Gość: kitty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.10, 14:59 Cześć. Jak myślicie, które studia są trudniejsze stomatologiczne czy prawnicze? Na które trudniej się dostać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: Studia stomatologiczne i prawnicze IP: *.chello.pl 26.03.10, 15:12 A co bardziej lubisz: pomidorową czy jazdę na rowerze? Pytanie z tej samej kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitty Re: Studia stomatologiczne i prawnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.10, 15:52 Nie, nie jest to pytanie z tej samej kategorii. Poprostu chciałabym znać opinie innych ludzi na temat zawarty w tytule, gdyż ja nie mam z tym żadnej styczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Re: Studia stomatologiczne i prawnicze IP: 95.108.50.* 26.03.10, 16:40 Masz rację. Jak powszechnie wiadomo są to kierunki pokrewne i o wyborze (jeśli ma być świadomy) decydują niuanse. Mogę Ci powiedzieć, że u mnie na uczelni o tych z prawa mówi się zazwyczaj, że to odpady ze stomatologii, ale żeby nie było, że stoma taka ach i och, to idą na nią zazwyczaj ludzie, którzy się na teologię nie dostali, a do językoznawstwa nie byli do końca przekonani. W związku z tym proponuję przemyśleć również te dwa ostatnie kierunki... ps. Jakbyś się bała, że będziesz mieć za mało punktów, to większość znajomych z prawa brała też pod uwagę muzykologię, podobno prawie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Studia stomatologiczne i prawnicze IP: *.chello.pl 26.03.10, 16:50 Dobrze, więc wyjasnię łopatologicznie: to są zupełnie inne rodzaje studiów, idą na nie ludzie o innych zainteresowaniach, planach na życie, o innych ulubionych lekcjach w szkole i z maturą zdaną z róznych przedmiotów. Nie da się powiedzieć, co jest łatwiejsze, tak jak nie da się powiedziec, czy się woli pomidorową, czy rower. Kompletnie inne światy. Czy teraz rozumiesz? > Poprostu chciałabym znać opinie innych ludzi na temat zawarty w > tytule, gdyż ja nie mam z tym żadnej styczności. Ale wiesz, czym się mniej więcej zajmuje dentysta, a czym prawnik? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marajka Re: Studia stomatologiczne i prawnicze IP: *.ghnet.pl 27.03.10, 11:50 Żeby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba by było studiować oba kierunki, co jest raczej niemożliwe. Ja studiowałam prawo, to nie są trudne studia, tylko sporo pamięciówki. Na stomatologii na pewno nie wystarczy wkuć na pamięć notatek i podręcznika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STOMA Re: Studia stomatologiczne i prawnicze IP: *.ghnet.pl 26.03.10, 17:00 Oczywiscie,ze stomatologia jest trudniejsza i to znacznie, pierwsze 2 lata na stomatologii wygladaja jak na medycynie. W ogole nie ma co porownywac, na stomatologie jest sie bardzo ciezko dostac, a prawo to teraz kazdy baran moze studiowac;] Perspektywy po studiach znacznie lepsze maja stomatolodzy, osobiscie nie znam biednego dentysty, wiekszosc z nich zarabia ogromna kase(a znam ich wielu), natomiast znam mase bezrobotnych prawnikow, mam nadzieje, ze takiej odpowiedzi oczekiwalas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitty Re: Studia stomatologiczne i prawnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.10, 17:55 Aga ja rozumiem że są to dwa przeciwne światy, ale piszę tak bo mam problem z wyborem profilu w liceum. Chciałabym wybrac taki aby przybiżał mnie do zawodu jaki sobie wybiorę. I tak wiem że pewnie jeszcze nie raz bede chciała zmienić zdanie. A problem polega na tym że w szkole nie mam ulubionego przedmiotu. Lubię i te humanistyczne i te ścisłe i nie wiem co wybrać. Poprostu chciałabym dowiedzeć się jak na to patrzą forumowicze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Re: Studia stomatologiczne i prawnicze IP: 95.108.50.* 26.03.10, 18:35 Żadnych zainteresowań? Nic, zero? Wybór zawodu wg sondy na forum? Nie no, w tym momencie mi wszystko opadło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitty Re: Studia stomatologiczne i prawnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 09:59 Zainteresowania: j.angielski i hiszpański, podróżowanie, czytanie książek. Z językami nie chcę wiązać przyszłości zawodowej. Praca nauczyciela ani tłumacza mnie nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Studia stomatologiczne i prawnicze IP: *.chello.pl 27.03.10, 10:21 No dobra, ale dlaczego zawężasz sobie wybór do prawa i stomalogii? Kierunków mamy trochę więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitty Re: Studia stomatologiczne i prawnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 10:43 Bo właśnie z wielu innych zawodów wyróżniłam te, które chciałabym wykonywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Studia stomatologiczne i prawnicze IP: *.chello.pl 27.03.10, 10:52 Ale dlaczego właśnie je? Bo "podobno" gwarantują zarobki? Bo ani cię nie interesują, ani nie są do siebie podobne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRawo Re: Studia stomatologiczne i prawnicze IP: *.ghnet.pl 28.03.10, 14:53 Skonczenie prawa nie gwarantuje zarobkow ani nawet pracy! Nie wiem co to za glupia plotka wsrod licealistow. POmylila sie wam Polska z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Re: Studia stomatologiczne i prawnicze IP: 95.108.50.* 28.03.10, 15:50 Gość portalu: Aga napisał(a): > Ale dlaczego właśnie je? Bo "podobno" gwarantują zarobki? Bo ani cię > nie interesują, ani nie są do siebie podobne... Bo rodzice będą dumni, przed znajomymi można poszpanować, bo tak naprawdę zainteresowań brak, a szkoła policealna z jakimś konkretnym zawodem i pójście do pracy byłoby ujmą na honorze... Paranoja założenia, że każdy musi studiować daje takie efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitty Re: Studia stomatologiczne i prawnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.10, 20:53 No pewnie lepiej iść na spawacza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Re: Studia stomatologiczne i prawnicze IP: 95.108.50.* 28.03.10, 21:21 Lepiej być dobrym spawaczem, niż kiepskim prawnikiem czy lekarzem. Dobry spawacz się na czymś zna. Zresztą w czym niby będziesz lepsza od spawacza, że będziesz mieć "magystra" i "dyplom"? Dorośnij... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. ludzie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.10, 22:13 dziewczyna pisze o wyborze profilu klasy w liceum ( ktory nawiasem mowiac czesto nie ma wiekszego znaczenia)zakladam ,ze ma 15 ,16 lat. czy wy w wieku 16 lat wiedzieliscie co chcecie robic ,a moze zapytam tak ,przed lo ,wiedzieliscie dokladnie jaki zawod wybrac? ja wahalam sie pomiedzy prawem ,architektura ,sztuką ,geografią etc etc etc. do matury dziewczyno ,a moze nawet pozniej zainteresowania zmienią ci sie z 5 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: ludzie.... IP: *.chello.pl 29.03.10, 00:15 Tak, w VIII klasie wiedziałam już, na jakie studia i gdzie chcę zdawać ;) Ale nie mowię, że to norma. Ale tutaj mamy przypadek osoby, która interesuje się językami i podrózami, a chce wybrac między prawem i stomatologią, jakby tylko te dwa kierunki istniały na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: ludzie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.10, 18:49 jasne ,że to nie jest norma;) stawiam ,ze pewnie rodzice wbili jej do glowy te dwa kierunki ,jako powiedzmy gwarantujące pewna prace. mnie mama widziala na farmacji i jako 12 latka mowilam ,ze bede pracowac w aptece( brrr) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Re: ludzie.... IP: 95.108.50.* 29.03.10, 21:35 Tylko jest różnica między 12- a 16-latką. Większość 10-12-latek chciała, przynajmniej przez chwilę, być weterynarzem, norma rozwojowa:). Od 16-latki można wymagać już TROCHĘ samodzielnego myślenia, choćby po to, żeby za rok nie jęczała na forum, że jest w LO na profilu X, ale jej to nie interesuje, chciałby zdawać przedmioty Y i Z, ale chyba nie da rady się nauczyć, i co ona ma biedna sierotka teraz zrobić... To chyba nie jest tak trudno określić, czy się woli chemię i biologię czy historię i wos, a może ani jedno, ani drugie. ps. skoro pytałaś, ja w II klasie gimnazjum (czyli jak VIII podstawówki dawnej) dowiedziałam się, jak nazywa się kierunek, który chcę studiować (bo co mniej więcej to ma być, to czułam "przez skórę" wcześniej), w pierwszej LO miałam obcykane jakie są specjalności na wybranych uniwerkach, zdecydowanie nie jestem normą :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitty Re: ludzie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 21:13 Cytuje rodziców: "Dziecko, to twja przyszłość i twoje życie. Rób jak uważasz. My za ciebie decyzji podjąć nie możemy. Cokolwiek wybierzesz my będziemy cię wspierać". Rodzice nie wbili mi tego do głowy to tylko i wyłącznie mój wymysł. Prawie jestem pewna że 10 razy jeszcze zdanie zmienie. A skoro mnie nie znacie to się nie wypowiadajcie. Bo dlaczego mam nie iść na takie kierunki jak w temacie skoro chcę się uczyć i dobrze sobie z tym radzę? Poprostu chciałabym poznać jakieś obiektywne opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: ludzie.... IP: *.chello.pl 08.04.10, 23:33 > A skoro mnie nie znacie to się nie wypowiadajcie. To nie zakładaj wątków na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Re: ludzie.... IP: 95.108.50.* 09.04.10, 14:18 >Bo dlaczego mam nie iść na takie kierunki jak w temacie skoro chcę się uczyć A dlaczego masz iść? Tylko tam studiują ludzie, którzy chcą się uczyć? Żaden argument. >i dobrze sobie z tym radzę? Z czym, przepraszam? "Ze wszystkim" w gimnazjum? Z całym szacunkiem, ale dobrych ze wszystkiego na świecie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś