Dodaj do ulubionych

odpis notarialny

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 19:10
Czy to prawda, że w tym roku nie przyjmują ospisów notarialnych świadectw z
matury?? Jak wiecie coś na ten temat to piszcie.
Dziś byłem na politechnice krakowskiej i dowiedziałem się, że oni takich
odpisów nie mają zamiaru przyjmować:/
Obserwuj wątek
    • Gość: bluestrawberry Re: odpis notarialny IP: *.telkonet.pl 05.07.06, 19:13
      hej ! też mnie to zaskoczyło ale tak jest z tym że nie na wszystkich uczelniach.
      Dla przykładu UMCS przyjmuje takie odpisy a Akademia świętokrzyska nie. Zależy
      to od ustaleń uczelni.
      • Gość: średniak Re: odpis notarialny IP: *.centertel.pl 05.07.06, 20:46
        To zależy od atrakcyjności, rangi i ... siły przyciągania kandydatów - im słabsze i niższe, tym większa restrykcyjność w zakresie świadectw. Np. na UAM wystarczy kopia, a oryginał/odpis nalezy dostarczyć po decyzji o przyjęciu.
    • manros Re: odpis notarialny 05.07.06, 20:50
      a jak ktos zgubil tzn ze nie moze isc na studia? chory kraj lprowcow do
      cholery....
    • Gość: sylwia Re: odpis notarialny IP: 195.136.92.* 10.07.06, 09:58
      nie wiem jak na politechnice w Kraku ale na Uj jest teraz elektroniczna
      rejestracja która polega na tym że rejestrujesz sie przez neta,drukujesz
      podanie,podpisujesz i wraz z dowodem wpłacenia opłaty rekrutacyjnej wysyłasz.na
      tej podstawie oni decydują o przyjęciu lub nie.resztę dokumentów,czyli m.in.
      świadectwo dostarczasz dopiero po tym jak cię przyjmą.więc nie dziwię się że nie
      chcą duplikatów.na uniwerku w Rzeszowie nie ma elektronicznej rejestracji i oni
      przyjmują duplikaty.
      • Gość: życia_rys Re: odpis notarialny IP: *.centertel.pl 10.07.06, 19:41
        Chyba trochę przesadziłaś - tworzą listę przyjętych bez świadomości wyników matury kandydatów? Na pewno jest tak, że z podaniem i opłatą wymagają co najmniej kopii świadectwa maturalnego, a dopiero w przypadku zakwalifikownia do przyjęcia wymagają oryginału lub odpisu wystawionego przez OKE.
        • Gość: psyche Re: odpis notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 20:23
          wypelniajac formularz podajesz wyniki w procentach i drukujesz, to jest to
          podanie, a oni maja dostep do oke zeby potwierdzic wyniki.
          • Gość: życia_rys Re: odpis notarialny IP: *.centertel.pl 11.07.06, 20:39
            > a oni maja dostep do oke zeby potwierdzic wyniki.

Optymist(k)a - przeważnie nie mają (zgłosić się, kto ma!), bo i w jaki sposób - wyobrażasz sobie tyle loginów i haseł dostępu, których Komisje Rekrutacyjne do tej pory nie mają? To było trudne do załatwienia nawet w jednym ministerstwie, a obecnie w WielkoRomanowym ... - wszelkie uzgodnienia międzyresortowe to dopiero będzie jazda bez trzymanki.
            • Gość: saksofonista Re: odpis notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 22:32
              Gość portalu: życia_rys napisał(a):

> > a oni maja dostep do oke zeby potwierdzic wyniki.
              >
              > Optymist(k)a - przeważnie nie mają

Jest tak ze kandydat wpisuje swoje wyniki pisze ze potwierdza ich zgodnosc i na
              tej podstawie robią rankingi i kwalifikują bądź nie. Jeśli ktoś podał fałszywy
              wynik jest dyskwalifikowany więc nikomu się to nie opłaca..
            • gdabski Re: odpis notarialny 11.07.06, 23:45
              > a oni maja dostep do oke zeby potwierdzic wyniki

Mają. Jest coś takiego jak KREM - Krajowy Rejestr Matur - z którego korzystają
              uczelnie weryfikując wyniki. A niezależnie od tego może być tak, jak było to
              często rok temu praktykowane, że kandydaci sami podają swoje wyniki przez
              internet, ogłaszane są listy i dopiero wtedy kandydaci, któzy zostali
              zakwalifikowani, dostarczają świadectwa a ich wyniki są weryfikowane.

/Gdabski
              • Gość: tom Re: odpis notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 15:08
                potwierdzam to co powiedziała Sylwia , rok temu starałem sie o przyjęcie na UJ ,
                papiery donosiłem jak zobaczyłem swoje nazwisko na liście przyjetych.
    • Gość: żiżka Re: odpis notarialny IP: *.ino.tvknet.pl / 217.98.71.* 12.07.06, 17:08
      UMK jest fajny pod tym wzgledem - chca zwykłe niepoświadczone ksero :D
      • Gość: Dugo Re: odpis notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 17:41
        A Akademia Medyczna w Białymstoku zrobiła jeszcze fajniej. Rejestrujesz się
        elektronicznie, drukujesz formularz i wysyłasz z dowodem wpłaty. Teraz kiedy są
        już wyniki, wpisujesz na swoim koncie procenciki i tyle. Po zakwalifikowaniu
        dopiero (można napisać wyższy wynik, ale co z tego) wysyłasz oryginał świadectwa
        i sprawdzają czy dobre wyniki podałeś i tyle!
        PS. A na UMCS w ogóle nie trzeba żadnego świadectwa dla tegorocznych
        maturzystów. Sami pobierają z KREM-u i nawet jak sie dostaniesz to świadectwo i
        tak leży sobie w domu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka