dczeraniuk 19.11.04, 11:21 No wlasnie. Moje formy z masy sa troche grubsze. I popekaly od spodu podcas schniecia. Nie wiecie jak tego uniknac na przyszlosc? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carlacarla Re: masa solna_peka 19.11.04, 13:39 Moze jest za wyskoa temperatura? albo masa ma za mało wody i sie kruszy? u mnie tez czasem pojawiaja sie pekniecia z tyłu, ale sie tym nie przejmuje bo robie figurki do zawieszania na ścianie - tyłu nie widac. W nizszej temperaturze nie pękają. Mam za to problem z puchnieciem niektorych figurek z masy - pojawia sie takie wybrzuszenie. Dzis odkryłam ze w srodku tych wybrzuszen zbiera sie woda! i to w rzeczach, ktore sa juz dawno wysuszone i wypalone w piecu. Nie wiem jak tego unikac Odpowiedz Link
qlka_79 Na dwa posty 19.11.04, 14:29 Do Pani Doroty: mnie też pęka z tyłu - nawet jeśli suszę na powietrzu, bez piekarnika. Ale zauważyłam, że jeśli się wykonany przedmiot odwraca, to nie pęką, chociaż być może jest to spowodowane jego wielkością - duże anioły zawsze mi trochę popękają, a małe ozdóbki nigdy (i to nawet pieczone w piekarniku...). Do Carli: mnie ostatnio też porobiły się wybrzuszenia i chyba to wina za wysokiej temperatury, nie wiem Ale z drugiej strony - wygląda interesująco, bo mam teraz trójwymiarowe dzwonki czy serduszka. Aż jestem ciekawa jak by to wybrzuszenie celowo w określonym miejscu wywołać Odpowiedz Link
jim100 Re: Na dwa posty 19.11.04, 18:51 mam to samo i pęka i sie wybrzusza czasami się udaje bez wybrzuszeń - najpierw wypiekam przez 1 h w najniższej temp. przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i gdy zauważam lekkie wybrzuszenie to nakłuwam igłą i wygładzam te wybrzuszenia Monk (z grypą żołądkową) Odpowiedz Link
carlacarla Re: Na dwa posty 19.11.04, 22:23 Calkiem fajny pomysł z nakluwaniem; tylko trzeba stac przy piekarniku i czekac kiedy sie paskudy pokaza Bede probowac. Czasem te wybrzuszenia dają super efekty, ale nie na kazdych przedmiotach niestety Odpowiedz Link