Dodaj do ulubionych

stosunki nie a ??????

IP: *.torun.mm.pl 02.03.03, 10:46
Po przeczytaniu tych wszyskich opinii ta temat studiowania stosunków
międzynarodowych rzeczywisci odchodzi mi na to ochota. Chciałabym się
dowiedzieć czy podobnie jest z politologią? Właściwie to chyba teraz nie ma
kierunku który zapewni w przyszłości pracę ale warto być chociaż
trochę "ideału"
Obserwuj wątek
    • jk Re: stosunki nie a ?????? 03.03.03, 10:47
      elko, jak chcesz isc na SM, to idz! to opinie w twopim poprzednim watku sa
      zenujace, jedyny argument: "bedziesz bez bezrobotna" - smiechu warte
      po SM mozna robic to samo, co po np. slawistyce, iberystyce, politologii,
      historii, zarzadzaniu, ekonomii, filozofii i co tam jeszcze :) obecnie zaden
      kierunek nie jest gwarancja pracy
      w dzisiejeszych czasach chyba warto studiowac cos, co cie interesuje, niz cos,
      co jest modne czy popularne :))) bo skoro perspektywy ewentualnej pracy na
      horyzoncie nie ma, to lepiej rozwiajac swoje zainteresowania niz katowac sie na
      jakims zarzadzaniu czy ekonomii
      • Gość: ell Re: stosunki nie a ?????? IP: 213.17.236.* 03.03.03, 13:04
        dzięki za Twoją wypowiedź, wydaje mi się, że masz rację - obecnie nie ma
        przecież kierunku po którym mozna być pewnym, że nie zostanie się bezrobotnym;
        ktoś napisał, że sm są o wszystkim i o niczym, ale może takie właśnie powinny
        być teraz studia;
        ja chyba w końcu nie zdecyduję się na sm, bo ciezko jest się dostać, ale nie
        widzę dużej różnicy pomiędzy sm, a innymi kierunkami, które mogę ewentualnie
        studiować, bo jestem w stanie zdać egzminy (mam na myśli politologię,
        dziennikasrtwo, socjologię, polonistykę, kulturoznawstwo...)
        bardzo ważne są też zainteresowania, jeśli nie interesuje mnie informatyka i
        nie czuję się w niej dobra - nie wybieram takiego kierunku chcoiaż moze łatwiej
        byłoby o pracę)
        pozdrawiam,
        ell (nie jestem elką)
        • jk Re: stosunki nie a ?????? 03.03.03, 16:24
          jak czujesz, ze zdasz na np. politologie czy socjologie, to idz tez na SM -
          egzaminy sa podobne, zwlaszcza w Toruniu :)
          teraz powinno sie kierowac tylko jednym kryterium przy wyborze studoiw:
          wlasnymi zainteresowaniami!
          bo sporo jest ludzi, ktorzy poszli na jakies smiechu warte zarzadzanie czy
          prawo (bo wypadalo), a teraz nie moga zaliczyc semestru :)

nie jestes elka? a przeciez w pierwszym watku widze wlasnie takiego nicka :)
          • Gość: ell Re: stosunki nie a ?????? IP: 213.17.236.* 03.03.03, 18:59
            założyłam tylko jeden wątek o sm, a potem ich się namonożyło (m.in. za sprawą
            niejakiej elki, która moze ma podobny nick, ale to nie ja)
            na sm np. do warszawki muszę zdawać oprócz historii i wosu geografię, a trochę
            się tego boję, stąd raczej nie będę tam starować
            ELL
            • jk Re: stosunki nie a ?????? 03.03.03, 22:38
              no to idz do Torunia :) egzamin z historii XX wieku, strasznie byc nie
              moze :))) w zeszlym roku bylo 1700 osob na 150 miejsc :)
              a zblazowana warszwke to sobie odpusc! :o)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka