Dodaj do ulubionych

UWAGA TROJAN!!!!!!!!!!!!!

03.03.05, 21:21
Wiem że obiecałam że już nigdy się na forum nie wypowiem, ale to krytyczna sytuacja: otó zostrzegam wszystkie, że ktoś robi okropne świństwa i podszywając sie pod nasze adresy wysyła mailem TROJANY!!!
Właśnie dostałam miala od Inezji że niby to ja jej wysłałam, ja dostałam dwa dni temu od kogoś, a Danielle Bijou (maggie1981) dostała wczoraj z adresu Inezji właśnie...
Ostrzegam wszystki, i jeśli którejś też to sie zdarzyło, to niech napisze... może będą dodatkowe wskazówki żeby uniknąć awarii.
My dziewczyny z forum jesteśmy zagrożone!!! Nawet ja która od miesiąca sie nie odzywam...
Obserwuj wątek
    • anek.anek Re: UWAGA TROJAN!!!!!!!!!!!!! 03.03.05, 22:17
      eee, to nie tak, że ktoś się podszywa. Na tym polegają wirusy komputerowe
      obecnej generacji, że wysyłają sie automatycznie do wszystkich z twojej listy
      malingowej. Wystarczy, ze ktoś dostał maila z wirusem - od równie nieświadomej
      osoby, i nawet o tym nie wie, że dalej to poszło automatycznie.
      Zasada nr 1: uaktualniony program antywirusowy - co najmniej (!) w miesiącu,
      wiele jest bezpłatnych
      2. Jak najmniej łażenia po dziwnych stronach w inetrnecie - strony nie
      handlowe, amatorskie są szczególnie narazone, bo z reguły nie majażadnych
      zabezpieczeń
      3. błagam,nie używajcie Outlooka - to najgorszy pod względem wirusowym właśnie,
      program pocztowysad
    • qlka_79 Re: UWAGA TROJAN!!!!!!!!!!!!! 03.03.05, 22:18
      Princessa, dzięki za info!
    • anek.anek ps. 03.03.05, 22:24
      oczywiście zapomniałam o rzeczach oczywistych: nie ściągamy i nie otwieramy
      poczty od osób, których nie znamy, lub których się nie spodziewamy. Precz
      załącznikami typu exe, bo często prymitywne wirusy są pod taką postacią (dobre
      się lepiej maskują). Przed ściągnięciem do komputera warto sprawdzić na
      serwerze jakie są wiadomości i ew. od razu dziwne usunąć. Nie wiem czy w
      Outlooku jest taka możliwość, ja używam programu The Bat - czasem pojawiająsię
      jego darmowe wersje w czsopismach komputerowych. I on m taką możliwość
      selekcjonowani wiadomości zanim wejdą na mój komputer.
      • toxicloki Re: ps. 04.03.05, 00:35
        calypso tez jest swietny. ja pod windowsem sprawdzam poczte na serwerze, poza
        tym antywiry czesto maja e-mail scanner (np.AVG -swietny jest -polecam).
        pod linuxem kazdy program jest niezawodnywink
        uzaleznionym od windowsa powiem tylko : nie uzywajcie IE!!!duzo lepsze, szybsze
        i bardziej niezaqwodne sa inne programy, szczegolnie mozille polecamwink
        • niniveve Re: ps. 04.03.05, 01:26
          toxicloki, widzę w Tobie bratnią duszę!!! smile))
        • anek.anek Re: ps. 04.03.05, 21:25
          a linux w dodatku chyba bezpłatny jest?
          • toxicloki ofkors;-) 04.03.05, 23:20
            jasne ze bezplatny, niestety nie tak łpatologiczny jak windowas (gdy chcesz
            zrobic cos wiecej niz stronki pzregladacwink. tylko prosze mi sie nie bac!smile on
            latwy jest, tylko innywink
            • anek.anek Re: ofkors;-) 05.03.05, 00:04
              już nie raz się zastanawiałam, bo ojciec- informatyk bardzo sobie chwalismile a z
              tą łopatologicznością Microsoftu to bym nie przesadzała: to jest kwestia
              wyłacznie przyzwyczajenia. Na tym większość osób w ogóle uczy się obsługi
              komputeradlatego stronią od innych rzeczy (jesli komputerami nie są
              zafascynowane, lub nie zajmują się zawodowo)ale z tego co widziałam u taty to
              jest równie "łopatologiczne", tyle, że trzeba się odrobnę przestawić.
              • toxicloki Re: ofkors;-) 05.03.05, 00:08
                no dokladniewink wswzystko jest jasne i prste, a ze zamiast menu start jest
                slonko, kapelusik czy co innego to co za roznica?smile))
                • niniveve mandrake linux 05.03.05, 22:27
                  Używam mandrake'a. Nie sądzę, żeby cokolwiek było trudniej tu zrobić niż w
                  windows. Wszytko można "wyklikać". Mandrake jest naprawdę bardzo przyjazny.
                  Zamiast "menu start" jest gwiazdka smile. I ma dużo pulpitów! wink. W skrócie,
                  polecam go Wam, bo: jest darmowy, łatwy w obsłudze, ma w sobie za darmo wiele
                  programów, których potrzebujecie (programy biurowe, graficzne, odtwarzacze
                  muzyki i filmów, programy do pakowania plików, przeglądarki internetowe,
                  programy do nagrywania płyt i wiele, wiele innych - wszystko za darmo), nie
                  atakują go wirusy, nie zawiesza się, nie zaśmieca dysku wbrew naszej woli, nie
                  udaje, że jest jedynym na świecie systemem operacyjnym... Jest po prostu troszkę
                  inny niż windows, ale do tego można się przyzwyczaić smile.
                  • toxicloki Re: mandrake linux 06.03.05, 11:02
                    tez mam mandarek`a z gwiazdkawink))
    • niniveve Re: UWAGA TROJAN!!!!!!!!!!!!! 04.03.05, 00:08
      Mam super wskazówkę na uniknięcie tego typu awarii i piszę zupełnie poważnie -
      przestać używać Windows wink
      • toxicloki Re: UWAGA TROJAN!!!!!!!!!!!!! 04.03.05, 18:40
        ihihihwink tez cie boli jak widzisz produkty mości Gates`a?wink)) ja to mam kiche
        bo maz musi programy na windowsie sprawdzac...no i eMule wiecznie u mnie chodzi
        a skonfigurowac go pod linuxa sie nam nie udalocrying(
    • zaria Re: UWAGA TROJAN!!!!!!!!!!!!! 04.03.05, 14:46
      Polecam Wam swietny program do sprawdzania wiadomosci na serwerze, przed
      sciagnieciem ich na dysk - POP Tray sie nazywa. mozna skonfigurowac w nim rozne
      konta, sprawdzac, czytac, kasowac wiadomosci. nie wiem gdzie mozna go znalezc,
      bo instalowal mi go moj chlopak, ale prawdopodobnie na stronach www.chip.pl
      albo podobnych. Ps, zeby
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka