ewa_zmuda 27.04.06, 19:00 Cześć dziewczyny, mam pytanie-czy macie wykroje na torebki? chodzi mi po głowie uszycie torebki ale zupełnie nie wiem jak sie zabrać do tego Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qlka_79 Re: torebka 27.04.06, 22:12 Cześć imienniczko Uszyłam trzy torebki, jedną bardzo prostą, dwie bardziej wymyślne. Wykroje zrobiłam sobie sama metodą "na chłopski rozum". Zastanów się, jaką torebkę chcesz uszyć - prostokątną? Zaokrągloną? Z jednym uchem czy z dwoma? Jak już to wiesz - możesz sobie rozrysować wstępny projekt, taki mały rzucik, który następnie trzeba przerysować w odpowiednich proporcjach na papier. Proponuję podpatrzeć w jaki sposób uszyte są torebki "kupne": czy maja osobno wszywane ścianki boczne czy nie, czy dno jest z osobnego kawałka czy połączone razem z bokami, w którym miejscu wszyte są uszy/ucho i jakiego rodzaju zapięcie, jak wszyte, widoczne czy ukryte. Przed rozpoczęciem zszywania wyznacz sobie jeszcze kolejność przyszycia elementów - ja zszywam "korpus", przyszywam uszy, a na końcu wszywam zamek - przynajmniej ta metoda sprawdza się w prostej torebce, bo w "udziwnionej" miałam nieco inną kolejność. Powodzenia i pochwal się efektem Odpowiedz Link