Dodaj do ulubionych

motylkowe skrzydełka :-D

06.06.05, 09:03
drogie forumowiczki

moja córcia na zakończenie roku w przedszkolu ma być przebrana za motylka,
kiecke mamy, ale jest problem skrzydełek, można kupić gotowe, ale one są
takie... odpustowe, więc postanowiłam sama zrobić, kiedys robiłam skrzydła
aniołka dla siebie do jasełek, ale kurcze nie trzymały się najlepiej, zmykały
się wink
może dysponujecie jakimś pomocnym linkiem, albo może któraś podpowie mi jak
sie za to zabrać, jak wykonać "stelaż" co by to było wytrzymałe, może z drutu
jakiegoś???, tylko żeby to było bezpieczne big_grin

pozdrawiam

paula
Obserwuj wątek
    • stonoga100 Re: motylkowe skrzydełka :-D 06.06.05, 09:34
      kiedys moj dzieciak byl przebrany za muche - tez skrzydelka - niestety nie mam
      zdjecia - ale zrobilam je na szelkach tzn tam gdzie szelki sie krzyzuja na
      pleckach przyczepilam z drutu takiego niezbyt twardego ale jednak sztywnego
      (zwykly drut z ta oslanka plastikowa) ksztal skrzydel uformowalam - a potem na
      to polozylam tilu i przyszylam na okretke (czarny bo muchaL( - posypalm to wsio
      brokatem i byly naprawde ladne i wygodne - mial jeszcze oczy tzn musze galy
      zdrobione ze starych gogli narciarskich , do nich byly przyczepione czulki -
      wygladal badzo fajnie - nie wiem czy moj opis cos pomoze - no ale nie umiem
      tego bardziej obrazowo napisac - pozdrawiam i zycze milej zabawyysmile
    • laferme Re: motylkowe skrzydełka :-D 06.06.05, 09:34
      a moze do szelek jakos przymocowac?
      • surtout Re: motylkowe skrzydełka :-D 06.06.05, 09:51
        Kiedys, dawno temu, robilam skrzydelka z drutu (odpowiednio uformowanego),
        obciagnietego kolorowymi rajstopami (cienkimi), ktore nastepnie obszylam
        roznymi blyskotkami, stosownie do gatunku owada, jaki mial z tego powstac.
        Niestety, w kwestii solidnego zamocowania nie jestem ekspertem - mysle, ze
        rzeczywiscie dobrze by bylo je przyczepic do jakichs szelek.
        Powodzenia smile
        • xpk dzieki dziewczyny!!! 06.06.05, 10:19
          musze się zebrać i coś zacząć kombinować, bo jak znam siebie to pewnie bede
          siedzieć w nocy dzień przed big_grin, jak coś to piszcie bede zagladać
          mamy sliczna sukieneczkę różową góra atłasik dół tiul, skrzydełka tez mają buć
          rózowe, o tej rajstopie tez myslałam, ale chciałam żeby te skrzydełka były duże
          i skąd tu wziąźć duże różowe rajstopy??? a z tym brokacikiem też niezły pomysł,
          na głowe mama coś a'la diadem księżniczki i dorobie czułki do tego zakonczone
          różowym pomponikiem big_grin
          • stonoga100 Re: dzieki dziewczyny!!! 06.06.05, 10:36
            koniecznie podziel sie z nami -smile tzn czekam na zdjatko dziela motylkowegosmile
          • qlka_79 Re: dzieki dziewczyny!!! 06.06.05, 13:20
            A rajstopy na jakąś bardzo grubą panią? Chyba robią takie, co?
            • xpk ale różowe??? 06.06.05, 14:14
              nie jestem pewna, poszukam...
    • greglis Re: motylkowe skrzydełka :-D 06.06.05, 10:58
      Też mam już za sobą robienie skrzydełek.I też robiłam je z drutu.Najpierw
      zrobiłam sam kształt skrzydełek z drutu.W Twoim wypadku będą to takie 4 łezki
      ale dwie muszą być troszkę większe.Potem z bibułki karbowanej wyciełam taki sam
      kształt tylko troszeczkę większy i zwykłym klejem biurowym(najlepszy) zaginająć
      brzegi obkleiłam sałe skrzydełka.potem wycięłam dwa prostokąty z brubszego
      kartonu ipomiędzy nie włożyłam same zakończenia skrzydełek(specjalnie
      zostawiłam końcówki drucika)i skleiłam Kupiłam spory kawałek ładnej wstążki i
      krzyżując na pleckachi brzuszku zawiązałam to na Karolci.Możesz dodatkowo teraz
      ozdobić skrzydełka "paimi oczkami",cekinami,czym tylko chcesz.I radzę nie
      zostawiaj tego na ostatni dzień.
    • kajjoa Re: motylkowe skrzydełka :-D 06.06.05, 11:26
      Moje skrzydła:
      1. do biedronki - wykorzystałam żaluzje samochodowe - nie wiem jak to się
      nazywa, takie coś co się przykleja do szyby by zasłonić nadmiar światła. łatwo
      się wyginają, są elastyczne i już obszyte, więc dość bezpieczne.
      2 motylowe: wycięłam ze sztywniejszej, przezroczystej folii 4 szt, obszyłam po
      2 na okrętkę kolorową nitką, a do środka wrzuciłam kolorowe piórka.
    • makoz14 Mam pytanie:) 06.06.05, 19:53
      Mam pyta
      • makoz14 Re: Mam pytanie:) 06.06.05, 19:55
        ...enter
        Czy one muszą być na stelażu?
        Nie mogą być takie przyczepiane do rączek...hmmm i jak się podniesie ręce do
        góry, to się rozkładają?
        Muszę znaleźć obrazek,żeby to pokazać.
        • makoz14 link 06.06.05, 20:09
          www.buycostumes.com/productdetail.aspx?productID=18254&PCatID=&ccatid=
          • xpk Re: link 06.06.05, 20:45
            super, tylko jak to zrobić i czy moja córcia bedzie pamiętać o tym żeby je
            rozłożyć w odpowiednim momencie big_grin ona jest malutka jeszcze ma dopiero 3 latka
            • makoz14 Re: link 07.06.05, 08:49
              Oooooo, to maluszeksmile
              No to musi mieć rozłożonesmile
              Pozdrawiam
              Marta
    • jotkal1 Re: motylkowe skrzydełka :-D 06.06.05, 22:44
      Myślę, że dla 3-latki dobre byłyby skrzydełka z grubego kolorowego kartonu,
      jaki można kupić w arkuszach w sklepie papierniczym. Zrobiłam takie mojej
      córeczce, gdy była przebrana za pszczółkę. Kombinowałam najpierw ze stelażem z
      drutu, ale okazały się za ciężkie. Skrzydełka z kartonu (mozna je nawet ażurowo
      ponacinać i w otworach omocować rajstopy jak chcesz, albo zostawić z kartonu
      tylko grubsze kontury). Skrzydełka musiałabyś delikatnie przyszyć do
      sukieneczki - dosłownie przyczepić w kilku miejscach, ale na całej powierzchni
      plecków, aby się nie zamykały, a w miejscach szycia nakleić ozdobne elementy.
      Chociaż muszę przyznać, że skrzydełka córeczki nie były zupełnie na sztywno
      przyszyte i w rezultacie, gdy dziecko skakało i tańczyło, lekko się zamykały i
      rozchylały. W sumie dało to całkiem niezły efekt. Im wiecej skrzydełka będą
      odstawały od plecków, tym uzystasz ich płynniejszy ruch
    • artsajke Re: motylkowe skrzydełka :-D 08.06.05, 11:19
      Cześć

Robiłam motyle skrzydełka z kolorowego brystolu. Można bez problemu kupić w
      papierniczym - taki duży arkusz, w różnych kolorach. Jest sztywny, więc nie
      potrzeba stelażu. Złożyłam na pół (ale lekko tylko zagniatając), wyciełam
      odpowiedni kształt, a potem ozdobiłam - ponaklejałam oczka z kolorowych
      papierów, a brzegi posypałam brokatem. Skrzydełka były zakładane na szelki,
      takie jak są w plecakach, tylko, że ja zrobiłam je z gumki kapeluszowej
      (przymocowane na środku skrydełek, oczywiście od tyłu), dzięki temu ładnie się
      trzymały, nie odstawały. Wyszło dobrze, wyglądały ładnie, nie składały się, ale
      też nie były na sztywno wyprostowane. Mam nadzieję, że dobrze to
      wytłumaczyłam wink

Artsajke
    • ganeta27 Re: motylkowe skrzydełka :-D 08.06.05, 20:02
      ja robiłam na bal karnawałowy 2 pary skrzydełek dla motylka - dla chłopca
      przyszyłam z tyłu kamizeli a dla dziewczynki zrobiłam szeleczki z gumki.Same
      skrzydełka wyciełam z materiału (typ podszewkowy - lekko błyszczący) tak, ze
      kolor można dobrać. Obszyłam brzegi tworząc tunelik na wprowadzenie drutu -
      najlepiej miedziany dobrze się formuje. Acha na gumeczki można naszyć
      odpowiedniego koloru wstążkę uprzednio naciągając gumkę - utworzy się
      dekoracyjna falbanka. Sałe skrzydełka upiększyłam pisakami do tkanin.
      Nasze skrzydełka są zachowane w szafie - może kiedyś będą potrebne innym
      dzieciom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka