Dodaj do ulubionych

Przeładowanie w Krakowie!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 11:10
Ludzie, wy chyba oszaleliście!!!! Co wy macie z tym Krakiem, że wszyscy tam
ciągną?? Nawet jakiś koleś ze Stargardu Szczecińskiego przyjechał żeby tam
składać papiery! A co Qrde, nie ma dobrych szkół w innych województwach?! Ja
akurat jestem z małopolski, też chciałam składać akurat na Ap, a tu się
okazuje, że jest po 30 osób na miejsce!!!! O Ujociejuż nie wspomnę! To jest
CHORE!! Zdaje ktoś na filologię polską (komunikacja społeczna) na AP? Piszcie
ile macie punktów, to ob3aimy szanse. Pozdro!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Raong Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 11:54
      Hejka, akurat moja dziewczyna zdaje na polonistyke z kom. społ. i ma: z podst.
      polaka: 86% i z rozsz. 70. A Ty? Uważasz że sie dostanie? Bo ona twierdzi że
      już po niej...
      • Gość: Raong Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 14:30
        Pathi, wynik masz niczego sobie, nie powinnaś mieć problemu z dostaniem się.
        Napisz po wynikach czy się dostałaś.
        PS. Z tym Krakiem to nie przesadzajcie, jest bardzo dobry, ale bez przesady...
      • Gość: Raong Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 14:31
        Pathi, wynik masz niczego sobie, nie powinnaś mieć problemu z dostaniem się.
        Napisz po wynikach czy się dostałaś.
        PS. Z tym Krakiem to nie przesadzajcie, jest bardzo dobry, ale bez przesady
    • Gość: Raong Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 11:56
      A nieeeeee, sorki, na kom. społ. nie zdaje tylko na edytorstwo i kom. medialną.
      Na kom. społ. to łatwo się dostać, przynajmniej osób/m-ce jest mało
      • Gość: pathi203 Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 12:31
        No właśnie ja zdajęna kom. społeczna, tam jest rze3ywiście mniej, ale i tak
        sporo! Mam z polaka 76% i chyba osiwieję do 3asu ogłoszenia wyników! Proszę
        piszcie, czy mam jakieś szanse?! Uściski i poowodzenia!!
    • Gość: hgjk Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:36
      Wiesz KRAKÓW to prestiż nie to co farszfka hehehe. My tutaj mamy najstarszy i
      NAJLEPSZY UNIWERSYTET w Polsce. UW nawet sie nie rowna. A to ze sa wysko to
      tylko dlatego ze sa ze stolycy i poprostu musza bo to byl wstyd..
      • maturzysssta Re: Przeładowanie w Krakowie!! 03.07.05, 14:04
        Ławki za ciasne, parkiety powycierane, budynki rozproszone po całym mieście. Kto
        by tam chciał studiować. ;)
        • Gość: OOO Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 15:25
          A kto do tego doprowadził?? Ci co się pchają do Krakowa, choć mają uczelnie na miejscu.
          Jestem gościnny, ale bez przesady, co wy wszyscy widziecie w Krakowie. Pozwólcie najpier dostać sie mieszkańcą Karkowa a jak co.ś zostanie to możecie spróbować ;-)
          • Gość: fifi Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: w3cache.* / *.2-0.pl 03.07.05, 17:45
            Tym "mieszkańcą", co nie znają gramatyki i ortografii, nie pozwólcie się
            dostać.
      • Gość: fifi Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: w3cache.* / *.2-0.pl 03.07.05, 14:40
        Może uj najlepszy, ale nie pod każdym względem. Np. filozofia na uj najlepsza,
        ale np. psychologia lepsza na uam i uw.
      • Gość: :) Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 15:20
        Tak generalnie Krak ma najwiecej ludzi z wyzszym wykształceniem :)
      • Gość: warszawiak krakufek i prestyrz? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 03.07.05, 21:20
        chyba cię pogięło. w krakówku dobry jest tylko wydział ekonomii - w końcu w
        oszczędzaniu centusie nie mają sobie równych.

i poćwicz ortografię.
      • Gość: mayta Gratulacje za bohaterstwo wojenne! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.07.05, 23:33
        Uniwersytet Warszawski jest oczywiscie lepszy pod KAZDYM wzgledem od
        krakowskiego.

Porownaj sobie jakikolwiek parametr (oprocz ilosci Dulskich-bufonow na metr
        kwadratowy he he) - wszystko na korzysc UW. Takie sa fakty. ZADEN rodowity
        Warszawiak nie wyjedzie na prowincje studiowac (czyli do Krakowa). A z Krakowa
        ciagna do nas i ciagna, tylko ze sie nie dostaja, za wysokie progi. Ale
        rozumiem, ze musisz sie jakos dowartosciowac, wiec piszesz takie dyrdymaly.

Coz, kiedys byli tacy, co wyspiewywali, zeby im stolicy nie przenosic do
        Krakowa, i wtedy odpowiedziano im inna piosenka, ktorej fragment
        brzmial: "...Nie musicie sie tak wzbraniac, bo o ile nam wiadomo, nikt nie
        zlozyl wam podobnej propozycji..." :))

Tak samo nikt, kto ma do wyboru UW i UJ, nie zlozy propozycji UJ, ale co wam
        innego pozostaje niz wmawiac sobie, ze jest inaczej... A potem i tak
        przyjezdzac do Warszawy jak wszystkie Pilchy i inne miernoty co latami
        opowiadaly ze nigdy do Warszawy, a jak tylko nadazyla sie okazja, to pierwsi sa
        tutaj.
        • Gość: fifi Re: Gratulacje za bohaterstwo wojenne! IP: w3cache.* / *.2-0.pl 04.07.05, 10:25
          Droga mayto, nie wiesz o czym piszesz. Jest zupełnie oczywiste, że uw NIE POD
          KAŻDYM względem jest lepsze od uj. Z tego, co wiem, na uw jest lepsza
          psychologia i fizyka (choć na uj nie są złe), a na uj jest lepsza filozofia.
          Znam co najmniej kilku studentów, którzy z warszawy przyjechali do krakowa
          studiować filozofię, niektórzy od I roku, inni przenosili się na starszych
          latach. Dwoje z nich byli dziećmi profesorów uw, a więc osób, które coś na ten
          temat wiedziały, a nie snuły dowolne rozważania.

Jeśli chodzi o poziom bufonady, to sądzę, że między uj a uw jest remis. uj jest
          zadufany z powodu 600-letniej historii, a uw z powodu stołecznej lokalizacji.
          • Gość: mayta Re: Gratulacje za bohaterstwo wojenne! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.05, 12:10
            Droga fifi, jestes mila, ale naiwna. A w czym niby filozofia na uj jest lepsza
            od filozofii na uw? moze jakies parametry? Powiedz mi np. ilu naukowcow z
            filozofii uj otrzymalo prestizowe stypendium Fundacji Nauki Polskiej, a ilu z
            uw? Chyba w przypadku filozofii bedzie to dobry probiez jakosci studiow.
            • Gość: kaiko Re: Gratulacje za bohaterstwo wojenne! IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 13:29
              kurde mayta tak gadasz o tych stypendiach i publikacjach... to może dobrze by było żebyś to ty znalazła dane na temat tego i je wszystkim pokazała, a nie wymagasz tego od innych. dziewczyno nie rób kpin, bo w tym momencie rzucasz po prostu puste hasła.
              poza tym ważne jest chyba ile procent profesorstwa z danej uczelni/wydziału/instytutu otrzymało jakieś granty a nie ilu.

• Gość: mayta Re: Gratulacje za bohaterstwo wojenne! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.05, 16:16
                Wystarczy ze podaje parametr, na ktory sie powluje, nic nie musze pokazywac, to
                nie przedszkole tylko poziom akademicki, wiec jak chcesz sie czegos dowiedziec,
                to zrob porzadne badania.

Puste hasla sa jesli ktos mowi "to jest lepsze" ale nie argumentuje, dlaczego,
                a ja argumentuje, skoro nie czaisz roznicy, to faktycznie nadajesz sie co
                najwyzej na UJ.

Poniewaz wszystkie powazne rankingi wskazuja na Uniwersytet Warszawski jako na
                najlepszy, wiec jesli ktos chce to twierdzenie obalic, to on musi wykazac, ze
                tak nie jest (co mu sie nie uda, z gory zyczliwie informuje, ale sprobowac
                zawsze warto).
                • Gość: kaiko Re: Gratulacje za bohaterstwo wojenne! IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 17:42
                  Nie, nie wystarczy że podajesz parametr. Jak dyskutujesz to masz podać dane , a nie powoływać się na coś i kazać rozmówcy sobie to znaleźć :]
                  > Wystarczy ze podaje parametr, na ktory sie powluje, nic nie musze pokazywac,
                  > to nie przedszkole tylko poziom akademicki, wiec jak chcesz sie czegos
                  > dowiedziec, to zrób porzadne badania
                  Dokładnie to nie jest przedszkole gdzie można rzucać słowami bez składu i ładu. A propos Adrew Lepper tyż się powołuje na różne 'dane' oczywiscie nie podajac źródeł ... znaczy sie przy kazdych takich bzdurach ja mam sobie sprawdzac czy mowi prawde ???

Co do argumentacji to sie zgadzam. Argumentujesz, ale swojej argumentacji niczym nie podpierasz. I prosze bez zbednego sarkazmu wzgledem UJ'otu bo jak na razie to ty wystawiasz swietne swiadectwo swojemu UW.

> Poniewaz wszystkie powazne rankingi wskazuja na Uniwersytet Warszawski jako a
                  > najlepszy, wiec jesli ktos chce to twierdzenie obalic, to on musi wykazac, ze
                  > tak nie jest (co mu sie nie uda, z gory zyczliwie informuje, ale sprobowac
                  > zawsze warto).

Pytanie. Co to są poważne rankingi.
                  Perspektywy i Rzeczpospolita - raz UJ raz UW (w liczbie pierwszych miejsc remis)
                  Polityka (czasem UW czasem UJ)
                  Wprost (UJ drugi, UW trzeci)
                  ranking 500 najlepszych uniwerków na swiecie UJ i UW na tym samym przedziale a i tu jest pewne jajo, bo jesli mnie pamiec nie myli to brano pod uwage ilosc, a nie stosunek publikacji itp do liczebnosci kadry. dokladnie i mniejszy UJ ma tyle samo co wiekszy UW.

Poza tym UW nie może się poszczycić takimi sławnymi absolwentami jak UJ.

> Poniewaz wszystkie powazne rankingi wskazuja na Uniwersytet Warszawski jako > > na
                  > najlepszy, wiec jesli ktos chce to twierdzenie obalic, to on musi wykazac, ze
                  > tak nie jest (co mu sie nie uda, z gory zyczliwie informuje, ale sprobowac
                  > zawsze warto).

To ze UW jest najlepszy to jest aktualnie twoje twierdzenie, ktore wysnulas wedlug jakichs tam wlasnych pomyslow/zasad.

Tak samo ja moge walnąć, prace profesorstwa z UJ należą do najczęściej cytowanych w Polsce, sprawdź sobie.
            • Gość: fifi Re: Gratulacje za bohaterstwo wojenne! IP: w3cache.* / *.2-0.pl 04.07.05, 14:40
              Nie wiesz, o czym piszesz. Stypendium Fundacji Nauki Polskiej dostają młodzi
              naukowcy, a o ich przyznaniu decydują opinie starych: głównie z uj, pan i uw.
              Przy czym stolica jest co nieco uprzywilejowana, z powodu swojej stołeczności
              właśnie. O jakości kierunku decyduje jakość kadry. W dziedzinie filozofii kadra
              uj jest mocniejsza. Przestudiuj sobie listy publikacji, albo np. porównaj
              liczbę uczestników dyskusji panelowych i kierowników sekcji w zeszłorocznym
              Zjeździe Filozofii Polskiej: do dyskusji i do kierowania sekcjami zapraszano na
              podstawie opinii środowiska. Albo np. zobacz listę członków Komisji Nauk
              Filozoficznych PAN.
              • Gość: mayta Re: Gratulacje za bohaterstwo wojenne! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.05, 16:33
                Zmartwie Cie fifi, wiem o czym pisze. Stypendia FNP sa rozne - i dla mlodych i
                dla starych, ale jesli chcesz sie skoncentrowac na tych dla mlodych naukowcow
                to ok - ja jestem niekonfliktowa i zawsze do dyspozycji:)

Zgodzimy sie chyba, ze jakosc mlodej kadry jest zarowno odzwierciedleniem
                poziomu nauczania jak i prognoza na naukowy rozwoj placowki w najblizszych
                latach. Jest to wiec dobry parametr do przeanalizowania. Dodatkowo, jak sama
                twierdzisz, o przyznaniu stypedniow decyduje starsza zasluzona kadra
                profesorska "z uj, pan i uw". Skoro stara kadra na uj jest wg Ciebie taka
                znakomita, to powinna przyznawac stypandia faktycznie najlepszym, czy tok
                mojego rozumowania jest poprawny ? :)) Tak wiec dlaczego "mocniejsza" stara
                kadra z uj jakos nie docenia mlodych naukowcow z tegoz uj?

Bo Uniwersytet oprocz historii musi miec jeszcze cos - terazniejszosc
                nowoczesnosc a nawet przyszlosc. Gdyby przyznawano punkty w rankingach za
                istorie, to najlepszy bylby umniwersytet im. Piasta Kolodzieja w Biskupinie,
                ale tak sie sklada, ze naprawde to najlepszy jest Uniwersytet Warszawski.

Smieszy mnie to, ze Krakowiacy co jakis czas chca przeprowadzic maly szturm na
                Warszawe, czego wiekszosc mieszkancow Warszawy nawet nie zauwaza, i nigdy im
                sie nie udaje :))
                • Gość: fifi Re: Gratulacje za bohaterstwo wojenne! IP: w3cache.* / *.2-0.pl 04.07.05, 19:48
                  Droga Mayto. Zadałem sobie trud i sprawdziłem dane FNP. Rzeczywiście, w
                  kategorii stypendiów dla młodych naukowców (w randze mgr, a więc nie
                  nauczycieli uniwersytetu, "młodej kadry", lecz studentów-doktorantów) za
                  ostatnie sześć lat w dziedzinie filozofii uw wygrywa 5:4 z uj. W kategorii
                  subsydiów profesorskich wynik jest 0:0. Podobnie w kategorii nagród. Nie są to
                  dane świadczące o wyższości uw nad uj w dziedzinie filozofii, biorąc pod uwagę
                  jeszcze ten drobny fakt, że stypendia dostają tylko ci, którzy się o nie
                  ubiegają. Teraz kolej na ciebie. Sprawdź zaproponowane przeze mnie kryteria:
                  liczba panelistów i kierowników sekcji na zeszłorocznym Zjeździe Filozofii
                  Polskiej, liczba członków KNF PAN.

Skądinąd co do siły młodej kadry, to jest doktorów bez habilitacji, w
                  dziedzinie filozofii rzeczywiście uw góruje nad uj. Jest to niejako kwestia
                  demograficzna. W ostatnich latach odchodziło na emeryturę więcej profesorów uw
                  niż uj, robiąc tym samym więcej miejsca młodym. Sytuacja się odwróci za jakieś
                  10-15 lat, gdy obecna czołówka filozofii uj, która w tej kategorii wiekowej
                  zdecydowanie góruje nad uw, będzie odchodzić na emeryturę. Przy okazji zwracam
                  uwagę, że niemal cała, obiecująca młoda kadra uw jest produkcji jednego tylko
                  profesora jjj. On to w pojedynkę kształtuje przyszłość uw.
                  • Gość: mayta Re: Gratulacje za bohaterstwo wojenne! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.05, 23:20
                    Tak, przekonaliscie mnie! W Krakowie jest lepsza filozofia. Bo... nie trzeba
                    sie na niej tak meczyc, jak na warszawskiej! Tu jest wysrubowany poziom,
                    mnostwo roznych odmian logiki, bo maja taka jazde, ze sa spadkobiercami slynnej
                    szkoly lwowsko-warszawskiej. A w Krakowie kazdy moze sie poczuc prawdziwym
                    filozofem, troche czytanek i - filozofujemy jeden przez drugiego! Typowo
                    krakowska atmosfera, tylko nic z tego nie wynika.
                    • Gość: jogomajo Re: Gratulacje za bohaterstwo wojenne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 09:01
                      zajmuję neutralne stanowisko w tym sporze
                      natomiast jedno mnie nurtuje: zdajesz sobie sprawę, majto, że Twoja ostatnia
                      wypowiedź była żałosna?
                    • Gość: fifi Re: Gratulacje za bohaterstwo wojenne! IP: w3cache.* / *.2-0.pl 06.07.05, 15:06
                      Nie wiesz, o czym piszesz. W Krakowie logika stoi na najwyższym światowym
                      poziomie. A pamiętam czasy, kiedy studenci skarżyli profesorów logiki uj do
                      ministra, że wymagają o wiele więcej niż na innych uniwersytetach, w tym na uw.
                      To w Krakowie panuje kult szkoły lwowsko-warszawskiej, podtrzymywany m.in.
                      przez jw, światowej sławy historyka tej szkoły, autor podstawowej zagranicą
                      monografii na ten temat. Tradycję szkoły l-w w Warszawie podtrzymuje jjj i jego
                      uczniowie, na razie w stopniu dr: to jest najlepsza część filozofii uw.

Wadą uj jest, że elastyczny system studiów filozoficznych rzeczywiście pozwala
                      studentom chodzić po bocznych ścieżkach, u tych profesorów, którzy stawiają
                      same piątki (poza logiką, w której bocznych ścieżek nie ma). Ale kto chce się
                      naprawdę czegoś nauczyć, ma do wyboru kilkunastu innych, wymagających, wysokiej
                      klasy specjalistów. Toteż okazji do dobrego wykształcenia filozoficznego na uj
                      jest więcej, niż na uw, ale nie wszyscy chcą z nich korzystać.

Jeśli chodzi o męczarnie, to do niedawna przodowała filozofia w zielonej górze.
                      Tam po pierwszym roku odpadała ponad połowa studentów. Podobny wycisk panuje na
                      uł. Jakiś czas temu również na kul.
                    • Gość: nele Re: Gratulacje za bohaterstwo wojenne! IP: 193.151.48.* 06.07.05, 15:15
                      mayta, przeczytalam Twoje wypowiedzi i wspolczuje,jesli jestes "reprezentatywna" czastka UW...
                      chociaz-jesli Cie to pociesza-dla mnie jestes jeszcze na granicy-pomiedzy "zalosna" a "smieszna" ;)

PS-pisalas cos,ze kazdy kto ma wybor,pomiedzy UJ a UW - wybralby UW. Otoz oswiadczam,iz istnieje calkiem spora grupa ludzi(w tym ja),ktorzy nawet nie mysleli o studiowaniu na UW (nie dlatego,ze sa zbyt slabi-o,nie! Moze nawet wrecz przeciwnie...) tylko wymarzona uczelnia byl dla nich UJ - potraficz to zaakceptowac?
        • Gość: eM Re: Gratulacje za bohaterstwo wojenne! IP: *.mpi-cbg.de 05.07.05, 15:06
          zapewne... tym bardziej, ze Uniwersytet Krakowski nie istnieje...
      • Gość: Chemical inbalance Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 13:20
        Zobaczymy czy sie Kraki nie przeniosa do "stolycy" jak studia sie skoncza i
        trzeba bedzie zarabiac na chlebek :-]
    • Gość: kolos19 Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 15:53
      No macie racje z tym Krakowem. Ja też tam mieszkam i praktycznie muszę
      obowiązkowo wynosić z rodzinnego miasta, bo zjechali sie ludzie z innych
      województw, gdzie są też bardzo dobre szkoły. Krakowiaki wyjeżdżaja przez
      ciołków z północy!! To jest paranoja, niby miasto studenckie, ale g..no prawda!
      Miasto jak każde inne Tylko coraz więcej syfu sie tu gromadzi - nie tylko z
      północy, ale z Afryki czy Chin i innych stron. Przyjeżdżają na studia do nas.
      Bez sensu.
      • Gość: elmoro Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 16:30
        MAsz racje coraz wiecej tego u nas jest. Nie dziewie sie ludzia ktorzy
        mieszkaja w promilu 100 moze nawet 200 km od Krakowa ale zeby z polnocy tutaj
        sciagac :/ Ludzie macie uczelnie w farszafie przeciez to stolyca idzcie tam.
        Niestety... Kraków to Kraków i kazdy tutaj chce...
        • Gość: nele Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: 193.151.48.* 03.07.05, 17:10
          hmm...jak tak dalej bedziecie glupio gadac,to sie wszystkim odechce Krakowa... Wezcie pod uwage,ze to,jaki jest UJ i generalnie "srodowisko studeckie"Krakowa w duzej mierze zalezy od tych "przyjezdnych-obcych"! Nie sadzcie,ze jesli Wasza rodzina mieszka w Kraku od stuleci,to juz jestescie intelektualistami ;)
          pozdrawiam
          • Gość: Kliki Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 19:22
            To że ku.. mieszkacie w Krakowie to znaczy że macie pierwszeństwo??? A jak
            ktos mieszka na wsi to tylko krowy powinien doić??? Ja mam ten "przywilej" że
            mieszkam w Kraku, ale co ma do tego miejsce zamieszkania a miejsce do
            studiowania???!!! Jak jesteście z Krakowa to zdawajcie do Gdańska, co za
            problem? Co że tam mieszkamy to znaczy że uczelnie są nasze? Są ogólnopaństwowe
            i tak samo ktoś ze Świnoujścia ma prawo studiowac jak i ktoś kto mieszka 100
            metrów od uczelni.
      • Gość: fifi Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: w3cache.* / *.2-0.pl 03.07.05, 17:47
        Krakowianie wyjeżdżają nie przez ciołków, lecz tych, którzy są lepszymi
        kandydatami na studia od ciołków z Krakowa.
        • Gość: wściekła i brudna Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 18:29
          Bo Kraków to cudowne miasto, zwłaszcza na studiowanie :)
      • Gość: Chemical inbalance Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 13:29
        @kolos19
        Wlasnym oczom nie wierze, jak czytam co wypisujesz. Rasizm, ksenofobia,ryczaca
        nienawisc. W Europie zyjesz, mozna studiowac gdzie sie chce i co sie chce. Nie
        podoba ci sie bo jestes kiepski(a) i przegrywasz. I dobrze, z cala pewnoscia
        tacy ludzie jak ty nie zasluguja na wyzsze wyksztalcenie.
        Jeszcze pokochasz "Ciolkow z polnocy" wieczna miloscia, jak beda cie chcieli w
        hipermarkecie przy paletach zatrudnic.
        Jak sie nie podoba, to na won na Bialorus !
        • blekitna19 Re: Przeładowanie w Krakowie!! 04.07.05, 21:28
          Cześć wszystkim! Ja wiem dlaczego Kraków jest tak intensywnie oblegany-ponieważ
          jest pięknym, niesamowitym miastem i ma ten swoisty klimacik... Ja sie w
          Krakowie zakochalam i wybieram sie tam na studia na AP.Życzcie mi powodzenia:)

P.S nie jestem z Kraka:PP
      • Gość: ..... Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 14:00
        Rasista!!!!!!!! fuj! trochę więcej tolerancji i pokory.....
    • Gość: aga Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 20:09
      Cześć,no właśnie ja nie wiem jeszcze czy pójde na Ap na tą polonistykę bo to mi
      pachnie nauką polskiego w szkole a do tego sie nie wybieram. Mam zamiar na
      komunikacje społeczną lub medialną.A nie wiesz co moge po tym robić? Ja mam 91%
      z podstawowego,czy jesteś pewna że tylko biorą podstawowy?Pozdro
      • Gość: Pathi Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 20:59
        Ojojoj, to dużo qrde macie tych punktów. Chyba będe musiała sie wycofać;( A tak
        mi zależało, bo polski jest moją pasją, tylko cholera mi nie wyszedł na tej
        maturze:(:( Wqrzam sie właśnie o to że biorą pod uwage tylko podstawowy poziom,
        to trochę niesprawiedliwe według mnie. Po filologii polskiej masz racje-
        zakraes możliwości nie jest zbyt szeroki, ale nie mówię tego aby Cie
        zniechęcić, tylko wiem to od starszych studentów filologii polskiej, którzy
        mówią, ze humanistom jest zazwyczj trudniej znaleźć ciekawą pracę. Jeśli jesteś
        pasjonatką polskiego i lubisz zagłebiaćsie w jery i te sprawy, to powinnaś
        składać na filologię polską. Bo jeśli nie bardzo, to nie ma co sie pchać. Ale
        to tylko moje zdanie!!
        • Gość: Pathi Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 21:08
          A propos jesz3e - ponoć Ap dopiero od tego roku uruchamia te
          wszystkie "ciekawe" specjalizacje na Filologii. Podejrzewam, że "komunikacja
          medialna" wiąże sie z pracą z mediami i to jest chyba najciekawsza z tych
          ofert. Ale mimo to wydaje mi sie,że Ap to nie to samo co np. ukończenie
          Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na UW czy nawet na UJocie. To Po prostu
          filologia. Tylko, ze wszyscy myślą, ze po tym zasiadą w KRRiTv :P Pozdrawiam,
          piszcie jesz3e jakie macie wyniki i czy 76% może wystarczyć ;/ ? :*
          • Gość: K. Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: 80.51.14.* 06.07.05, 10:58
            nie, nie.....AP te specjalizacje uruchomiła 2 lata temu.
    • Gość: observer Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.broker.com.pl 03.07.05, 21:09
      Sprawa jest prosta, UJ i AP sa bardzo dobre, a jak ktos chce studiowac u
      siebie, to niech idzie np. na Uniwersytet Rzeszowski lub Opolski, sami
      zobaczycie jak tam jest genialnie, juz sama pozycja koncowa w rankingach cos
      mowi o tych uczelniach!!!
      • Gość: paffi Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 21:50
        Jasne, WSZYSCY NA AP I UJ!!!! A jak się nie dostaniemy, to trudno! Poczekamy
        rok i znowu zastartujemy na Ap i Uj :D!!
    • Gość: matematyk Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 22:25
      Osoby, które zamiast pisać po polsku, piszą '3', badz 'q' powinny odpuścić sobie
      polonistyke..
      • Gość: kathja Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 12:47
        masz calkowita racja ludzie piszacy 3 i q powinni sobie calkowicie odpuscic
        polonistyke. porazka
        pzdr.
      • Gość: Lucyna Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 14:51
        O matko, a co Ci przeszkadza to, ze ktoś pisze "3" zamiast "czy"?? Tak piszą
        nawet ludzie dorośli (a wiąże się to z postępującym zjawiskiem skracania
        wyrazów i zastępowania ich innymi słowami, również zaczerpniętymi z języków
        obcych, w polszczyźnie!). Ponadto fakt, ze ktoś potrafi fajnie skracac (według
        mnie to ciekawa zdolność) jest tylko i wyłącznie zaletą. Wiec nie przesadzajcie
        z tą poprawną pisownią, bo nie żyjemy w czasach średniowiecza, a poza tym
        wypowiadamy sie w internecie, więc taki system jest jak najbardziej OK. 3majcie
        się:*:*
        • Gość: mayta Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.05, 16:43
          "Nawet ludzie dorosli" to mowia rozne brzydkie rzeczy ale to nie powod zeby po
          nich malpowac :) Nie chodzi o skracanie, ktore moze byc dopuszczalne w
          internecie, tylko o to, co i jak skracasz. Cyfre 3 wymawia sie "TRZY" a
          nie "CZY". To "Czy" dyskwalifikuje Cie jako kandydatke na jakiekolwiek studia
          wyzsze.
    • Gość: kk Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 12:14
      ja też złożyłam na AP na ten sam kierunek edytorstwo i komunikacja medialna Mam
      90% z polskiego (patrzyłam przed chwilą na ten kierunek zarejstrowanych jest
      już 880 osób.
      • Gość: aga do Pathi IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 04.07.05, 16:26
        A nie wiesz ile jest miejsc na każdej z tych specjalności?
        • Gość: Pathi Re: do Pathi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 20:11
          Dobra, ludzie, nie kłóćmy sie o żadne 3 czy Q. Ja akurat pisać chyba umiem, bo
          miałam 2.miejsce w wojewódzkim konkursie ortograficznym, więc przepraszm
          Wszystkich, których uraziłam moim "Q" (moja ulubiona literka, w którą niestety
          język polski nie jest zbyt bogaty:(). Droga Ago, z tego co czytam na stronach
          Ap to na Filologię Polską ze specj. komunikacja społeczna jest już około 600
          osób zarejestrowanych. Jednak największą wadą jest to, że jest tylko 30
          MIEJSC!!!! To już sama widzisz, ilu kandydatów na miejsce. Na komunikacji
          medialnej jesz33333(cz)e więcej:( Podejrzewam, ze nie załapię sie w tym roku na
          Akademię Pedagogiczną. Mam to szczęście że w moim mieście jest oddział Ap, więc
          pierwszy rok pochodzę tutaj, a w przyszłym będe kombinować z przeniesieniem
          się;) Wszystkim walczącym o miejsca na UW, Uj, UMCS, czy innych mniejszych ale
          również dobrych uczelniach życzę powodzenia. W koncu to oczywiste, że cała
          społeczność naszego kraju nie może studiować tylko na dwóch, czy trzech
          najlepszych uczelniach. Ważne, ze coś robimy, a to sie liczy. Według mnie każdy
          student zasługuje na szacunek. Czy to absolwent Ujotu, czy Wydziału
          Gleboznawstwa uniwersytetu w Koziej Wólce :)
    • Gość: Tawannna* Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:03
      Ktoś już napisał w wątku - uczelnie są państwowe, należą do wszystkich. Na tym
      etapie edukacji rejonizacja już nie istnieje :). Ja akurat studiuję na
      najbliższym uniwersytecie, oprócz wielkopolan jest tu bardzo dużo osób z
      Pomorza i Śląska i jakoś mi to nie przeszkadza... jeśli dostały się, to znaczy,
      że były od poznaniaków lepsze... a zawiść to bardzo nieładne uczucie.

Warszawa, Kraków czy Poznań (to przykład!) - "wymiana" osób między tymi
      miastami jest stosunkowo mała, bo są tu na tyle dobre uczelnie, że mało kto
      odczuwa potrzebę wyjazdu na drugi koniec Polski. To, że w Warszawie nie ma
      tłumów krakowian, albo w Krakowie nie studiuje co drugi poznaniak, nie wynika z
      niechęci do tych miast albo z kiepskiego poziomu kandydatów - po prostu mając
      po drugiej stronie UW, UJ czy UAM mało kto decyduje się na dalekie podróże.
      (Dla porządku zaznaczam, że znam rodowitych warszawiaków, którzy studiują w
      Krakowie - czyli to jednak się zdarza ;)).

Twierdzenie, że "Uniwersytet Warszawski jest oczywiscie lepszy pod KAZDYM
      wzgledem od krakowskiego." brzmi dla mnie śmiesznie. I nie neguję wcale poziomu
      UW - po prostu nie ma w Polsce uczelni, o której można byłoby coś takiego
      powiedzieć, a między uniwersytetami z czołówki nie ma jakiejś przepaści.

"Poniewaz wszystkie powazne rankingi wskazuja na Uniwersytet Warszawski jako na
      najlepszy, wiec jesli ktos chce to twierdzenie obalic, to on musi wykazac, ze
      tak nie jest"

Nie wszystkie poważne rankingi uznają UW jako najlepszy uniwersytet. Kaiko
      przytoczyła już dane. A twierdzenie o wyższości którejś uczelni obalać można -
      ale byłoby miło, gdyby najpierw ktoś je uargumentował.

"Miasto jak każde inne Tylko coraz więcej syfu sie tu gromadzi - nie tylko z
      północy, ale z Afryki czy Chin i innych stron. Przyjeżdżają na studia do nas.
      Bez sensu."

Tu już nawet nie ma co komentować... a mnie cieszy, jak pojawiają się u mnie na
      studiach osoby z zagranicy (rzadko, niestety) - zawsze okazja poznania innego
      spojrzenia czy dowiedzenia się czegoś o odległym kraju.

Jak tak czytam wypowiedzi tych wszystkich "rodowitych krakowiaków", to mi się
      Krakowa odechciewa. Metoda na zniechęcenie? ;)

I coś z innej dziedziny:

"Jeśli jesteś pasjonatką polskiego i lubisz zagłebiaćsie w jery i te sprawy, to
      powinnaś składać na filologię polską."

Oj, można studiować filologię polską i pasjami nie cierpieć jerów. Znam takie
      osoby, dobrze sobie na studiach radzą i nie żałują swojego wyboru:). Na
      polonistyce językoznawstwa jest zazwyczaj niewiele, przeważa zwykle literatura
      i bez choć szczątkowej miłości do niej faktycznie trudno jest wytrzymać ;).
      • Gość: fifi Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: w3cache.* / *.2-0.pl 04.07.05, 23:24
        Rejonizacja nie tylko nie istnieje. Trzeba walczyć z jej mentalnymi
        pozostałościami. W usa student studiujący w tym samym stanie, w którym
        mieszkają jego rodzice, uchodzi za maminsynka. Kontynuowanie studiów w kierunku
        mgr i/lub dr na tym samym uniwersytecie, na którym uzyskało się bachelor, jest
        nie do przyjęcia. Uniwersytety przyjmują do pracy własnych absolwentów dopiero
        po zdobyciu przez nich profesorskich szlifów w kilkanstoletniej wędrówce po
        innych uczelniach. U nas natomiast modny jest tzw. "model rury" kariery
        naukowej: wchodzi się na uniwersytet z jednej strony rury, jako student,
        wychodzi z drugiej, jako profesor. Uczelnie zatrudniają z reguły własnych
        absolwentów, chyba że ich jeszcze nie mają (przez pewien czas od uruchomienia
        nowego kierunku studiów). W rezultacie powstaje swoisty chów wsobny, który
        owocuje tym, że na wszystkich polskich uniwersytetach straszą lokalne duchy
        wielkich nauczycieli nauczycieli obecnych nauczycieli. Ze szkodą dla poziomu
        uczelni, jak każdy chów wsobny.
        • tawananna Re: Przeładowanie w Krakowie!! 05.07.05, 07:35
          W dużej mierze zgadzam się, choć wydaje mi się, że istotna jest tu także
          np. "mobilność". W Stanach przeprowadzka, zmiana pracy czy szkoły, sprzedaż
          domu i kupno nowego - są czymś zwyczajnym. W Polsce związek z miejscem
          urodzenia się, dzieciństwa, młodości itd. jest dość silny, a ludzie nie mają
          wystarczających pieniędzy, by bez wahania przeprowadzać się na drugi koniec
          kraju (także np. z rodziną). Z drugiej strony warto zauważyć, że w Niemczech,
          gdzie przywiązanie do regionu jest duże, "rotacja" kadry ma się dobrze.

A ja chciałam jeszcze zauważyć, jak silna jest tu, w tym wątku, postawa
          roszczeniowa. Skończmy z myśleniem, że studia nam się "należą". To, że w moim
          mieście jest świetna uczelnia, jeszcze nie oznacza, że jestem wystarczająco
          świetny, by na niej studiować. Czy jeśli przez płot sąsiaduję z najlepszym LO w
          mieście, znaczy to od razu, że miejsce w nim mi się "należy"? To, co "należy
          się" to podstawówka i gimnazjum. Zawodówka już nie, chociaż miejsc jest
          wystarczająco dużo, by każdy się dostał. A do studiów w Krakowie ktoś ze
          Stargardu Szczecińskiego ma dokładnie te same prawa co krakowiak z dziada
          pradziada.
          • Gość: Aga Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: 194.146.128.* 05.07.05, 08:19
            > A ja chciałam jeszcze zauważyć, jak silna jest tu, w tym wątku, postawa
            > roszczeniowa. Skończmy z myśleniem, że studia nam się "należą". To, że w moim
            > mieście jest świetna uczelnia, jeszcze nie oznacza, że jestem wystarczająco
            > świetny, by na niej studiować.

Taw, ja tej postawy strasznie zazdrościłam moim warszawskim kolegom, kiedy
            przyjechałam z Białegostoku na UW. W końcu u siebie też mam uniwerek, ale
            chciałam studiować na lepszym, martwiłam sie, że się nie dostanę, że będzie
            trzeba weryfikować plany pielęgnowane od paru lat. A oni jeszcze w liceum byli
            pewni, że będą studiować na UW, "bo to chyba oczywiste".
            A wracając do wątku głównego, nie rozumiem napastliwego tonu jego założycielki.
            W końcu UJ, UW czy UAM są najlepszymi uczelniami w kraju i będą na nich
            studiować najlepsi, a nie ci, którzy mieszkają najbliżej.
            • Gość: aga jeszcze raz do Pathi:) IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 11:16
              A powiedz mi czy jak sie rejestruje na AP to przynosząc dokumenty trzeba od
              razu przynieść 4 zdjęcia, czy jak się dopiero dostane?
              • Gość: Ola Re: jeszcze raz do Pathi:) IP: *.is.net.pl 05.07.05, 11:17
                Od razu ;]
              • Gość: Pathi Re: jeszcze raz do Pathi:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 11:17
                Ja składałam od razu ze zdjęciami, i tak chyba jest wymagane:)
              • Gość: k. Re: jeszcze raz do Pathi:) IP: *.is.net.pl 05.07.05, 11:18
                jak od razu? nie od razu:)
                • Gość: Pathi Re: jeszcze raz do Pathi:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 15:41
                  Wies, ja nie wiem, 3y złożenie zdjeć jest obowiązkowe w momencie, kiedy
                  zanosisz teczkę z świadectwem, orzeczeniem lekarskim itd... W każdym razie mi
                  ten gostek, który odbierał dokumenty powiedział, ze wszystko sie zgadza. Nie
                  wiem, mozesz isc, postać cąły dzieńw kolejce (bo tak sie stoi:/) i sie najpierw
                  dowiedzieć, ale chyba lepiej mieć foty ze sobą i dać "od ręki" :) Pozdrooffki
            • Gość: Tawananna* Re: Przeładowanie w Krakowie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 11:56
              > Taw, ja tej postawy strasznie zazdrościłam moim warszawskim kolegom, kiedy
              > przyjechałam z Białegostoku na UW.

A teraz, jeśli dobrze rozumiem, studiujesz na UW, tak? I niczym nie ustępujesz
              swoim warszawskim kolegom...

> W końcu UJ, UW czy UAM są najlepszymi uczelniami w kraju i będą na nich
              > studiować najlepsi, a nie ci, którzy mieszkają najbliżej.

Dokładnie.

Pozdrawiam ciepło

Tawi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka