Forum   1901

1901

(11 wyników)
  • Julian Przyboś (ur. 5 marca 1901 w Gwoźnicy, zm. 6 października 1970 w Warszawie) – poeta, eseista i tłumacz. Urodził się w Gwoźnicy[1] pod Strzyżowem w rodzinie chłopskiej. Od 1912 uczył się w gimnazjum w Rzeszowie. Brał udział w walkach w 1918 oraz uczestniczył w wojnie polsko-bolszewickiej w 1920. W latach 1920–1923 studiował polonistykę na Uniwersytecie Jagiellońskim. Następnie pracował jako nauczyciel gminny w latach 1923–1925 w Sokalu, w latach 1925–1927 w Chrzan...
  • 30 wrzesnia 1901 roku Anglik Hubert Booth opatentował znane dzis powszechnie urządzenie o nazwie odkurzacz. Odkurzacz Pana Bootha był tak wielki, że ładowano go na wóz ciągniety przez konie. "Kiedy w 1901 r. w brytyjskich sklepach pojawiły się pierwsze odkurzacze, były one całkowitą nowością nie tylko tam, ale w całej Europie. Chyba nikt z Europejczyków nie wiedział wówczas o tym, że w Stanach Zjednoczonych odkurzacze pojawiły się już przeszło 30 lat wcześniej. Od tych, których...
  • Witam - sprawa wygląda następująco. Poszukuję pomocy w zakresie tłumaczenia poniższych zwrotów/terminów: - les implicites de la politiques familiale - la personnalisation juridique - różnica między personne morale a personne juridique. Będę wdzięczny za wszelką pomoc:)
  • Gadu-gadu może będę miała dzisiaj wieczorem,Wojtek zainstalował nowe oprogramowanie I jeszcze nie zdążył założyć gadu-gadu(a raczej był z tym pewien problem)Jak się uda to pogadamy wieczorem.Muszę go dokładnie wypytać Pozdrawiamy
  • Zamek Ksiazat Pomorskich wydal finansowana przez Ministerstwo Kultury recznie malowana mape Słupska z 1901 roku. Naniesione sa na nia wszystkie budynki jakie wowczas funkcjonowaly.
  • kiedys czytalam gdzies na forum, ze podobno ma powstac park wodny za tesco. Moj maz nie moze sie doczekac, a ja nie wiem, czy to prawda...
  • "Kie się topiem w zgryzów myk głębinie, Kie mnie wciągo smutek jako młaka, Idem do cie co by się wypłakać W Twej kaplicki cichej zochylinie... Niebo choćkie tli się od łyskawic, Syćko się kopyrce w huku gromów, Zamiertwiano septom ciągle: Pomóz, Bo Ty ino mozes wybawić..." Mom dlo ludzi śmiech, dość słów do śpasu I nikt nie wie jak mi cięzko casem ze łzy płynom z oców jako z rynien, Jak mnie zycie mierzi... jak się bojem... Ze mnie trzymiom ino łaski Twoje Dane w Twej kapli...
  • Jewish citizens were prominent in the fields of publishing, photography and motion pictures. Jews were also active in such fields as music and the fine arts. The well known composers, Adam Muncheimer and Ludwik Grossman, directed the Warsaw Opera for a time during the 19th century. The primary founder of the Warsaw Philharmonic (opened in 1901) was Aleksander Reichman, while its acclaimed director for many years during the period between the two World Wars was Grzegorz Fitelbe...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się