Dodaj do ulubionych

GDZIE studiować PRAWO??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 22:59
-Gdzie najlepiej studiować prawo?
-Ktore uczelnie sa najlepsze?
-Gdzie jest trudno a gdzie latwiej studiowac ten kier.?
-I gdzie najlatwiej i gdzie najtrudniej sie dostac?

Mam tu na mysli studia dzienne.

Czekam na opinie studentow i pozdrawiam serdecznie!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ddr Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.man.busko.pl 15.01.05, 23:33
      oczywiscie najlepsza uczelnia to UW... potem moze jeszcze UJ i UAM :)
      pzdr
      • Gość: jw23 Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 17:07
      • Gość: student Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.telnet / *.telnet.krakow.pl 20.03.05, 08:14
        co to kpina, kiedy na uj adepci prawa zglebiali wiedze to w wawie mlotyka
        ziemniaki kopali
    • Gość: nazgul Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 23:53
      Byle nie we Wrocławiu. w 1998 próbowałem sie tam dostać. Było ok 2500 kandydatów
      na 250 miejsc, z czego jeszcze 30 było tzw. rektorskich czy dziekańskich.
      organizacja była do bani, zdawaliśmy na terenie szkoły wojskowej, egzamin
      opóźnił się ponad godzinę. Niektóre pytania na teście były jak z księżyca np.
      Kto jest autorem wiersz i cytat "deszcz, deszcz, deszcz nad Warszawą". poza tym
      testy były tzw. komputerowe tj sprawdzane [przez komputer i wypełnaiło się je
      ołówkiem. Większośc czasu spędziłem kolorując kartę do odpowiedzi niż mysląc nad
      pytaniami. No i potem nic dziwnego że 3 razy zmieniali listę przyjętych. Moja
      siostra 2 lata temu też się nie dostała i też miała podobne warunki. Koszmar. A
      w ogóle po co ci prawo, to kierunek bez przyszłości. Zmonopolizowane aplikację
      adwokacka, notarialna i radcowska, a nędza aplikanta pozaetatowego na
      sędziowskiej i prokuratorskiej. sam wiem bo na niej jestem. Prawo to studia dla
      zdesperowanych i przygotowanych na wszystko
      • Gość: jk Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 23:59
        wiec gdzie studiowales/co skonczyles szanowny kolego?
        co bylo warte niedostania sie na prawo?
        • Gość: nazgul Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.05, 00:05
          Zdziwisz sie .Skończyłem prawo w UMCS w Lublinie. To niezła uczelnia. Przyjemne
          miasto. Tyle że straszne bezrobocie. No i niestety konkurencja ze strony
          absolwentów KUL-u. Prawo na pewno otwiera oczy na wiele "rzeczy" o których inni
          ludzie nie mają pojęcia. Choć czasem taka prawda bywa bolesna. Zwłaszcza jak się
          porówna teorię z praktyką. A obecnie jestem aplikantem prokuratorskim pozaetatowym.
          • Gość: ete Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.05, 00:25
            wiec to tylko taka mala krytyka wroclawia.....aha;)
            PS. niespecjalnie sie zdziwilam
            • Gość: Richelieu* Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: 195.117.90.* 16.01.05, 01:29
              chyba nie tylko Wrocław jest taki "świetny". Na śląskim prawie egzamin w 97
              był.. całkiem prosty. Dla tych co wykuli na pamięć historię z 4 l,
              roszkowskiego, pronobisa, hehe. Praktycznie nie było pytań z tekstu, a z
              podpisów pod obrazkami, ale łatwe, z cyklu "z ilu mamutów kości zużywał homo do
              zbudowania domo". Na, boże zapomniałam, 75 chyba pytań przyjmowano od 30 pkt,
              od ilu przyjmowano już wiem ;)
              Same przedmioty takie sobie, za to cały początek studiów wykładowcy
              uświadamiali nam jakie mamy szczęście i jakimi wybrańcami jesteśmy (wtedy na
              prawo było ponad 10 na miejsce, teraz ok. 5), więc koledzy i koleżanki rośli w
              dumę i puchli, puchli z tej dumy, brr. A warunki lokalowe mizerne, można wręcz
              powiedzieć, że tragiczne łącznie z siedzieniem sobie na głowach w czasie
              wykładów. Nie to co teraz, nowy wielki budynek, jak półspodek i korytarze z
              przyjemnymi oku światłami, tu zielone, tu różowe, tam czerwone, hm, jak w
              przybytkach różnych. Ten budynek to bardzo dobry wabik jednak

• Gość: lublinian tylko nie Lublin masakra IP: *.autocom.pl 07.03.05, 02:07
            brzydze sie tak lipnego miasta!!!
      • facecja Re: GDZIE studiować PRAWO?? 16.01.05, 15:13
        >Moja
        > siostra 2 lata temu też się nie dostała i też miała podobne warunki.

co znaczy podobne? że test zamknięty? to takie złe? lepiej pisać eseje na 100
        stron i być zdanym na dobry/zły humor sprawdzającego? albo się zastanawiać, czy
        przyapdkiem 250 miejsc nie jest już obsadzonych za pomocą kopert?
        że komputerowe sprawdzanie? a kiedy się dowiedzieliście o wynikach? nie
        przypadkiem tego saego dnia i dzięki temu można się było skupić na egzaminach
        na inne kierunki?
        że test trudny? no wybacz, a jak odsiać 10% najzdolniejszych (choć z tym różnie
        bywa) z tego całego tłumu? zresztą literatura jest podana, nie jest tego aż tak
        wiele - no to chyba normalne, że aby się dostać, trzeba się nauczyć?

wybacz, ale to co napisałeś to żadne argumenty przeciwko WPAiE we Wrocławiu,
        który ma - potrafię to przyznać - wieeeele wad.

chciałabym tylko wiedzieć, co masz na myśli mówiąc o zmianie listy przyjętych -
        czy przypadkiem nie chodzi o to, że inna wisiała w lipcu, a inna w sierpniu -
        po tym, jak niektórzy porezygnowali, a inni, którym zabrakło po 1 punkcie,
        zostali przyjęci na ich miejsce. normalna procedura, nie to co np. w Gdańsku, a
        ludzie, którzy nie mają o tym pojęcia, marudzą, że przekręty, że łapówki...
    • dominok Re: GDZIE studiować PRAWO?? 16.01.05, 04:00
      ja optuje za UJotem
    • michal_777 Re: GDZIE studiować PRAWO?? 16.01.05, 07:36
      Jeśli chodzi o to, gdzie najłatwiej się dostać, to oczywiście do uczelni
      prywatnej. Uprawnienia ma 7 uczelni prywatnych, i wydaje mi się, że akurat w
      przypadku tego kierunku nie oznacza to gorszego poziomu.
    • Gość: Ania Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.aine.pl 16.01.05, 11:48
      Od wielu lat najlepsze studia prawnicze oferuje UJ.
    • jasna_79 Re: GDZIE studiować PRAWO?? 16.01.05, 12:09
      Moim zdaniem najlepszy wydział prawa w Polsce jest na Uniwesytecie Warszawskim.

1. Najlepsza kadra naukowa w Polsce (Sąd Najwyższy, Trybunał Konstytucyjny,
      podatkowcy którzy swego czasu tworzyli system, obsada UOKiK, KPWiG, ZBP, NBP
      itd).
      2. Bardzo dobry i mądry dziekan Tomaszewski.
      3. Mnóstwo kół naukowych i organizacji studenckich, najlepsza ELSA w kraju.
      4. Szkoły Prawa Obcego - Brytyjskiego, Niemieckiego, Amerykańskiego,
      Francuskiego, Włoskiego... możliwe do zaliczenia w trakcie studiów, albo po.
      5. Pierwsza w Polsce Klinika Prawa, sprawnie działająca.
      6. Co tydzień przeciętnie 3-4 konferencje i spotkania otwarte dla studentów,
      np. ostatnio o złotej akcji.
      7. Biuro Promocji Zawodowej Absolwentów o maksymalnej sile przebicia...
      8. ...co pewnie spowodowane jest wysokim notowaniem dyplomu WPiA na rynku.
      9. Wyjazd na wymianę z zagranicą jest łatwiejszy niż nauczenie się pstrykać
      palcami.
      10. Dobry poziom nauczania w SJO UW.
      11. Biblioteka wydziałowa, w której jest wszystko o czym pomyślisz z dziedziny
      prawa.

To oczywiście nie wszystko. Kończę studia magisterskie w tym roku i patrząc
      wstecz widzę, że to był piękny kawałek życia. Polecam.

Oczywiście, przerobienie licealisty w specjalistę czasem boli, ale warto.
      Specjaliści zarabiają pieniądze ;)
      • Gość: michal_777 Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.aster.pl 16.01.05, 12:27
        Co do dziekana Tomaszewskiego, to warto przeczytać wywiad na stronie
        edu.info.pl/strona.php?308
    • Gość: j-cobb Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.ostnet.pl 16.01.05, 13:11
      Studiuje prawo na Uniwersytecie Rzeszowskim. Odradzam!!!!
      Jedyny plus to forma przyjęć. W zeszłym roku był konkurs świadectw, pod uwagę
      brane byłu historia i wos. Wystarczyło mieć z tych dwóch przedmiotów mieć w
      liceum średnią 5.5 żeby sie bezstresowo dostać. Ludzie ze średnią 5.0 z tych
      przedmiotów musieli pisac odwołania, które rozpatrywane były pozytywnie jeżeli
      z matury mieli 6 z któregos z przedmiotów.
      A z minusów to tak:
      - wykładowcy olewają zajęcia (w ogóle nie przychodzą, a jezeli już przyjdą to
      zamiast 3-godzinnego wykładu robią 1-godzinny. Oczywiście nie wszyscy, ale
      kilku:)
      - większosć wykładowców i prowadzących ćwiczenia (przynajmniej moich) podchodzi
      do prowadzenia zajęć jak do odrabiania pańszczyzny. Nie widać u nich
      zaangażowania. Po prostu przychodzą i odwalają to co mają powiedzieć.
      - program na 1 roku jest wyjątkowo skąpy (moja dziewczyna jest na prawie na UJ
      i mam porównanie)
      - ciasnota na wykładach (ale to pewnie wszędzie tak jest)
      - języki obce prowadzone na bardzo niskim poziomie (najlepiej zacząć jakiś od
      podstaw, bo kontynuowanie języka z liceum kończy sie "uwstecznieniem" - jak w
      moim przypadku)

Dlatego lepiej przysiąść, nauczyć sie porządnie do egzaminu i zdawać gdzie
      indziej niż iść do Rzeszowa tylko dlatego że tutaj na prawie jest konkurs
      świadectw.
    • Gość: asia a co z POZNANIEM?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.05, 14:20
      moze ktos sie orientuje jak to jest ze studiowaniem prawa w Poznaniu? Zalezy mi
      zeby studia byly jak najblizej Dolnego Ślaska, a skoro odradzany jest Wrocław...
      • Gość: ddr Re: a co z POZNANIEM?? IP: *.man.busko.pl 16.01.05, 14:25
        z tego co slyszalem Poznan jest jedna z lepszych uczelni w kraju.. studiuje sie
        jednak zupelnie inaczej niz np na UW, bardziej przypomina szkole niz studia ;)
        • Gość: ani Re: a co z POZNANIEM?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 18:51
          na UAM studiował mój mążimoja siostra, bardzo zadowoleni,on teraz pracuje w
          banku a ona robi aplikację sędziowską, dostała się za pierwszym razem bez
          żadnych stosunków
          • Gość: Richelieu* Re: a co z POZNANIEM?? IP: 195.117.90.* 22.01.05, 19:13
            aplikacja sędziowska jest najprostszą do dostania się. Wśród sędziów nie ma aż
            takich klanów jak wśród adwokatów czy notariuszy
      • Gość: Piotr Re: a co z POZNANIEM?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 23:35
        Gorąco polecam Poznań, bo właśnie tam studiuje.

Co prawda Wydział Pawa i Administracji w Poznaniu budzi wiele kontrowersji, ale
        ma jedną i zasadniczą zaletę: STUDENT SAM KSZTAŁTUJE (do pewnego dość
        szerokiego stopnia) SWOJE STUDIA. System jest bardzo zbliżony do
        amerykańskiego, tzn. oprócz obowiązkowych przedmiotów (na pierwszym roku jest
        jeden bezwzględnie obowiązkowy i 5 spośród siedmiu, na drugim są dwa
        obowiązkowe, na trzecim jeden) można zdawać co się chce, byle tylko zdobyć
        wymaganą liczbę punktów do zaliczenia roku - sesja ciągła powoduje, że zdaje
        się właściwie kiedy się chce, bo na egzaminy są zapisy. Nie trzeba także
        zaliczać ćwiczeń jak się nie chce (a i one same nie są tematycznie powiązane z
        wykładami). Wszystkie rodzaje zajęć mają charakter fakultatywny, czyli nie
        trzeba na nie chodzić (na wykładach nie ma listy obecności, więc można zaspać
        albo nie przyjść - bez konsekwencji;) ). Wykłady mają przerwy co 45 minut, więc
        nie są za bardzo męczące.

Od tego roku wymagana jest matematyka (dla zdających nową maturę) jako jedno z
        kryteriów kwalifikacyjnych na studia. To ewidentny minus, ale moim zdaniem do
        przebolenia.
    • Gość: Velika Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 16:43
      No nieźle... Jestem w klasie maturalnej i wybieram sie na prawo właśnie do Wrocławia...Zacyznam miec wątpliwości co do tego czy dobrze robie po przeczytaniu waszych komentarzy...
      Szczerze mówiąc chciałam bardoz startowac do Poznania, ale niestaty wymagają matematyke na maturze, a wiem że nie jestem w stanie zdać dobrze na maturze 5 przedmiotów. Wolę skupic się na 4, za to zdac je jak najlepiej potrafie.
      Zastanawialam sie tez nad Łodzia i Szczecinem, ale nie bardzo wiem jakie tam sa warunki. Moze ktos moglby mi cos na ten temat powiedzieć?
      • Gość: waw Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: 217.8.186.* 17.01.05, 16:53
        Koźminski, Łazarski, WSZIP, EWSP i niedlugo ma wprowadzic prawo WSSE w Warszawie
        ZAPRASZAMY DO WARSZAWY! TU JEST DUZO SOLIDNYCH UCZELNI.
        • Gość: azi Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: 195.187.51.* 17.01.05, 16:57
          " ZAPRASZAMY DO WARSZAWY! TU JEST DUZO SOLIDNYCH UCZELNI."

...i wielu idiotow jak ty:]
          zle mi sie robi jak widze twoje posty...
        • michal_777 Re: GDZIE studiować PRAWO?? 17.01.05, 17:23
          Kto zaprasza? Prezydent miasta? A Kraków, Toruń, Gdańsk, Wrocław, .....
        • Gość: max Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.chello.pl 17.01.05, 17:24
          na wsse? no prosze... nowy kierunek... czyli juz skompletowaliscie nagrania
          wykladow z prawa zmarlych profesorow zeby zaczac je puszczac studentom tak jak
          to bylo u was niedawno?
      • xk ŁÓDŹ 24.02.05, 00:23
        > Zastanawialam sie tez nad Łodzia i Szczecinem, ale nie bardzo wiem jakie tam
        sa
        > warunki. Moze ktos moglby mi cos na ten temat powiedzieć?

W Łodzi jest ok. Równiż jeśli chodzi o akademiki
        Świetna jest zwłaszcza kadra: Kulesza, Hołyst, Rymaszewski itp
    • Gość: Celsus Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 19:52
      Jedyny szanowany w europie polski uniwersytet to UJ.
      Ale jeżeli chodzi o poszczególne katedry to np. katedra teorii prawa jest
      najlepsza w UAM i Szczecinie (tzw. poznańska szkoła prawa), a karnego w Toruniu.
      Natomiast UJ i UW mają tzw. szkoły praw obcych np. francuskie,co jest ważne
      jeśli absolwent chce pracowac poza Polską (np. w Szczecinie za zadne pieniądze
      nie nauczysz sie fachowego słownictwa francuskiego)
      Nie mniej jednak UJ i UW są chyba najlepsze (bo daja najwięcej mozliwości, a
      nauczyć się i tak będziesz musiała sie sama).
      • michal_777 Re: GDZIE studiować PRAWO?? 17.01.05, 20:13
        > Jedyny szanowany w europie polski uniwersytet to UJ.
        Zgadza się: UJ jest szanowany. Ale na czym opierasz tak... zdecydowany i ogólny
        pogląd? Czy prowadziłeś jakieś... badania na ten temat? Czy może sam zjeździłeś
        całą Europę? W caaaałej Europie to brzmi dosyć groźnie... i naiwnie.
        • ambrois Re: GDZIE studiować PRAWO?? 18.01.05, 17:37
          Jestem pracownikiem naukowym jednego z uniwersytetów polskich (niestety nie UJ).
          Europę zjeździłem i to jest opinia moja oraz tych wszystkich ludzi z którymi
          się spotykałem (za granicą). Nikt (no prawie nikt) nie umiał podac nazwy
          żadnego polskiego uniwersytetu oprócz UJ. Tak jak pewnie nikt (prawie nikt) w
          Polsce nie poda innej nazwy niż Sorbona, jeśli zapytasz o uniwersytet we
          Francji. kiedy usłyszysz Oxford i Cambrige to o jakim kraju pomyślisz? a
          potrafisz podać jeszcze inne nazwy - jeśli tak to jesteś wyjątkiem. Nie trzeba
          badań. Taka jest prawda i gdzie tu naiwność? - pytali to odpowiedziałem.
          • michal_777 Re: GDZIE studiować PRAWO?? 18.01.05, 18:14
            A więc problem polega nie na SZACUNKU, ale na WIEDZY (lub jej braku). No chyba,
            że Europa już tak mocno się 'zamerykanizowała', i sam fakt, że coś jest znane
            oznacza, że jest szanowane. (Oczywiście, nie odnosi się do UJ).
            • ambrois Re: GDZIE studiować PRAWO?? 18.01.05, 18:50
              A co tutaj amerykanizacja życia (zresztą powszechna) ma do rzeczy?
              Wiesz co, chyba nie bardzo rozumiesz temat.
              Żeby coś szanować trzeba to najpierw znać. Jeśli np. znasz MIT to pewnie
              dlatego, że zrobili kilka z n a n y c h projektów technicznych. Znanych na
              świecie a nie w USA.
              Twoja chęć do oparcia sie na obiektywnych ocenach jest w zasadzie poprawna, ale
              przeciez praktycznie nie realna (w skali świata), a poza tym kryteria będą
              dobierane przez jakiś osoby (a więc też subiektywne, czyli nie do końca będą
              ozwierciedlały informacje o tym, co chce usłyszeć przeszły student).
              Zapędziłem się, sorry.
              Usiądź na ławce w poczekalni dziekana UAM i posłuchaj co mówia studenci (ja
              kiedyś posłuchałem) o swojej uczelni, pogadaj z ludźmi pracującymi na
              zagranicznych uczelnich, a nie zwalaj wszystko na amerykanów i brak wiedzy.
              Ale dobrze, że ktoś się tym w ogóle interesuje.
              Pozdrowienia
      • Gość: akwem Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.net / *.pl 29.03.05, 10:23
        W Europie być może. Na świecie także KUL. Ale chyba nie z powodu WPPKiA...
    • Gość: jasna_79 Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 20:11
      A ja może wtrącę swoje 3 grosze do kwestii UW-UJ.
      Pracuję w departamencie prawnym dużego banku. Chwalą nas, prawników / studentów
      z UW za wiedzę i za skupienie na czynie, akcji, jak legalnie ale szybko
      osiągnąć cel. Natomiast o prawnikach z UJ zwykło się mówić: "wodoleje",
      ponieważ poproszeni o opinię prawną w konkretnej sprawie popisują się m.in.
      rysem historycznym i wychodzi z tego 50 stron zamiast 5.
      To jest anegdota, którą opowiedział jeden z członków zarządu na pytanie, czemu
      w banku nie ma innych prawników jak tylko po UW.

A zresztą - chyba rok temu był artykuł w Polityce o zdawaniu cywila na UJ i
      innych dydaktycznych trickach tej szanowanej w całej Europie placówki.
      • Gość: on Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.ostnet.pl 19.01.05, 22:46
        A możesz przytoczyć jak to sie zdaje cywila na UJ,bo chętnie bym posłuchał (z
        czystej ciekawości:))
        • Gość: jasna_79 Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 23:05
          Cześć, dokładnie nie pamiętam, a nie chcę zmyślać. Ale myśl przewodnia artykułu
          była taka, że krakowscy profesorowie bujają się po okolicznych prywatnych
          uczelniach, a studentów zostawiają na pastwę doktorantów.
          • ambrois Re: GDZIE studiować PRAWO?? 20.01.05, 17:01
            Chyba lepiej pisać o tym co widziało się samemu.
            Ale idealnej uczelni pewnie nie ma.
            • michal_777 Re: GDZIE studiować PRAWO?? 20.01.05, 17:07
              Toczn'a. Dokładnie tak. Kłaniam się ;)
          • Gość: student Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.telnet / *.telnet.krakow.pl 20.03.05, 08:37
            Akurat studuije na uj i zdawalem cywile i powiem, ze naiwnoscia jest wierzyc w
            slowa pismakow, przynajmniej w przypadku ludzi wyksztalconych, sprawa z
            cywilami wygladala tak ,ze egzaminy byly na tak wysokim poziomie ( teraz troche
            spasowali), ze ciezko bylo przez nie przebrnac, oslawione kazusy obijaly sie o
            kwestie rozstrzygane przez SN ( w jednym przypadku SN jeszcze nie wydal
            orzeczenia). Nalezy wziasc pod uwage, ze na UJ( tylko na wydz. prawa) nie ma
            warunku a i o komisa z cywila trza sie modlic, wiec studenci grzali miejsce na
            tym samym roku nie tylko raz ;)- z czego oczywiscie profity zgarnial uniwerek (
            2 kola za powtarzanie roku). Wiec na przyszlosc nie wierzcie w prawde gazetowa
            jak w biblijne objawienie.
      • Gość: Piotr Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 23:47
        nie studiuję na UJ-cie, ale coś w tym może być, jakiś inteligent wziął zbiór
        kazusów, tzw. krakowskich (słyną z kwiecistego stylu i sporego rozbudowania
        fabularnego) i resztę sobie sam dorobił w oparciu o zasadę: "z jakim
        przestajesz, takim się stajesz"
    • boowoman Re: GDZIE studiować PRAWO?? 20.01.05, 17:22
      Polecam prawo na Viadrinie, ale nie wiem czy to kogos tutaj zainteresuje. Jasne
      jesli chodzi o renome to UJ jak najbardziej.Potwierdzam zarzuty pod adresem
      prawa we Wrocku.
      • Gość: smialy Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:37
        Są studia i jest UJ, tu jest najlepiej tylko troche trzeba się przyłożyć do
        egzaminu wstępnego.Potem jest ok trzeba się uczyć,ale tak wszędzie na tym
        kierunku..
        • Gość: maturzystka Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 20:00
          a jak jest na UW? Czy tam warto?
          • Gość: max Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.chello.pl 28.01.05, 02:26
            nie warto, w ogole prawa juz nie warto studiowac...
            lepiej geriatrie... bardziej przyszlosciowa specjalizacja
        • Gość: Student Vr. Re: GDZIE studiować PRAWO??Na Uł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 17:31
          Moim zdaniem najlepiej studiować tam gdzie jest najbliżej twojego miejsca
          zamieszkania.Studia prawnicze pociągają ze sobą dość duże koszty.Nawet
          dzienne.Gadanie,że na UJ lub na UW jest lepiej to przechwałki.Pewnie,że UJ ma
          największą tradycję.Studiując na UW można szukać łatwiej pracy w
          Warszawie.Tylko,że prowo wszędzie jest takie samo.Jak się będziesz chciał uczyć
          to wszędzie się nauczysz.Jeżeli jednak chcesz poznać ciekawych ludzi,dowiedzieć
          się naprawdę dużo o prawie cywilnym to polecam UŁ-www.wpia.uni.lodz.pl.
          Do dobry adres ;-)
    • maja771 Re: GDZIE studiować PRAWO?? 28.01.05, 15:04
      Nie oszukujmy się.Najlepsze prawo jest na UW. Później jest UJ. Ja studiuję na
      UMK i nie narzekam. Nie marzyłam o prawie ale studiowanie tego kierunku
      powoduje że mam mnóstwo wolnego czasu, bo praktycznie uczę się do sesji, czyli
      w parę tygodni.Co do testów na UMK - dla mnie nie był prosty. Ale przynajmniej
      wypełnialiśmy długopisami. Co do kadry - może nie mamy takiej ilości sław jak
      UW ale chyba nie jest najgorzej. Ja ciesze się najbardziej z tego że nie muszę
      przesiadywać całymi dniami w bibliotekach, nie ściskam się na wykładach w
      starych i lekko lub bardziej cuchnących salach wykładowych i mogę poświęcić
      czas inne zainteresowania. Poza tym całkiem nieźle wygląda u nas sprawa
      wyjazdów zagranicznych. A samo miasto jest naprawdę sympatyczne - fakt po 5
      latach może sie znudzić ale do tego czasu...Jest tanio, mnóstwo studentów,
      niezłe kluby i można na ulicy rozmaiwać przez telefon bez strachu że ktoś
      wyrwie ci go ręki.
      • Gość: hehehe Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 03.02.05, 02:39
        kwesie UJ kontra UW to można już w jakieś opasłe tomiska ująć

wiadomo, ze ci co studiują na UW zawsze będą mówili że to on jest najlepszy i
        analogicznie z UJ

ja jestem rasową krakuską, studentką UJ, więc to ten uniwerek uważam za
        najlepszy - taki regionaln0-uczelniany partiotyzm

ale w sumie bezpodstawnie, bo porówania oczywiście nie mam zadnego :)

• jsq Re: GDZIE studiować PRAWO?? 03.02.05, 09:31
          ja rowniez wybralem sie na UJ na prawo. porownanie mam: brat w czerwcu skonczyl
          uw i teraz ciagle sie ze mnie smieje, ze nam sie tak zazynac kaza. generalnie
          na uj trzeba zaliczyc o polowe wiecej przedmiotow ktore sa sporo (choc nie
          radykalnie) trudniejsze (czyt. bardziej obszerne). i jeden istotny szczegol:
          moj brat nigdy nie zdawal zadnego speca, wszystko na zasadzie "brakuje punktow,
          pani prof. wpisze". nie wiem, czy w krakowie bym sie odwazyl ;-)

uw jest ok. pozdrowienia.
    • Gość: ami Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 09:35
      1. najlepiej studiowac prawa na panstwowych uniwersytetach. Moim zdaniem
      najlepiej na UW.
      2. najlepsze uczelnie... UW, UJ, UAM jezeli chodzi o uniwersytety to mysle, ze
      to jest ta najlepsza trojka.
      3. trudno studiowac, w znaczeniu - jest wysoki poziom, wlasnie na uczelniach
      panstwowych. Latwo - w szkolach prywatnych, gdzie nadal mamy do czynienia z
      czyms co mozna nazwac "placisz i masz".
      4. najatwiej sie dostac na uczelnie prywatne (placisz... i jestes), najtrudniej
      na renomowane uniwersytety.
    • Gość: znawca Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.acn.waw.pl 23.02.05, 11:56
      Gość portalu: asia napisał(a):

> -Gdzie najlepiej studiować prawo?
      > -Ktore uczelnie sa najlepsze?
      > -Gdzie jest trudno a gdzie latwiej studiowac ten kier.?
      > -I gdzie najlatwiej i gdzie najtrudniej sie dostac?

1. Najlepiej studiować na UŁ. Łódzki wydział prawa jest mocno niedoceniany, co
      powoduje, że współczynnik skali trudności dostania się do jakości kształcenia
      jest najwyższy.

2. Ivy League wydziałów prawa w Polsce to: UJ, UW, UAM i UŁ. Godne polecenia są
      także UMK i UMCS. Coraz lepsze wydaje się USz (TAK !). US i KUL ocenię
      neutralnie, chociaż KULowi należy odjąć punkty za profil ideologiczny. Odradzam:
      UG - wiadomo, UWr - ze względu na dziwny komercyjny klimat w tej uczelni
      (kilkanaście tysięcy studentów prawa !), UW-M, UKSW, UR, UwB - braki kadrowe, to
      są młode uczelnie, "w budowie"... UKSW wykonuje też dziwne ruchy ideologiczne -
      budowa kaplicy np. Jeśli chodzi o prywatne uczelnie - Absolutnie i kategorycznie
      odradzam studia w EWSBiA - słynny sędzia Czajka, "seminaria w Brukseli" - rotfl,
      to samo dotyczy PWSBiA - słynny rektor Koźluk, braki kadrowe, WSZiP, WSM -
      wygląda to niepoważnie, brak kadry. WSHiP i Koźmiński - trudno coś powiedzieć,
      na oko wygląda sensownie, ale WSHiP stosuje co najmniej kontrowersyjną strategię
      reklamową. To samo można powiedzieć o krakowskiej szkole im. Frycza
      Modrzewskiego. W dodatku większość prywatnych uczelni nie ma jeszcze absolwentów
      na kierunku prawo.

3. Łatwo - na słabych uczelniach prywatnych. Na wszystkich pozostałych -
      jednakowo trudno.

4. Łatwo - na prywatne uczelnie, słabe publiczne, oraz na UG, jeśli ma się plecy
      oczywiście ;) Na wszystkie inne - jednakowo trudno. Niestety łatwo jest też się
      dostać na płatne studia na "dobrych" publicznych uczelniach.

Jeszcze jedno - w tym zawodzie ma znaczenie, skąd się jest. Po studiach w
      Warszawie (zwłaszcza na UW) łatwiej jest o pracę w Warszawie.
      • Gość: znawca korekta IP: *.acn.waw.pl 23.02.05, 12:00
        > WSHiP i Koźmiński - trudno coś powiedzieć,
        > na oko wygląda sensownie, ale WSHiP stosuje co najmniej kontrowersyjną strategi
        > ę> reklamową. To samo można powiedzieć o krakowskiej szkole im. Frycza
        > Modrzewskiego.
        Wróć. Frycz wygląda sensownie, a nie prowadzi kontrowersyjną strategię.
    • Gość: isolde Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.ds.uni.wroc.pl 24.02.05, 15:33
      Studiuje prawo na trzecim roku we Wrocławiu.Moja rada na początek; zanim
      zdecydujesz się na te akurat studia,dobrze się zastanów,czy akurat to cię
      naprawdę interesuje i czy w trakcie studiów będziesz miała motywację do ich
      kontynuowania.Chodzi mi tu o jakieś realne perspektywy zdobycia pracy po ich
      ukończeniu.Gdybym wiedziala to,co wiem dzisiaj,moja "kariera naukowa"
      potoczylaby się chyba inaczej.
      Należę do studentów raczej przeciętnych,stypendium naukowe to odległe
      nigdy,egzaminy poprawkowe traktuje jako normalny drugi termin.Wszystko to kłóci
      sie trochę z faktem,ze tzry czwarte zycia poświęcam nauce.Nie jestem
      odosobnionym wypadkiem;podobnie moi znajomi.Nie mamy czasu na zajęcia
      dodatkowe,dorywczą pracę,rozwijanie zainteresowań,ciekawą książkę itp.Spotkania
      towarzyskie ograniczone są do takiego minimum,ze gdyby nie to,ze mieszkam w
      akademiku,nie mialabym chyba zadnego kontaktu ze światem.
      Nie chcę cię zniechęcać,bo jest tez wiele osób,które radza sobie bardzo
      dobrze,widać, że to ludzie na miejscu, ale płacą za to wysoka cenę.
      Jeżeli faktycznie to jest to z czym chciałabyś związać swoją przyszłość,to życzę
      powodzenia i dużo samozaparcia,ale jeśli studiami chcesz realizować ambicje
      rodziców albo mrzonki o wyższym statusie społecznym i majątkowym magistra
      prawa,to zwichrujesz sobie tylko psychikę.
      Te studia nie należą do porywających.Jeżeli się zdecydujesz to może
      niekoniecznie na Wrocław.Na innych uniwerkach jest podobno łatwiej,a dyplom
      przecież ten sam
    • Gość: amonea Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 24.02.05, 18:32
      bedzie troszke o UŁ

Nie wiem jaki jest poziom ksztalcenia w porownaniu z innymi uniwerkami, bo
      studiowalam tylko tu, ale nie o poziomie ksztalcenia bedzie

wiem tylko,ze ten uniwerek to chyba jedyne miejsce na swiecie gdzie nie dociera
      demokracja, gdzie studentow traktuje sie jak smieci i utrudnia sie im zycie na
      kazdym kroku
      nikogo nie dziwi wykladowca nie przychodzacy na egz (bo zapomnial albo pol
      godziny wczesniej dzwonil do katedry ze egzamin przeklada - to co ze studenci
      czekaja pod sala/aula egzaminacyjna a nie pod katedra. Sekretarka czuje jedynie
      zobowiazana do wywieszenia kartki w gablocie), stawianie dwoj za prace
      niesprawdzone (norma, nawet sie za bardzo z tym nie kryja) albo to, ze w
      bibliotece jest tylko 1 egzemplarz danej ksiazki,a poniewaz jest tylko 1 - nie
      wypozycza sie go.
      pani dziekan wszystkie podania do niej opiniuje negatywnie, nie czytajac ich
      nawet, bo jak mowi "taka ma zasade"
      a najlepsza moim zdaniem jest praktykowana skala ocen. regulamin przewiduje
      oceny: 2, 3, 3+, 4, 4+, 5
      praktyka (w przypadku przedmiotow najwazniejszych i nie-monograficznych): 2, 3,
      3+ (albo sie egzamin zdaje, albo oblewa, przy czym ZAWSZE jest sie bardzo
      dobrze przygotowanym)
      Po skonczeniu studiow wiekszosc absolwentow rusza na podboj swiata z 3 w
      dyplomie. Nikt nie wie ile za ta 3 kryje sie wyrzeczen, nieprzespanych nocy,
      zszarganych nerwow...

odradzam wiec UŁ z tych wlasnie wzgledow. To po prostu przykre, jak tu sie
      studiuje

jedyna pozytywna sprawa - Klinika Prawa i Klinika Praw Dziecka !! jedyne
      miejsce gdzie mozna sie czegos nauczyc "w praktyce"
      • Gość: koneser Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.acn.waw.pl 24.02.05, 22:32

Gość portalu: amonea napisał(a):

> wiem tylko,ze ten uniwerek to chyba jedyne miejsce na swiecie gdzie nie
        > dociera demokracja,
        i fantastycznie. jak by była demokracja, to byśmy głosowali czy jakiś wykładowca
        mówi prawdę czy nie ? demokracja i uniwersytet dont mix.

gdzie studentow traktuje sie jak smieci i utrudnia sie im zycie na
        > kazdym kroku
        > nikogo nie dziwi wykladowca nie przychodzacy na egz (bo zapomnial albo pol
        > godziny wczesniej dzwonil do katedry ze egzamin przeklada - to co ze studenci
        > czekaja pod sala/aula egzaminacyjna a nie pod katedra. Sekretarka czuje jedynie
        to jest tzw. polska norma. nie mówię że to dobrze, ale że gdzie indziej jest gorzej.

> zobowiazana do wywieszenia kartki w gablocie), stawianie dwoj za prace
        > niesprawdzone (norma, nawet sie za bardzo z tym nie kryja)
        no to faktycznie brzydko bardzo.

> albo to, ze w
        > bibliotece jest tylko 1 egzemplarz danej ksiazki,a poniewaz jest tylko 1 - nie
        > wypozycza sie go.
        nieładnie. to teraz wyobraź sobie bibliotekę, w której w ogóle nie można
        wypożyczać książek (wpia uw).

> pani dziekan wszystkie podania do niej opiniuje negatywnie, nie czytajac ich
        > nawet, bo jak mowi "taka ma zasade"
        bardzo słuszna zasada. wiesz co się dzieje, jak dziekan zaczyna opiniować
        podania pozytywnie ? po pierwsze, następnego dnia nie może wejść do swojego
        gabinetu, bo stos podań blokuje drzwi. po drugie, dziekan traci rachubę, co komu
        podpisał, i zaczyna podpisywać na chybił trafił, tzn. niesprawiedliwie. po
        trzecie, jeśli dziekan np. zgadza się na przesuwanie terminów egzaminów, i robi
        to jak wyżej, to cały sens robienia egzaminów diabli biorą.

> a najlepsza moim zdaniem jest praktykowana skala ocen. regulamin przewiduje
        > oceny: 2, 3, 3+, 4, 4+, 5
        > praktyka (w przypadku przedmiotow najwazniejszych i nie-monograficznych): 2, 3,
        > 3+ (albo sie egzamin zdaje, albo oblewa, przy czym ZAWSZE jest sie bardzo
        > dobrze przygotowanym)
        taaaaaa... jaaasssne. ale serio mówiąc: lepsza i to dużo, jest właśnie taka
        sytuacja, niż wystawianie piątek za byle co. lepsza dla studentów, ma się
        rozumieć, bo wtedy oceny cokolwiek znaczą. oczywiście, jeśli te same warunki
        dotyczą wszystkich.

> Po skonczeniu studiow wiekszosc absolwentow rusza na podboj swiata z 3 w
        > dyplomie. Nikt nie wie ile za ta 3 kryje sie wyrzeczen, nieprzespanych nocy,
        > zszarganych nerwow...
        Cóż. Kto powiedział, że studiowanie prawa ma być miłą rzeczą ?
        • Gość: amonea Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 24.02.05, 23:13
          Koneserze, mozesz zdradzic, dlaczego tak bronisz UŁ?
          • Gość: koneser Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.acn.waw.pl 24.02.05, 23:18
            Gość portalu: amonea napisał(a):

> Koneserze, mozesz zdradzic, dlaczego tak bronisz UŁ?
            to proste, dziekan mi płaci.
            • Gość: amonea Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 25.02.05, 11:26
              a juz myslalam ze z czystej przekory... ;-)
        • Gość: ambitny Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.telnet / *.telnet.krakow.pl 20.03.05, 08:46
          tak ale jak ci wyskocza z 5 na dyplomie po rzeszowie to swoje 3 czy nawet 4 po
          uj mozesz za pas zapchac
      • Gość: madelaine Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 12:22
        Ja tez studiuje na UŁ i.. wlasnie skonczylam sesje. Powiem tak- nie studiowałam
        na innych uniwersytetach,ale mam sporo znajomych z tego kierunku i chyba niezłe
        porównanie. Jesli chodzi o liczbę egzaminów to Lódź próbuje dorównać UJ. Toruń,
        Gdańsk i Poznań calkowicie odpadają. Póki co, to za każdym razem jak wymieniam
        informacje ze znajomymi jeszcze nie zdażyło sie, żeby Oni mieli wiecej egz. niż
        ja.Toruń to przeciętnie 3 na sesje, Gdańsk podobnie. Łódź-5 (bo wiecej nie może
        być!) Oczywiście zimowa sesja jest nieco "lżejsza" ale nie zapominajmy o
        licznych zaliczeniach cwiczeń i wogóle.. Ale tak naprawde to nie to jest tak
        bezsensowne- najbardziej bolesny jest fakt że siedzisz w ksiazkach przez
        miesiąc,masz poczucie że umiesz, idziesz na egzamin i trafiasz do profesora
        który lubi mieć zajęcie na wszytskich dyzurach w ciagu roku i dla tego oblewa
        1/2 ludzi (pomimo tego ze uczielają odpowiedzi).. Fajnie jest ;-( Co do
        biblioteki to nie bedę komentowała-dostac ksiazkę to po prostu jeden wielki
        fart.Ostanio próbowałam zaatakować wcześniej tę instytucję bo jeszcze we
        wrzesniu,ale nic z tego.. Pozostaje Nam studentom wydawanie kosmicznych sum na
        ksiażki, ewentualnie "nielegalne" kserowanie. Pocieszajace jest jedynie to że
        prawo na Uł jest jednak na dosc wysokim poziomie i zdarzaja sie tez normalni
        wykładowcy i ćwiczeniowcy.. No i podobno za kilka lat ma być Nowy wydział, z
        super nowoczesną biblioteką.. Kto wie. Poki co to kazdy decyduje sie na
        studiowanie prawa musi wiedzieć jedno- Im dalej w to brniesz tym jest to
        trudniejsze! To nie są zwykłe studia gdzie pierwsyz rok jest najtrudniejszy-
        jest wręcz odwrotnie.. Mam nadzieje że mi uda sie to skończyć, ale czy obejdzie
        się bez leczenia wrzodów żołądka i innych schorzeń wywołanych stresem.. wątpie..
    • Gość: 2go Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.02.05, 17:00
      zasadnicza kwestia - chcesz studiowac aby sie czegos nauczyc, czy tylko aby miec
      papierek? jak powaznie myslisz o karierze w zawodzie prawniczym to powinnas
      wybrac prawo na panstwowym uniwersytecie. Osobiscie uwazam, ze najlepszym
      wyborem jest tutaj UW. Zarowno patrzac na kadre akademicka , jak i na inne
      rzeczy - np. poziom nauki, "waga dyplomu", warunki studiowania, itp. --> WPiA UW
      wyprzedza inne uczelnie. Chociaz mysle, ze pod wzgledem prawa na baaardzo dobrym
      poziome sa rowniez UJ oraz UAM. I jezeli Krakow lub Poznan Ci bardziej
      odpowiadaja od Warszawy - to smialo tam startuj. I to w sumie ta wielka trojka,
      za ktora jest dlugo nic... potem jest reszta panstwowych uniwersytetow i
      przepasc... za ktora znajdziesz uczelnie prywatne (polecam w ramach studiow
      tylko dla papierka).
    • Gość: Quille Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 25.02.05, 19:26
      jak dla mnie to w ogóle nie studiować - kierunek jest koszmarny, atmosfera na
      nim (przynajmniej na mojej uczelni) straszna, ludzie dziwni... poza tym kończy
      go kilkadziesiąt osób rocznie na danej uczelni, a żeby się wybić trzeba być
      naprawdę bardzo dobrym - reszta może najwyżej liczyć na pracę w kadrach
      • Gość: pola Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.05, 22:19
        jak to kilkadziesiat osob?? chyba kilkaset, o ile nie kilka tysiecy...
        np na UW od paru ladnych lat co najmniej przyjmuja na tzw wieczorowe (czyli
        dzienne, tylko ze platne) kazdego, kto tylko zaplaci-skutek jest taki ze chyba
        sam dziekan nie wie ile osob jest na danym roku, bynajmniej nie ma czegos
        takiego jak limit miejsc.
        na moj rok przyjeli ok 1500 osob...
        • Gość: dan Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.02.05, 10:51
          na UW jest wprowadzony limit miejsc. A zasada jest to, ze pierwszenstwo maja Ci
          ktorzy zdali egzamin na poziomie conajmniej dobrym a nie dostali sie na studia
          dzienne z braku miejsc. Poza tym spojrz na II i III rok - tam liczba studentow
          sie wyraznie zmniejsza... a jak tam studiujesz to chyba wiesz, ze I rok to jest
          tak jakby druga rekrutacja, gdzie sie wywala ludzi ktorzy sie do tego nie nadaja
          - i dobrze. Takze nie zdziw sie jak na II rok dojdzie polowa tych osob ktora
          zostala przyjeta na I
          • Gość: dagi_jagi Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 11:59
            A może ktoś wypowie się na temat UŚ?? Jak tam stoi prawo, czy warto studiować???
            pozdrawiam
            • Gość: Vere Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 26.02.05, 12:06
              Pragne zauwazyc, iz w tym juz prawie 60 postowym watku - UJ prawie w ogole nie jest polecany. Naganiacze sa z UŁ i UW, ktorzy chyba chca sie podbudowac i zachwalaja swoje uczelnie. UJotowcy nawet nie pisza, bo wiadome jest, na ktorej uczelni jest najciezej i ktora uczelnia ma najlepszy wynik w wielu rankingach w Polsce (oczywiscie nie umniejszajac innym). Pozdrawiam i zycze trafnego wyboru.
              • Gość: ddr Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.man.busko.pl 26.02.05, 12:48
                ehehe interpretacja jakby zywcem wyjeta z radia maryja..
                jakby bylo duzo ujotowcow -> wtedy najlepsza uczelnia
                jak jest malo/wogole -> tez najlepsza bo nie trzeba nic pisac
                gratuluje wyobrazni
              • Gość: gaba Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 14:34
                A co do tych rankingow i wynikow UJ to bym polemizowala.. zreszta kazdy moze
                sie o tym sam przekonac sprawdzając.. poki co to przed fantastycznum UJotem
                stoją Ci straszni naganiacze z UW i UŁ.. :-)
        • Gość: Quille Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.02.05, 20:35
          ano tak to - na pierwszy rok prawa przyjmują pi razy oko 450 osób (plus prawie
          tyle samo z zaocznych), przy czym już na samym wstępie powiedzieli, że jak na
          drugim roku będzie nas połowa to znaczy że byliśmy dobrym rokiem - na UJ
          istnieje wręcz nieformalny wzór, żeby obliczyć ile ludzi skończy

1 rok 900 - 1/2 = 450
          2 rok 450 - 1/3 = 300
          3 rok 225 - 1/4 = 225
          4 rok 112 - 1/5 = 180
          5 rok 180 - 1/6 = 150

możecie wierzyć lubi nie - ja się nie pokuszę na to, żeby przez najbliższe 5 lat
          śledzić takie rankingi (inna sprawa, że nigdzie się nie ogłasza ile studentów
          jest out po danym roku...) ale najlepiej o tym chyba świadczy fakt, że już w
          listopadzie na jakiejś radzie ustalano jaki przedmiot będzie przedmiotem
          odsiewowym dal pierwszego rocznika - wiemy to od wykładowcy logiki, który nie
          zogdził się, żeby był to jego przedmiot - ustalono więc, że będzie to prawo
          konstytucyjne

ponadto prawo jest jenym z niewielu kierunków, gdzie składając dokumenty na
          zaoczne musisz podpisac cyrograf, że jeżeli zrezygnowałbyś ze studiowania (anwet
          w sierpniu czy wrześniu) to pieniądze nie są zwracane, a kwote za dany rok
          należy zapłacić z góry (na innych jest np tak, że płacisz za pierwszy semestr,
          zdajesz sesję zimową i płacisz za drugi - na prawie płacisz za całość, a jak
          wylecisz w połowie pierwszego roku to twój problem)

co do dysusji UJ kontra UW i inne uczelnie: podejrzewam, że jakieś 90% tych co
          zabierają w takich dysusjach głos nie ma porównania, bo studiuje lub studiowała
          tylko na jednej uczelni i po prostu kieruje nimi "uczelniany patriotyzm" a nie
          konkretne fakty

ja nie porównuję żadnej uczelni z UJ bo innych nie znam - mówię tylko, ze prawo
          na UJ studiuje się fatalnie (jest to cozywiście moje subiektywne uczucie), ale
          za to mój drugi kierunek - europeistyka jest poprostu fantastyczna

jak dla mnie wniosek z tego jeden - to nie UJ wpływa bezpośrednio na kształt
          prawa, tylko sam kierunek się w taki sposób kreuje

• Gość: ceasar Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.05, 17:34
            Zapraszam na najlepszy Wydzial Prawa w Polsce - UJ szczegoly na stronie
            www.allegro.pl/show_item.php?item=42867281 Pozdrawiam wszystkich
            kandydatow
    • Gość: Tomek Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 15:09
      ja studiowalem w Lublinie. miasto najlepsze do studiowania.
      KUL polecam przede wszystkim ze wzgledu na ludzi jakich tam poznalem.
      Przyjaznie pozostaja na cale zycie. Atmosfera byla niezwykla a Stare miasto
      piekne. Zycie studenckie tanie.
      Poza tym byly to wciaz studia elitarne w porownianiu z masami studentow na
      innych wydzialach w Polsce.
      • Gość: ddr Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 05.03.05, 17:05
        musialo to byc bardzo bardzo dawno.. KUL rzeczywiscie byl bardzo dobra uczelnia
        ale tak do 89 r ( no moze do polowy lat 90), teraz niestety nie wyglada to tak
        rozowo.. niektorzy mowia ze staje sie uczelnia lokalna

a sam Lublin co z przykroscia musze stwierdzic to niestety zascianek w
        porownaniu do Krakowa, Poznania itp :( chociaz to piekne miasto (szczegolnie
        "Stare miasto")
      • Gość: Quille Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 06.03.05, 14:11
        sorry, ale IMO to, że jest tam malo studentów nie czyni jeszcze z nich elity
    • Gość: more.words Łódź ..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 17:37
      > -Gdzie najlepiej studiować prawo?
      studiowac...w Toruniu...a uczyc sie w Łodzi

> -Ktore uczelnie sa najlepsze?
      wg rankingu "Polityki: kUJnia, UŁ...i inne UMK <choc na 6 miejscu..tez jest
      fajne..tam postudiujesz,pobalujesz...nie przemeczysz sie za bardzo>

> -Gdzie jest trudno a gdzie latwiej studiowac ten kier.?
      trudno: UJ, UŁ, UW
      łatwo: reszta uczelni..choc bedac szczera musze powiedziec ze na
      prawo..obojetnie gdzie-trudno sie dostac....

co do Uł..............

ja tam studiuje...i musze przyznac ze sa to na serio fajne studia...
      osobiscie nie spotkałam sie do tej pory z nieuprzejmoscia wykładowcy,
      cwiczeniowca, czy kogos z dziekanatu...<jak sie jest miłym to i inni beda dla
      coebie mili....>
      sesja...jak sesja...wiadomo ze trudna....1/3 wiedzy 2/3 szczescia i dobrego
      nastawienia wykładowcy..ale jakos dla mnie zawsze do tej pory byli
      mili....hmm<zeby nie było...nie naleze do tej bardziej uczacej sie braci
      studenckiej...ale jakos mi sie udaje zaliczac kolejne egzaminy mimo ze nie mam
      tzw "plecow na WPiA"
      generalnie jest miła atmosfera..a ci kto twierdza inaczej......coz...wodac nie
      idzie im najlepiej...i wyładowuja swoja flustracje na forum...

ELSA tez niezła....jak jestes jej członkiem to masz chody u wykładowcow i
      dziekana a do tego własne miejsce parkingowe <lol>

pozdrawiam

ps....
      ja osobiscie choc zadowolona...z UŁ...bardzo chetnie bym studiowała w
      Toruniu..bo lubie to miasto....typowo studenckie...
    • Gość: :) Viadrina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 00:41
      Uważam,ze świetną uczelnią jest Uniwersytet Europejski Viadrina we Frankfurcie
      (Oder), spotkasz tu swietna kadre, inna niz w Polsce metode nauki, wolna od
      zasady "ZZZ", bedziesz uczyla sie w jezyku niemieckim i od 3 semestru w j.
      polskim....Zapraszam:) Prawo moze byc przyjemne..wiem ,co mowie:)
      • Gość: desperat Re: Viadrina IP: *.telnet / *.telnet.krakow.pl 20.03.05, 08:58
        szczerze, koncze studia na uj i to z niezla nota, ale to byly lata wyrwane z
        yciorysu , a najlepsze jest to , ze nic po nich. Dyplomik moge sobie wsadzic do
        szuflady, bo o wielkiej karierze nie mam co myslec- nie ten lancuch
        genetyczny,a robic za czarnuch w jakiej kancelarii to i po rzeszowie moglbym
        nie tracac mlodzienczych lat. Jak ktos sie juz uparl na studiowanie prawa to
        lepiej zeby powaznie o tym pomyslal kierujac wzrok za granice, studia na
        oxfordzie,UCL a nawet za oceanem to nie taka ciezka sprawa, a dla zdolnych
        stypendia sie znajda. przykro tak patrzec na swoje zycie i sobie uzmyslowic, ze
        sie skrewilo....dla ludzi w mojej sytuacji polecam studia ll.m., wtedy moze sie
        jeszcze da jakos pozbierac..
        • Gość: didi Re: Viadrina IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 20.03.05, 13:54
          hm rozne doswiadczenia a moze ktos sie wypowize na temat prawa na US, jak tam
          jest, egzm, poziom kadra , kakie wrazenia
          pozdrawiam
    • Gość: Inigo KSW - tylko nie tam!!!! IP: 81.210.69.* 20.03.05, 16:38
      Dziekan praw Barbara S. dokonuje na prośbę sekretarki niezgodnych z prawem
      decyzji. W orzeczeniu władnego organu administracyjnego stwierdzono
      iż "dokonała ich z rażącym pogwałceniem obowiazującego prawa". Złamała w swych
      decyzjach K.P.A., K.C. Regulamin oraz Statu uczelni - nie przez pomyłke gdyz
      były to jedne z najważniejszych zapisów, liczyła na niewiedze studenta z powodu
      prywatnej antypatii swej sekretarki.

Ile jest wart dyplom wydziału prawa gdzie Dziekan je bezczelnie łamie?

Pozatym uczelnia od kilku studentów wymuszała nienalezne wpłaty o co zostanie
      pociagnięta do sądu.

Ale mają też plusy - na egzaminach praca zbiorowa, wiec jak ktos sie nie chce
      meczyc to luz.
      • Gość: marki Re: KSW - tylko nie tam!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 14:17
        UW jest zdecydowanie przereklamowany, ja osobiście skończyłem Toruń i nie narzekam, warto było poświęcić pięć lat dla zdobycia konkretnej wiedzy i dla tego wspaniałego miasta. Na początku było trochę ciężko kiedy np. Pani prof Kamińska stwierdziła, że do piątego roku bez vacatio dociągnie tylko co dziesiąty z nas i tu akurat się nie pomyliła. Pierwszy rok to jednak naprawdę loteria - moja znajoma , która powtarzała go była później jedną z najlepszych studentek a egzamin na aplikację radcowską zdała niemal z marszu bez zadnych tzw koligacji rodzinno-towarzyskich. a po za tym UMK to kontynuacja Uniwerystetu Stefana Batorego w Wilnie w XXI wieku w wydaniu Poslkim ( większość kadry naukowej z Wilna tworzyła ten uniwersytet po wojnie).
        • Gość: student prawa Łódź- UŁ-prawo IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.03.05, 18:17
          Prawo na UŁ to jednym słowem grzybnia i c.h.u.j.n.i.a
          zupełnie nie wiem po co isc na taki kierunek, a zwłaszcza tutaj.
          Nie rozumiem tez polityki uniwersytetu, ktory przyjmuje mase studentow, zarowno
          na prawie, jak i na administracji, a przeciez miejsc na aplikacjach jest w
          stosunku do tej liczby bardzo malo. Zapewne chodzi o wyciagniecie kasy z
          portfeli rodzicow:))
          To, ze trzeba sie uczyc, juz wczesniej napisano.Nie ma co marzyc o dobrych
          ocenach, oceny sa dwie:zdajesz, albo nie.no, chyba, ze ktos jest "mozgiem".
          Nawet najlepszym zdarzaja sie poprawki, co tutaj nie jest niczym dziwnym.
          Atmosfera na tym kierunku jest co najmniej dziwna. Za duzo sie rozmawia o
          nauce. Chyba, ze sie ma kolegow pustakkow. Niewielu ludzi naprawde "w porzadku".
          Moze to jest spowodowane tym, ze studenci kierunku prafo dziela sie generalnie
          na trzy kategorie:
          1)studenci uwarunkowani genetycznie do wykonywania zawodu prawnika w
          przyszlosci;wiadomo o co chodzi; studia mogaskonczyc wszyscy, ale wspaniala
          kariera dotyczy glownie nielicznych, majacych rodzicow-prawnikow, lub w
          dalszzej rodzinie, koneksje, uklady itp. charakterystyczne dla nich, ze wcale
          sie z tym nie kryja, a dobrym tonie jest, niby przypadkiem, powiedziec o tym
          wspolstudentom; jedni sa przemadrzali,z innymi da sie porozmawiac (nie sa tak
          zarozumiali, ale przeciez nie ich wina,ze w takiej rodzinie sie urodzili),

2)druga kategoria to dzieci elity (czyt. elyty) intelektualnej, a przede
          wszystkim finansowej;lekarzy, byznesmenow, ktorzy poslali swoje pociechy, by
          studiowaly prawo (czyt. prafo,uniesc wysoko nos),zapewne mieli do wyboru
          studiowac prawo albo medeycyne; moga pochwalic sie u cioci na imieninach, ze
          studiuja prafo; sa bogaci, co widac po ich ubiorze, kupuja tylko markowe
          ciuchy; czesto jezdza samochodami na uczelnie; sa zarozumiali, nie da sie z
          nimi pogadac, twierdza, ze imprezuja (znaczy chodza po tych roznych klubach),
          co tu duzo mowic- lansuja sie:))a za wszystko placa ich rodzice, moze nawet
          wiedza, gdzie zaniesc lapowki, zeby taki student przez duze S mogl do pracy
          isc/na aplikacje sie dostac itp.

3)reszta, czyli stan trzeci,ktora przyszla niewiadomoskad, kategoria dzili sie
          na podgrupy
          a)olewacze, ne maja motywacji, by przysiasc nad ksiazka, ale chca tu zostac, by
          moc sie pochwalic, ze studiuja prafo, podobni do kategorii 2, ale nie zawszw
          maja kase
          b)ci, co chca cos w zyciu osiagnac, ale przy obecnym satnie rzeczy nie bardzo
          wiedza jak; nie maja pieniedzy, ich rodzice nie maja pieniedzy, nie maja
          znojomosci, koneksji i nikogo w rodzinie, ale chca sie uczyc i ucza sie;
          wybtrli takie studia wiedzac, ze nie beda mogli jednoczesnie pracowac, bo nie
          starczy czasu, ale niech to, moze kiedys bedzie lepiej, maja determinacje,
          zycie ich nie rozpieszcza; wierza w to, ze wlasnym wysilkiem, jedynie uczac
          sie, bez zadnych znajomosci, dostana sie na obrana aplikacje, beda mieli prace
          za nie-glodowa pensje... do tej kategorii zaliczam sie ja, chcialbym jeszcze w
          to wierzyc, ale nie..
          • Gość: rochelle Re: Łódź- UŁ-prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 18:53
            Niestety muszę się z Tobą zgodzić; to jest smutne a raczej brutalne ale prawdziwe ...
    • Gość: amlam Re: GDZIE studiować PRAWO?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 18:56
      A co z UMK ?? Widze tylko jeden post a chciałbym poznać
      też zdanie innych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka