Dodaj do ulubionych

Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga

01.07.26, 12:25
Obrazilam sie na Alior, w ktorym bylam jakies 15 lat. Nie chce miec konta w Millennium.
Podpowiedzcie co sie Wam sprawdza. Rozwazam ING i mBank. Kiedys lata temu bylam w mBank, ale odeszlam po zmianie bardzo fajnej obslugi konta bankowego przez internet, gdy zrobili jakies niefunkcjonale i nieintuicyjne oprogramowanie. Wiem, ze masa ludzi wtedy odeszla, ale slyszalam ze obecnie ich apka jest ok. Nigdy nie mialam konta w ING.
Chce miec rachunek zwykly typu ROR, dodatkowe rachunki typu oszczedzanie, konto walutowe, platnosci zblizeniowe, brak oplat za prowadzenie rachunku czy karty. Karta debetowa, ew moze byc i kredytowa jako druga.
Do tego platnosci zagranica.
Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • mdro Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 12:40
      Apki mBanku nie zainstalowałam, obsługa przez stronę działa IMO niezgorzej, tylko niektóre rzeczy są słabo wyjaśnione. Kartą debetową musisz zrobić płatności na 300 czy 350 zł miesięcznie, żeby była bez opłat. Limitów do kredytówki nie pamiętam. Rachunki oszczędnościowe czy lokaty oprocentowane tak sobie, lepsze warunki na ogół na tzw. nowe środki. Problemem mogą być wypłaty z bankomatów (bezpłatne tylko Planet Cash, i to od 300 zł i ich własne w placówkach, ale tych jest jak na lekarstwo). Nie wiem, czy w tej chwili ma jakąś przewagę nad innymi - kiedyś był do przodu ze względu na samodzielną obsługę via net, ale teraz większość banków ją ma.
      • princy-mincy Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 12:50
        Czyli nie korzystają z euronetu?
        Ja w sumie rzadko wypłacam pieniądze z bankomatu ale w aliorze miałam wszystkie za free.
        • mdro Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 12:58
          Od mniej więcej dwóch lat już nie.
    • ib_k Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 14:34
      Jest bank, wszystko darmo. Stosunkowo dobry kurs przeliczenia euro
      • princy-mincy Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 14:38
        Jaka nazwa?
        • ib_k Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 17:01
          princy-mincy napisała:

> Jaka nazwa?
          Nest bank
      • alpepe Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 17:18
        Mam jako konta firmowe. Wszystko za darmo, ale musiałam zrobić przelew w złotówkach do duńskiego banku, od wczoraj mi kibluje jako transakcja w trakcie realizacji, a ta przyjemność będzie nas kosztować 50 euro, przelew natychmiastowy też drogi. Poza tym interfejs nieintuicyjny, nie lubię. Dla odmiany mój brat też miał nest jako konto firmowe i był bardzo zadowolony. Alior imho lepszy, aczkolwiek jak przeszli z pro na ba.alior... to się skiepścił.
    • alina460 Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 15:13
      MBank mam od prawie 30 lat i niezmiennie polecam. Apka genialna, zwłaszcza w porównaniu do Erste i PKO.
      • arthwen Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 15:25
        O nie. Zdecydowanie się nie zgadzam.
        Naprawili w końcu błąd z potwierdzaniem operacji, ale przez pół roku szli w zaparte, że to nie błąd, tylko tak ma być i to moja wina. I z Erste i z PKO korzysta mi się lepiej.
        mbank generalnie schodzi na psy, mamy tam konto głównie siłą rozpędu, bo nie chce mi się konfigurować stałych przelewów w innym banku (ale niewykluczone że do tego dojdzie, bo część wynagrodzenia już przenieśliśmy....)
      • lamigliore_offerta55 Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 17:44
        alina460 napisała:

> MBank mam od prawie 30 lat i niezmiennie polecam. Apka genialna, zwłaszcza w po
        > równaniu do Erste i PKO.

Wow, masz konto dłużej niż istnieje bank!
        • profes79 Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 17:50
          mBank jako marka funkcjonuje od 2000 roku a jako BRE funkcjonował jeszcze za komuny - więc nie wykluczone, że pod koniec lat 90-tych ktoś sobie w tym banku konto założył. A nawet jeżeli nie to w sumie 26 lat to nadal prawie 30 wink
          • arwena_111 Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 19:54
            Tylko w latach 90 BRE było tylko dla firm, nie mieli kont prywatnych. To dopiero powstało w 2000 roku
            • princy-mincy Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 02.07.26, 11:50
              Czyli dobrze napisala, ma konto od 26 lat, mozna uznac, ze to prawie 30. Ja tez nie pamietam, ktore konto mam od jakiego czasu.
    • alpepe Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 16:29
      Mam w ing od końca lat 90, kiedy to jeszcze był Bank Śląski. Nie mam od nich kredytówki, nie zdarza mi się płacić za granicą, mam konta walutowe i OKO, lokat nie zakładam, bo "wszystko płynie", za prowadzenie rachunku nie ma opłat, są za kartę, jeśli się nie zapłaci ileś tam tą kartą w danym miesiącu, z tego, co pamiętam.
      • alpepe Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 16:30
        Aha, moja mama też ma. I ona ma nawet apkę, ja nie, ja lubię korzystać z bankowości w przeglądarce i dla zasady nie.
        • alpepe Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 16:32
          Apka wydaje się mi być w porządku, ale to wiem tyle, ile robiłam dla mojej mamy przelewów w jej aplikacji. Teraz mam upoważnienie do jej kont i mogę sobie buszować poprzez swoją bankowość internetową, więc już nie zaglądałam do apki, jak ostatnio coś trzeba jej było.
        • malia Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 16:57
          Aplikacja ing jest bardzo ok, latwa, szybka, ma wszystko co potrzebne
      • koronka2012 Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 02.07.26, 22:21
        Apka ING spoko, ale w całej Warszawie są raptem 2 czy 3 oddziały w których można wypłacić gotówkę... Nieporozumienie.
        • alpepe Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 03.07.26, 08:03
          Ale wiesz, że generalnie to akurat taki jest trend, że obsługa kasowa won? W Szczecinie, teraz sprawdziłam, są dwie filie kasowe. I tak dobrze. Przecież możesz wypłacić z bankomatu, jeśli chodzi o złotówki.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 17:50
      mBank
    • profes79 Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 17:52
      Ja z kolei nie polecam Pekao - jakiś czas temu postanowili poprawić interface systemu tak, że to co kiedyś miałem na pierwszej stronie (wszystkie produkty - konto główne, oszczędnościowe, karta kredytowa itd) teraz mam pochowane w pół tuzina zakładek i podzakładek.
      • mizantropka65 Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 19:39
        Ale wiesz, że możesz skonfigurować, co ma być na wierzchu? Czy jednak nie?
        • profes79 Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 20:05
          NIe, nie mogę. Za to jest link który przenosi do zakładki z produktami gdzie mogę sobie dalej klikać.
    • mizantropka65 Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 19:31
      Wpisz w google ranking kont bankowych na 01-07-2026 r. i włala
      • princy-mincy Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 21:46
        Wpisałam, wychodzi w czołówce Alior, millenium, ING i mBank.
        Ja pytam o opinie ematek, bo wskażą rzeczy, których w rankingu nie ma.
        • alpepe Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 23:12
          Mam w aliorze konta firmowe i jak mi przypieprzyli miesięcznej opłaty w pakiecie gold ponad 100, to zaraz założyliśmy konto w nest banku i powoli się ewakuujemy.
    • eagle.eagle Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 19:47
      Ja jestem team mBank, głównie przez zasiedzenie, bo już z 20 lat mam tam konto. Nie widzę minusów.
      • miurielamirsa Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 02.07.26, 07:56
        eagle.eagle napisała:

> Ja jestem team mBank, głównie przez zasiedzenie, bo już z 20 lat mam tam konto.
        > Nie widzę minusów.
        Podpisuję się wszystkimi kończynami.
        Też mamy konto prawie od 20 lat i to jest najlepszy bank
        Apka czytelna. Nie zdarzyło nam się, żeby na infolinii nie pomogli.
        I weryfikacji nie zaczynają od prośby o podanie danych.
        Mamy konta w różnych bankach. Najgorzej wypadł Alior, na Pekao Zginęły nam pieniądze z konta. I nikt nie umiał wytłumaczyć jak to się dzieje.
        Dzięki znajomej pracującej w Pekao udało nam się nam się znaleźć złodzieja. Pani pożegnała się z bankiem i my w sumie też, bo straciliśmy do nich zaufanie.
    • arwena_111 Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 19:50
      Lubię PKO BP. ING jest dla mnie zupełnie nieintuicyjny.
    • mocca26 Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 21:49
      "Polecam" Velowink
      • princy-mincy Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 22:03
        Czytałam opinie ludzi wchłoniętych z Citi. Psiocza okropnie ale podobno lokaty mają wysokie oprocentowanie.
        • mocca26 Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 22:08
          Mi dopisali cudza kartę kredytowa i cudze zadłużenie smile
          • princy-mincy Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 22:14
            No to grubo. Jak to w ogóle możliwe?
            Wizerunkowo porażka, bardzo źle zorganizowana fuzja.
            • mocca26 Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 01.07.26, 22:29
              ludziom ginęły lokaty. Potem się znajdywały ale to były godziny w kolejkach, wiszenie na telefonie przez kilka dni. Historię kart przepisywano historii rachunku, a wielu nie mogło się zalogować na własne konto przez kilka dni. Nie wychodziły stałe płatności typu ZUS itd.

p.s. to nie była fuzja tylko przejęcie (częsci klientów)
        • koko8 Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 03.07.26, 10:41
          princy-mincy napisała:

> Czytałam opinie ludzi wchłoniętych z Citi. Psiocza okropnie ale podobno lokaty
          > mają wysokie oprocentowanie.

Ja jestem tym człowiekiem. Przez kilka dni nie miałam dostępu do pieniędzy.
          A propos lokat terminowych - mnie mają wysokiego oprocentowania, najwyższa ma 2,6. W citi lokaty indywidulnie negocjowane miałam dużo wyższe.
          Aplikacja do obsługi konta w Velo jest najmniej intuicyjną apką jakiej używałam.
      • miurielamirsa Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 02.07.26, 15:48
        W życiu, szczególnie po zmianach, które nastąpiły.
        Mam bliską osobę, która pracowała e Citi i z automatu przeszło do velo.
        Zatrudniają nowych ludzi jako konsultantów.
        Mimo przeszkolenia ci ludzie nadal nic nie umieją tak naprawdę, bo ciągle im się zmienia menager, teraz mają babkę, która nigdy ni była menagerką ani nie uczyła innych.
        Na pytania na ogół odpowiada, że nie wie, musi dopytać.
        Ta moja osoba mówi, że od kiedy banki się połączyły to jest masakra.
        Dzwonią ludzie, bo coś im nie działa i są odsyłanie od jednego konsultanta do drugiego i często tak dopóki nie trafia z powrotem do tego pierwszego 😁
        Ludzie przebywający na urlopach za granicami Polski mają problem z wypłatami bo bank nie przewalutowuje jak trzeba albo są blokady kart. I nie wiadomo jak to rozwiązać.
        Więc polecam MBank
        • princy-mincy Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 02.07.26, 20:45
          Przecież to był sarkazm, słowo polecam było w cudzysłowie.
    • kropkaa Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 02.07.26, 01:06
      Team mBank.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 02.07.26, 06:03
      Mam ING, prawie 20 lat. Jedyna karta debetowa, która działała mi prawie wszędzie na świecie, nie mam porównania z mBanki, ale z Millenium i PKO BP tak
    • hosta_73 Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 02.07.26, 08:05
      Mam w ING od prawie 30 lat. Nie zamierzam zmieniać, maja bardzo czytelną bankowość internetową. Od roku mam też konto w BNP Paribas, też wygląda nieźle, ale ING jest dla mnie podstawowe i ulubione.
    • natalia.nat Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 02.07.26, 13:27
      Od dawien dawna mBank i bardzo sobie chwalę.
    • bywalec.hoteli Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 02.07.26, 13:31
      Rzuć okiem na PKO BP. Są bardzo zaawansowani technologicznie.
      • asia.sthm Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 03.07.26, 08:52
        bywalec.hoteli napisał:

> Rzuć okiem na PKO BP. Są bardzo zaawansowani technologicznie.

To się zdziwić można. Ostatnio zderzyłam się z murem przy zamianie rodzaju konta.
        Masz jakàś listę haseł? I co to jest? Infolinia i technicy nie potrafià pomóc łacznie z prywatnym doradcà z przydziału.
    • bywalec.hoteli Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 02.07.26, 13:33
      Rzuć okiem na PKO BP. Apka też bardzo fajna
    • drilka Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 02.07.26, 13:46
      Mam ING od czasów Śląskiego. Z wielu rzeczy tam korzystam i jestem cały czas zadowolona. Nie pamiętam, żeby przez tyle lat mi czymś szczegolnie podpadli. Z apki korzystam prawie codziennie.
      Mam też konta i apki w Erste i Aliorze. Korzystam sporadycznie ale tez nie widzę problemu (aplikacje)
    • princy-mincy Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 02.07.26, 13:53
      Finalna decyzja
      Otworzyłam dziś konta w ING i mBank, zobaczymy, która apka mi bardziej przypadnie do gustu.
      Dziękuję wszystkim za polecajki i opinie.
      • alpepe Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 02.07.26, 20:54
        Ale napisz też, co zostaje finalnie.
        • princy-mincy Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 02.07.26, 22:44
          Być może zostawię obydwa- lepiej dywersyfikowac, jak pokazuje moje obecne doświadczenie z Aliorem, gdy przez tydzień nie miałam żadnego dostępu do konta. Dopiero za trzecia wizytą w oddziale mi odblokowali.
          • alpepe Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 03.07.26, 08:05
            Czyli może zostawię konto firmowe w aliorze mimo opłat. Co do dywersyfikacji, to tak mam właśnie w Niemczech, RORy w dwóch różnych bankach. I nieraz mi to ratowało tyłek.
    • kafana Re: Prosba o polecenie banku- codzienna obslyga 03.07.26, 08:20
      Weź ING.

Bardzo fajna aplikacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka