-
Widziałam w sklepie obok sambal oelek, coś o nazwie sambal tjampoer. Pytanie
dla bardziej obeznanych - czy różnica między nimi to coś jak różnica np.
między musztardą a musztardą sarepską? Tzn. zasadniczo to samo, ale różnią się
ostrością lub przewagą jakiejś nuty smakowej? Czy może raczej to zupełnie
różne smaki i mają się do siebie bardziej jak krzesło do krzesła
elektrycznego?... :)
-
Czy możecie mi napisac Wasze ulubione przepisy na sałatki z ryżem :)
Czekam na pyszne przepisy :)
Pozdrawiam Aga
-
Kojarzy mi się że ktoś gdzieś o tym wspominał, ale nie pamiętam gdzie i kto ;)
Zrobiłam sobie ostatnio smażone ziemniaki, z sambalem, kolendrą i gorczycą w
ziarnach, kuminem, kurkumą i ogólną mieszanką typu garam masala. Na ogół
dorzucam do tego jeszcze groszek i pacam trochę jogurtu na talerz, ale nie
miałam, więc skubałam sobie kiszoną kapustę i nie powiem, pasowało mi. Dziwne
było, ale kiszona kapusta jakoś tak grała z kolendrą...Rodzina patrzyła na
mnie dziwnie, ale przyzwyczaiłam...
-
co myslicie o tym, aby obsmazyc kawalki kurczaka na masle orzechowym? :-)
czy probowaliscie zcegos takiego?
-
przepis z ostatniego " duzy format" na zeberka
podaja ,ze trzeba dodac "sambal oelek" - czym ta przyprawe zastapic?
-
przepisy na papryczkę peperoni( chili) uchodowałem to ostre cudo ale co z tym
zrobic
-
nie wiem co z tym zrobić.Nie mam ochoty na sos typu- mąka ze śmietaną- więc
tak myślę, może ktoś pomoże.Może cos w połączeniu z cukinią ktoś juz robił?
Lub inne propozyje.Pomóżcie
-
Przez pomyłkę kupiłam za dużo (6 dorodnych sztuk) i chciałabym coś z
nich zrobić, zanim spleśnieją albo uschną (suszonych nie potrzebuję,
mam.) Mam też akurat sporo tych najmniejszych, wściekle ostrych
czerwonych papryczek tajskich. Chętnie wyprodukowałabym domowy
sambal lub coś w tym rodzaju, ale jak? (Czerwona pasta curry odpada,
też mam zapasy.)