04.01.05, 19:11
Witajcie dziewczyny
Na forum -piękne ozdoby - galeria pierwszy raz zobaczyłam takie cudasmile
Sama robię na drutach i na szydełku, ale chciałabym popróbować też decoupage.
Szukałam na różnych stronach, ale to wygląda dość skomplikowanie sad
Napiszcie mi proszę co potrzebuję i jak się zabrać do decoupage, bo też
chciałabym wyczarować jakieś cudeńka.

pozdrawiam
Gosia
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: decoupage 04.01.05, 20:09
      1.farby akrylowe- emalie, np. dulux, sniezka-biala
      2.barwniki do farby lub tempery- mieszasz z pkt1 i uzyskujesz wymarzony kolorek
      3.lakier do spekan jesli chcesz postarzac, ale to moze później,
      4.lakier do wykanczania- najlepiej akrylowy, bo nie smierdzi, moze byc lakier w
      sprayu, mat, polysk, jak chcesz
      5.halfgrunt lub bialko jajka lub wikol do przyklejania
      6. serwetki
      7. pedzle, gabki, folia spozywcza do nakladania farb i lakierow
      8. suszarka

Na poczatek moze zrob bez postarzania: malujesz przedmiot farba, to wysycha,
      wycinasz(wyrywasz) motyw z serwetki i delikatnie naklejasz - uwaga im mniej
      kleju tym lepiej, bo sie marszczy serwetka, smarujesz jeszcze po wierzchu
      klejem czy bialkiem, suszysz, mozesz kombinowac teraz z tlem wokol serwetki
      albo i nie, zalezy o jaki efekt chodzi, lakierujesz, suszysz.
      • asik12 Re: decoupage 04.01.05, 20:16
        Lola dzięki wielkie za tego posta. Ja od pewnego czasu czytam i oglądam te
        piękne rzeczy które tworzycie i nie miałam odwagi zapytać co po kolei. Teraz
        juz wiem. Ale jeśli mozesz, to napisz jeszcze jak robić te spękania. Dzięki
        • lola211 Re: decoupage 04.01.05, 20:38
          Napisz tylko jak ja robie, bo metody sa rozne, z tego co czytam.
          Maluje sie przedmiot, suszy, lakieruje lakierem do spekan(krak), do nabycia w
          Creativehobby lub w sklepie dla plastykow(np. medium Talens), suszy, naklada
          farbe ktora popeka,akrylowa musi byc, kontrastowa do tej spodniej.A jesli np.
          butelka jest zielona, to od razu pociagam ja tym krakiem, susze, maluje i w
          spekaniach widac zielony kolor butelki, nie ma potrzeby klasc farby spodniej.Na
          to nakleja sie motyw.Mozna takze nakleic motyw od razu na pomalowany przedmiot,
          a potem dopiero te wolna powierzchnie postarzac- wtedy spekan nie bedzie pod
          serwetka.
          Wielkosc spekan zalezy od grubosci kladzenia kraka, gestosci wierzchniej farby
          (im rzadsza tym delikatniejsze), tego czym nanosimy farbe- inaczej peka pod
          pedzlem inaczej pod gabka czy walkiem.
          • asik12 Re: decoupage 04.01.05, 20:56
            Dzięki wielkie. Teraz mogę zacząć kompletować zestaw do decoupage. Już się
            cieszę smile))
      • mago11 Re: decoupage 04.01.05, 21:17
        Wielkie dzięki, mogę zacząć zbierać zestaw.
        Mam tylko jeszcze pytanko, jeśli mam ładną ciemno fioletową butelkę, to czy
        muszę ją wpierw malować, czy od razu kleje serwetkę?
        Tylko co później z lakierowaniem? i spękaniem?
        Może spękanie poczeka, ale jak później lakierować?

Pozdrawiam serdecznie
        Gosia

• lola211 Re: decoupage 04.01.05, 22:08
          Na takie ciemne klade krak, na to jasna farba , ktora peka, na to serwetka i
          lakier.
          A jesli chcesz by butelka zostala taka jak jest- otoz jesli nakleisz na tak
          ciemne tło motyw to on bardzo sciemnieje, chyba ze bedzie ciemniejszy niz kolor
          szkla(ale czy to bedzie ladne?),ja myslalam, by pomalowac farba miejsce
          naklejania motywu tylko, jako jasny podklad, idealnie pod motyw lub
          tak "artystycznie" pomaziac.Nie robilam, wiec pewnosci nie mam co do koncowego
          efektu,ale wlasnie sie przymierzam, bo mam butelke w kobaltowym kolorze i zal
          mi ja czyms pokrywac.Myslalam , zeby wówczas motyw objechac złota konturówka do
          szkla, jak greglis swoje motywy na torebce.
          Lakieru bym nie kladla na szklo, bo spłynie i zacieki porobi, jak swego czasu
          wyszlo mi na pewnej doniczce.
          • qlka_79 Re: decoupage 04.01.05, 22:18
            Lola, koniecznie spróbuj z tą jasną farbą tylko POD samą serwetkąsmile
            Mam dwie ciemne butelki i tak się zastanawiam - malować na jasno, czy nie
            malować...
            Chętnie się dowiem, jak się ten sposób sprawdził, chociaż powątpiewam, czy uda
            się nie pomazać farbą poza obszarem zajętym przez serwetkę.
            • lola211 Re: decoupage 04.01.05, 22:25
              Ale tak pomazane tez fajnie wyglada- robilam torebki na prezenty, po granatowym
              tle pomazalam krakiem, nierowno kremowa farba, na to motyw, wyszlo bardzo
              fajnie.
              Czekam na nowe serwetki z ta butelka, bede eksperymentowacsmile.
              • mago11 Re: decoupage 05.01.05, 11:32
                Wielkie dzięki
                Za pomoc, jak mi tylko maluch wyzdeowieje wybiorę sie na zakupy, (ytlko w jakich
                sklepach tego szukać - mieszkam w Gdyni)
                No a potem wezme się do roboty i pewnie znowu będe pytać.

pozdrawiam
                Gosia
      • zzzytkaaa Re: decoupage 05.01.05, 09:49
        LOLA wielkie dzięki. właśnie wczoraj szukałam takiej precyzyjnej instrukcji, bo
        jechałam do Empiku. teraz chociaż wiem co mam kupić(no bo wczoraj nie kupiłam-
        mało sympatyczna obsługasad
        pozdrawiam
        gorąco zapalona do dekupażu zytka
    • beatagl Re: decoupage 05.01.05, 17:34
      a po co ta folia jak sie jej używa i kiedy
      Beata
      • marchula decoupage - spekania 05.01.05, 18:10
        Wiem, ze to kiedys bylo, ale nie sposob przejrzac wszytskie watki o dekupazu...
        Co zrobic zeby spekania nie byly w jednym kierunku, pionowe, tylko inaczej?
        Nakladac krak pacnieciami?
        magda
        • dczeraniuk Re: decoupage - spekania 05.01.05, 18:20
          Mysle ze powinnas sporbowac nalozyc krak nieregularnie i farbe gabeczka a nie
          pedzlem. Wtedy powinno wyjsc w roznych kierunkach. Czasami niestety sa takie
          farby, ktore pekaja tylko prosto - wydaje mi sie, ze to takie, ktore maja
          domieszke jakiej sztucznizny, nie do konca akrylowe. Czuc po zapachu smile.
          • marchula Re: decoupage - spekania 05.01.05, 18:26
            ktos kiedys pisal, zeby nakladac krak tylko w jedna strone, no to tak
            nakladalam. Ale Pani mowi, ze nie trzeba?
            magda
            • dczeraniuk Re: decoupage - spekania 05.01.05, 18:35
              Ja nakladam jak leci smile i wymachuje pedzlem w rozne strony, wniosek z tego, ze
              nie trzeba smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka