Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kontrola z ZUS !!!!!

IP: *.bytom.compnet.com.pl 25.11.05, 19:17
    Mam problem! Jestem na zwolnieniu lekarskim L4-LEŻĄCE(6-ty miesiąc ciąży) i na polecenie lekarza prowadzącego udałam się dzisiaj do szpitala w celu wykonania badań laboratoryjnych(krew,mocz,glukoza itp)po przybyciu do szpitala panie laborantki poinformowały mnie ze badanie glukozy mogą wykonać w przyszłym tygodniu i odesłały mnie z kwitkiem twierdząc iż pozostałe badania też wykonaja razem z glukozą.Po powrocie do domu w drzwiach znalazłam kartke z informacją iż mam się zgłosić do Zusu w celu usprawiedliwienia swojej nieobecności podczas kontroli prawidłowości wykorzystywania zwolnienia lekarskiego.Zaraz po przeczytaniu tego listu zadzwoniłam do szpitala aby panie laborantki wystawiły mi jakiś papier że bylam u nich ale panie powiedziały że żadnych zaświadzeń nie wystawiają i teraz niewiem co z tym fantem zrobić!Bardzo proszę kogokolwiek o radę moze komuś też się przytrafiła taka lub podobna sytuacja!Pozdrawiam!!!
    Obserwuj wątek
      • andrejwww Re: Kontrola z ZUS !!!!! 25.11.05, 19:51
        Zatem proszę się usprawidliwić, tzn.wnieść do protokołu uwagi i wyjaśnienia -
        wyjaśnić że zaistniała taka sytuacja i nie będzie problemu.Wówczas ZUS sprawdzi
        czy faktycznie tak się działo - czy nie było możliwości zrobienia badań.

Nie widze problemu - nie podejmowała Pani pracy zarobkowej, nie wykorzystywała
        Pani zwolnienia nie zgodnie z jego przeznaczeniem i mowa tutaj o poleceniu
        lekarza na badania - co też może zostać sprawdzone.
        • Gość: Ciężarna Re: Kontrola z ZUS !!!!! IP: *.bytom.compnet.com.pl 25.11.05, 20:14
          Dziękuję!Dzwoniłam do ZUS-u i przedstawiłam całą sytuację i babka powiedziała ze muszę to "MOCNO" udokumntować(z naciskiem na mocno)i niemam pojęcia jak to zrobić jeżeli szpital mi nie chce wystawić żadnego zaświadczenia a na słowo to chyba nie uwierzą!Ale i tak dziękuję za odpowiedż!Pozdrawiam!
          • andrejwww Re: Kontrola z ZUS !!!!! 25.11.05, 20:24
            Proszę w tej sprawie zwrócić się pisemnie do dyrektora szpitala oraz do lekarza,
            który skierował Panią na badanie - zaznaczając prośbe o "udokumentowanie".

Jeśli to nie pomoże i w przypadku niekorzystnej dla Pani decyzji Inspektoratu,
            może się Pani od tej decyzji odwołać, wtedy ZUS ustala faktyczne okoliczności
            wyjaśniające i samemu ustala sprawe "udokumentowania".
            • Gość: Ciężarna Re: Kontrola z ZUS !!!!! IP: *.bytom.compnet.com.pl 26.11.05, 07:13
              Dziekuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka