Dodaj do ulubionych

Kirunek, który zawsze się przyda

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 10:35
Zakładam wątek z myślą o osobach, które pomimo zdanej matury jeszcze nie
wiedzą, co chcą w życiu robić, czy mniędzy innymi o mnie:) Pomóżcie wybrać
jakiś kierunek, po skończeniu którego będę miał jak najwięcej opcji wyboru
zawodu.
Obserwuj wątek
    • Gość: YaBasta Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.06, 10:49
      po politologii mozesz sobie wybrac praktycznie kazdy zawod...
      • Gość: :] Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 10:53
        hahaha dobre ;p
      • Gość: kret Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 10:53
        Na przykład mój znajomy po politologii jest teleankieterem :) Ale to oznacza że
        wszystko, czego nauczył się przez 5 lat jest nic nie warte.

W przypadkach takich jak ten o wiele lepszym wyjściem jest ekonomia. Wiedza
        ekonomiczna przyda sie niemal w każdym zawodzie.
        • Gość: Karina Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 11:08
          co racja to racja ekonomia,prawo ,w sumie w każdym zawodzie się przydadzą
          • Gość: lensky Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 12:57
            Ekonomia to najlepsze wyjście dla niezdecydowanych. Ważne jest też to, że jeśli
            taki ekonomista na 1 roku odkryje nagle swoje powołanie, ma do wyboru tyle
            różnych specjalizacji, że napewno któraś mu podpasuje.
            • Gość: niezdecydowany Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 13:09
              Ale pewnie tylko ekonomia na AE, na uniwersytecie warto studiowac ekonomie?
    • Gość: ? a administracja, chyba tez daje mozliwosci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 12:55
      Co sadzicie o administracji?
    • Gość: kasia Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 13:03
      a ja myślę że prawo,znajomość przepisów jest przydatna w każdym zawodzie
      • Gość: z. Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 13:55
        hmm ,a może nie kierunek a poprostu zawód? np.slusarz,grabarz,krawiec,stolarz?
        czasami wystarczy tez założyć wlasną dzialalność gospodarczą( tylko przed tym
        trzeba wysondować rynek ,mieć kapitał i trochę szczęścia).
        • Gość: opty Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 16:17
          No ale w przypadku własnej działalności ekonomia przydaje się najbardziej :)
          • gdabski Re: Kirunek, który zawsze się przyda 19.05.06, 18:47
            Ale to chyba nie ta ekonomia, której uczą na studiach ;)

/Gdabski
    • alex_koz Re: Kirunek, który zawsze się przyda 19.05.06, 17:57
      ekonomia, prawo, socjologia, filolologie, informatyka.
      to tak kilka przykladem.
      • Gość: z. Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 12:56
        socjologia ...czy ja wiem? mysle,że w cenie będą kierunki inżynieryjne typu
        robotyka,bioinżynieryjne itp.
    • Gość: ? A co powiedziecie o administracji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 18:51
      jw? Jesli prawo to i administracja raczej tez.
      • alex_koz Re: A co powiedziecie o administracji? 19.05.06, 19:11
        moim zdaniem prawo lepsze, bo daje wiecej mozliwosci.
        • Gość: ? Re: A co powiedziecie o administracji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 19:39
          A polaczenie administracji z podyplomowa ekonomia? Dobre?
          • Gość: ja Re: A co powiedziecie o administracji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 21:00
            a psychologia??
    • Gość: tomek Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.resetnet.pl 19.05.06, 21:22
      filozofia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111
      • Gość: hmm Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 22:01
        Z tym to Ci sie nie udalo :P
    • modlisshka Re: Kirunek, który zawsze się przyda 19.05.06, 22:15
      na pewno matematyka i ekonomia...
      dobrze płatna jest teraz stomatologia itp... jednak wiem że ciężko jest sie tam
      dostać
    • Gość: Aga Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 23:56
      psychologia!
    • Gość: Js Kierunek IP: *.MIT.EDU 20.05.06, 06:31
      to musi byc kierunek ktory pozwala ci sie szybko dostosowywac do sytuacji,
      wydajnie sie uczyc i myslec. Wedlug mnie kierunki naukowe, filozofia, i do tego
      psychologia jako drugi kierunek - bo najprawdopodobniej bedziesz zyl wsrod
      ludzi. Jezeli zrozumiesz swiat rzeczywisty i swiat w glowach ludzi, a oprocz
      tego bedziesz mogl wykorzystac te wiedze to swoich celow - to nigdy nie
      bedziesz skazany na nieprzydatnosc.

Ale bedziesz musial uaktualniac wiedze.
      • Gość: bez komentarza Re: Kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 09:31
        jasne filozofia hahah,ale wymyśliłeś ehh
        • Gość: Maestro Re: Kierunek IP: *.wyszkow.tnp.pl 20.05.06, 11:10
          ja skonczyłem wlasnie technikum ekonomiczne i tez zamierzam isc na studia ale
          napewno nie na ekonomie !! Bo w ogole mnie to nie interesuje i trudno sie tego
          uczy jak dla mnie. Chciałbym wlasnie cos z informatyka ale nie wiem czy w ogole
          z takimi wynikami sie gdzies dostane ...?
        • Gość: tomek Re: Kierunek IP: *.resetnet.pl 20.05.06, 19:03
          zdziwilbys sie ile po filozofii można robić!!! zobacz sobie w rankingach po
          jakich studiach jest najwięcej bezrobotnych!! ludzi po filozofii jakos w tych
          rankingach nie ma, a to za sprawą tego, że niewielu ją kończy. ci co ją kończą
          bez problemów znajdują pracę i są bardzo cenieni przez pracodawców.
          • zohra Re: Kierunek 21.05.06, 20:14
            Uważam , ze kazdy kierunek jest dobry i ma sznase stać sie na rynku
            pracy "opłacalny i poszukiwany". Wiele zalezy od człowieka, który dany kierunek
            studiuje,czy angazuje sie w naukę, treści czy to co robi jest jego pasją. To w
            jaki sposób wykorzysta owe doświadczenia i wiedzę w pozniejszym okresie pracy
            zawodowej zależy tylko od niego. Wol;e studiować cos przyjemnego, może z
            pozoru "mniej opłacanego" ale dającego niezwykłą satysfakcje niz siedzieć nad
            jakimś dennym, żmudnym wogole nie interesującym mnmie kierunku, tylko dlatego,
            że jest tak bardzo oblegany. A ponieważ dzisiejsza rzeczywistośc wybvaga od nas
            elastyczności, zawsze można sie przekwalifikować czy tez dopełnić swe
            kwalifikacje dodatkowymi kursami czy też szkoła.
            :)
          • Gość: gosc Re: Kierunek IP: 195.116.35.* 21.05.06, 21:35
            Polecam politologie :D ehhe ;) szkoła życia :D
            • Gość: Alien Re: Kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 14:52
              No pewnie że ekonomia. Przede wszystkim dlatego, że wielu z Was pomyśli po
              studiach o jakimś własnym interesie i wtedy notatki niewątpliwie się przydadzą.
              Filozof, albo dajmy na to politog będzie miał nieco trudniejszy start.
              • Gość: ktoś Re: Kierunek IP: *.teldom.pl / *.teldom.pl 25.05.06, 02:52
                Zarządzanie i Marketing lub Bankowość i finanse lub rachunkowość i ksiegowość

kierunki które w gospodarce wolno rynkowej zawsze są przydatne i mozna znalesc prace jak i otworzyć własny business.

oprócz wyzej wymienionych proponuje folologie angielską/niemiecka/francuska/hiszpańska/włoska/chinska

można tez oprócz wyzej wymienionych lub po ukończeniu studiów z wyżej wymienionych kierunków, zrobić dyplom jakiegoś inż, wymaga to jednak odpowiednich zainteresowań
                • jersey.girl Re: Kierunek 25.05.06, 04:29
                  Dla mnie odpowiedz jest oczywista: matematyka. Tyle, ze nie kazdy moze studiowac
                  (lacznie ze mna). Po matematyce mozna zarowno zostac programista, jak i
                  bankowcem, ale robic w ogole cos niezwiazanego. IMHO, nic tak nie uczy myslenia.
                  Jezeli komus uda sie skonczyc te studia, to nie wierze, ze mialby jakies
                  problemu z przekwalifikowaniem sie.
                  • Gość: gilligan Re: Kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 13:39
                    Jeden głos za ekonomią. Nawet będąc dziennikarzem, czy urzędnikiem można
                    korzystać z takiej wiedzy.
                    • Gość: :P Re: Kierunek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 14:02
                      Mozna zrobic podyplomowke z ekonomii. Po co 5 lat meczyc sie jeszcze z matma :P
                      • Gość: PM Re: Kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 15:07
                        KIRUNKI POLITeCHNICZNE!!!!
                        Ci wszyscy co nie chcieli sie uczyć poszli na marketingi , psychologie ,
                        zarzadzania , sociologie itp. a prawdziwycgh fachowców nie ma!!!
                        Polecam politechniki!
                        Dla dobrych inżynierów zawsze znajdzie sie praca.
                        Ale chyba ze ktos idzie na studia zeby pobalować w akademiku to polecam
                        zarzadzanie i marketing.
                        • Gość: ktos Re: Kierunek IP: *.teldom.pl / *.teldom.pl 25.05.06, 15:29
                          PM, studia na politechnice a konkretnie studia inzynierskie techniczne nie sa dla wszystkich. Aby byc fachowcem w jakiejs dzidzinie technicznej to trzeba sietym fizycznie interesowac . w inym przypadku nigdy takich studiów nie ukonczysz lub jeli jednak jakoś ukończysz to bedziesz dupa a nie inzynier
                          • Gość: z. Re: Kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 17:29
                            a mnie zawsze zastanawia dlaczego utarlo się ,że na zarządzaniu nic sie nie
                            robi ,na AE na 1 roku robi sie duzo,dużo więcej niż np,na politologii na Uj,a i
                            kierunek konkretniejszy.Druga rzecz,jesli ktos nie jest na tyle dobry,żeby być
                            inżynierem to malo co osiągnie w tym zawodzie.Więc może te swoje manifesty
                            gdzie indziej umieszczaj bo naprawdę jesli nie nudne to żenujące sie robi.
                        • Gość: als Re: Kierunek IP: *.chello.pl 26.05.06, 13:06
                          Akurat z największym balowaniem i totalnym olewaniem studiów i jechaniem cały
                          czas na ściągach spotkałam się właśnie na polibudzie :-) Na uniwerku ludzie są
                          bardziej zaangażowani w studia. Więc nie uogólniajmy.
                          Zaznaczam, że są to obserwacje na podstawie TYLKO dwóch kierunków i NIE
                          twierdzę, że jest to reguła.
                          Pzdr
                          Als
    • Gość: bajka Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 17:57
      A co myślicie na temat dietetyki albo biologii?
      • Gość: ja Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 25.05.06, 18:23
        Biologia - zero pracy a diedetyka już lepiej. Podbnie inne ze zdrowiem np.
        fizjoterapia, analityka medyczna, rehabilitacja.
    • tocqueville Re: Kirunek, który zawsze się przyda 25.05.06, 19:51
      Pedagogika:
      w3.dswe.pl/index.php?id=12
      • Gość: . Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 19:55
        astronomia
      • Gość: wojtek Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 19:56
        zootecznika
      • Gość: wojtek Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 19:56
        metalurgia
      • Gość: wojtek Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 19:57
        ewentualnie odlewnictwo
        • kasztel-anka Re: Kirunek, który zawsze się przyda 26.05.06, 10:35
          a żebyś wiedział że przyszłościowy kierunek - bo nikt nie chce na to iść i
          niedługo będzie popyt na fachowców. zawsze można pracować w kraju gdzie przemysł
          dominuje nad innymi dziedzinami gospodarki - świat można zwiedzić ;P
          • Gość: k.ulka Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 12:06
            Wątek niestety zamienił się w śmietnik. Założenie, przynajmniej ja to tak
            rozumiem, było takie żeby wrzucać kierunki w miarę uniwersalne, z których da się
            zrobić użytek w niemal każdym zawodzie. Ekonomia pasuje tu jak najbardziej,
            informatyka, też, ale wrzucanie jakichś niszowych rzeczy to lekka przesada.
            • tocqueville Re: Kirunek, który zawsze się przyda 26.05.06, 12:33
              Pedagogika pasuje jak najbardziej. Zawsze będą problemy wychowawcze... problemy
              resocjalizacji.
              Zawsze bedzie potrzebny doradca zawodu, nauczyciel, opiekunka do dzieci czy osób
              starszych - osoba która zorganizuje im czas.
              • plosia Re: Kirunek, który zawsze się przyda 28.05.06, 11:25
                medycyna
                spoleczeństwo nam się starzeje.a zresztą zawsze się w rodzinie komuś przydasz:)
                • Gość: Aga Re: Kirunek, który zawsze się przyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 12:11
                  Psychologia zdecydowanie!
    • hhesse Re: Kirunek, który zawsze się przyda 09.09.16, 19:00
      Medycyna
      informatyka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka