Dodaj do ulubionych

pytanie o klej: styropian + płótno

30.03.05, 18:00
Chcę zrobić "tablicę informacyjną" niskobudżetową, czyli z tego, co mam w
domu. W jaki sposób przymocować (przykleić?) płótno do styropianu?
Mam wikol, czy to się będzie trzymać i nie zrobi się "mokre", wiecie o co mi
chodzi, czy nie będzie widać tego klejenia na wierzchniej stronie płótna? A
może lepiej punktowo "kropelką"? Czy może w jakiś inny sposób to "doczepić"?
Bardzo proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • igla4 Re: pytanie o klej: styropian + płótno 30.03.05, 18:52
      Mój sposób na klejenie płótna to Ośmiorniczka. Ale przyklejałam nią a właściwie
      oklejałam płótno na sklejce, nie na styropianie. Nie kleiłam też powierzchni,
      która ma być widoczna, ale wycinam płótno z zapasem i podklejam od spodu.
      Naprawdę dobrze trzyma. Sprawdzone!
      Pozdrawiamsmile))
      • kirah2 Re: pytanie o klej: styropian + płótno 30.03.05, 18:58
        ośmiorniczka to prawie to samo, co kropelka chyba? Dzięki, lecę eksperymentować!
        • igla4 Re: pytanie o klej: styropian + płótno 30.03.05, 19:01
          Stój!!! To zupełnie coś innego! Ośmiorniczka ma gęstą konsystencję, prawie
          natychmiast łapie i bardzo mocno trzyma, tymczasem kropelka jest wodnista i
          prawie na pewno płótno ją wchłonie!
          Pozdrawiam serdeczniesmile))
          • carlacarla Re: pytanie o klej: styropian + płótno 30.03.05, 19:22
            Ośmiorniczka jest świetna. Kilka dni temu robiłam okładke do albumu - z
            materiału. Zabrakło mi tasmy dwustronnej, a ze koniecznie MUSIAŁAM ja
            skonczyc wink uzyłam tego, co było pod ręką - osmiorniczki. I trzyma świetnie.
            Jest gesta wiec nie ma obawy, że przesiąknie przez materiał.
            • kirah2 Re: pytanie o klej: styropian + płótno 30.03.05, 20:58
              Niestety już się nie załapałam na to "Stój!!!" smile
              Miałaś świętą rację, kropelka przesiąka przez płótno, a w styropian się jakby
              wchłania, w każdym razie nie chwyta się jedno drugiego i kiszka.
              Na szczęście robię próbne małe "tabliczki" smile
              W rezultacie zrobiłam jedną na wikolu i trzyma się nieźle, ale nie wiem czy nie
              odleci, jak wikol wyschnie? Zobaczę jutro, suszy się przywalona ciężkimi
              książkami. Wikolu przez płótno nie widać smile
              Są problemy z rogami płótna, jak je zagiąć do tyłu, żeby było ładnie - ten mój
              styropian jest dość gruby i czuję się jakbym książkę w płótno opakowywała.
              Nie wiem tylko jak to wyjdzie na dużej powierzchni?
              Na wszelki wypadek kupię Ośmiorniczkę.
              Przyszło mi też do głowy, że mogłabym w ten sposób okleić starą, poplamioną
              korkową podkładkę na biurko i też robiłaby za "tablicę" smile
              Dziękuję za rady!
              • igla4 Re: pytanie o klej: styropian + płótno 30.03.05, 21:17
                smile))Ja kleję takie prawdziwe, grube i sztywne płótno i nie ma specjalnego
                problemu z rogami (podwijaniem), ale trzeba zostawić mały zapas materiału.
                Ośmiorniczka dosłownie chwyta w trakcie klejenia, żadnego przytrzymywania,
                przygniatania książkami. To płótno, które zostaje, idealnie podkleja się pod
                spodem. I co ważne, płótno, które odpowiednio sobie naciągnę, naprawdę nie
                puszcza, nie defasonuje się.
                Pozdrawiam serdeczniesmile)))
                • aniani3 Re: pytanie o klej: styropian + płótno 30.03.05, 21:28
                  a ja jestem wierna wikolowi.
                  Wikol stwardnieje przez noc i bedzie trzymał jak szatan. Nie bój się, że sie
                  cos odklei - to poprostu niemożliwe.
                  Kleiłam nie raz styropian na wikol - jest do tego doskonały.
    • glassidea Re: pytanie o klej: styropian + płótno 30.03.05, 21:33
      Polecam super klej - Fix All firmy Soudal. Klei przwie wszystko: drewno,
      materiały tekstylne, karton skórę, beton, gips, ceramikę a przede wszystkim
      właśnie styropian. Jest super gdyż nie wchodzi w reakcję z klejonymi
      przedmiotami - nie rozpuszcza ich. Klejąc styropian kropelką można porobić w
      nim dziury. Ja używam tego kleju do klejenia form na abażury do lamp
      witrażowych, które robię ze styroduru (to taka dość twarda odmiana styropianu).
      Klej taki można kupić chemiczno - malarskich, dostępny jest w dwóch kolorach:
      biały i czarnoszary, ma konsystencję gęęęęęęęstej śmietany. Trochę kłopotliwe
      jest nakładanie kleju bo jest on pakowany w tuby (takie jak silikon) i
      potrzebny jest pistolet wyciskania.
      powodzenia
      Jola
      • kirah2 Re: pytanie o klej: styropian + płótno 31.03.05, 08:57
        Dzięki Dziewczyny za rady! Faktycznie wikol wysechł i wygląda na to, że będzie
        się ta moja mini tabliczka informacyjna trzymać. Ale na dużą na wszelki wypadek
        kupię Ośmiorniczkę jak nie będzie za droga.

Igla4 - mój chłopak, jak wrócił do domu późnym wieczorem, strasznie mnie
        obśmiał, najpierw za pomysł klejenia płótna i styropianu kropelką, potem za
        niewiedzę w kwestii różnicy między kropelką a ośmiorniczką (niesprawiedliwość
        jawna, skąd miałam wiedzieć?), a następnie stwierdził, że "niezałapanie się" na
        Twój post hamujący było formą kary opatrzności za moją ingnorancję smile

I wszędzie w domu są takie białe gręzi ze styropianu, zrobiły się jak cięłam sad
        • igla4 :))))) 31.03.05, 15:48
          No to się śmiało dwóch facetów, bo mój mąż również się ubawił, ale tym, że ja
          zabieram głos na temat kleju ("to ty coś wiesz o klejach????"). Trudno, jakoś
          umknęło jego uwadze, że w szafce stoją różne kleje, farby i werniksysmile))I że
          używam tego wszystkiego bardzo często.
          Pozdrawiamsmile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka