Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

prowizja???

15.07.07, 23:42
    Agencja Pracy Tymczasowej zaoferowała mi stawke 6,2 pln/h netto.
    Ile płaci/około/ APT zakład w którym mam pracować. Ciekawi mnie tylko ile
    zarabia na mnie APT??? I niech nikt mi nie pisze że APT mają duże koszty
    własne czy inne bzdety wymysla. Ile mnie na godz skubie ta APT.
    Obserwuj wątek
      • neruzo Re: prowizja??? 16.07.07, 08:46
        hej. w atp nie wiem jaka pobieraja sobie prowicje, ale swego czasu pracowalem w
        innej z agencji posrednictwa pracy i przy mojej stawce 4 zl/godz zarabiali
        okolo 1,5 zl.
      • katarzyna.misiek Re: prowizja??? 16.07.07, 11:22
        Witam,
        Rzeczywiście, działalność APT nie jest charytatywna i zarobkiem firmy, jest
        prowizja od zatrudnianych zewnętrznie osób. Prowizja z reguły jest określona
        procentowo i wynosi od kilku do kilkudziesięciu procent. Zaznaczę jednak, ze w
        większości przypadków to Klienci (a więc m.in. firma, do której jest Pani
        delegowana) decydują o wysokości wynagrodzeń pracowników zewnętrznych.
        Reasumując APT nie ustala sobie odrębnej stawki z Klientem i z pracownikami,
        Klient wskazuje parametr wynagrodzenia, jaki mają osiągać zatrudniani u niego
        pracownicy, następnie ustala z agencją poziom jej prowizji, za obsługę
        zatrudnienia zewnętrznego. Są to dwa oddzielnie ustalane parametry.
        Pozdrawiam, k.
        • huginn Re: prowizja??? 27.07.07, 16:12
          Pani Katarzyno!

Jeżeli stawka w mojej agencji to 5,2 zł brutto za godzinę, to ile dostanę na rękę po odjęciu podatku (jestem studentką) i prowizji? Czy może stawka moja jest podana już po odliczeniu prowizji? W umowie ani załaczniku nie było mowy o żadnej prowizjii dla agencji czy jakiejś kwocie odprowadzanej na rzecz agencji od godziny.
          • katarzyna.misiek Re: prowizja??? 27.07.07, 17:26
            Droga Huginn,
            Mam powody przypuszczać, że stawka za godzinę Twojej pracy, to wartość
            nieuwzględniająca prowizji agencji. Tak jak wspominałam we wcześniejszej
            korespondencji, agencja oddzielnie ustala z Klientem wartość prowizji, tak, ze
            nie dotyczy to w żaden sposób wynagrodzenia ustalonego dla pracowników.
            Od podanej przez Ciebie stawki godzinowej, ponieważ jesteś studentką, zostanie
            pobrana jedynie zaliczka na podatek dochodowy, tj. przybliżona kwota netto (na
            rękę) za godz. to ok. 4,40 PLN.
            załączam pozdrowienia,
            k.
            • huginn Re: prowizja??? 30.07.07, 16:23
              Dziękuję za odpowiedź. Mogę spać spokojniej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka