Dodaj do ulubionych

mish na UW

10.03.06, 14:17
Wiem, że takich pytań było już wiele. Czy ktoś mógłby napisac, ile procent z
nowej matury trzeba było miec, aby w tamtym roku dostac sie na MISH w Wawie?
Jestem dopiero w drugiej klasie, wiec matura dopiero za rok, ale to pozwoli
mi lepiej sie przygotowac:). A za dwa tygodnie jade na centralny etap olimp z
polskiego, wiec juz mature mam z głowy... Bede wdzięczna jak ktos bedzie mi w
stanie odp na moje pytanie. Z góry dzięki:)
Obserwuj wątek
    • hermina6 Re: mish na UW 06.05.06, 13:22
      mysle, ze 80% z drugiego przedmiotu, z obu poziomow wystarczy. ale nie
      gwarantuje...
      • langoisse Re: mish na UW 06.05.06, 20:39
        legun, jeśli nie zostałaś laureatką - pisz olimpiadę jeszcze raz ;) bo jeżeli
        nic się do przyszłego roku nie zmieni to nawet będąc finalistką masz raczej
        nikłe szanse.
        Natomiast jeśli zostałaś - gratuluję, bo miejsce na mishu (niezależnie od
        lokatu) masz zagwarantowane :) (chyba, że coś się zmieni)
        • legun Re: mish na UW 12.05.06, 22:01
          Nie jestem laureatką:( Ale i tak gdybym została to nie miałabym pewnego miejśca
          na mishu (biorą tylko pierwszą 6!) Jeszcze niewiem czy startowac za rok... Niby
          juz mam doświadczenie, ale wole chyba postawic na wos i do tego się
          przyłożyc...Teraz staram się o indywidualny tok z polskiego...pozdrawiam:)
          • langoisse Re: mish na UW 13.05.06, 00:06
            A widzisz i tu się mylisz ;)
            Kryteria rekrutacji są na mish uw napisane bardzo niejasno, ale po dokladnym
            sprawdzeniu u zrodla (tzn w biurze rekrutacji ;) sprawa przedstawia się
            następująco:
            1. pierwsza 6 laureatów dostaje się "poza postępowaniem kwalifikacyjnym".
            Miejsc na roku jest (teoretycznie) 50, ale "najwyżej połowę mają stanowić
            laureaci olimpiad przyjęci poza postępowaniem rekrutacyjnym" - a że tychże
            laureatów jest z reguły więcej niż 25 (w zeszłym roku ok 50), to niejako tworzą
            oni nowe miejsca dla ludzi z postępowania kwalifikacyjnego.
            2. W tym roku jest jednak tak, że laureaci z miejsc dalszych niż szóste
            otrzymują 100% punktów możliwych do uzyskania w postępowaniu rekrutacyjnym -
            czyli bodajże 750.
            Co to oznacza w praktyce?
            W zeszłym roku oznaczało, że ci laureaci z kompletem punktów przechodzili do
            drugiego etapu, czyli rozmowy kwalifikacyjnej.
            W tym roku nie ma rozmowy kwalifikacyjnej. W rezultacie laureaci "blokują"
            miejsca na liście rankingowej. A że jest ich wielu (UW bierze pod uwagę chyba
            12 olimpiad), to sądzę, że ludzie nie będący laureatami z wynikami nawet bardzo
            bliskimi 750 punktów nie mają specjalnych szans się dostać.

Taki scenariusz wydaje się bardzo prawdopodobny, więc być może coś się zmieni w
            przyszłorocznej rekrutacji, bo mimo wszystko MISH, przy całej swej elitarności,
            nie miał być kierunkiem wyłącznie dla olimpijczyków.
            W każdym razie polecam olimpiady, skoro masz jeszcze rok możesz postarać się o
            tytuł przynajmniej finalisty z wosu, w sumie wyjdzie na to samo ;)
            pozdrawiam również:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka