Dodaj do ulubionych

***masa solna***

01.09.05, 19:29
dziewczeta, w miedzyczasie, odwiedzajac to forum oprocz decoupage,
zachorowalam tez na aniolki z masy solnej. dzis ulepilam dwa pierwsze, beda
schly sobie spokojnie. po umalowaniu zrobie im zdjecia i przedstawie na
forum...
okazuje sie, ze jest to znacznie trudniejsze niz myslalam, stad moje
pytanie... jak robicie te male elementy? te sliczne rozyczki, szaliczki, itp?
moja masa solna byla jakas dziwnie krucha... zastanawialam sie nawet czy nie
dodac do niej troszke oleju, zeby byla gladsza i nie pekala.
czy mozecie sie ze mna podzielic swoim doswiadczeniem?
Obserwuj wątek
    • qlka_79 Re: ***masa solna*** 01.09.05, 19:51
      Ja robię tak:
      - rozrabiam normalną masę, bez oleju
      - zagniatam,
      - zaczynam lepić
      - niszczę
      - lepię
      - niszczę
      - lepię
      - płaczę i niszczę
      - lepię
      - wrzeszczę, tupię i niszczę
      - zostawiam bałagan
      - "zaraz posprzątam, mamo"
      - oddycham
      - lepię
      - suszę

I cały sekret.
      • toxicloki osz ty qlko!!:PP 01.09.05, 20:01
        no i znowu przez ciebie monitor zaplulam!!smile))))))))
      • rennie77 Re: ***masa solna*** 01.09.05, 20:03
        cos za prosty ten przepis na udana mase solna wink. az pachnie podstepem.

a tak powaznie: chodzi mi o te drobne, sliczne elementy jakie widzialam przy
        aniolkach sily7. te sliczniutkie male rozyczki... moja masa solna byla taka, ze
        nie sposob bylo z niej zrobic niczego tak delikatnego, na dodatek wyszly jakies
        paskudne spekania. moze za malo ja wyrobilam? moze za duzo maki dodalam?
        ufam, ze jakos mi doradzicie :I.
    • toxicloki Re: ***masa solna*** 01.09.05, 20:02
      zarzuc w wyszukiwarke "masa" "przepis" etc -kiedys dziewczyny podawaly cala mase
      przepisow i przypisow do nich -ktora jak wyglada, jak sie piecze etcwink acha
      -sprawdz tez zeszly rok, bo to chyba przed swietami bylosmile))
      • rennie77 Re: ***masa solna*** 01.09.05, 20:05
        sprawdzilam, znalazlam kilka przepisow na mase solna... ale nikt nie mowil w
        jaki sposob uzyskac takie sliczne delikatnosci...
        • toxicloki Re: ***masa solna*** 01.09.05, 20:09
          co prawda sama sie tym nie zajmuje, ale tak na moj gust to masa po prostu byla
          za twarda, skoro sie nie dalo drobnych elementow robic -za duzo maki. a czytalas
          te pzrepisy z barwnikami i ten z klejem do tapet? wowczas (przy kleju) masa jest
          bardziej elastyczna, zas jak dodasz barwnika to nie bedziesz musiala potem tych
          rozyczek i innych drobiazgow mozolnie malowacsmile tylko jak pisalam -jak bedziesz
          szukac zaznacz zeby zeszloroczne archiwum przeszukalosmile
          • rennie77 Re: ***masa solna*** 01.09.05, 20:21
            dziekuje smile. wyrzucilo mi 'tylko' 790 trafien przy uzyciu wyszukiwarki big_grin.
            natomiast aniolki wlasnie zaczynaja pekac. kurcze!

czy woda powinna byc bardzo goraca? bo o tym nic nie znalazlam. moze to bylo
            powodem, ze nie zrobila sie wystarczajaco plastyczna?
            • toxicloki ta dammmmm!!!:))) 01.09.05, 20:33
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=24379860&a=24526607
              co do wody to nie wiem... wydaje mi sie ze make do masy trzeba zapazyc, wowczas
              powinna byc goraca, ale moge sie mylic -poszperaj no w linkuwink
              • lamarta Re: ta dammmmm!!!:))) 02.09.05, 00:11
                big_grin (odnośnie postu Qlki)

Pewnie za mało wody dodajesz (a to juz do autorki wątkuwink. Za mało wody -
                katastrofa, za duzo - też niedobrzewink Ciężka sprawa z tą masą, ale z czasem się
                nauczyszsmile
                Można też przed ulepieniem drobnego elementu zwilzyć kawałek masy wodą,
                pougniatać - i zobaczysz, okaże się, że jest o wiele elastyczniejsza.
                Ja dodaję oleju, ale jak wody bedzie za mało, to i olej nie pomoże.
                Nie mówiąc już o tym, że masa na dzień po zrobieniu inaczej się zachowuje niż
                masa z tego samego dnia...
                Co do temperatury wody, to pewnie ma to jakies znaczenie, ale ja jeszcze tego
                nie odkryłamwink Uzywam ciepłej, ale to z powodu nieprzepadania za zimna wodąsuspicious

Podsumowując - spróbuj dodac więcej wody, ale uwazaj, żebys nie przesadziła.
                Wyrabiaj do momentu, aż wszystkie składniki się fajnie połączą. Powodzeniasmile
                • rennie77 Re: ta dammmmm!!!:))) 02.09.05, 11:32
                  bardzo ci dziekuje za odpowiedz. poekseprymentuje jeszcze. dzis aniolki
                  wygladaja na prawie wyschniete, ale jeszcze zaczekam z tym malowaniem, bo
                  przeciez powinny wysychac ok. 3 tygodni (!).
                  a czy kolejnosc wedlug ciebie ma tu jakies znaczenie? bo widzialam, ze roznie
                  rozne osoby sie na ten temat wypowiadaly... ja zmieszalam napierw make z sola i
                  pozniej po prostu dolalam wody.

zastanawiam sie tez jak sila7 robi te sliczne wloski? z wyciskarki do czosnku
                  wyszlyby chyba grubsze, a atamte sa takie finezyjne, delikatne.
                  • lamarta Re: ta dammmmm!!!:))) 02.09.05, 12:02
                    Cała przyjemność po mojej stroniesmile
                    Ja robię tak samo jak Ty, czyli najpierw mieszam mąkę z solą, a potem dodaję
                    wody. I chyba innej kolejności być nie może(?), bo trudno sobie wyobrazić, by
                    najpierw rozrabiać mąkę z wodą, a potem dodawać soli ...? To samo z solą i
                    wodą - byłaby chyba paćka... Chociaz kiedys kiedys bodajże Rafciu próbował
                    sposobu z rozpuszczaniem soli w wodzie - efektu tego eksperymentu jednak nie
                    pamiętamsmile
                    A sliczne aniołki Sili na moje oko mają włosy właśnie z wyciskarki, choć tu
                    niech się sama autorka wypowiesmile Pewnie to taka wyciskarka z mniejszymi
                    dziurkamismile
                    Tak, to suszenie na powietrzu trwa stanowczo za dłuuuugowink Trzeba jednak
                    aniołkom dac czas, żeby na pewno wyschły w srodku, bo jak je za wcześnie
                    pomalujesz, to moga się rozpaśćsmile
                    • rennie77 Re: ta dammmmm!!!:))) 02.09.05, 14:30
                      mysle, ze nastepnym razem zastosuje jednak piekarnik. przede wszystkim ciagle
                      sie nimi zachwycam, podnosze je i macam ;P... nie wiem czy przetrwaja te 3
                      tygodnie.
                      no i pewnie w miare eksperymentowania osiagne jako-taka doskonalosc w
                      przygotowywaniu takich drobnych elementow. mysle, ze nozyk do papieru, jakis
                      skalpel, takze beda przydatne. ide zaraz do biblioteki i sprawdze czy znajde
                      jakas ksiazke na ten temat. nie sadze, ale warto sprobowac.
                      jak tylko aniolki pomaluje, pozycze od kogos cyfrowke i pochwale sie nimi na
                      rekodziele. mam nadzieje, ze mnie nie zmiazdzycie krytyka wink.
    • douchee Re: ***masa solna*** 02.09.05, 20:56
      gospodyni.akcjasos.pl/masa_solna.html - przepisy na różne masy do wyrobu różnych elementów
      • rennie77 Re: ***masa solna*** 02.09.05, 23:21
        dziekuje smile). sprobuje z ta masa do wyrobu drobnych elementow. moze faktycznie
        po dodaniu maki ziemniaczanej jest bardziej elastyczna i latwiejsza w obrobce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka