marooska
08.09.25, 08:09
Nosiłam się z zamiarem i zdecydowałam. Z maleństwa do 48m. 20 m więcej, cieszę się bardzo. Zastanawiam się jednak nad aspektem technicznym.
Mialam sprzedawać sąsiadce, ale jednak nie, powody osobiste sąsiadki. Wiem, rozumiem, ale nie chcę pisać.
Ja się już zdecydowałam właśnie przy propozycji sąsiadki I skoro nie ona, to ktokolwiek.
Pytanie dotyczyło kwestii technicznej. Kupuję i sprzedaję w tym samym biurze pośrednictwa nieruchomości. Moje mieszkanie kupują młodzi - za gotówkę - prezent rodziców. Do tej pory wynajmują, umowa kończy się 30 listopada. Pośredniczka sugeruje, że na akcie notarialnym zostanie zapisane, że data przekazania kluczy do mojego mieszkania ma nastąpić do 15 listopada.
Rodzina, od której kupuję, przeprowadza się do nowego domu-gotowca. Termin wyprowadzi przewidują w październiku-listopadzie. Najpóźniej w listopadzie, nie widziałam jednak żadnej umowy, żadnego terminu na piąmie, pośredniczka jednak deklaruje, ze ten deweloper jest terminowy, zwykle przekazuje klucze przed terminem.
Czy słusznie boję się, że sama.będę zmuszona wydać mieszkanie kupującym a rodzina, o rodzina sprzedających nie będzie w stanie się wyprowadzić na czas? Jak to ogarnąć? Bardzo mi zależy na tym mieszkaniu od nich. Dopłacam, to wiadomo, ale i lokalizacja i rozklad mieszkania bardzo mi odpowiada. Oni potrzebują kasy na ostatnią transzę, więc i cena jest okazyjna.