Dodaj do ulubionych

malowanie gąbką...

27.04.05, 12:18
Witam.
Jestem tu od jakiegoś czasu jako obserwatorka. Teraz chciałam zadać pytanie, bo takiego wątku jeszcze nie widziałam.
Wiele osób mówi, że woli drugą warstwę farby (na kracka) nakładać gąbeczką. Czy kupujecie te specjalne które są w sklepach internetowycz i na allegro czy korzystacie ze zwykłych gąbek?
I pytanie drugie: malujecie tymi gąbeczkami np. wzdłuż butelki, czy robicie "ciapki"? Widziałam kiedyś czyjąś pracę i ta osoba napisała że maluje gąbeczkę. Wyszły jej takie świetne malutkie i "okrągłe" spękania. Też chciałam takie uzyskać i spróbowałam na butelce. Jak "ciągnęłam" gabeczką w dół to wychodziły normalne, podłużne, tyle że delikatniejsze. A jak zrobiłam ze dwie takie "ciapki" to takie fajne, malutkie i "okrągłe" Sęk w tym że nie mam pojęcia jak pokryć takimi "ciapkami" całą butelkę, tak, żeby one się ze sobą stykały, ale na siebie nie zachodziły. A Wy jak malujecie gąbką?
Z góry dziękuję ;]
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: malowanie gąbką... 27.04.05, 12:20
      Ciapiemy.
      Kawałkiem zmywaka.
    • lola211 Re: malowanie gąbką... 27.04.05, 12:24
      Akurat jestem w trakcie malowania gabka(stukam po klawiaturze paluchami z
      zaschnieta farba, hehe).Uzywam zwyklej gabki do naczyn, z tym ze tej z
      najdrobniejszymi porami.Opukuje miejsce po miejscu i spekania bardzo fajnie
      wychodza, nawet jesli delikatnie zajde na miejsce juz pomalowane, to nic sie
      nie dzieje.Robie to w miare szybko i farba dobrze sie rozklada.
    • magiczna_chwila Re: malowanie gąbką... 27.04.05, 12:26
      Mi jak narazie świetnie służą gąbki-zmywaki. Dostaniesz w pierwszym lepszym
      sklepie z gosp. domowym za grosze. Tnę na mniejsze kawałki (na 2 lub 4 części
      zazwyczaj - to jak duży kawałek gąbki używam zależy od powierzchni jaką mam
      malować.
      Maluję tepując, czyli uderzając gąbką namoczoną farbą miejsce przy miejscu,
      zakrywając sukcesywnie niepomalowane miejsca. Trzeba to robić dosyć szybko i
      nie "pacać" kilkakrotnie gąbką w miejscach z nałożonym krakiem, bo to może
      spowodować niemiłe niespodzianki.
      Należy również pamiętać, że ilość farby naniesionej na gąbkę, a potem na
      przedmiot ma wpływ na wielkość i gęstość spękań.
      • anna_dab Re: malowanie gąbką... Robią mi się bąbelki :( 27.04.05, 12:44
        Jestem początkująca i to mocno smile
        Przy malowaniu gąbką robią misię bąbelki, poradźcie coś może farba za gęsta???
        Próbowałam zmywaczkiem i wałkiem do farb akrylowych (tzn nie jeździłam nim
        normalnie po powierzchni tylko "packałam" trzymając w palcach...)

pozdrawiam Ania
        • dzavala Re: malowanie gąbką... Robią mi się bąbelki :( 27.04.05, 12:53
          Moim zdaniem masz farbę za rzadką, a nie za gęstą. Jak jest za dużo wody w
          farbie to ona się pieni na gąbce.
          Do ciapania gąbeczką farba powinna być dość gęsta - powiedzmy jak budyń
          (jeszcze ciepły smile). Taką konsystencję ma np. farba Dulux
    • little-angel Re: malowanie gąbką... 27.04.05, 12:45
      dziękuję Wam serdecznie...to ja się zaraz zabieram do roboty ;]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka