-
Zapraszam rodziców na obiad, taki raczej tradycyjny, zastanawiam się nad
dodatkiem do mięska na drugie. Moja Mama nie może jeść surówek, więc musi być
jakaś gotowana/duszona jarzynka. No i chciałabym dać coś innego niż
nieśmiertelne buraczki, marchewkę z gorszkiem, fasolkę szparagową czy coś
podobnego.
Macie może jakieś niebanalne pomysły na taką jarzynkę? Nie musi być na ciepło
w sumie, aby nie surowa.
-
do łososia z grilla?
-
mam pytanie jak powyżej
Bo moja mama wymyśliła sobie, ze w drugi dzien świąt zaprosi córki z wnukami.
Ona upiecze gęś, a my mamy zrobic jarzynki ... JAKIE ?!....
Z drobiu to ja znam indyka i kurczaka, ale na kaczkach i gęsiach sie nie
znam.
NIe WIEM, co sie podaje do gęsi, ma byc pieczona. Za kazdy pomysł będę
wdzięczna
-
3 kg buraków, 1/2 kg strąków czerwonej papryki, 3 cebule, po 1/2 szklanki
octu, oleju i cukru, 1 łyżka soli.
Buraki po ugotowaniu (upieczeniu) i ostudzeniu trzemy na tarce (grube
oczka), cebulę i papryke kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki wkładamy
do garnka i zalewamy olejem, octem, dodajemy cukier i sól. Dusimy około 15
minut od czasu do czasu mieszając. Gorące wkładamy do wyparzonych słoików.
Przepis znaleziony na stronie:
www.promocjazdrowia.pl/nowastrona/pdf/owoce_war...
-
no właśnie :brokułki,kalafior,marchewkaitp...jak? bo ja zawsze trochę soli
wrzucam i jakoś nie badzo są w stosunku do tych jedzonych gdzie indziej:)
czyżby jakes przyprawy? jakie do czego/ podpowiedzcie-ja w kuchni wyczycia
prawie nie mam!!!!! a ostatnio jadłam super brokułki polane beszamelem!
pychota! jak sie robi ten beszamel?
totalna fatalna kuchara
-
Bo dzisiaj będę smażyć pangę (zwyczajnie, w mące na głebokim oleju) i nie mam
pomysłu co do tego. A typowa do ryby surówka z kiszonej kapusty odrzuca mnie
jakoś :-( I od razu zastrzegam, że szpinak też odpada, stary nie przełknie.
Może ktoś coś doradzi?
-
uwielbiam faszerowane jarzyny, pomidory, kalarepki, cebule, kabaczki czy
cukinie i tak dalej, mozna wymieniac bez konca.
farsz miesny czy bezmiesny?
bo jesli miesny to sa dwie szkoly, mieso surowe lub gotowane, ktore wolicie
do farszu?
jakie sa wasze ulubione "farszynki" i jak je robicie, ja mam preferencje do
pomidorow i cebuli.
-
Mam mrozona (rozmorozona) pange i niecala marchew, pol cebuli i kilka lodyg
selera - da sie z tego zrobic jakas potrawe na cieplo? Zapiec, udusic...?
-
przeglądałam właśnie wątek na temat gotowania zup na kościach i podane tam
jest że zupy-krem robi sie na maśle (ja jak dotąd robiłam tylko na kościach i
mięsie), poproszę o jakiś prosty przepis na jakąs smaczną zupkę-krem.
-
przygotować mięso jak na zwykłe kotlety mielone, umyte pieczarki zetrzeć na
tarce jarzynowej, wrzucić na patelnię i przysmażyć, dodać łyżkę masła i
drobno posiekaną cebulkę, wszystko smażyć na złoty kolor, dodać do smaku soli
lub jarzynki.Z masy mięsnej formować na ręku placek tak aby włożyc do środka
farsz pieczarkowy, dokładnie skleić i uformować kotlet, posypać tartą bułką i
smażyć na gorącym oleju. Smacznego....
-
Tak:) kapusta wloska juz zostala zjedzona. Postanowilam "wyczyscic lodowke"
do jutra ze wszystkich warzyw, ale w przypadku selera nie wiem czy mi sie to
uda. Jest go sporo (prawie caly), a ja jedynie znam przepisy do ktorych
potrzebne jest co najwyzej dwa albo trzy te, no... badylki-kawalki:).
Wiem, mozna go schrupac na kolacje, ale czy to az taka przyjemnosc?:)