Dodaj do ulubionych

utrzymac sie z Erasmusa

06.02.03, 20:55
Czy pieniadze, ktore dostaje sie ze stypendium Socrates-Erasmus starczaja na
utrzymanie? Czy duzo trzeba doplacac?
Obserwuj wątek
    • vicca-magda Re: utrzymac sie z Erasmusa 09.02.03, 13:26
      fildmarszalka napisała:

> Czy pieniadze, ktore dostaje sie ze stypendium Socrates-Erasmus starczaja na
      > utrzymanie? Czy duzo trzeba doplacac?

nie wystarczają na nic - maksymalna kwota (jak można znaleźć w umowie) to 350-
      400 Euro na miesiąc; minimalna to 50Euro - i stypendia oscylują bliżej tej
      dolnej granicy. Jak masz szczęście - dostaniesz 200Euro na miesiąc, ale to
      tylko pod warunkiem, że masz bardzo obrotnego koordynatora na wydziale...
      Na ile to starcza?... to już jest żenada - w Szwecji akademik kosztuje 400Euro,
      w Niemczech - średnio 200Euro, w Danii - ok. 250Euro (dane z przyszłego
      semestru); dodatkowo - ubezpieczenie - około 50Euro na mies. w Niemczech (w
      innych krajach - kwestia szczęścia i przepisów uczelnianych) ... zatem - przy
      baaaaaardzo dobrym wietrze - masz stałych opłat w okolicach 250-300Euro - do
      tego tzw. "życie" - w Szwecji, Danii 2-5x drożej (zależnie od produktu - np.
      kurczak w Danii, taki, za który w Polsce zapłaciłabyś 10pln - w przeliczeniu na
      złotówki - kosztuje 50)... czyli - jeśli będziesz oszczędzać na jedzeniu - +
      około 150-200Euro.
      podsumowując - nie wiem, jak ktoś mógł napisać, że kwota stypendium ma za
      zadanie wyrównać różnice miedzy cenami w Polsce i kraju danego stypendium - tym
      bardziej, że np. Francuzi na pobyt w Polsce (mój osobisty znajomy) dostają
      400Euro mies. - cóż - żyjemy w kraju najwyższych cen i PKB na obywatela...
      pozdrawiam,
      Magda
      • ja-wroc Re: utrzymac sie z Erasmusa 20.02.03, 16:07
        Bylam na Socratesie i malo mnie szlag nie trafil po przyjezdzie!
        Dostawalam 230 EUR na miesiac, z czego akademik kosztowal mnie 227 EUR, tak
        wiec na zycie zostawalo mi 3 EUR. (Nie wolno mi bylo zrezygnowac z akademika i
        przeniesc sie na znacznie tansze tzw. kwatery w miescie!!!)

Przez caly semestr harowalam jak dziki wol jako kelnerka, sprzataczka i
        pomywaczka, w wolnych chwilach chodzac na zajecia. Tak, tak - szefostwo
        zwalnialo mnie na 2-3 godzinki dziennie, zebym mogla pojsc na zajecia.

Socratesem jestem wielce ROZCZAROWANA!

• vicca-magda Re: utrzymac sie z Erasmusa 04.03.03, 19:48
          ok - mam male sprostowanie - dostaje stypendium 208,5 Euro na miesiac - teraz
          mieszkanie kosztuje mnie 600 Euro/ miesiac - pozniej mam akademik - 245 Euro na
          miesiac; udalo mi sie zalapac nieco tansze ubezpeiecznie zdrowotne (za 28 a nie
          50 Euro na miesiac); bilet w jedna strone kosztuje mnie 2 Euro .... chyba
          jednak przestane jesc...

niech zyja programy unijne - ale szczescie, ze istnieja
          pozdrawiam,
          M jak Monachium
          • naworytka Re: utrzymac sie z Erasmusa 11.03.03, 12:01
            hej Madziu! dolaczam sie do Ciebie w apelu do wszystkich mlodych ktorzy chca
            wyjechac na Erasmusa. WIesz dobrze z\e jestem teraz w Uppsali. Tak ajk Ty
            dostaje 208 euro na miesiac,mieszkanie - mialam szczescie bo znalazlam przez
            internet mam tanszeniz akademik. Place "tylko" 250 E. Zarcie - hmm, to jest
            pozytywna strona medalu - schudne, ale za miesiac juz mnie nie bedzie
            widac.Jezdze rowerem, bo pojedynczy bilet w szwecji kosztuje 10zl.Ludzie, ja
            pracuje w labie po 10 godizn dziennie nie ma zywcem kiedy pracowac aby zarobic.
            Dzieki moim kochanym staruszkom stac mnie na te "przyjemnosc" bycia tutaj. ALe
            kurcze i tak warto, bo to co sie tu naucze to moje, a wierzcie mnie - duzo
            mozna sie nauczyc. Taki wyjazd to szkola zycia!!!pozdrawiam serdecznie, a do
            CIebie skarbie wysle zaraz emailika.
          • konishiko Utrzymac sie z Erasmusa - garsc porad 28.07.03, 20:27
            vicca-magda napisała:

> ok - mam male sprostowanie - dostaje stypendium 208,5
            Euro na miesiac - teraz
            > mieszkanie kosztuje mnie 600 Euro/ miesiac - pozniej
            mam akademik - 245 Euro na miesiac;

Bylam na Erasmusie w Wieekiej Brytanii 2 lata temu
            (akademik 150 funtów), teraz jestem na zupełnie innym
            stypendium w Niemczech (akademik 107 euro)... Mogę
            poradzić jedno: jeśli nie macie zapewnionych dodatkowych
            dochodów, wybierajcie małe miasta uniwersyteckie, a nie
            metropolie! Różnica w utrzymaniu sięga czasem 50%.

Ja zaliczyłam Bangor w Walii, teraz jestem w niemieckiej
            Getyndze. Różnica w porównaniu z Londynem czy Monachium
            jest spora.

Poza tym: dowiadujcie się o jak najwięcej rzeczy - typu
            ceny utrzymania przed wyjazdem, żeby potem nie żałować.

Na koniec: z ubezpieczenia zdrowotnego zawsze można się
            wykręcić (karta ISIC daje tanie ubezpiecznie podstawowe).
            Z drogiego akademika prawie zawsze też - trzeba być tylko
            bezczelnym i wykorzystać przepisy na swoją korzyść. Tu
            też lepiej dowiedzieć się o politykę mieszkaniową
            uniwersytetu jeszcze przed wyjazdem...

Pozdrawiam,
            Krystyna
    • sverigeman Re: utrzymac sie z Erasmusa 04.03.03, 20:46
      Wedlug mnie to co otrzymujemy, to nie stypendium, ale jalmuzna. Przebywam
      obecnie w Szwecji, miesiecznie otrzymuje 150 euro, podczas gdy sam akademik
      kosztuje od 200 do 300 euro za miesiac. Latwo wyliczyc ze na jedzenie i inne
      potrzeby nie zostaje nic. Kwota potrzebna na miesieczne (oszczedne!) utrzymanie
      w Szwecji to okolo 500 euro, i dopiero od tej wysokosci mozna mowic o
      jakimkolwiek "stypendium".
      Pozdrawiam i zycze wyzszej jalmuzny dla przyszlych uczestnikow Socratesa

Sverigeman
    • rosalinda21 Re: utrzymac sie z Erasmusa 05.03.03, 11:52
      witam!
      ja obecnie przebywam w finlandii!dostaje 150 euro miesiecznie,z czego
      mieszkanie kosztuje 170 euro,bilet miesieczny autobusowy 30 euro, na poczatku
      trzeba wlozyc przynajmniej 100 euro za wszelkie ubezpieczenia, klucze do sal
      komputerowych itp!zycie jest tu cholernie drogie!!! ALE!!!to co sie otrzymuje w
      zamian:darmowa opieka lekarska,wszystkie badania jakie chcesz za darmo,dostep
      do internetu 24 godziny na dobe,mozesz uprawiac wszystkie mozliwe rodzaje
      sportu,znizki na wycieczi itp!!
      ponadto, jestem tu juz rok i nigdy bym nie zastapila tych chcwil ktore tu
      przezylam ,przyjaciol!!uwazam ze warto wyjechac,choc to prawda ze jalmuzna!
      pzdr rosa
      • sverigeman Re: utrzymac sie z Erasmusa 06.03.03, 12:34
        Zgadzam sie ze chwile spedzone na studiach za granica sa warte wylozonych
        pieniedzy, co do tego nie mam najmniejszych watpliwosci :) Niemniej jednak cos
        czlowieka szarpie, gdy dowiaduje sie ze sasiedzi z Czech na utrzymanie dostaja
        450-500€ miesiecznie, rowniez z Erasmusa/Socratesa...
        • rosalinda21 Re: utrzymac sie z Erasmusa 07.03.03, 14:36
          wiemmmmmm,nic mi o tym nie mow! u nas ludzie z rosji dosatja 500 euro
          miesiecznie i rzad finski pokrywa im polowe mieszkania!takze wiem co znaczy ten
          bol,gdy oni jada sobie do mikolaja za 200 euro na 3 dni a ja moge im tylko
          pomachac na pozegnanie:))))
          pzdr rosa
          • eric4 Re: utrzymac sie z Erasmusa 07.03.03, 15:32
            Owszem. Ci z Rosji rzeczywiscie moga dostawac 500Euro-ale to sa emigranci i ich
            obowiazuje finskie prawo emigracyjne.
            Pozdrowienia z Turku
            • rosalinda21 Re: utrzymac sie z Erasmusa 08.03.03, 13:40
              hmmmmmmm co rozumiesz poprzez slowo "emigranci",chyba cos innego niz ja! bo o
              ile mi wiadomo to sa normalnie studenci,ktorzy ze swego moskiewskiego
              uniwersytetu przyjechali tu na 4 miesieczna wymiane i potem wracaja do
              siebie!!!!
              pzdr z tampere :) rosa
              • eric4 Nie wiedzialem 08.03.03, 19:30

Poznalem osobiscie kilku emigrantow z Rosji (w sumie w Finlandii mieszka ich
                ponad 20 000). Sadzilem ze ich masz na mysli. Nie spodziewalem sie jednak, ze
                studenci z Moskwy dostaja az tak wysokie stypendia.
                Jesli moge sie spytac, czy Polscy studenci maja prawo wykonywania jakichs
                dorywczych zajec w Suomi?
                Poozdrowienia.
                • rosalinda21 Re: Nie wiedzialem 10.03.03, 16:07
                  witam!
                  sama bylam w szoku jak sie dowiedizalam ze oni dostaja takie wysokie
                  stypendia,ale to nie tylko z moskwy ale i z st.petersburga takze!
                  oczywiscie ze polscy studenci maja mozliwosc wykonywania prac dorywczych!
                  problem w tym ,ze trzeba byc wielkim szczesciarzem zeby cos znalezc!
                  pzdr rosa
    • trolllll Re: utrzymac sie z Erasmusa 08.03.03, 18:50
      S/E to bardzo ciekawy pomysl, szkoda ze gorzej jest z organizacja i kwota
      stypendium. otrzymuje sie srednio 140 euro miesiecznie po podpisaniu papierka,
      ze nie bedzie sie starac o inne fundusze stypendialne w czasie socratesa:)
      w moim przypadku starczylo to dokladnie na akademik i wyjezdajac dokladnie
      zdawalam sobie z tego sprawe.gorzej ze pieniadze przelano na moje konto po 4
      miesiacach:))))Niech zyja zupki chinskie:) i spaghetti bolognese:)))!!!!!
      Ale naprawde bylo warto:)pozdrawiam wszystkie ofiary;) programow unijnych.
      • naworytka Re: utrzymac sie z Erasmusa 07.04.03, 17:42
        widze ze cos ostatnio zastuj w dyskusjach... chcialam tylko poinformowac tych
        ktorzy zlozyli (bo chyba minal termin) podania na socratesa na nastepny rok.
        Dzis mamy 7 kwiecien. No coz, rowno miesiac i dwa dni po przyjezdzie do Szwecji
        skonczyly mi sie socratesowe pieniazki :-)) zostalo jeszcze raptem 3 miesiace
        bez dwoch dni - PRZEZYJE!!!! pozdrawiam wszystkich goraco! mimo ze troche
        bieduje to i tak nie zmienie zdania ze warto bylo tu przyjechac:-) Agata -
        Szwecja
    • kaesde Re: utrzymac sie z Erasmusa 24.04.03, 14:17
      Nic dodac nic ujac - jak widac z powyzszych listow sytuacja jest zla, zeby nie
      powidziec beznadziejna - TRZEBA DOPLACAC i to czesto sporo. Ja w tej chwili
      jestem w Holandii, dostaje 200 EUR/mies i tyle samo place za akademik. Czyli
      cala reszte oplacam sam (biorac pod uwage, ze zycie dwa razy drozsze, doplacam
      do interesu dwa razy tyle co w Polsce). Tak czy siak warto dolozyc do wyjazdu
      bo to swietna sprawa moc postudiowac troche za granica! Aaa, i jak ktos
      wspomnial... ZUPKI CHINSKIE rzeczywiscie sie sprawdzaja hehe ;-) Zawet znlazlem
      zupki YumYum (czy jakos tak, takie same jak w PL) po 30 centow za sztuke! Zyc
      nie umierac!
      • kate_hudson Re: utrzymac sie z Erasmusa 29.04.03, 00:54
        a gdzie dobrze wykładają filozofię?
    • sylwia.czubkowska Re: utrzymac sie z Erasmusa 17.07.03, 15:07
      hej. piszę właśnie tekst do Polityki na temat poziomu życia studentów. Takze
      stypendystów Erazmusa. wasze opowieści sa przerażające. Jeśli ktoś chciałby aby
      przedstawić jego doświadczenia z Erazmusem, także te dobre, to prosze o
      kontakt. sylwia.czubkowska@gazeta.pl pa.
      • mar_no Re: utrzymac sie z Erasmusa 18.07.03, 23:00
        Pewnie, ze sa i pozytywne doswiadczenia! U mnie bylo wiecej tych pozytywnych:
        nowe miejsce, jezyk, ludzie, zwiedzanie, calkowita samodzielnosc. Mialam 260
        euro, z czego akademik tylko (!!!) 114, nie jest tak zle. Najgorsze sa wydatki
        na ubezpieczenia, bo jeszcze nie mamy z nimi umow (czyli 170 euro w bloto...).
        No i karty pobytu: jak ktos jedzie na semestr, to nawet mu sie nie oplaca
        zaczynac formalnosci. Tyle, ze bez karty ubezpieczenie zdrowotne jest
        niewazne, chociaz oplacone. Drobny wypadek i za wszystko trzeba placic samemu.
        Ale ogolnie: to przygoda zycia!!!
        • eric4 Re: utrzymac sie z Erasmusa 22.07.03, 11:47
          Hej!
          Wiekszosc narzeka na niskie stypendia, ale jednym z warunkow otrzymania wizy
          studenckiej ( np Finlandia) jest zapewnienie o posiadaniu srodkow utrzymania w
          danym kraju. W przypadku Suomi jest to 500 Euro miesiecznie.
          • bambolina1 Re: utrzymac sie z Erasmusa 27.07.03, 18:00
            zgadza sie ze wyjezdzajac do finlandii musisz pokazac iz dysponujesz 500 euro
            miesiecznie!po pierwsze jest to spowodowane tym iz wiekszosc studentow
            wyjezdza do tego bogatego kraju ze stypendium ktore na malo co wystarcza!a po
            drugie:faktem jest ze musisz tylko pokazac wyciag z konta,a nikt na nie nie
            bedize zagladal ani teraz ani pozniej,wiec dla biedniejszych jest mozliwosc
            pozyczki od kogos a pozniej zwrotu!!
            co do postu pani redaktor to wcale nie jest przerazajace jakby sie moglo
            wydawac!najgorsze jest tylko to ze stypendia sa tak male i czesto student
            biedny ale zdolny musi zrezygnowac z wyjazdu albo sie zadluzyc,albo
            ewentualnie liczyc na pomoc rodziny i bliskich!ale to jest tylko jedyny
            negatyw takiego stypendium i do tego blaknie w swietle wielu innych
            wspanialych rzeczy jakie daje wyjazd na stypendium!
            • vicca-magda Re: utrzymac sie z Erasmusa 04.08.03, 18:16
              bylam, przezylam i jeszcze zarobilam - za rok wracam na kilkalat tym razem...
              jedzcie na tego Socratesa - takiej szkoly zycia - ach! tak pieknej szkoly zycia
              tylko pozyczyc. 3majcie sie i aplikujcie!
              M.
              p.s. a jak chcecie sie jeszcze wiecej nauczyc z "kombinatoryki stosowanej" - to
              nie wybierajcie malych miejscowosci jak niektorzy tu sugerowali - ale wlasnie
              metropolie - mowie calkowicie powaznie.
    • majmiy Re: utrzymac sie z Erasmusa 23.10.03, 22:24
      Obecnie w ramach Socratesa studjuję w Szwecji. Dostaję 200EUR0. Akademik
      kosztuje tutaj średnio 230EURO, a trzeba przecież jeszcze jeść... średnio na
      miesiąc trzeba dołożyć następne 250EURO.
      Koszmarem są tutaj podręczniki. Na tutejszym uniwersytecie (Umea) podręczniki
      można wypożyczyć na max 14 dni, bez możliwości przedłużenia. W bibliotece są
      przeważnie 2-3 egzemplarze. Tutaj student "powinien kupować podręczniki".
      Książki są śerdnio 5-10 razy droższe.
      Podbnie jest z innymi artykułami, 2-3 razy droższe. Ale naprawdę warto
      zacisnąć pasa, bo komfort studiowania jest dużo lepszy niż w Polsce.
      Można legalnie pracować. Nie trzeba posiadać żadnych dodatkowych zezwoleń.
      • materian Re: utrzymac sie z Erasmusa 28.10.03, 00:59
        ja jestem stypendystą Erasmus - Socrates w BRD i do cholery nie mogę pojąć
        jakim cudem masz 200 Eur, ja mam 130. Czyli że Niemcy aż tak niżej stoją w
        porównaniu do twojego kraju ? Ponad 35 % różnicy.
        A tak na marginesie , to fakt : z socratesa nie da sie wyzyc w zadnym kraju,
        takze lepiej kombinujcie sobie jeszcze inne stypy - dobra rada. Przykład :
        stypa z socratesa 130 Eur (na pół roku, ja jestem dyplomantem i mam tu
        studiować przez rok , jak ... nie wiem ) akad. to min. 160 Eur, myślę że
        więcej nie ma co wyliczać ...
        Pozdrawiam.
        Adam.
        • majmiy Re: utrzymac sie z Erasmusa 06.11.03, 01:08
          > ja jestem stypendystą Erasmus - Socrates w BRD i do cholery nie mogę pojąć
          > jakim cudem masz 200 Eur, ja mam 130.

Wszędzie dostajesz 130EUR, tyle że na mojej uczelni studenci dostają jeszcze
          dodatkowe kwoty, których wysokość zależy od kraju, do którego wyjeżdżasz.
          Wyjeżdżający do Niemiec dostali 160EUR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka