Dodaj do ulubionych

Lusterka - pytanie

06.04.05, 13:18
Właściwie chodzi mi nie tyle o lusterka, których używacie, co o ich ramy.
Lusterka są z IKEI, prawda? Mam pewien pomysł, ale potrzebuję więcej danych smile
Jeśli ktoś ma takie lusterko pod ręką, to bardzo proszę o pomoc:
na stronie IKEI są wymiary "zewnętrzne" - 26x26cm - zgadza się to?
jakie są dokładne wymiary "wewnętrzne" tzn. tego okienka na lustro, w środku?
jakie są możliwości techniczne pozbycia się lusterka i uzyskania samej ramki,
tj. jak ono jest przymocowane do całości?
z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • rafciu007 lusterko ma wymiary 06.04.05, 13:27
      Otwór z przodu ma wymiary 9,5x9,5 cm, a całe lusterko ma 11x11cm (to wymiar z
      tyłu). Lusterko można wyciągnąć. Przyklejone jest klejem, chyba takim jaki jest
      w tych pistoletach na gorąco. Ja wyciągałem lusterka by pomalować brzegi ramki
      przy lusterku, a potem przyklejałem je klejem w pistolecie smile
      • kirah2 Re: lusterko ma wymiary 06.04.05, 13:43
        Dzięki Ci, złoty człowieku!
        • rafciu007 nie... 06.04.05, 13:51
          ma za co smile Oczywiście należy pamiętać, że wymiary to są tak około (nie
          dokładnie) podane, bo z jednej strony może być 9,4 cm, a z drugiej na przykład
          9,6 cm smile Zależy jak im się przytnie. A klej wycinałem skalpelem, ponieważ jest
          cienki (skalpel) i głęboko mogłem go wbić i ciąć nim smile
          • igla4 Dzięki x 2 :-))) 06.04.05, 13:59
            Wczoraj wzięłam się za moje pierwsze ikeowskie lusterko i jak zobaczyłam, co się
            narobiło (co ja narobiłam) na wewnętrznej stronie przy samej krawędzi lusterka,
            to myślałam, że mnie... coś trafismile)) Nie pomyślałam, żeby wyjąć lusterko. Teraz
            już wiem, jak je uratowaćsmile)))) Już wyjęłam z ramki, ale, jeśli mogę zapytać,
            jakiego kleju używasz (chodziło by mi o nazwę, żeby wiedzieć, o co pytać).
            I bardzo gorąco dołączam się do podziękowań za rady!!!!
            Pozdrawiam
            • rafciu007 klej to 06.04.05, 14:20
              Klej nazywa się TOPEX (jeśli to nazwa smile)) i kupiłem go w Castoramie.
              Do tego kleju trzeba oczywiście mieć pistolet. Taki pistolet kupiłem za 5 zł w
              tych sklepach co jest wszystko po 4 (lub 5 czy jeszcze ileś tam) zł.
              Wtedy do pistoletu trzeba dobrać odpowiedni rozmiar tego wkładu (pałeczek), żeby
              nie były za grube, bo nie wciśniesz do pistoletu. Najlepiej z pistoletem iść do
              Castoramy czy do innego sklepu smile
              I trzeba trochę poćwiczyć z tym klejem, bo na początku kilka razy go zrywałem,
              bo robiły mi się takie "bobki" co centymetr, wygląda to nieładnie. Ale potem jak
              rozgrzałem dobrze klej tak, że sam wyciekał z pisoletu (znak, że dobrze
              rozgrzany), mogłem kleić prawie jednym pociągnięciem i wygląda to dużo lepiej.
              Zawsze można jeszcze jakąś szpachlą taki gorący klej wyrównać (tak wyglądają te
              lusterka z Ikei- jakby roztarty jest ten klej na samym lusterku), ale nie
              próbowałem wyrównywać, bo nie jest to potrzebne smile
              Mam nadzieję, że rady się przydadzą smile
              • igla4 no i jak Ci znów nie podziękować:)))))) 06.04.05, 14:33
                Lecę najpierw po pistolet, a potem z pistoletem do Castoramysmile))
                DZIĘKUJĘsmile)))))
                Wszystkie rady przydadzą się bardzo!
                Pozdrawiam
                • rafciu007 pistolet na pewno jest w castoramie 06.04.05, 14:36
                  Pistolet na pewno kupisz w Castoramie, pewnie więcej kosztuje niż 5 zł. Jak mają
                  wkłady to powinni mieć też pistolety smile Pewnie też kupiłbym droższy pistolet,
                  gdyby nie to, że trafiłem na ten po 5 zł smile
                  Podziękowania przyjęte smile)))
    • niaba Re: Lusterka - pytanie 06.04.05, 14:56
      Co prawda nie próbowałam ale może prościej było by osadzić to lusterko na
      silikonie wiem że szklarze tak montują czasem szyby , więc może i lusterko by
      się dało. Wydaje mi się to prostsze niż klejenie na gorąco, ale to tylko
      sugestia i to nie wypróbowanasmile
      • rafciu007 też dobry pomysł :) 06.04.05, 14:59
        Myślę, że to może być dobry sposób. Choć nie wiem czy są silikony przezroczyste,
        bo taki bym wolał, a mam tylko biały.
        • niaba Re: też dobry pomysł :) 06.04.05, 15:04
          Są na pewno co prawda w innym celu ale używałam dostępne chyba w każdym markecie
          budowlanym nigdy nie miałam problemu z kupnem.
          • rafciu007 trzeba ... 06.04.05, 15:25
            będzie kiedyś spróbować połączyć lusterko na silikon przezroczysty, bo z białym
            to się bawić nie chcę. Ale na razie mam klej smile A poza tym lusterkami na razie
            też się nie bawię smile Dzięki za info smile
            • makoz14 Re: trzeba ... 06.04.05, 17:46
              Polecam klej uniwersalny polimerowy Dragon. Tubka 50 g ok.3 złote. Jest
              przeźroczysty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka