Dodaj do ulubionych

Do biednych studentów !!!

06.07.06, 12:44
Napiszcie ile wynosi na waszej uczelni stypendium socjalne i komu jest
udzielane (dochód rodziny itp.)
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: Do biednych studentów !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 12:49
      na uj
      www.administracja.info/index.php?strona=infosocjalne2
      nie łapę się niestety
    • Gość: m. Re: Do biednych studentów !!! IP: *.acn.waw.pl 06.07.06, 12:49
      Najwyzej 660 zl na osobe i od tego czy jest to wlasnie tyle czy duzo mniej,
      przydzielane jest odpowiednie stypendium. Zazwyczaj jest to ok. 300-400 zl.

A najsmieszniejsze jest to, ze dostaja je osoby najbogatsze w grupie, najlepiej
      ubrane, zawsze z drogimi dodatkami. Tak bywa.
      • Gość: Dugo Re: Do biednych studentów !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 13:25
        Na KUL-u najwyższe to 330 zeta razem (170 socjalne + 100 mieszkaniowe + 60
        wyżywienie). Na UMCS w tym roku najwyżesz było razem 560 (albo 570) zeta(!!!) w
        1. semestrze, a w 2.sem 370 zeta, tak nieładnie obniżyli
        • Gość: ? Re: Do biednych studentów !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 10:38
          A za 420 zl na 1 os. ile na kulu wynosi socjalne?
          • Gość: Dugo Re: Do biednych studentów !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 11:56
            W sumie coś koło 250 zeta, ale może w tym roku dadzą większe sumki, bo w tym
            roku to strasznie małe kwoty były
            • Gość: ? Re: Do biednych studentów !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 13:43
              Jak najnizsza stawka jest 260, wiec 250 to nie:P
              • Gość: Dugo Re: Do biednych studentów !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 18:07
                Najwyższa stawka jest 330 a nie 260
                • Gość: ? Re: Do biednych studentów !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 20:04
                  Ja napisalem, ze najnizsza jest 260, to jak pisales wczesniej 250 nie dostane.
    • Gość: ??? Re: Do biednych studentów !!! IP: *.devs.futuro.pl 06.07.06, 14:00
      A jak jest na AE Katowice? Bo w zeszłym roku było do 500 zł netto. Jeśli mi
      przekracza o 4 grosze, to się załapię?
      • Gość: Dugo Re: Do biednych studentów !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 18:06
        No niestety, jak przekroczy ci nawet 1 grosz to d**pa zimna, nawet jeśli
        chcieliby przyznać to nie mogą tego zrobić. Przepis to przepis
        • rachp Re: Do biednych studentów !!! 06.07.06, 19:29
          Granicą dochodu/os. określoną w ustawie 'Prawo o szkolnictwie wyższym' jest 569 PLN. Jest to próg nieprzekraczalny. Jeśli na uczelni przyjęty został niższy - jak w poście powyżej - ma on charakter umowny, przyjęty przez komisję stypendialną (lub inne 'gremium upoważnione') i w uzasadnionych przypadkach może zostać podjęta decyzja indywidualna o przyznaniu pomocy materialnej. Tak więc jedyną kwotą progową nienaruszalną jest 569 PLN; wywiedziona ona jest z Ustawy o świadczeniach rodzinnych (z 2003 roku). Czego by o obecnych regulacjach nie powiedzieć, odbierają one komisjom stypendialnym uwzględniania sytuacji szczególnych a systemowi stypendialnemu - charakter wyrównawczo-kompensacyjny (bo nie wiem, jak z dotacji na pomoc materialną pomóc np. sierocie z rentą rodzinną 571 PLN - poprzednio był margines decyzji w przypadku dochodów wyższych od uczelnianego progu - teraz go nie ma).

To nieco odbiega od tematu wątku, ale chciałbym zwrócić Wam uwagę własnie na ten aspekt regulacji wprowadzonych ustawą z 27 lipca 2005 roku. Innych nonsensów jest więcej, ale to nie pora i miejsce na ich omawianie.
          • Gość: akuku Tacy biedni jesteście-nawet internet macie... IP: *.i24.pl 07.07.06, 18:02
            • Gość: studencik Re: Tacy biedni jesteście-nawet internet macie... IP: *.centertel.pl 07.07.06, 18:11
              Tak Ciebie dziwi, że pracownik uczelni posługuje się Internetem?

Dla mnie podczas studiów komputer i Internet to po prostu jedne z nowoczesnych narzędzi pracy (na dysku żadnej gry), więc się nie czepiaj!!!

A sam wysłałeś swoja kpinę z palca? Używasz koputera do czegoś więcej niż gry i Internet? - wątpię.
              • Gość: joszka Re: Tacy biedni jesteście-nawet internet macie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 18:31
                No wlasnie, niby biedni a internet maja! A moze macie jakis abonament za 1zł na
                5 lat?
                • Gość: ! Re: Tacy biedni jesteście-nawet internet macie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 20:05
                  Internet nie kosztuje 700 zl miesiecznie ile trzeba na studia. To ze ktos ma socjalne to juz jest takim zerem, ze internetu nie moze miec. Kozi bobki i tyle.
                  • Gość: joszka Re: Tacy biedni jesteście-nawet internet macie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 20:06
                    Internet to luxus;), a macie komorki?
                    • Gość: AKAKS jaja IP: *.i24.pl 07.07.06, 20:42
                      Mam kumpele, własnie robiła remont chaty, mają 4 samochony, bynajmniej nie
                      maluchy, ma najmodniejsze, najdroższe ciuchy, w ogóle taka szpanerka, jej tata
                      ma firme budowlaną, a tylko dlatego że mieszka na wsi dostaje 500 zł stypednium
                      socjalnego miesięcznie w liceum! To są jaja!
                      Ciekawe jakie oszustwa podatkowe popełniają...
                      • Gość: Wisienka Re: jaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 20:43
                        Ja tez taka znam...Az płakac sie chce!
                      • rachp Re: jaja 07.07.06, 21:07
                        Gość portalu: AKAKS napisał(a):

> Ciekawe jakie oszustwa podatkowe popełniają...

W zasadzie nie muszą żadnych. Wszystko polega na tym, co zgodnie z prawem da się zaliczyć do kosztów, by w ten sposób ograniczyć dochód prawie do zera. To niestety jest podstawowy mankament naszego systemu pomocy materialnej (oraz systemu pomocy społecznej) - w obu przypadkach istotny jest tylko dochód, a nie sytuacja materialna określana przez pryzmat sytuacji majątkowej. Niestety do czasu zmiany podejścia do kwestii dochodowości (w zaświadczeniach Urzędów Skarbowych dotyczących niektórych form działalności i podatków pojęcie 'dochód' nie pojawia się w żadnym miejscu) wiele w tej sprawie nie da się zrobić. O tym już kiedyś pisałem na forum, ale rozwiązanie problemu ustalania prawdziwej sytuacji materialnej wymaga zmian ustawowych.
                        • Gość: ji Re: jaja IP: *.acn.waw.pl 08.07.06, 10:32
                          U mnie sie jakos nie da tak policzyc, a mamy ok. 1900 zl miesiecznie na 3
                          osoby. Po zaplaceniu wszystkich swiadczen to naprawde malo. Przydalaby mi sie
                          taka pomoc. Natomiast kolezanki z grupy, nie dosc ze wynajmuja mieszkania, maja
                          internet, telefony komorokowe i ciagle nowe ciuchy to jeszcze dostaja to
                          stypendium. Ich rodzice maja wyzsze wyksztalcenie i pracuja na uniwersytetach,
                          jako lekarze itd.
                          Ja tu sprawiedliwosci nie widze...
                          • rachp Re: jaja 08.07.06, 11:44
                            Z obserwacjii doświadczenia (13 lat na wydziale, a teraz od 4 - na Uczelni)
                            muszę Ci przyznać rację. Powiem więcej - system funkcjonujący na podstawie
                            ustawy 'Prawo o szkolnictwie wyższym' daleki jest od sprawiedliwości. Napiszę
                            więcej - sporzadzony został w całkowitym oderwaniu od innych ustaw oraz od
                            realiów codziennych, zwłaszcza dotyczących takich pojęć i zależności jak 'dochód
                            a sytuacja materialna i majątkowa'.

• fantas_magorie Re: Tacy biedni jesteście-nawet internet macie... 08.07.06, 15:43
                  Żeby korzystać z inetrnetu, niekoniecznie musisz mieć go w domu, prawda?
                  Istnieje takie coś, jak kawiarenki internetowe, biblioteki, znajomi, rodzina...
                  nawet praca.
                  • Gość: joszka Re: Tacy biedni jesteście-nawet internet macie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 15:49
                    Kawiarenki internetowe? Ale za to sie płaci, przeciez;)
                    • Gość: # Re: Tacy biedni jesteście-nawet internet macie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.06, 16:04
                      Ja studiuję na UW.Przyznano mi styp. niby 360 miesięcznie,ale np w maju dostałam
                      660zł(!)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka