patrice121 21.10.11, 16:24 chodzę do liceum na profil pol- wos i dodatkowo historia. Jakie studia najlepiej wybrać po tym profilu? proszę o różne propozycję bo nie mam zielonego pojęcia co chcę robić w życiu :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jackleine Re: jakie studia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.11, 15:22 to zależy co cie interesuje tak naprawde WOS daje ci bardzo ale to bardzo szeroki wachlarz wyboru, jest to jeden z tych przedmiotów który jest brany pod uwage na kierunkach w których nigdy byś nie pomyślała że takowy jest liczony np na logistyce ? albo zarządzaniu ... Z histori i z wosu to prawo niestety ten kierunek to dla samych uczących sie i zdajacych po 90 z rozszerzenia; d trzeba być wybitnie zdolnym Wos można by było połączyć z Geografią i iść na turystyke ale to mało opłacalne jest tak naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N. Re: jakie studia? IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.11, 11:48 nie idź na studia! Po maturze można mieć równie dobrą pracę jak po studiach! Dzisiaj jest nadmiar magistrów i studia Ci nijak nie pomogą - co najwyżej zasilisz szeregi bezrobotnych. Lepiej skończ i liceum i zdobywaj już doświadczenie zawodowe w jakichś firmach :) Odpowiedz Link Zgłoś
kotan12 Re: jakie studia? 24.10.11, 10:36 Widzę że ktoś tu napisał że:"Po maturze można mieć równie dobrą pracę jak po studiach! Dzisiaj jest nadmiar magistrów i studia Ci nijak nie pomogą" Niestety nie zgodzę się z tym stwierdzeniem że "studia ci nijak nie pomogą" ponieważ po studiach masz ten "papierek" bez którego w większości zakładów pracy cię nie przyjmą ale że go masz nie oznacza że praca będzie na ciebie czekać z otwartymi ramionami. "Po maturze można mieć równie dobrą pracę jak po studiach!"-z tym się zgadzam. Znam wielu ludzi którzy nawet nie mają matury a zarabiają często ponad 15 000 zł. To umiejętności czynią ich tak zamożnymi Napisałem parę słów na ten temat na moim blogu . Musisz się rozwijać już w czasie studiów żeby nie mieć problemu ze znalezieniem pracy. Wybierz taki kierunek jaki ci najbardziej odpowiada. To że akurat taki czy inny wybierzesz nie oznacza że masz szukać pracy w swoim kierunku kształcenia. Więcej na ten temat dowiesz się tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
krisstofferr Re: jakie studia? 24.10.11, 22:47 Ja powiem tak, obecnie mamy spory przesyt humanistów na rynku pracy i jeśli nie chcesz dołączyć do ich grona to musisz uderzać gdzieś gdzie miałabyś szanse znaleźć zatrudnienie. Po socjologii, politologii, europeistyce czy innych bzdetach prace znajdziesz tylko w dużych miastach, w dużych aglomeracjach. W małych mieścinkach nie ma raczej szans, brak etatów w ogóle na takie stanowiska bo komu w miejscowości 10-20 tys. potrzebny politolog czy socjolog? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłopek roztropek Re: jakie studia? IP: *.nasze.pl 25.10.11, 08:37 Ja powiem tak, obecnie mamy spory przesyt humanistów na rynku pracy i jeśli nie > chcesz dołączyć do ich grona to musisz uderzać gdzieś gdzie miałabyś szanse zn > aleźć zatrudnienie. Po socjologii, politologii, europeistyce czy innych bzdetac > h prace znajdziesz tylko w dużych miastach, w dużych aglomeracjach. W małych mi > eścinkach nie ma raczej szans, brak etatów w ogóle na takie stanowiska bo komu > w miejscowości 10-20 tys. potrzebny politolog czy socjolog? ;) A kto powiedział, że po socjologii i politologii można pracować tylko w tych dziedzinach? Przestańcie wreszcie stawiać znak równości między kierunkami studiów a późniejszą pracą. Uważacie, że wszyscy dziennikarze skończyli dziennikarstwo, księgowi rachunkowość, kadrowi zarządzanie zasobami ludzkimi, a konstruktorzy mechanikę i budowę maszyn? Pochodźcie po firmach, popytajcie, a okaże się, że informatyk jest po filozofii (tak, tak, to przykład z znany mi z autopsji; filozof jest rewelacyjnym informatykiem, bijącym na głowę ludzi po studiach informatycznych), handlowiec po filologii polskiej, a dziennikarz radiowy po architekturze. Przesyt jest nie tylko po studiach humanistycznych, ale po studiach w ogóle. Jest za dużo uczelni wyższych i za dużo studentów, szkoły produkują absolwentów bez opamiętania, jakość kształcenia leci na łeb na szyję, również na kierunkach technicznych. Pracy jest i będzie coraz mniej, bo przemysł dawno padł, zastąpiony montowniami bez rodzimej myśli technicznej. Trzeba szukać dla siebie jakiejkolwiek niszy i zapomnieć o tym, że wykształcenie cokolwiek gwarantuje. Dzisiaj studiuje się bardziej dla własnej satysfakcji niż dla pracy. Bo pracę w ciągu życia zawodowego trzeba zmieniać po kilka razy. Więc co, za każdym razem będziecie kończyć kolejne studia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aquarel Re: jakie studia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.11, 15:55 Cięzko będzie Ci doradzic, skoro sama nie masz pomysłu co chcesz robic. Ja skonczylam socjologie, do tego studiowalam na uczelni prywatnej i wszyscy moi znajomi sie ze mnie smiali, bo studiowalam na WSZiB, a nie na UJ czy UEK tak jak oni. Dzis to ja smieje sie z nich. Magistra robie sobie zaocznie i mam juz prace, do tego w zawodzie - bo specjalista ds. social media nie robi nic innego jak pracuje z ludzmi, ze spoleczenstwem. A moi znajomi...? no cóz, tez pracuja, ale jako kelnerzy albo w punktach ksero, bo dalej studiuja dziennie bojac sie isc na studia zaoczne i do prawdziwej pracy. Choc wiadomo, to tez nie jest regula i nie kazdy po prywatnej ma super prace ani nie kazdy po panstwowej nie ma fajnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N. Re: jakie studia? IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.11, 22:46 > Magistra robie sobie zaocznie i mam juz prace, do tego w zawodzie >- bo specjalista ds. social media Czy spamowanie po forum i walenie z kryptoreklamą widoczną na kilometr to "praca w zawodzie"? To dajesz tym samym antyprzykład, żeby jednak nie iść na tę uczelnię. Nie idźcie na WSZIB - Aquarel poszła i teraz pracuje jako spamerka na forum! >nie robi nic innego jak pracuje z ludzmi, ze spoleczenstwem Tak, piszesz posty reklamujące uczelnię na forach internetowych, więc jest to praca z ludźmi, i nawet to prawda jest. Tak samo jak spamowanie można podciągnąć pod social media. Tylko i tak mało ambitna ta praca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jakie studia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 00:12 Jak będziesz zdawać rozszerzony polski, WoS i historię, to w sumie możesz wybierać różne kierunki humanistyczne, ale wiadomo-z pracą później różnie. Może sobie zrób jakiś test w internecie i sprawdź z jakiej grupy powinnaś sobie wybierać studia-czy typowo językowe (np. anglistyka), czy jakieś społeczne (socjologia), może jakieś kierunki związane z prawem i administracją czy może nadajesz się na takie typowe humanistyczne studia jak np. historia, czy jakieś związane z polityką (politologia, czasem zdarza się dyplomacja europejska czy jakieś pokrewne kierunki), czy może coś z pomaganiem ludziom np. psychologia, resocjalizacja, pedagogika, praca socjalna, czy może powinnaś iść w kierunku zawodów nauczycielskich itp., a później z takiej grupki kilku kierunków wybierz sobie coś co Ci się najbardziej spodoba, to prędzej pomoże niż wymyślanie jakichś kierunków dla Ciebie, bo my Ciebie nie znamy, nie wiemy co lubisz, sama znam ludzi po klasach humanistycznych, którzy wylądowali np. na studiach medycznych czy inżynierii chemicznej. Poza tym nawet najbliższy kolega/koleżanka czy wychowawczyni z klasy może doradzić coś źle, bo nie zna Ciebie do końca, Ty pójdziesz tym tropem, w trakcie studiów powiesz sobie, że to nie jest tym co chciałaś i później będzie kłopot. Dodam, że najpierw pomyśl co chcesz robić, jaki kierunek studiów wybierasz, jakie przedmioty są potrzebne na ten kierunek i dopiero wypełniaj deklarację maturalną w sprawie przedmiotów zdawanych na maturze. Wiele osób najpierw wybiera przedmioty na maturę, a później krótko przed maturą albo zaraz po maturze zakłada tematy na jakie studia może iść i np. ktoś zdaje biologię, a nie chce studiów gdzie może być trochę chemii czy fizyki, a z biologią idzie się na kierunki przyrodnicze jak np. biologia czy zootechnika, gdzie jednak zawsze jest trochę chemii czy fizyki i nie da się od tego uciec, nie ma studiów gdzie jest tylko sama biologia bez chemii czy fizyki. Dlatego też mówię, żebyś się zastanowiła nad tym wszystkim, bo np. są studia prawnicze-niby się wydaje, że jest masa regułek prawniczych do wykucia, a na studiach jest masa historii (historia powszechna państwa i prawa, historia państwa i prawa Polski, prawo rzymskie itp.), do tego łacina, logika, teoria i filozofia prawa czy inne zapychacze jak ekonomika i jak nie będziesz lubić takich rzeczy, to sobie odpuść (wiem, że jesteś w klasie z rozszerzoną historią, ale niektórzy mają po maturze alergię na ten przedmiot, bo tak mieli dużo do rycia, że nie chcą słyszeć o tym przedmiocie, a jest tego dużo), tak samo na administracji-dużo takich przedmiotów, do tego rzeczy z zarządzania, bankowości, trochę ekonomii itp. i jak ktoś tego nie lubi, to niech lepiej się na to nie pcha. Lepiej sama sobie przejrzyj opisy różnych kierunków studiów, zrób jakiś test, pomyśl sobie co Ci się podoba, bo my za Ciebie nie wybierzemy studiów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jakie studia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 00:25 PS Jak już byś się dostała na studia dzienne, to najlepiej zrób tak, żeby dokończyć dziennie licencjat, a magistra rób zaocznie, a w międzyczasie pracuj, najlepiej w wyuczonym zawodzie, bo to się bardziej liczy jak papier. W końcu licencjat byłby dzienny i byś się dużo nauczyła, a studia magisterskie, to bardziej dodatek, więc można je zrobić zaocznie. Dla pracodawcy bardziej liczy się praktyka niż to czy ktoś robił magistra dziennie czy zaocznie. Osoba, która zrobiła dziennie licencjat, a później robi magistra zaocznie i w ciągu tych 2 lat pracuje w wyuczonym zawodzie, to po dostaniu dyplomu magistra ma przewagę nad tymi studiującymi dziennie, z dobrymi ocenami ale bez pracy w zawodzie. Po prostu taki jest rynek-pracodawca woli osobę po studiach zaocznych z praktyką niż osobę po studiach dziennych bez praktyki. Jedyne co to nie ma medycyny, farmacji czy weterynarii zaocznej-są studia dzienne i prywatne, ale osoby z prywatnych studiów są na zajęciach razem ze studentami dziennymi i zajęcia są od poniedziałku do piątku od rana. Ale pewnie na takie studia się nie wybierasz, więc tym nie musisz sobie zawracać głowy. W sumie nawet po dziennikarstwie czy innych tego typu studiach można poszukać roboty w zawodzie jak w trakcie studiów poszuka się jakiejś pracy, chociaż na umowę zlecenie, bo może np. jakaś gazeta zatrudni na umowę o pracę daną osobę jak trochę popracuje na zlecenie, żeby zdobyć doświadczenie i dostanie dyplom. Więc wiesz, staraj się jakoś popracować w trakcie studiów, żeby mieć co wpisać w CV i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
lirciaa Re: jakie studia? 24.11.11, 16:09 Ja zaczęłam studia na kierunku bezpieczeństwo wewnętrzne w APEIRONIE w Krakowie. Bałam się trochę, że sobie nie poradzę, i że to kierunek bardziej męski jednak nic bardziej myslego! Jestem zadowolona z mojego wyboru, a szkoła jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregory Re: jakie studia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.11, 19:37 Ja Grzegorz Maciej Ciemała szczerze wszystkim wyznaje że jestem gejem a moim partnerem seksualnym jest Paweł Wadowski. Uprzejmie też informuję iż zamierzamy z partnerem zalegalizować swój związek w najbliższym czasie Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska_grzywka Re: jakie studia? 29.11.11, 00:54 Humanistyczne studia- najlepiej prawo, po tym zawsze prace znajdziesz, jeśli nie jako prawnik czy notariusz to prawny doradzca w jakiejś korporacji. Jeśli masz jakieś pytania co do tego to pisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: jakie studia? IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.12, 18:38 "Zawsze"?? Po prawie?? Tak było może 10, może 5 lat temu, ale teraz już nie. Chyba że mówimy o pracy, w której wystarcza matura, ale... Tak czy inaczej jest spora "nadprodukcja" prawników i z tą gwarancją pracy bym nie przesadzała. Odpowiedz Link Zgłoś
44444444443234ffdd Re: jakie studia? 29.11.11, 01:02 Możliwość godzenia pracy ze studiami, elastyczne godziny zajęć, przyjemność i jednocześnie niedrogie czesne – to wszystko oferuje Wyższa Szkoła Handlu i Finansów Międzynarodowych. Zlokalizowana w budynku hotel Marriott, oferuje szeroką kadrę naukową, nowoczesne wyposażenie, przyjemną obsługę i dużą ofertę programową, m.in. Bezpieczeństwo Narodowe, Ekonomię, Pedagogikę oraz Finanse i Rachunkowość. Więcej informacji znajdziecie na wshifm.edu.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziulla512 Re: jakie studia? IP: *.sds.uw.edu.pl 09.03.12, 12:17 hej, po takim profilu zarówno możesz iść na prawo, jak i na psychologie. są to typowo humanistyczne kierunki. po profilu w lo wnioskuje, że ścisłe przedmioty nie należą u Ciebie do ulubionych ;p obecnie mam praktyki w WSFiZ w wawie, gdzie zaobserwowałam że sporo się dzieje. uczelnia prężnie się rozwija i poziom jest przyzwoity. sprawdź sobie w necie co i jak, a może akurat przypadnie Ci ona do gustu;) , pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: jakie studia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 13:00 Elo, polecam socjologię w Vistuli. Studiuję na pierwszym roku i jest ok. Wykłądowcy nie cisną, jest czas ogólnie na wszystko. Ale wiedzy też można dużo przyswoić. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś