Dodaj do ulubionych

Idea Medium 742 i Idea Decoupage 737

06.05.05, 16:52
Dziś kupiłam obydwa specyfiki (za radą pani ze sklepu) i zaczęłam czytać
Wasze opinie na ten temat. Oklapłam - bo chyba ich nie darzycie sympatią sad.
Niech mnie ktoś pocieszy, że 742 pęknie. Pisałyście, że generalnie
1-składnikowy krak musi wyschnąć, żeby dać na niego farbę - sprzedająca
powiedziała, że ten ma być niedoschnięty. Prawda czy fałsz? .A jak się
zachowuje lakier 737?
I jeszcze jedno pytanie poza konkursem smileczy w przypadku pracy z 2-składnik.
krakiem smarujecie nim też serwetkę? Nie daje mi to spokoju. Pozdrawiam

Milena
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: Idea Medium 742 i Idea Decoupage 737 06.05.05, 17:15
      > I jeszcze jedno pytanie poza konkursem smileczy w przypadku pracy z 2-składnik.
      > krakiem smarujecie nim też serwetkę? Nie daje mi to spokoju. Pozdrawiam

Tak, tez serwetke.
    • igla4 Re: Idea Medium 742 i Idea Decoupage 737 06.05.05, 17:43
      Trudno mi się wypowiadać za inne osoby, ale ja jestem bardzo zadowolona z Idea medium 742. Pęka bardzo ładnie, na kilkanaście przedmiotów, które postarzałam tym specyfikiem tylko raz mi brzydko popękało, ale jestem pewna, że to wina farby. Ja kładę drugą warstwę farby na wyschnięty krak, wydaje mi się, że pani w sklepie się pomyliła z tym niedoschniętym.
      Pozdrawiam
      • aniadr70 Re: Idea Medium 742 i Idea Decoupage 737 06.05.05, 17:52
        Na butelce 742 jest napisane, żeby farbę nakładać 30 min po kraku.
        • milena_elizka Re: Idea Medium 742 i Idea Decoupage 737 09.05.05, 10:08
          Stało się! Wypróbowałam kraka 742 i guzik wyszło. Ale mam na sumieniu chyba
          kilka błędów, które chciałam z Wami skonsultować:
          - nakładałam farbę wierzchnią po 30 min. (wg instrukcji), co nie znaczy, że
          krak był suchy - raczej lepki,
          - farbę nakładałam mokrym pędzlem i tu się zaczął dramat: pędzel się
          rozwarstwił i zamiast pokrywać ładnie raz koło razu powierzchnię, robił smugi z
          przerwami, z których wyzierała spodnia warstwa farby. (wina mokrego pędzla, czy
          może był nie taki jak trzeba,a może farba za rzadka?)
          - w akcie desperacji zaczęłam palcami zamalowywać całą powierzchnię, później
          paznokciami namalowałam gałązki, a dziś na końcach tych gałązek umieszczę
          malutkie serwetkowe kwiatki. Totalna profanacja decoupage'u.
          Obiektem była butelka - chyba za trudna powierzchnia jak na początek.
          Jeszcze jedno pytanie: czy na szkle można zrobić przecierki? Jak grubym
          papierem przecieracie?

Milena (mękoła)
          • emyla77 Re: Idea Medium 742 i Idea Decoupage 737 09.05.05, 11:05
            Ja na razie bawię się tylko 742. Moje spostrzeżenia są następujące:
            - krak musi być wyschnięty. Ja czasem "krakuję" wieczorem, a farbę nanoszę nawet
            następnego dnia i zawsze mi pęka smile 30 min to zdecydowanie za mało (czasem
            podsuszam skrakowany przedmiot przy kuchence gazowej)
            - za mało kraku = brak spękań. Próbowałam nanieść delikatną warstewkę myśląc, że
            spękania potem będą mniejsze. Guzik prawda. Nie było wcale.
            - pędzlem nanoszę tylko pierwszą warstwę i kraka (żeby było szybciej). Drugą
            warstwę nakładam gąbką (pociętym zmywakiem do naczyń). Efekt jest dużo bardziej
            zadowalający. Tepowanie nie zostawia smug jak pędzel. No chyba, że używasz
            profesjonalnych, miękkich pędzli, na które mnie na razie nie stać.
            powodzenia
            emyla
          • igla4 Re: Idea Medium 742 i Idea Decoupage 737 09.05.05, 11:46
            Właśnie dlatego nie zabrałam już głosu, ponieważ trudno mówić, że robiąc coś zgodnie z instukcją, spękania nie wyjdą. Bo co by było, jakby nie wyszły po całkowitym wyschnięciu kraka? Pewnie, że po 30 minutach krak jest wilgotny a wtedy wychodzą mazioje, nie spękania - mam też takie doświadczenia za sobąsmile)) Moim zdaniem mokry pędzel też nie posłużył, ja zawsze używam suchego. Spróbuj z krakiem wyschniętym i suchym pędzlem - powinno się udać.
            Ja też próbowałam z cienką warstwą kraka, żeby spękania były drobniejsze i nie popękało w ogóle. Trzeba nałożyć więcej i według mnie odczekać do całkowitego wyschnięcia kraka.
            Pozdrawiam,
            G.
            • milena_elizka Re: Idea Medium 742 i Idea Decoupage 737 11.05.05, 12:41
              Dziewczyny bardzo dziękuję za rady. Narazie cierpię na brak czasu i tylko
              łypię okiem na następne pudełko (twarda tektura), które poddam 'ręcznej
              obróbce'. Pewnie za kilka dni znowu przylecę do Was z płaczem. Pozdrawiam.

Milena
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka