swoje usługi:
      <a href= http://apacheta.pl" rel="follow" title="Inteligentny Dom" target="_blank">Apacheta Smart Systems Roman Jarocki</a>
      smartleds.p" rel="follow" target="_blank">Sterowniki oświetlenia LED</a>
      • robesspen Re: dom inteligentny 02.10.14, 12:34
        Technologia tak bardzo poszła do przodu, że obecnie z poziomu smartfona możemy zarządzać nie tylko systemem alarmowy ale również takimi instalacjami jak oświetlenie, brama wjazdowa i garażowa, rolety antywłamaniowe, ogrzewanie czy nawet podlewanie ogrodu. Więcej informacji na ten temat znaleźć można na www.mieszkajbezpiecznie.pl/artykuly/114,jak-dobrac-odpowiedni-system-alarmowy-do-swoich-potrzeb-czesc-3.-duze-obiekty
        • agaklimek Re: dom inteligentny 14.07.15, 15:18
          Podlewanie ogródka to jeszcze nic! Kiedy orientowałam się w tematyce domów inteligentnych, to w firmie Krysta powiedzieli mi, że jeżeli zechcę, to mogę mieć możliwość sterowania nalewaniem wody do wanny ;) www.krysta.com.pl/index.php/system-domu-inteligentnego.html. A mówiąc poważnie, to ten system podnosi bezpieczeństwo nie tylko ze względu na rozbudowany system alarmowy ale i na możliwość odcięcia gazu w momencie wycieku.
    • nigolla Re: dom inteligentny 02.10.14, 21:22
      ale fajny pomysł, jakby mnie było stać to wybudowałabym sobie taki inteligenty dom
      • bmj.gliwice Re: dom inteligentny 18.04.16, 13:27
        Inteligentne instalacje można również zastosować w domach już użytkowanych. Można zainstalować system sterujący wybranymi urządzeniami w domu/mieszkaniu. W zależności od potrzeb oraz oczywiście dostępnych środków, jest możliwość stworzenia prostego systemu (sterowanie roletami i oświetleniem) lub bardziej rozbudowanego, który może zarządzać wszystkimi urządzeniami i instalacjami w domu/mieszkaniu. Sterować można praktycznie wszystkim: od systemu odladzania rynien po kolektory słoneczne i oświetlenie podjazdu.

Bardzo ważny jest wybór odpowiedniej firmy. Polecam wybór firmy znającej się na automatyce i elektryce
        Jeśli firma instalująca systemy inteligentnych domów zna się nie tylko na instalacji gotowych produktów oferowanych na rynku, lecz również ma własny potencjał, będzie potrafiła tak zaprojektować system i dostosować działanie urządzeń i instalacji aby w rezultacie zmaksymalizować komfort domowników.

Taka firma będzie potrafiła podłączyć do systemu również nietypowe urządzenia. Będzie potrafiła wymyślić niestandardowe rozwiązania - indywidualnie dostosowane do konkretnego domu/mieszkania.
    • masert Re: dom inteligentny 17.05.16, 12:26
      Ja już w tamtym roku zainstalowałem kilka sterowników w moim domu do zarządzania kotłem grzewczym, ciepłem podłogowym i bramą garażową. Jeśli chcesz dowiedzieć się jakie sterowniki są dostępne na rynku, poczytaj ten artykuł www.techsterowniki.pl/blog/co-zrobi-za-ciebie-inteligentny-dom/
    • zosias90 Re: dom inteligentny 27.06.16, 22:01
      Inteligentny dom to wygoda, oszczędność i przede wszystkim bezpieczeństwo. Znajomi posiadają system Fiabro - www.katen.pl/system-fibaro/ampio/ Muszę przyznać, że byłam pod dużym wrażeniem jak to wszystko działa, współgra ze sobą. To znaczne ułatwienie życie. Coraz więcej osób decyduję się na instalację takiego systemu. Teraz jest to proste, szybko zainstalowane, bez kucia, kurzu, bez kilometrów kabli.
      • olsenka90 Re: dom inteligentny 28.06.16, 19:49
        no ale na czym ten caly system inteligentnego domu polega?
        • kamila-1308 Re: dom inteligentny 20.09.16, 12:13
          Możesz sterować oświetleniem, ogrzewaniem, oknami, alarmem itp itd. Generalnie sterujesz swoim domem z każdego miejsca na ziemi przy uzyciu telefonu lub tabletu. Możesz oglądać swój dom będąc na wakacjach i kontrolować zużycie prądu. Zabezpieczasz się przed włamaniem, pozarem, zalaniem. Super sprawa. Też zdecydowaliśmy się na Fibaro, ponoć teraz to najlepsza firma na rynku polskim. Mamy już wycenę (nie wyszlo drogo) i niedługo instalujemy, nie mogę się doczekać! Korzystamy rownież z usług tej firmy: www.kapaautomation.pl
          • kasia92722 Re: dom inteligentny 06.10.16, 11:00
            Ja polecam firmę Katen! Niewielka firma, podejście indywidualne, łącza rozne systemy w rezultacie system jest dokładnie taki jak chciałam ! Dodatkowo służą fachową porada, kontakt przyjemny a przy okazji szybko. Wszystko działa jak trzeba !
    • karko6 Re: dom inteligentny 26.07.16, 11:48
      też jakiś czas temu zamontowaliśmy system Fibaro i mega funkcjonalne to jest i wcale nie trzeba przebudowywać domu czy instalacji elektrycznych, jak niektórzy myślą :) Mąż zamawiał w tym sklepie internetowym: instalaton.pl/pl/kontrolery-scen/36-fibaro-swipe-fggc-001-white.html bo są oficjalnym dystrybutorem, więc wiedzieliśmy, że nie przyślą podrób
      • kamila-1308 Re: dom inteligentny 20.09.16, 12:17
        Zgadza się, super sprawa z tą ich bezinwazyjnością w instalacji. www.kapaautomation.pl również ma oryginalne części fibaro z gwarancją, polecam, bo dostałam znizki :)
    • karola_1677 Re: dom inteligentny 04.08.16, 13:06
      Znalazłam to forum teraz, bo chciałam zobaczyć- poczytać opinie nt takich inteligentnych instalacji. My chcemy kupić sobie Paigo :) Powiem szczerze, że wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem na tą chwilę. Jest tańsze od Fibaro, a Fibaro i tak jest słabsze. Poczytałam trochę więcej na temat Paigo tutaj: paigo.eu/pl/?go=smart_home_center i naprawdę jest dużo ładniejsza aplikacja. Od strony technicznej sprawdzał mój mąż :D mówi, że jak narazie najlepszy wśród obecnie dostępnych. Zatem Paigo- podoba mi się nazwa :) Pozdrawiam
    • karola_1677 Re: dom inteligentny 19.08.16, 11:38
      Hey, a czy Majca robią też Paigo? Bo powiem szczerze, że kuć ścian nie chcę, a inne firmy są dość słabe z tego, co widzę... Poza tym wolę po prostu Paigo, prezentuje się naprawdę super i ma więcej opcji, a do tego kolega mi powiedział, że system mają o wiele lepszy i szybszy, więc decyzję już podjęłam, ale jeszcze sprawa montażu... zna ktoś jakąś firmę?
    • kamila-1308 Re: dom inteligentny 20.09.16, 12:09
      U nas na osiedlu też sporo włamań, w związku z tym zamontowaliśmy sobie alarm oraz czujnik ruchu i teraz jestem spokojna jak wyjeżdzam z miasta. Mogę Ci szczerze polecić firmę, ktora mi to instalowała, wyszło dobrze i niedrogo. Firma KAPA Automation we Wrocławiu, email: kapaautomation@gmail.com
    • alka.34 Re: dom inteligentny 29.09.16, 23:34
      Mnie też temat domu inteligentnego bardzo ciekawi. U nas w domu są już wstępne plany, chcemy się jeszcze skonsultować z fachowcami. A mąż wybiera się na Targi Warsaw Build - warsawbuild.pl. Co prawda są to targi dla branży budowlanej i wnętrzarskiej, ale mąż liczy na to, że zapozna się z najnowszymi trendami, zwłaszcza że są to targi międzynarodowe, to będą firmy z całego świata.
    • kasia92722 Re: dom inteligentny 06.10.16, 11:03
      Polecam firmę Katen! Mała firma, podejście indywidualne, szybko i solidnie :) wszystko działa bez poprawek :)
    • regorek Re: dom inteligentny 25.11.16, 08:35
      Jeśli chodzi o firmę wykonującą takie instalacje to proszę się zapoznać z www.mega-wat.pl
    • rybczyk82 Re: dom inteligentny 25.11.16, 19:58
      Na stronie polskiego producenta grenton.pl macie całą listę instalatorów z całej Polski. Jakby ktoś potrzebował :)
    • alicja.march Re: dom inteligentny 27.12.16, 13:08
      U mnie system instalowała firma majca.technology i jestem xadowolona, bardzo sprawnie i dokładnie, podpowiadali, które rozwiązania będą przydatne i które się najbardziej opłaca. Wszystko bardzo fajnie, mogę ich szczerze polecić.
      • nikita7579 Re: dom inteligentny 17.01.17, 18:15
        Szczerze to ta firma jest naj Tekst linka.
    • apacheta Re: dom inteligentny 23.04.17, 22:32
      wpodskokach napisał:

> witam,
      > dom inteligentny czyli wyposazony w zintegrowane instalacje. zastanawiam sie
      > nad instalacja systemow ogrzewania i oswietlenia (na poczatek) w ok.
      > 70metrowym mieszkaniu. przekopalem sie przez setki stron i widze, ze na rynku
      > konkurencja jest spora, ale nikt nie chce mowic o cenach bez spotkania, a poza
      > tym chcialbym skorzystac z uslug kogos sprawdzonego.
      > macie jakies wskazowki - z kim rozmawiac, na co zwrocic uwage, o czym
      > pamietac? z gory dziekuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka