Dodaj do ulubionych

Wybieram się do Polski

05.08.26, 20:20
I w związku z tym mam dwa pytania:

1. Muszę kupić kilka drobnych upominków, moga być spożywcze. Co jest fajnego w UK, czego nie można kupić w Polsce? Nie chcę wręczać czegoś, co można łatwo kupić na miejscu

2. Czy w Polsce nadal ludzie mają takiego szmergla na punkcie opalenizny jak 20 lat temu? Czy pokazanie białych łydek nadal prowokuje kąśliwe uwagi i aluzje? Bo nie wiem, czy jest sens zabierać szorty do kolan i sukienkę podobnej długości - czy może lepiej poprzestać na długich letnich spodniach i kiecach do ziemi? Mam dwie takie kiece, miałabym ewentualnie czas na dokupienie jeszcze jednej
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 20:26
      Moze nie jest az tak ze nie ma , bo we W- wie wszystko kupisz w specjalistycznych sklepach ale powiedzmy jest mniej powszechne: zawsze woze mojej siostrze herbaty Whittard of Chelsea, Fortnum& Mason, Tregothnan - Earl Grey, Lady Grey i English Breakfast. Bardzo tez lubi Lemon Curd albo Passion fruit Curd ktory sobie sama czasem robi ale lubi jak przywiozę
    • princesswhitewolf Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 20:31
      A, jeszcze sery lubi. UK to kraj 700 serow. Lubi Cheshire, Baron Bigod, Stinking Bishop lub po prostu Stilton
      • taje Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 20:38
        Chyba teraz już nie można serów przewozić z UK do EU? (i na odwrót)
        • princesswhitewolf Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:01
          Prawda. Wiec odpada.
    • pade Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 20:32
      Ostatni raz byłaś w Polsce 20 lat temu?
      Po pierwsze, nie wiem co takiego miałoby być w UK, czego nie można zamówić przez internet do Polski. A po drugie to tylko jakaś złośliwa część Twojego otoczenia może Ci dogryzać. Nikt normalny nie zwraca uwagi czy jesteś opalona czy niesmile
      • princesswhitewolf Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:02
        To chyba oczywiste ze poza okresem komuny wszystko z calego swiata mozna zamowic poczta. 🤦‍♀️
      • la_felicja Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:02
        Ostatnimi laty bywałam w Polsce jesienią, zimą, wiosną, więc nie miałam okazji odsłaniać nóg.
        A wcześniej jeszcze cudowałam z samoopalaczami (z różnym skutkiem)

Wiem, że można sobie zamówić przez internet smakołyki z całego świata. Chodziło mi o produkty mało znane, których nie ma w każdym sklepie
        • afro.ninja Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:26
          Co do opalenizny, to wyszla z mody. Młode dziewczyny pokazują swoje białe nogi. Powiedziałabym, ze opaleni sa w mniejszości.
        • mizantropka65 Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:45
          Skoro mało znane, to po co ryzykować, że trafią do kosza? Chyba znasz mniej więcej preferencję przyszłych obdarowanych? Mnie przyjaciółka z Włoch obdarowywała suszonymi daktylami i figami. Dopiero za trzecim razem zebrałam się na odwagę i poprosiłam, żeby tego nie robiła.
          • princesswhitewolf Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 23:50
            >Mnie przyjaciółka z Włoch obdarowywała suszonymi daktylami i figami. Dopiero za trzecim razem zebrałam się na odwagę i poprosiłam, żeby tego nie robiła.

Nie ma jak takt... 🤦‍♀️
        • kurt.wallander Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 23:34
          la_felicja napisała:

>
          > Wiem, że można sobie zamówić przez internet smakołyki z całego świata. Chodziło
          > mi o produkty mało znane, których nie ma w każdym sklepie

Ja bym chętnie przyjęła sery, ale teraz nie można przewozić sad

Tak myślę, co by mnie mogło ucieszyć i przyszły mi na myśl książki - coś ciekawego, co nie zostało jeszcze przetłumaczone na polski.

Albo coś z angielskiej porcelany? Choć to mało wygodne do przewożenia.

• agnes_gray Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 20:33
      Przywieź mi cadbury flake 😋😀
    • mocca26 Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 20:54
      Z angielskich marek kupuję Facetheory i Clothes Doctor, ale on line.

Przywożę sobie papierowe gazety, "najgorszy chleb na świecie" czyli paczkę lub pół superprzemysłowego watowego chleba tostowego. (mamy słabość i wierzymy, że raz na jakiś czas nie zaszkodzi a i wygniecenie w walizce mu nie zaszkodzi), Ja się trafi to fajny chutney. Czasami płatki owsiane (ale nie polecam na prezentbig_grin)

Na drobny upominek to chyba bym wybrała fajny chutney plus jakiś ser regionalny. Jeżeli alkohol to pimms. Książkę jeżeli wiesz która sprawi radość. Z droższych rzeczy sweter 100% wełny w stylu szetland, skarpety wełniane grube, tradycyjne. Notatniki lub inne gadżety ze Smythson.
      • princesswhitewolf Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:04
        Alkoholi chyba tak jak serow nie mozna przewozic alkoholu
        • mocca26 Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:07
          serio?
          • princesswhitewolf Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:41
            Chyba nie wiesz skoro polecasz pimms
            • mocca26 Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:45
              Sprawdziłam. Poodbno mozna na włąsny uzytek do 1 l? Nie sprawdzałam , bo nie kupuje.
              • mocca26 Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:47
                tzn wcześniej nie sprawdzałam, teraz sprawdziłam big_grin I mozna do x ilosci bez cła a potem z cłem
      • mocca26 Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:16
        A jeszcze próbowałabym zdobyć coś z ceramiki Denby (podobno się zamykają, wierzyc się nie chce)
      • mocca26 Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:32
        o i jeszcze bym przygarnęła jakieś pesto itp z rukwi wodnej albo inne produkty z rukwia
    • the_accidental Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:08
      Ja kiedyś przywoziłam pickles, bo u nas nie było. Chutney to też dobry pomysł.
      • la_felicja Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 23:00
        O, to dobry pomysł
    • lajtova Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:12
      W UK nie ma nic fajnego czego nie można kupić w Polsce.
      • lajtova Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:14
        A i czasami nie przywoź ciasta. Szczegónie murzynka albo brownie.
      • taje Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 23:08
        Jest - np crumpets. Oraz clotted cream, choć tego nie wolno już przewozić, chyba, że udowodnisz, że nabiał jest przeznaczony do osobistej konsumpcji (jak to udowodnić, nie wiem, możesz liczyć, że cię nie złapią).
    • b.bujak Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:20
      1.wg mnie miłym upominkiem są ciasteczka maślane (kojarzą mi się ze Szkocją, ale z Londynu tez chyba ktos mi kiedys przywoził, więc one są raczej wszędzie w UK)
      2. mam jasną karnację i unikam opalenizny - ilość uwag w tej kwestii wyraźnie spadła w ostatnich latach
    • afro.ninja Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:24
      Z uk lubię takie brytyjskie maślane ciastka. Kiedys bylo.mozna je kupić w supermarkecie, ale po wyjściu uk z Unii, już nie.
      Bardzo pyszne, takie grube ciastka do herbaty. Nawet kiedyś sobie upiekłam z anileskiego przepisu ale wolę te ze sklepu.
      • princesswhitewolf Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:56
        Mowisz o shortbread?
      • la_felicja Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 23:00
        O tak, shortbread - dobry pomysł
        • simonna Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 23:04
          W Lidlu takie kupowałam nie tak dawno.
          • alpepe Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 23:24
            Są w Lidlu, bywają w Biedronce, widziałam w Kauflandzie.
    • krwawy.lolo Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:29
      Po pierwsze, skrót UK jest "mega" obciachem.
      I po drugie, i po trzeie.
      • angazetka Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:38
        > Po pierwsze, skrót UK jest "mega" obciachem

Gdyż?
        • krwawy.lolo Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:54
          Gdyż albowiem. Skróty UK, czy US wyrażają obciachową ekskluzywność, na obraz odgiętego małego palca.
          • angazetka Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:00
            Nie. Skróty są po prostu skrótami.
            • krwawy.lolo Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:07
              Jak już wspominałem, są skróty ponadczasowe, jak BB, CC, czy CH (Swajcaria, nie żaden supersam). Nie, skróty nie są dowolnym kaprysem leniwego użytkownika internetu, któremu nie chce się rozpisać wyrazu w całości.
              • mocca26 Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:11
                ????
                • mocca26 Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:15
                  skró UK ma pewnie ze 100 lat jesli nie więcejwink
                • krwawy.lolo Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:19
                  Owszem, to jest szpanowanie "wtajemniczeniem". Nie każdy wie, że to United Kingdom. Co zapewnia prymitywną ekskluzywność użytkownika skrótu.
                  • mocca26 Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:23
                    słucham???
                    • grey_delphinum Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 23:10
                      mocca26 napisała:

> słucham???
                      >

No jak to nie rozumiesz?

Dany by zrozumiała wink
                  • angazetka Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:38
                    Jezu, co? Trudnych słów też mam nie używać, bo ktoś może nie znać?
              • angazetka Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:19
                Czym się różni skrót UK od skrótu CH (poza tym, że tego pierwszego faktycznie się używa)?
                • krwawy.lolo Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:24
                  Obu się używa. Pierwszego w Wielkiej Brytanii, drugiego w Szwajcarii.
                  • mocca26 Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:26
                    czyli w Polsce zamiast UK powinno się używac ZK?
                    • krwawy.lolo Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:30
                      Żadnego skrótu nie powinno się używać. Albo pospolicie Anglia, albo Wielka Brytania. I to by było na tyle.
                      • mocca26 Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:31
                        ale UK to nie jest to samo co Anglia albo Wielka Brytania
                        • krwawy.lolo Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:34
                          No i?
                          Dla mnie żadna różnica.
                      • angazetka Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:34
                        Skróty są po to, by ich używać.
                      • taje Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:57
                        krwawy.lolo napisał:

> Żadnego skrótu nie powinno się używać. Albo pospolicie Anglia, albo Wielka Bryt
                        > ania. I to by było na tyle.

Ale ani Anglia, ani Wielka Brytania to nie to samo co UK. Jeśli już chcesz się czepiać, to właśnie polski zwyczaj używania nazwy Wielka Brytania na określenie United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland (czyli Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej) jest niepoprawny i może być uznany za wręcz obraźliwy przez ludzi z Irlandii Północnej albo pozostałych krajów wchodzących w skład Zjednoczonego Królestwa. Wielka Brytania to wyspa, a Anglia nie jest suwerennym państwem.
                  • angazetka Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:31
                    Nie ma zakazu używania skrótu poza krajem jego pochodzenia.
                    Na na człowieka uwielbiającego różne neologizmy i gry słowne jesteś strasznie nietolerancyjny wobec tego przejawu użytkowania języka, jakim są skróty.
                    • krwawy.lolo Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:36
                      Bo skróty są objawem językowego lenistwa. smile
                      • mocca26 Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:40
                        Ok. Czyli "UK" to:

szpanowanie "wtajemniczeniem". Nie każdy wie, że to United Kingdom. Co zapewnia prymitywną ekskluzywność użytkownika skrótu.

i

wyrażają obciachową ekskluzywność, na obraz odgiętego małego palca.

wszystko u ciebie w porządku, ciągle w upale?
      • la_felicja Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 23:02
        Nawet tego nie skomentuję
    • angazetka Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:40
      1. Chipsy octowe... Tylko mało poręczne.
      2. Nie pamiętam jakiejkolwiek uwagi o mojej opaleniznie czy jej braku.
    • m_incubo Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 21:56
      1. Pomarańcze i kolorowe reklamówki, mogą być z Tesco. Nawet najlepiej z Tesco, bo u nas tego nie ma.
      Najlepiej zapakuj pomarańcze w reklamówki z Tesco.
      2. Tak.
      Na granicy jest policja solarna, przechwytują wszystkich z UK. Stajesz na tle ściany
      z PRL-owską boazerią bejcowaną na ciemny orzech i nie masz prawa się od niej kolorem odcinać, bo od razu do piachu. Nie masz prawa do adwokata, nie masz prawa do tekefonu, nie masz prawa do szortów i sukienki do kolan.
      Ale i tak dobrze, że nie wybierasz się zimą, bo zimą chodzą po ulicach polarne niedźwiedzie.
      • pade Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:36
        🤣🤣🤣 aż się zakrztusiłam ziółkami
      • la_felicja Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 23:22
        m_incubo napisała:

> 1. Pomarańcze i kolorowe reklamówki, mogą być z Tesco. Nawet najlepiej z Tesco,
        > bo u nas tego nie ma.
        > Najlepiej zapakuj pomarańcze w reklamówki z Tesco.

Masz jakieś potężne kompleksy, rodem chyba z lat 90-tych?
        Przecież to normalne, że w różnych krajach są różne przysmaki - np wracając z Polski zawsze przywożę typowo polskie słodycze, które gdzie indziej trudno kupić (OK, są w Anglii polskie sklepy, ale mam do nich daleko i jest w nich dość drogo) Tu nie chodzi o zachwycenie ubogich krewnych bogactwem Zachodu (puk puk - to znowu my, lata 90-te) ale o sprawienie im przyjemności jakimś ciekawym drobiazgiem.

> 2. Tak.
        > Na granicy jest policja solarna, przechwytują wszystkich z UK. Stajesz na tle ś
        > ciany
        > z PRL-owską boazerią bejcowaną na ciemny orzech i nie masz prawa się od niej ko
        > lorem odcinać, bo od razu do piachu. Nie masz prawa do adwokata, nie masz prawa
        > do tekefonu, nie masz prawa do szortów i sukienki do kolan.

Bardzo śmieszne. Przez całe dzieciństwo i wczesną młodość cierpiałam z powodu przytyków i krytyki pod adresem mojej białej skóry - od rodziny, koleżankek, a nawet obcych ludzi. Począwszy od durnych żarcików o córce młynarza i kurczaku z lodówki, poprzez pytania czy ja naprawdę nie mogłabym się chociaż trochę opalić oraz mamrotania pod nosem o białych odnóżach - aż do rad, że mogłabym przynajmniej założyć podkolanówki.
        Dopiero po wielu latach w Anglii odważyłam się wyjść z domu z gołymi łydkami
        Nie chciałabym się znowu narażać na złośliwe uwagi

> Ale i tak dobrze, że nie wybierasz się zimą, bo zimą chodzą po ulicach polarne
        > niedźwiedzie.

Może już wyjdź z tej mentalności sprzed transformacji. Świat poszedł do przodu, a ty tkwisz w jakichś dziwnych kompleksach
    • pepsi.only Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 22:21
      Jest problem z zakupieniem w Polsce christmas pudding, no ale teraz to przywozić wvprezencie, to chyba nieeee, nie ten czas 😉
      Zawsze mile widziane sà herbata, ciastka maślane, scones, brandy podwojnie debowa, no takie tam 😉

Myślę ze nadal wiele osób zwraca na to uwagę i chwalą opaleniznę. ( odwrotnej sytuacji nie znam, bo jestem naturalnie o ciemnej karnacji).
    • a74-7 Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 23:05
      Marmite kup , nie psuje sie i zawsze jest szansa, ze polubia go na tostowanym chlebku smile.
      • taje Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 23:10
        Szansa jest minimalna, ale zgadzam się, że to coś typowo brytyjskiego i można zaryzykować.
      • pepsi.only Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 23:27
        Weź....tylko nie to....
    • alpepe Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 23:16
      Jakby mnie ktoś to niejakie chutney przywiózł, to musiałabym odwracać głowę i zakrywać usta, by nie parsknąć.
      A co do szmergla, serio? Nigdy nie dogodzisz innym. Białe nogi wyśmiewane? Popatrz, kto wyśmiewa i zastanów się, czy naprawdę zdaniem tej osoby należy się przejmować.
      • angazetka Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 23:34
        > Jakby mnie ktoś to niejakie chutney przywiózł, to musiałabym odwracać głowę i zakrywać usta, by nie parsknąć.

Eee? Co masz do chutneyów?
        • princesswhitewolf Re: Wybieram się do Polski 05.08.26, 23:46
          Moze ogorkow konserwowych tez nie lubi. Bywa i tak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka