Dodaj do ulubionych

Jakie studia wybrać?

22.08.11, 00:55
Zamierzam zdawać na maturze oprócz przedmiotów obowiązkowych rozszerzenie z biologii, angielskiego i matematyki. Jakie kierunki mi doradzacie i na jakich uczelniach? Uczę się przeciętnie. Myślałam o ekonomii czy psychologii. Kierunki z chemią lub fizyką nie wchodzą w gre. ;/
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Jakie studia wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 03:35
      O miejsce na dziennej psychologii jest ciężko, bo np. jest tylko 50 miejsc, a ponad 1500 chętnych, czasem nawet więcej niż 2000 i wychodzi ponad 30-40 osób na 1 miejsce i czasem osoby mające maturę rozszerzoną po 88-90% z każdego przedmiotu się nie dostają, może jakaś wieczorówka wchodziłaby w grę. Prędzej już ta ekonomia/finanse (chociaż często podczas rekrutacji jest wymagana matura z matmy i geografii/WoS-u), może zarządzanie. Z biologią możesz iść np. na zootechnikę. Może jakieś studia językowe. Z maturą z matmy można iść na wiele uczelni państwowych (albo i na wszystkie) na studia prawnicze.Może popatrz na uczelnie w Twoim mieście, później popatrz na jakie studia pasują przedmioty, które zdajesz i później sprawdź co Ci najbardziej pasuje.

PS Moim zdaniem (pewnie wiele osób myśli podobnie jak ja) powinno najpierw się pomyśleć na jakie studia się idzie i jakie przedmioty są wymagane, a dopiero później należy wybrać przedmioty na maturę i poziom. A robienie na zasadzie ,,wezmę biologię, bo dobrze mi idzie", a później za bardzo nie wiadomo jakie studia wybrać, ponieważ mówisz, że chemii i fizyki nie lubisz, a sporo kierunków związanych z biologią (a właśnie podczas rekrutacji na takie studia bierze się pod uwagę maturę z biologii) ma przedmioty związane z chemią i fizyką, więc w sumie trochę na marne bierzesz tą biologię-nawet na studiach biologicznych jest chemia i fizyka. A gdzie indziej przyda się matura z biologii jak nie na kierunki przyrodnicze? A tak mogłabyś zdać inny przedmiot pod kątem studiów bez chemii i fizyki, takie które Tobie by pasowały.
      • Gość: sds Re: Jakie studia wybrać? IP: *.gate.telkab.pl 22.08.11, 04:05
        dziękuje za odpowiedź, dała mi dużo do myślenia
      • iwonafifi Re: Jakie studia wybrać? 22.08.11, 04:50
        przyjrzałam się bliżej ofertom z wrocławia, miasta które mnie interesuje. pod uwage są brane przedmioty: język nowożytny, matematyka i jeden przedmiot do wyboru z wielu w tym biologia :-) jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i za uzmysłowienie, właśnie tego mi brakowało
    • Gość: ilonka28 Re: Jakie studia wybrać? IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.11, 12:32
      Idź na ekonomie bądź administrację. Polecam Almamer, załatwiają praktyki i porządnie przekazują wiedzę.
      • Gość: sdsd Re: Jakie studia wybrać? IP: *.gate.telkab.pl 22.08.11, 13:11
        dzięki za odpowiedź ;)
        • Gość: ilonka28 Re: Jakie studia wybrać? IP: *.play-internet.pl 23.08.11, 17:00
          Drobiazg, jestem zadowolona ze swoich studiów więc polecam je innym. Szczególnie po praktykach w hiszpanii, musiałam tylko przejazd opłacić reszta uczelnia. Polecam.
    • mak0s Re: Jakie studia wybrać? 20.09.11, 03:44
      Jezeli studia ekonomiczne to moze oferta WSB? Ludzie sobie bardzo chwala FiR, no i jest sporo ofert pracy dla osob po rachunkowosci. Spojrz na ich strone www moze cos Cie zainteresuje. Sa w czolowce rankingow jezeli chodzi o uczelnie biznesowe, wiec o poziom nie musisz sie martwic.
      • simply_z Re: Jakie studia wybrać? 20.09.11, 12:52
        czolowka rankingow hmm.........
      • Gość: Jacek0610 Re: Jakie studia wybrać? IP: *.acn.waw.pl 22.09.11, 19:40
        Rachunkowość to bardzo dobry kierunek--praca jest po tym bardzo dobrze płatna. Mój kumpel właśnie skończył ją na WSB, tak jak kolega wyżej pisał, uczelnia bardzo dobra.
        • jedynykinia123 Re: Jakie studia wybrać? 17.10.11, 13:36
          moim zdaniem wybierając kierunek studiów powinniśmy jeszcze kierować się tym jaką prace będziemy mieć po tych studiach no i oczywiście jakie zarobki się z tym wiążą
          jest to bardzo ważna decyzja o której często młodzi ludzie o tym nie myślą potem kończą studia np. językowe i lipa nie ma pracy a jak jest to marna płaca
          dobre zarobki w banku ale zależy czy masz zdolności negocjacyjne a tego na studiach nie uczą :(
          dentysta super zarobki i inne pokrewne
          prawo/ bardzo dobre zarobki, kontakty dużo łatwiej w życiu
          księgowy/ zatrudniony u kogoś dość cienkie zarobki ale własna działalność to już całkiem fajnie zarobki
          wszystkie państwowe miejsca pracy iw małych miejscowościach niskie zarobki
          w większych miastach trochę wyższe no i oczywiście im wyższe stanowisko tym lepiej ale bez przesady
          marynarze super zarobki ale dużo czasu po za domem
          mechanik może mieć super zarobki
          fryzjer jak będzie bardzo dobry to będzie miał super
          logistyka dobre zarobki ale trzeba umieć się wybić !
          dziennikarz cienko chyba ze będziemy mieszkać w warszawie to tvn :) inaczej mnóstwo pracy za gr. choć bardzo ciekawa praca
          policja ? zazwyczaj łatwa bezpieczna praca zarobki średnie
          szukajcie forum jakie zarobki po danym zawodzie , ludzie opisują ile zarabiają po jakiej szkole i gdzie pracują , bardzo cenne informacje
          w pracy rzadko się zdarza żeby się ktoś zapytał z jakiej uczelni jesteś i jaką masz ocenę na dyplomie , to tak dla pocieszenia :) (oczywiście zdarzają się ale mega rzadko mi jeszcze ani )

to tak mniej więcej z mojego doświadczenia i moich znajomych
          Pamiętajcie zanim zazwyczaj ktoś cię zatrudni będzie chciał widzieć doświadczenie powiesz pewnie jak zazwyczaj większość jak to zrobić?
          nic bardziej prostszego wystarczy iść na np. praktyki, staż, tzn. idziesz pracujesz a raczej uczysz się tej pracy ale za free ale dzięki temu zdobywasz doświadczenie to naprawdę najprostszy sposób mi się tak udało :)))
          i pamiętajcie jak będziecie się starać o pracę to pamiętajcie najmniej skuteczny sposób to wysyłać cv mailem, najlepiej udać się do danej firmy i poprosić o rozmowę z kimś odpowiedzialnym za ten dział bo sekretarka zazwyczaj wyrzuca nasze cv do kosza

No to tak mniej więcej nie da się tak wszystkiego ująć w jednym ale pamiętajcie wasz wybór to wybór na całe życie ciężko idzie się po 5 latach na kolejny kierunek :(
          a jaką przyjemność będziesz mieć z wykonywania pracy bo niby "lubisz uczyć dzieci" a płacą Ci za to 1500 zł gdy masz własne i nie stać cię na dom, zabawki naukę i inne przyjemności?
          wybór należy do Ciebie
          • simply_z Re: Jakie studia wybrać? 17.10.11, 14:18
            hehe w naszym kraju i przy dzisiejszej gospodarce wybor zawodu to jak wrozenie z fusow;)
            • jedynykinia123 Re: Jakie studia wybrać? 17.10.11, 15:48
              trochę tak ale jednak możemy trochę na to wpłynąć i sobie pomóc żeby było przyjemniej
              • simply_z Re: Jakie studia wybrać? 17.10.11, 16:29
                wykluczylabym jezyki ,z jezykow mozna spokojnie zyc:)
          • chamski_post teorie wyssane z d... 17.10.11, 18:27
            nieco przypominają artykuły w GW, w których panie z HR wychodzą z siebie, żeby udowodnić, że buddystyka to przyszłościowy kierunek

Mdło mi się robi jak słyszę takie wywróżone skądś (SKĄD?) opinie domorosłych 'specjalistów'.

Problemem ludzi nie jest to, że wybierają kierunki typu filologie, psychologie itd. Nie o to chodzi, żeby wszyscy byli informatykami/inżynierami/ekonomistamii. Tylko trzeba mieć jeszcze jakiś pomysł na siebie i nie bać się zdobywać wiedzy i umiejętności wykraczających poza kierunek studiów.

Te swoje bzdury o darmowej pracy to też sobie wsadź sama wiesz gdzie. Nie znam nikogo kto by dostał pracę, albo nauczył się czegoś sensownego na praktykach. Ot, przesiedzieli kilkadziesiąt godzin w biurze i raczej przyglądali się pracy innych niż coś konkretnego robili. Do projektu nikt ich nie wdrażał bo i po co skoro są tylko na parę tygodni? Gdyby mieli się czegoś nauczyć to prawdopodobnie firma musiałaby ich później zatrudnić bo wyszkolenie/przeszkolenie kogoś kosztuje (czas innego pracownika), takiej intencji nie było więc wyglądało to jak wyglądało. Na rozmowach kwalifikacyjnych też nikt poważnie nie traktuje praktyk jako jakiegokolwiek doświadczenia.

> No to tak mniej więcej nie da się tak wszystkiego ująć w jednym ale pamiętajci
            > e wasz wybór to wybór na całe życie ciężko idzie się po 5 latach

Kolejna bzdura. Przekwalifikowanie się to dla osoby wykształconej (nie takiej z papierkiem), żadne problem. Problemem jest to, że taka biedna sierotka kończy kierunek X i myśli, że musi w zawodzie X pracować do usranej śmierci. Pracy w zawodzie X nie ma to idzie na kierunek Y z przekonaniem, że będzie do usranej śmierci pracować w zawodzie Y lub X.
            • jedynykinia123 cham 18.10.11, 09:40
              no cóż moje informacje są z mojego doświadczenia i moich przyjaciół,
              ja byłam na praktykach TV państwowej (na siłę się wepchałam) a potem dostałam ofertę pracy właśnie tam ! bo umiałam się wykazać oczywiście nie zgodziłam się po zapoznaniu z ich zarobkami i trybem pracy 24h święta wszystkie dni wolne nie ma szok
              Jak wysyłałam cv to nie było ciekawie, ale jak dobijałam się do dr. banku to od razu było lepiej, a jak zadzwoniłam do głównej siedziby w innej miejscowości to znalazła się nagle praca i to za 3 tyś na rękę 1 praca i to bez doświadczenia w bankowości i z innym kierunkiem wykształcenia niż bankowość
              Można? TAK można wystarczy chcieć!!!!
              I pokazać ze mogę i umiem rozmawiać ( na tyle ile się przydaje bo braki też widzę trudno jest być doskonałym ale można przynajmniej być dobrym) z ludźmi to jedna z ważniejszych cech którą jak widać ty nie posiadasz
              jak ktoś nie umie to nie moja wina ja tylko staram się poradzić tym którzy są wstanie choć trochę zrobić
              Ale jak ktoś taki jak Ty nie jest w stanie pojąć że są inni ludzie to masz problem i tyle.
              Twój poziom kultury też widać i pozostaje wiele do życzenia
              Jeżeli masz inne zdanie to pisz o to tu właśnie chodzi a nie o kłócenie się to świadczy o naszej niższości i braku szacunku
              nie pisałam że nie można zmienić kierunku wyuczenia tylko że większości ludzi nie chce się już tego robić dlatego ja radzę dobrze pomyśleć zanim coś wybierzemy i tyle
              Zgadza się że jeżeli będziesz dobry w tym co robisz to sobie poradzisz
              Tylko największym błędem i najczęstszym jest brak motywacji lenistwo i dlatego uważam niech wybiorą kierunek "bezpieczny" a nie np. językowy i nic z tym nie zrobią bo nie potrafią , (są tacy co potrafią wiem więc proszę bez uwag nie piszę o wszystkich!!!)
              mam nadzieję że trochę się uspokoisz i napiszesz to co twoim zdaniem jest ważniejsze ale bez uwag do mających inne zdanie niż TY
              • chamski_post realista 18.10.11, 10:31
                jedynykinia123 napisała:

> no cóż moje informacje są z mojego doświadczenia i moich przyjaciół,
                > ja byłam na praktykach TV państwowej (na siłę się wepchałam) a potem dostałam o
                > fertę pracy właśnie tam ! bo umiałam się wykazać oczywiście nie zgodziłam się p
                > o zapoznaniu z ich zarobkami i trybem pracy 24h święta wszystkie dni wolne nie
                > ma szok

W ogóle mnie to nie dziwi, skoro ktoś był w stanie wychodzić z siebie za darmochę, to pomyśleli, że jak sypną odrobiną grosza to zgodzisz się zamieszkać w firmie....
                To jest przestroga dla tych, którzy myślą, że praca za darmo popłaca.

> Jak wysyłałam cv to nie było ciekawie, ale jak dobijałam się do dr. banku to od
                > razu było lepiej, a jak zadzwoniłam do głównej siedziby w innej miejscowości t
                > o znalazła się nagle praca i to za 3 tyś na rękę 1 praca i to bez doświadczenia
                > w bankowości i z innym kierunkiem wykształcenia niż bankowość
                > Można? TAK można wystarczy chcieć!!!!

Ciekawe tylko w jaki sposób pomogły Tobie te praktyki w zdobyciu pracy.

Trudno jest komentować resztę Twojej wypowiedzi, emocje sprawiły, że Twoja wypowiedź jest chaotyczna. Umiesz może rozmawiać ('gadać'), ale jasnym przekazem informacji u Ciebie ciężko. Napisałem wyraźnie w poprzedniej wypowiedzi, z jakim podejściem należy iść na studia. Twoje 'wybieranie bezpiecznego kierunku' się obecnie nie sprawdza - ludzie wybierają bezpieczne kierunki i później tylko 20% osób je kończy.
                • jedynykinia123 Re: realista 18.10.11, 10:40
                  Praktyki pomogły mi otworzyć się na ludzi tzn rozmawiać z nimi
                  w pracy jest to bardzo ważne aby nie kierować się emocjami jak zwierzęta

sprawdza się nie sprawdza trudno decyzja ludzi a później płaczą że tak mało zarabiają i żal do wszystkich tylko nie do siebie

ps.(mój tekst) owszem zapędziłam się ale bulwersują mnie ludzie którzy nie tolerują innego zdania
                  piszmy niech inni wyciągną z tego jakieś konsekwencje, może będzie lepiej
          • aliyah33 Re: Jakie studia wybrać? 19.10.11, 09:50
            Odradzam humanistyczne takie jak kulturoznawstwo czy dziennikarstwo, ciężko po nich pracę znaleźć - zwłaszcza w kierunku. Myślę, że teraz warto wybrać się na te, które mają wiele wspólnego z grafiką komputerową lub reklamą czy marketingiem.
            • jedynykinia123 Re: Jakie studia wybrać? 19.10.11, 10:26
              zgadzam się z tym i całkiem dobrze zarabiają ale muszą być dobrzy to podstawa
    • kontrowersyjny_roman Re: Jakie studia wybrać? 19.10.11, 21:00
      Chyba po ekonomii łatwiej dostać się na kasę w biedronce :)
      • Gość: z. Re: Jakie studia wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.11, 21:12
        aha...to powiedz to ksiegowym ,sorry nikt z moich znajomych nie pracuje w Biedronce .
        • jedynykinia123 Re: Jakie studia wybrać? 20.10.11, 09:25
          dobry i sprytny księgowy dobrze zarabia ale są i niedołęgi :( w tym zawodzie więc trudno zawsze i wszędzie się tacy znajdą
    • Gość: Malwuś Re: Jakie studia wybrać? IP: *.play-internet.pl 26.10.11, 23:30
      ja osobiście myślę, że prawdą jest, że nie tylko ukończona szkoła daje Ci gwarancję sukcesu ale doświadczenie jakie zdobędziesz jeszcze w trakcie studiów. No bo co z tego, ze pracodwaca zatrudni dobrze teoretycznie przygotowanego pracownika, skoro ten w praktyce nire bedzie wiedzial jak stworzyc jakiś tam raport, napisać wniosek, etc. tego na studiach nie uczą. Moim zdaniem w obecnej sytuacji najlepiej wybrać prywatna uczelnie. Ja jestem na wszib w kraku, i nieprawdą jest że nie trzeba się uczyć itp. Nauki mam bardzo dużo, poziom wysoki, ale ważniejsze jest co innego: mam staże i praktyki (często płatne) i dzięki nim zdobywam doświadczenie zawodowe. Moim zdaniem powinnaś zastanowić się jeszcze raz czy gra jest warta świeczki z tą maturą, czy tu nie o coś innego chodzi.
      • Gość: Tawananna* powyższy post to reklama uczelni... IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.11, 00:02
        • jedynykinia123 który kierunek, studia wybrć 27.10.11, 09:52
          Moim zdaniem lepiej się nie ograniczać i zdać maturę, w innym przypadku to jest tak jakbyś zamkną sobie drzwi do wolności
          Chodzi mi o to że po maturze masz wszystko według swoich możliwości do wyboru, jeżeli chodzi o uczelnie prywatne a państwowe ? zazwyczaj nie ma różnicy ale te należy sprawdzić/ upewnić się czy nie chodzi tu tylko o pieniądze
          Praktyki za które mam płacić nie wiele dają tak samo jak na państwowych zazwyczaj jesteśmy traktowani jak kula u nogi ale Ty możesz się wykazać albo odbębnić swoje
          Pamiętaj dużo zależy od Ciebie
    • Gość: mar_ek_12 Re: Jakie studia wybrać? IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.11.11, 13:06
      Każdy powinien wybrać takie studia jakie mu pasują. Nie jest to podstawówka, czy gimnazjum, nie każdy na studia musi iść. Ale jeżeli już się człowiek na to decyduje, warto żeby poszedł na coś co go interesuje. Humanista moim zdaniem nie powinien iść np na studia techniczne tylko dlatego, że po tym może być lepsza czy szybciej dostępna praca. Studia są po to żeby rozwijać swoje zainteresowania przede wszystkim.
    • 44444444443234ffdd Re: Jakie studia wybrać? 08.12.11, 03:29
      Szkoły publiczne to już przeszłość. Obecnie większość ludzi, którzy chcą studiować, łączy naukę z pracą. Oferta szkół wyższych skierowana jest zazwyczaj do ludzi młodych, z ogromnymi perspektywami i szansami. Co jednak z tymi, którzy pracę zawodową rozpoczęli wcześniej, chcą nadal się rozwijać, mają pieniądze, czas i mieszkają w Warszawie? Polecamy im szczególnie Wyższą Szkołę Handlu i Finansów Międzynarodowych im. Fryderyka Skarbka, usytuowaną w samym centrum stolicy, oferującą kierunki takie jak: Ekonomia, Historia, Finanse i Rachunkowość, Zarządzanie czy też Turystyka i Rekreacja, doskonałą kadrę, a przede wszystkim umożliwiając ludziom pracującym swobodne studiowanie. Do tego świetne programy studenckie – obniżanie czesnego, stypendia, własny notebook. Sprawdźcie sami na www.wshifm.edu.pl
      • Gość: Www Re: Jakie studia wybrać? IP: *.204.108.69.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.12.11, 10:46
        Wybierac- kierunki konkretne np prawo, medycyna, informatYka, architektura
        Unikac kierunki ogolne jak np politologia,socjologia czy stosunki
    • taiana Re: Jakie studia wybrać? 23.12.11, 10:51
      Witam wszystkich:) studiuję adminstrację na Apeironie www.apeiron.edu.pl/ Jestem bardzo zadowolona ze studiów. Wiadomo, że teraz trzeba zdobywać doświadzcenie podczas studiów i ta szkoła na to pozwala. Od początków studiów pracuję, stać mnie na to, żeby sie samej utrzymać w Krakowie, poza tym zdobywam cenne doświadczenie. Bo dzisiaj samo wykształcenie, chociaż często najwyższe nie jest wystarczające dla pracodawcy;/
    • mwieczorek81 Re: Jakie studia wybrać? 11.09.13, 09:46
      Zgadza się, dziś tytuł magistra może nie wystarczyć, więc warto ukończyć studia podyplomowe. To naprawdę dobra inwestycja dla osób, które pragną podnieść swoje kwalifikacje i stać się specjalistą w danej dziedzinie, a tym samym atrakcyjność swojego CV w oczach potencjalnych pracodawców. Dlatego gorąco zachęcam do zapoznania się z ofertą studiów podyplomowych w szkołach WSB. Na stronie naszej uczelni znajdziecie wszelkie niezbędne informacje.

www.wsb.pl/kandydaci/studia-podyplomow e/kierunki-podyplomowe

Chciałam też poinformować, że do 16 września trwa tez promocja, w ramach której studia podyplomowe nawet do 695zł taniej!

Pozdrawiam, Małgorzata Wieczorek
    • Gość: bartek Re: Jakie studia wybrać? IP: *.toya.net.pl 12.09.13, 17:04
      polecam wam stronę poświęconą studiowaniu w Łodzi www.lodzakademicka.info
      znajdziecie tam wszystkie łódzkie uczelnie, kierunki z podziałem na specjalnosci. Dodatkowo autorzy opisali każdy kierunek tak abyście wiedzieli co robić po ich ukończeniu. Poza tym wiele info nt miasta,
    • izydorakotecka90 Re: Jakie studia wybrać? 08.11.16, 14:23
      Najlepiej wybrać taki kierunek, który wiąże się z naszymi zainteresowaniami. Jeśli się ich nie ma jakoś doprecyzowanych to jest dość ciężko, ale zawsze można wybrać coś uniwersalnego jak np. zarządzanie, albo nowość na rynku jak np. coaching w organizacji - taki kierunek pojawił się w ofercie WSZOP - www.wszop.edu.pl/oferta-edukacyjna/zarzadzanie-ii-stopnia/coaching-i-mentoring-w-organizacji,2,2,5634,54,4269 - wygląda naprawdę ciekawie, a ostatnio jest duży buuum na coach i łatwo w tej branży się rozwinąć.
    • firlefanz Re: Jakie studia wybrać? 13.11.16, 15:06
      Z tych dwóch lepsza ekonomia. Psychologię odradzam - większość moich znajomych absolwentów psychologii nie pracuje po tych studiach w zawodzie. A jeśli masz i tak trafić do korpo to wiedza zdobyta na ekonomii bardziej Ci się przyda.
    • tynaaa3 Re: Jakie studia wybrać? 23.08.17, 16:51
      Nie wybieraj kierunku na siłę. Wszystko może się zmienić i za X lat, może być pożądany inny zawód na rynku niż teraz. Idź na takie kierunek aby się dobrze czuć i być w tym dobra. Sprawdź swoje preferencje, ja zrobiłam test kwalifikacji zawodowych i trochę mi to pomogło. Polecam, nawet dla czystej ciekawości: www.kierunekrozwoju.pl/
    • peterson1234 Re: Jakie studia wybrać? 25.08.17, 16:33
      A myślałaś o studiach za granicą? Na nie wystarczy ci zwykła matura + j.angielski. Ja kończyłem licencjat z Marketingu w Anglii i mega polecam! Są organizacje które pomogą Ci bezpłatnie w całym procesie rekrutacji jak np. www.globedu.pl
    • ewprasa Re: Jakie studia wybrać? 29.08.17, 19:35
      Ważne jest aby wybrany kierunek choć trochę odzwierciedlał Twoje zainteresowania. Skoro myślisz o ekonomii to może Studia MBA Toruń Uczelnia ta kształci studentów na kierunkach o charakterze ekonomicznym, gospodarczym i finansowym Proponuję odwiedź stronę studiamba.wsb.pl/oferta-studiow/torun/korzysci aby dowiedzieć się więcej Jest to jedna z lepszych uczelni w naszym kraju.
    • ewela_123 Re: Jakie studia wybrać? 10.09.17, 14:54
      psychologia to fajny kierunek, ale bardzo ogólny... potem i tak duża część psychologów kończy w korpo, dlatego ja wybrałam w tym roku psychologię w biznesie na WSB, przynajmniej bardziej wyspecjalizowane i idziesz w ściśle obranym kierunku. przemyśl to pod tym kątem, bo takich ogólnych specjalistów to teraz cała masa
    • dajanawu Re: Jakie studia wybrać? 29.07.18, 22:28
      Skoro uczysz sie przecietnie to moze nie idz na studia, zwlaszcza ze nie masz upatrzonego kierunku i szukasz czegoś pasującego do przedmiotow, jakie zdawałaś na maturze. Mysle, ze jak juz decydowac sie na studia to na porzadny kierunek,np. medycyna weterynaryjna. Moj wujek jest lekarzem weterynarii i podziwiam jego prace- ciezka, wymagajaca duzo wiedzy, wysilku, odpowiedzialna, ale przynosi mu wiele satysfakcji i przyjemnosci.
    • Gość: karolka222 Re: Jakie studia wybrać? IP: *.75.78.170.h2dns.net 09.01.19, 10:37
      może Ekonomia albo Sport i Zdrowie?? ja osobiście jestem zainteresowana tymi dwoma kierunkami bo od nowego roku akademickiego mają się otworzyć we WSEHu w Bielsku
    • dfghr5555 Re: Jakie studia wybrać? 10.01.19, 05:26
      Wybierz kierunek który chociaż trochę cię interesuje, po co się potem męczyć
    • sdfwer4333 Re: Jakie studia wybrać? 11.01.19, 05:38
      skoro nie jesteś zdecydowana na jki kierunek chces iść może dobrym pomysłem będzie rok przerwy ?
    • 345ygsd Re: Jakie studia wybrać? 12.01.19, 10:08
      Jest duzo ogólnych kierunków jak np pedagogika. Zawsze możesz zmienić studia po roku, ja tak zrobilam. Na początku nie byłam zdecydowana
      • irmaina Re: Jakie studia wybrać? 18.03.19, 09:04
        Tylko robienie takich kierunków jak pedagogika, jeśli ktoś się tym nie interesuje jest bez sensu. Bardzo dużo absolwentów. Już lepiej iść na ten rok do pracy, odłożyć trochę pieniędzy i zastanowić się, co by się chciało robić.
        • frashka Re: Jakie studia wybrać? 30.05.19, 08:15
          Im bardziej ogólny tym gorzej jak się nie ma pomysłu na siebie. Takie wszystko i nic a potem zdziwienie, że jest problem ze znalezieniem pracy.
    • Gość: Rozalia Re: Jakie studia wybrać? IP: 188.241.25.* 29.05.19, 10:15
      Duże możliwości w obecnych czasach daje medycyna. Jestem studentem ostatniego roku na kierunku ratownictwo medyczne na study4u.eu/pl/uczelnia/675-wydzial-nauki-o-zdrowiu-warszawski-uniwersytet-medyczny . Oprócz wspaniałej atmosfery oraz wspaniałych ludzi, przede wszystkim najważniejszy jest poziom nauczania, który jest wysoki, co skutkuje efektami w przyszłości. Zarówno praktyka jak i teoria dały mi bardzo wiele, dzięki czemu obecnie spełniam się w tym co kocham a to dzięki tej właśnie uczelni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka