lady.k 07.09.04, 22:22 czy ktos moze studiowal/studiuje w Holandii i moglby podzielic sie jakimikolwiek doswiadczeniami w tym wzgledzie? z gory dzieki za wszelkie informacje;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
raleigh Re: studia w Holandii 08.09.04, 16:23 studiowalem w 1998 w ramach socratesa. bylem w amsterdamie. bardzo interesujacy pobyt. w owym czasie stypendium sokratesa wystarczalo na akademik i na zycie (900 guldenow, +- 350-400 euro na miesiac). wielu studentow z bogatszych krajow unii musialo pracowac, by wyzyc. w razie potrzeby sluze dodatkowymi informacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
lady.k Re: studia w Holandii 08.09.04, 17:09 wlasnie interesuje mnie kwestia pracy-czy latwo jest pogodzic prace ze studiami? w Polsce przy studiach dziennych jest to prawie niewykonalne ale slyszalam ze studia w Holandii maja troche inny tryb...aha,nie wiem czy studiowales po holendersku czy po angielsku,jezeli po angielsku to prosze napisz na jakim poziomie jezykowym miales zajecia.u mnie niestety holenderskim jeszcze zbyt kiepsko aby studiowac w tym jezyku;-) pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
espoo Re: studia w Holandii 08.09.04, 20:52 po pierwsze musisz wiedzieć, że: życie w Holandii nie jest tanie - problem zaczyna juz się z miejscem pobytu - ponieważ w wiekszości dużych miast nie ma akademików, trzeba wynająć mieszkanie lub pokój... Ceny mieszkań zaczynają się od ca.200euro wzwyż, do tego dochodzą wysokie rachunki za energię, itp... Wszyscy Holendrzy mówią po angielsku a spora część także po niemiecku. Znajomość angielskiego całkowicie wystarczy do porozumiewania się na uczelni. Jak z pracą? - nie wiem... ale ponoć wysokie stawki za godzinę :) Odpowiedz Link Zgłoś
lady.k Re: studia w Holandii 08.09.04, 23:38 wiem jak to jest z mieszkaniami bo juz tam bywalam i akurat ten problem moge juz (na szczescie!) wyeliminowac;-)chodzi mi konkretnie o studia a takze o uniwersytety,szczegolnie jestem zainteresowana tym w Groningen ale takze opinie o innych beda bardzo pomocne.tak,zycie jest tam drogie....niestety.ale mam nadzieje ze ktos ma jakies pozytywne doswiadczenia;-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ar.pl Re: studia w Holandii 09.09.04, 08:19 Witam. Ja mam bardzo pozytywne doswiadczenia i polecam wyjazd. Jest drogo, ale jesli jestes w stanie 'wyeliminowac problem mieszkania' to niezle. Pokoj kosztuje od 200 euro w gore, na zycie (skromne, studenckie) trzeba przeznaczyc co najmniej drugie tyle. Na szczescie jedzenie kosztuje tylko troche wiecej niz w Niemczech, jest Aldi, nie za drogie C1000. Obiady na uczelnianych stolowkach niestety kosztuja sporo, przynajmniej w Delft tak bylo. Komunikacja miejska odpada, bo i tak wszedzie jezdzi sie rowerkiem. Na kolej (bo warto pojezdzic) mozna kupic za 50 euro karte znizkowa na caly rok. Holenderscy studenci w ogole jezdza na karte OV - za darmo... Jezyk - angielski, wszyscy mowia swietnie, zajecia najczesciej sa wlasnie po angielsku, ale oczywiscie warto chodzic na kurs holenderskiego (czesto organizowane przez uczelnie). Nie wiem jak jest w Groningen, ale mnie udalo sie studiowac i pracowac 3 razy w tygodniu. To byl taz studencki, wiec stawki niskie (przynajmniej w porownaniu do niemieckich), ale staz fulltime wystarcza na zycie. I tak pewnie finansowo bardziej sie oplaca jakies sprzatanie, bo sa stawki godzinowe:))) Atmosfera fantastyczna, duzo obcokrajowcow, jest super. Jesli masz jeszcze pytania, pisz na arcz@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lady.k Re: studia w Holandii 09.09.04, 20:00 wielkie dzieki,postaram sie wyslac emaila.dzieki za posty wszystkim ktorzy sie wpisali;-) pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
a.polonia Re: studia w Holandii 10.09.04, 22:04 Witam, Wlasnie zaczelam drugi rok anglistyki, z tym, ze ja jestem tutaj na wizie partnerskiej, wiec automatycznie moglam zaczac studia. Oprocz tego pracuje, 20h/tyg., to jest duzo przy normalnym trybie studiow, nie polecam, ale czasem nie ma innego wyjscia... U mnie na uni znajomosc jezyka holenderskiego byla konieczna, zeby rozpoczac studia. Musialam zdac egzamin panstwowy NT2, jak do tej pory tylko jeden przedmiot mialam po holendersku. Oczywiscie z kazdym mozna dogadac sie po angielsku, ale u mnie w grupie jakos chyba preferuja holenderski (co jest dziwne, bo studiujemy anglistyke ;-), poza tym uwazam, ze holenderski znac warto, jak sie tu mieszka. Po pierwszym maja troche rzeczy sie pozmienialo, ale tak na dobra sprawe nikt nic nie wie i jak ostatnio rozmawialam z dziekanem, to niewiele mial do powiedzenia na temat warunkow studiowania dla nowych czlonkow Unii. Podobno studenci z nowych krajow maja prawo do studiefinanciering, jak pracuja, ale z drugiej strony mozna pracowac tylko okreslona liczbe godzin (jakos 8h/tyg.), co nie wystarcza na utrzymanie i kolko sie zamyka. Nie znam szczegolow, wiec nie bede zmyslac. Co jeszcze Ciebie interesuje? Sluze rada, w miare mozliwosci ;) Pozdrawiam Pola Odpowiedz Link Zgłoś
lady.k Re: studia w Holandii 11.09.04, 13:25 hej A.polonia, moja sytuacja wyglada w ten sposob ze za rok przeprowadzam sie do mojego chlopaka (Holendra) i bedziemy mieszkac na zasadzie samenwonen wiec problem mieszkania na szczescie (uffff!) sie rozwiazal.moje pytanie dotyczy pracy-jak to jest z tymi godzinami pracy dla studentow,ile oni dokladnie moga pracowac i czy w Holandii chetnie sie takich studentow zatrudnia czy tez nie.aha,a co do tych funduszy dla studentow to panstwo dofinansowywuje w zaleznosci od zarobkow rodzicow i od tego czy mieszkasz sama czy z nimi i mojemu facetowi wyszlo ze dostane 370 euro/miesiac.dobre o to;-)))))))))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a.polonia Re: studia w Holandii 12.09.04, 01:10 A, no to zupelnie inna sprawa. jesli bedziesz na zasadzie samenwonen, to nie masz ograniczen, bo automatycznie dostajesz pozwolenie na prace. Jedyne ograniczenie to zwiazane ze studiefinanciering, osoby, ktore je otrzymuja moga dorabiac jakastam kwote maksymalnie, nie wiem jaka to jest kwota w tej chwili, ale w zeszlym roku jej przekroczenie mi nie grozilo ;-). Jesli chodzi o prace, to zalezy od tego gdzie mieszkasz, wiem, ze u mnie ludzie maja problemy ze znalezieniem, ale mieszkam na wschodzie,a juz na zachodzie holandii, w randstad jest podobno latwiej. Minusem jest to,ze zmienia sie plan zajec, wiec trudno znalezc szefa, ktory bedzie zmienial Ci godziny pracy wraz ze zmiana planu. ja mialam to szczescie, ze pracowalam, zanim zaczelam studia, szef poszedl mi na reke, co 7 tygodni zmienia mi sie rozklad zajec i wtedy zmieniam godziny i dni pracy. Aha, ja dostaje ponad 400 euro dofinansowania, calkiem ok sumka, na studia wystarcza, tzn czesne, 150 (place co miesiac zamiast w calosci), ksiazki, xerowki, kawa i czasem obiady na stolowce itd ;-) Pozdrawiam i powodzenia! Pola ps. jeszcze jesli chodzi o prace, to znajomi dorabiaja sobie w knajpach, sklepach czy telemarketingu najczesciej Odpowiedz Link Zgłoś
lady.k Re: studia w Holandii 13.09.04, 11:37 dzieki za info A.polonia!czy moglabym sie dowiedziec gdzie studiujesz dokladnie- piszesz ze na wschodzie,ja bede w Groningen,moze cos wiesz ciekawego o tamtejszej uczelni? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a.polonia Re: studia w Holandii 14.09.04, 23:55 Ja studiuje w Nijmegen. moze zapytaj na forum holenderskim forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14632Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
lady.k Re: studia w Holandii 16.09.04, 15:10 dzieki A.polonia,weszlam na to forum ale tam jest chyba jakis problrm,tzn. wszyscy kloca sie ze wszystkimi i chyba poczekam az sie nieco uspokoi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a.polonia Re: studia w Holandii 17.09.04, 17:54 tafilas na nieciekawy moment, bo atak trolli :/ chyba sytuacja zostala juz opanowana, a jesli nie, to zalozono nowe forum Holenderskie... Odpowiedz Link Zgłoś
paraplucha Re: studia w Holandii 21.09.04, 12:54 A, no to zupelnie inna sprawa. > jesli bedziesz na zasadzie samenwonen, to nie masz ograniczen, bo automatycznie > > dostajesz pozwolenie na prace. no, nie tak automatycznie - musisz w ambasadzie ubiegac sie o wize wlasnie na podstawie checi mieszkania z partneterem, a nie studiowania. wiza studencka nie daje pozwolenia na prace. dostajesz pozwolenie na prace. > Jedyne ograniczenie to zwiazane ze studiefinanciering, osoby, ktore je > otrzymuja moga dorabiac jakastam kwote maksymalnie, nie wiem jaka to jest kwota wiza studencka nie uprawnia rowniez do studiefinaciering. jesli masz pozwolenie na pobyt z partnerem, to owszem, masz prawo do studiefinaciering (jesli nie masz przekreslonego okreslonego wieku), jego wysokosc ptrzyznawana jest na podstawie dochodow twoich rodzicow. > maja problemy ze znalezieniem, ale mieszkam na wschodzie,a juz na zachodzie > holandii, w randstad jest podobno latwiej. Minusem jest to,ze zmienia sie plan > zajec, wiec trudno znalezc szefa, ktory bedzie zmienial Ci godziny pracy wraz > ze zmiana planu. jesli chodzi o prace, to jako student powinnas szukac przez tzw. uitzendburo's, wyspecjalizowanych w pracach czasowych, dorywczych itd. Odpowiedz Link Zgłoś
a.polonia Re: studia w Holandii 21.09.04, 21:58 no, nie tak automatycznie - musisz w ambasadzie ubiegac sie o wize wlasnie na > podstawie checi mieszkania z partneterem, a nie studiowania. wiza studencka nie daje pozwolenia na prace. ----zalozylam, ze lady.k wie, ze musi sie o te wize ubiegac, pytala tylko o studia, chodzilo mi o to, ze jak juz te wize dostanie, to automatycznie itd... > wiza studencka nie uprawnia rowniez do studiefinaciering. ----uprawnia, jesli pracujesz, minimum 32h w tygodniu Pozdrawiam Pola Odpowiedz Link Zgłoś
paraplucha Re: studia w Holandii 23.09.04, 17:39 > > wiza studencka nie uprawnia rowniez do studiefinaciering. > > ----uprawnia, jesli pracujesz, minimum 32h w tygodniu tyle, ze majac jedynie wize studencka nie wolno pracowac wiecej niz pewne maximum, ktore jest duzo nizsze niz te 32 g. tygodniowo. i kolo sie zamyka. wniosek: wiza studencka nie uprawnia do studiefinaciering. Odpowiedz Link Zgłoś
a.polonia Re: studia w Holandii 25.09.04, 00:12 tyle, ze majac jedynie wize studencka nie wolno pracowac wiecej niz pewne > maximum, ktore jest duzo nizsze niz te 32 g. tygodniowo. i kolo sie zamyka. > wniosek: wiza studencka nie uprawnia do studiefinaciering. a mozesz powiedziec, co to jest to "pewne maximum?", bo wg moich informacji nie jest nizsze niz 32h tygodniowo, a dowiadywalam sie calkiem niedawno, jest to 9 lub 10 godzin tygodniowo, ale nie bede sie spierac w tematach biurokracji holenderskiej Odpowiedz Link Zgłoś
dmdejong Re: studia w Holandii 24.09.04, 21:04 mieszkam ponad 2 lata w holandii i niesety do studiowanai potrzebna jest znajmosc jezyka holend., tak jak a.polonia juz pisala trzeba miec zdany egzamin panstwowy NT2 ja studdiuje prao w Hoogeschool van Utecht-zaocznie chodze raz w tygodniu do szkoly a rezte dni pracuje,ogolnei z praca jest trudno-tez wszedzie trzeba znac jezyk..zawsze mozna uderzyc do kafejek czy barow..ja szukalam pracy ponad rok , dopiero po opanowaniu jezyka i zdnaiu NT2 poszlam na studia,studiuje sie super.kontakt z wykladowcami jest na luzie ale mamy bardzo duzo zadawane wiecej niz na studiach w polsce,z tego co wiem jako studnet "dzienny" nie mozesz wiecej pracowac niz 20 godzin tygodniowo-czy idzie to pogodzic?zalezy chyba co studiujesz ..ja pracuje 32 godz tyg. i tylko w weekandy mam czas na nauke ..narazie daje rade ale jak komus sie wydaje ze tu sa luzy na studiach to sie myli....trzeba dziobac i to ostro..o studiwaniu w jezyku angielskim wiem tylko tyle ze trzeba zdac trudny egzamin "TOEFL" jak macie wiecej pytan chetnie odpowiem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lusje Re: studia w Holandii 25.09.04, 16:57 ja teraz zaczynam studia w amsterdamie.rok jezyka w ramach studiow a potem reszta.. Odpowiedz Link Zgłoś
lady.k Re: studia w Holandii 27.09.04, 22:26 wcale nie musisz znac holenderskiego zeby studiowac.przyklad-RuG w Groningen.na stronie internetowej latwo dojdziecie do dzialu"studenci zagraniczni" i tam jest czarno na bialym napisane ze do studiow w jezyku angielskim jest potrzebny TOEFL zdany na 550 pkt w wersji "papierowej".co tu ukrywac-wiekszosc studiujacych tam to nie-Holendrzy,niestety mam informacje tylko z Groningen.zreszta ostatnio modne wsrod Holendrow stalo sie studiowanie rowniez po angielsku-znam paru,ktorzy tak wlasnie zrobili.w kazdym normalnym kraju mozna studiowac po angielsku,nawet w Polsce!i na prawde recze za to co napisalam bo osobiscie sie dowiadywalam. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
curiously_green Re: studia w Holandii 29.09.04, 21:35 witam wszystkich wlasnie zaczelam studia magisterskie w amsterdamie. dokladniej na universiteit van amsterdam. studiuje po angielsku i z tego co sie orientuje, jest tu cala masa kierunkow studiow magisterskich calkowicie po angielsku. do wyboru do koloru. do tego, mamy prawo do znizki za studia. na wiekszosci kierunkow (master's na pewno, podejrzewam, ze bachelor's tez) placi sie okolo 1500 euro za rok studiow, czyli dokladnie tyle, ile placa normalni holenderscy studenci. jak na standardy uniwerkow "na zachodzie" naprawde niewiele. proponuje zajrzec na strone www.uva.nl . w amsterdamie jest jeszcze jeden universytet - vrije uni (www.vu.nl). wiem na pewno, ze te ludki tez oferuja programy po angielsku. oprocz tego moge dodac, ze dosc latwo ida po maju sprawy papierkowe - residence permit i numer sofi. status studenta uprawnia do pracy 10 godzin w tygodniu. do tego, pracujac co najmniej 32 godziny w tygodniu, mozna ubiegac sie o dofinansowanie od 220 - 470 euro bodajze (www.ib-groep.nl). o prace jest dosc ciezko, szczegolnie jesli nie zna sie jezyka, bo w wiekszosci ofert nie na caly etat wymagaja znajomosci. mozna oczywiscie poprobowac mniej legalnie i przy odrobinie wysilku i przebojowosci cos tam sie zawsze znajdzie. jesli ktos ma ochote na studia zagranica polecam takze niemcy. w bremie jest nowy miedzynarodowy uniwerek. prywatny, ale stosuja tzw. need-blind policy. czyli wielkie szanse na stypendium. za studia magisterskie nawet placa mala pensje. studiowalam tam trzy lata i chyba wyszlo mi to na dobre, bo w amsterdamie jest mi duzo latwiej. jedno ale - to prywatna szkola, wiec jesli ktos ma jakies uprzedzenia pod tym wzgledem, to raczej miejsce nie dla nich. zajrzyjcie - www.iu-bremen.de. milego wieczoru zycze wszystkim aska Odpowiedz Link Zgłoś
tijsverwest Re: studia w Holandii 22.12.04, 12:22 curiously_green napisała: > witam wszystkich > wlasnie zaczelam studia magisterskie w amsterdamie. dokladniej na universiteit > van amsterdam. studiuje po angielsku i z tego co sie orientuje, jest tu cala > masa kierunkow studiow magisterskich calkowicie po angielsku. do wyboru do > koloru. do tego, mamy prawo do znizki za studia. na wiekszosci kierunkow > (master's na pewno, podejrzewam, ze bachelor's tez) placi sie okolo 1500 euro > za rok studiow, czyli dokladnie tyle, ile placa normalni holenderscy studenci. > jak na standardy uniwerkow "na zachodzie" naprawde niewiele. proponuje zajrzec > na strone www.uva.nl . w amsterdamie jest jeszcze jeden universytet - vrije uni > > (www.vu.nl). wiem na pewno, ze te ludki tez oferuja programy po angielsku. > oprocz tego moge dodac, ze dosc latwo ida po maju sprawy papierkowe - residence > > permit i numer sofi. status studenta uprawnia do pracy 10 godzin w tygodniu. do > > tego, pracujac co najmniej 32 godziny w tygodniu, mozna ubiegac sie o > dofinansowanie od 220 - 470 euro bodajze (www.ib-groep.nl). o prace jest dosc > ciezko, szczegolnie jesli nie zna sie jezyka, bo w wiekszosci ofert nie na caly > > etat wymagaja znajomosci. mozna oczywiscie poprobowac mniej legalnie i przy > odrobinie wysilku i przebojowosci cos tam sie zawsze znajdzie. > jesli ktos ma ochote na studia zagranica polecam takze niemcy. w bremie jest > nowy miedzynarodowy uniwerek. prywatny, ale stosuja tzw. need-blind policy. > czyli wielkie szanse na stypendium. za studia magisterskie nawet placa mala > pensje. studiowalam tam trzy lata i chyba wyszlo mi to na dobre, bo w > amsterdamie jest mi duzo latwiej. jedno ale - to prywatna szkola, wiec jesli > ktos ma jakies uprzedzenia pod tym wzgledem, to raczej miejsce nie dla nich. > zajrzyjcie - www.iu-bremen.de. > milego wieczoru zycze wszystkim > aska asiu odezwij sie do mnie bardzo bym chciala studiowac na UvA i mam mase pytan byloby super gdybys podala mi swojego mejla!goraco pozdrawiam opium ,moj mejl:tijs@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
loquita Re: studia w Holandii 28.10.04, 18:11 Czesc! Chciałabym dowiedziec sie czegos na temat studiowania w Holandii z Progranu Erazmus - Sokrates Odpowiedz Link Zgłoś