Dodaj do ulubionych

Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie!

IP: *.autocom.pl 22.01.07, 17:07
Jestem studentem informatyki i ekonometrii i strasznie tego żałuje bo dałem
się nabić w butelkę myśląc że będe informatykiem. Niech ktoś mi wytłumaczy
logikę uczelni prowadzących ten kierunek. Czemu nazywają go informatyka i
ekonometria??? Jeśli by tak było to większość przedmiotów była by
informatyczna z dodatkiem przedmiotów ekonomicznych. A tu jest calkiem na
odwrót, większość głupiej ekonomii i tylko dosłownie troszkę informatyki. Jak
dla mnie to oczywiste jest że ten kierunek powinien nazywać się conajwyżej
ekonometria z informatyką. To było by bardziej logiczne i przedstawiało
faktyczny kierunek takich studiów czyli ekonometrii z dobrą znajomością
informatyki a nie na odwrót!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: gienio Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.astral.lodz.pl 22.01.07, 17:38
      Sie tak nazywa bo takie sa przepisy i juz :D.Zdecydowanie wolalem jak sie
      nazywal cybernetyka ekonomiczna i ekonometria.Zreszta informatyke masz dopiero
      po wybraniu specjalnosci a sa tacy ,ktorzy niekoniecznie chca sie babrac w c++
      przez reszte ich zywota.
      • Gość: gienio Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.astral.lodz.pl 22.01.07, 17:40
        Zreszta dobrze ci tak ze dales sie przekrecic :D Nastepnym razem zajrzysz do
        planu studiow .
        • Gość: Autorrrr Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.autocom.pl 22.01.07, 18:44
          To wszystko było takie na hurrra! Śmieszne może się to wydawać ale cóż. O!
          Nazwa Cybernetyka to bardziej już pasuje do tego ale nie informatyka.
        • Gość: do Autorrra Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 18:48
          IiE są prowadzone na wydziałach ekonomicznych, więc czego się spodziewałeś?
          Jest mnóstwo informacji (np. na stronach uczelni) dla kandydatów wraz z wykazem
          wszystkich zajęć na tym kierunku. Bardzo dziwne, że jesteś na studiach, o
          których nie wiedziałeś NIC przed ich rozpoczęciem. Aż wydaje się to niemożliwe,
          są poza infos z netu dni otwarte, targi edukacyjne, informatory, ulotki itp.
          • Gość: do Autorrra Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 18:49
            P. S.
            Studiów nie wybiera się "na hurra". Dorośnij. Tyle.
            • profis1 Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! 22.01.07, 19:07
              Dałeś się nabić w butelkę? Przez kogo?
              Wystarczyło poświęcić kilka minut:
              www.wne.uw.edu.pl/www.php?id_www=32

• Gość: Programista Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 22:19
        >> reszta informatyke masz dopiero
        >> po wybraniu specjalnosci a sa tacy ,ktorzy niekoniecznie chca sie babrac w c++
        >> przez reszte ich zywota.

Specjalizacja Informatyka na IiE to zakres I roku na infie
        A co do C++, to od razu widać, że nie wiesz w czym sie teraz programuje i jakie
        sa prognozy na przyszlosc
        • Gość: HellHax Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.autocom.pl 24.01.07, 01:05
          > Specjalizacja Informatyka na IiE to zakres I roku na infie
          > A co do C++, to od razu widać, że nie wiesz w czym sie teraz programuje i jakie
          > sa prognozy na przyszlosc

juz sie lepiej czujesz? dowartosciowales sie?
          c# jest nieprzenosny a java straszznie woln - zresztą jestes takim specjalista i analiztykiem ze wieszczysz zmierzch cpp?
          • Gość: Programista Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 02:38
            Powiedz mi, pracujesz? Bo w praktyce C++ niestety odchodzi do lamusa.
            Win32 API juz nie bedzie.
            Teraz pod Viste praktycznie wszystko będzie się pisało pod .NET
            A o przenośności mi nie mów, bo na chleb trzeba jakoś zarobić.
            A 80% wszystkiego co się pisze za kasę jest .. no właśnie.

PS: nie wieszcze zmierzchu cpp, ale po prostu został wyparty.
            Przeprowadziliśmy testy i aplikacje C# i Cpp miały taką samą wydajność.
            Cpp do tego jest "prawie jak" obiektowy. A C# już bardziej przypomina
            Smalltalka. Jeśli chcesz się liczyć na mieście, C#, .NET i Win FX.
        • Gość: mnt Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 20:31
          Na szczęście informatyka to nie tylko programowanie ;)
          • Gość: Dodko Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 21:16
            "Na szczęście informatyka to nie tylko programowanie ;)"
            Z tego co przeczytalem( link ponizej), to IiE nie ma w kazdej dziedzinie
            informatyki niewiele wspolnego.
            student.ae.poznan.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=1589
            • Gość: gosc Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.aster.pl 26.01.07, 21:33
              Nie prawda, przynajmniej na mojej uczelni ma duzo wspolnego z systemami
              informacyjnymi i bazami danych. (co nie zmienia faktu ze obu tych rzeczy mozna
              sie nauczyc lepiej na politechnice)
    • beatrycze123 Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! 22.01.07, 19:49
      Studiuje toto pod nazwa metody ilościowe w ekonomii, więc wcale nie musi się
      nazywac informatyka i ekonometria.

Ale rozumiem, ze ktos mógł wpaść do tego kierunku przez przypadek, np. zdając na
      różne uczelnie.
      • Gość: moniek Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: 212.160.111.* 22.01.07, 20:04
        a jak jestem studentow IiE. niestety widzialem przedmioty przed zaczecem tych studiow. wybralem je poniewaz byly bliko mojej miejscowosci i tyle. jestem na 3 roku teraz i dalej mgr nie bede robic chyba ze przyjma gdzies na tylko infomrmatyke!. dodam ze rozpoczalem podplomowe studia na tej uczelni z informatyki (podyplomowe nie mgr zaznaczam) i na tym poprzestane chyba. kasy i tak wiecej z mgr nie bede zarabiac a infa z ekonometria to bajka nie zwiazana z informa!
      • Gość: moniek Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: 212.160.111.* 22.01.07, 20:04
        a jak jestem studentow IiE. niestety widzialem przedmioty przed zaczecem tych studiow. wybralem je poniewaz byly bliko mojej miejscowosci i tyle. jestem na 3 roku teraz i dalej mgr nie bede robic chyba ze przyjma gdzies na tylko infomrmatyke!. dodam ze rozpoczalem podplomowe studia na tej uczelni z informatyki (podyplomowe nie mgr zaznaczam) i na tym poprzestane chyba. kasy i tak wiecej z mgr nie bede zarabiac a infa z ekonometria to bajka nie zwiazana z informa!
        • Gość: Autorrrr Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.autocom.pl 22.01.07, 22:45
          No i dokładnie inf i ekonom to bajka nie związana z informatyką. No cóż może i
          to dziwne że jestem na takich studiach bo niby wcześniej oczywiście każdy miał
          dostęp do programu ale uwieżcie takie pomyłki mogą się zdarzyć, ciężko to
          opisać. Po co to się nazywa informatyka i ekonom. skoro może się nazywać
          inaczej? Mieszają ludziom w głowach.
          • Gość: gosc Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.aster.pl 22.01.07, 23:04
            Nazwa jest odpowiednia, po prostu w języku polskim istnieje tylko jedno bardzo
            pojemne slowo "informatyka". To tak samo jak informatyka na politechnice jest
            zuplenie inna w zaleznosci od wydzialu, na uniwerku znow cos innego. Widokow na
            nowe pojecia nie ma, wiec lepiej po prostu pamietac jak to z tym jest.
            • Gość: moniek Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: 212.160.111.* 23.01.07, 08:38
              powiem jeszcze tak. przegladalem inz. na politechnikach i powiem szczerzer ze teorie ukladow scalonych, obwodow i podobnych uczyc sie nie chcilabym bo poprostu z fizy zawsze bylem lipa.
              polecam skoncentrowac sie na jakiejs okreslonej dzidzinie z informatyki. ja zaczynam cisco i chce skoncentrowac sie na sieciach. zamierzam ukonczyc takze podyplmowe studia z zarzadzania i adminowania sieciami. i leje na ten dyplom.
      • Gość: gienio Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.astral.lodz.pl 23.01.07, 12:54
        beatrycze123 napisała:

> Studiuje toto pod nazwa metody ilościowe w ekonomii, więc wcale nie musi się
        > nazywac informatyka i ekonometria.

Wy macie nieco inny uklad studiow.3 semestry macie chyba bez podzialu wiec
        dlatego macie inna nazwe (chyba ):D
    • Gość: Dodko Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 10:36
      Nie narzekajcie,moze po tej informatyce ekonomicznej bedzie lepsza(lepiej
      platna,bardziej ciekawa itp.) niz po zwyklej informatyce ;).
      Glowa do gory :D
      • Gość: Programista Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 10:50
        Ja słyszałem, że po pedagigice ludzie jakoś zarabiają na chleb, więc ...
        Dodko, nie wypowiadaj się na tematy, o których nie masz zielonego pojęcia.
        • Gość: gosc Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.aster.pl 23.01.07, 12:57
          > Ja słyszałem, że po pedagigice ludzie jakoś zarabiają na chleb, więc ...
          > Dodko, nie wypowiadaj się na tematy, o których nie masz zielonego pojęcia.

A co to ma wspolnego z informatyka i ekonometria i calym tym watkiem ? Prawda ze
          nie zostanie sie po nim typowym informatykiem, ale z praca problemow na dzien
          dzisiejszy nie ma i zarobki bardzo przyzwoite, spokojnie porownywalne z branza
          informatyczną.
        • Gość: Dodko Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 16:10
          "Ja słyszałem, że po pedagigice ludzie jakoś zarabiają na chleb, więc ...
          Dodko, nie wypowiadaj się na tematy, o których nie masz zielonego pojęcia."
          Napisalem "moze" zarabiaja, czyli nie jestem pewny tego...
          Skoro Ty masz takie pojecie to przedstaw ile zarabiaja informatycy w
          poszczegolnych braznach(administrtor,programista itd.) - czekam.
          • Gość: Programista Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 02:34
            Zarabiają tyle, na ile pozwalają ich umiejętności.
      • Gość: ambiwalentny Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.autocom.pl 23.01.07, 10:51
        A dla tych co to pisali wcześniej że informatyka i ekonometria jest tylko na
        uczelniach ekonomicznych - mylicie się. ten kierunek jest także na
        Politechnicznych uczelniach, np. Ploitechnika Częstochowska Wydział Zarządzania.
      • Gość: AdamO Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.catv.net.pl 25.01.07, 07:53
        Absolutnie się zgadzam,
        Aktualnie ekonometryk z umiejętnościami programistycznymi to jest bardzo cenna
        sprawa. A jeśli się wyspecjalizuje w modelowaniu rynków finansowych to już
        huhuhu... sky is the limit :)
    • bateria_sloneczna Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! 23.01.07, 13:02
      a co powiecie o tym? to nie informatyka?

www.wsei.edu.pl/index.php/mkContent/Programy_studiow_-_Administrowanie_sieciami_komputerowymi,262/,380/
      owszem, jest trochę ekonometrii na początku, ale po wybraniu tej specjalności mamy przedmioty informatyczne

a jak komus mało, to może sobie przecież książki dokupić i samemu wiedzę pogłębiać - przeciez głównie na tym to polega, a nie na czekaniu aż ci na tacy podadzą to co chcesz

jest to szkoła prywatna, ale dobrze nastawiona na rynek pracy
      • bateria_sloneczna :) 23.01.07, 13:03
        wniosek taki, że trzeba w miarę mozliwości poprzeglądać program studiów zanim się gdziekolwiek wybierzesz...
      • bateria_sloneczna Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! 23.01.07, 13:10
        a z resztą...

informatyka to bardzo pojemne słowo, przecież i tak trzeba sobie coś z tego wybrać, a nie uczyś się wszystkiego i we wszystkim próbować być najlepszym

mnie pasi to na co się wybieram, mimo, że w 2005r. startowałam na AGH na czysta infę, ale się niestety nie udało... (WSEI Infa i Ekonom. Admin Sieciami ...), bo po prostu nie zamierzam siedzieć całkowicie w programowaniu, choć jest tocekawe - bardziej interesują mnie sprawy związane z Internetwm;)))

ale trzeba mieć najpierw jakiś plan na to co chce się po tym robić, a potem wybierać kierunek studiów...

także po nauczce przychodzi mądrość do głowy heheh

pozdr
    • Gość: rrrrr A może ktoś się orientuje... IP: *.autocom.pl 23.01.07, 14:48
      czy po tym kierunku można kontynuować naukę na czymś bardziej
      przypominającym "czystą informatykę"? Wiem że można wybrać się na większość
      kierunków ekonomicznych ale czy na informatykę?? Wie ktoś?
      • bateria_sloneczna Re: A może ktoś się orientuje... 23.01.07, 15:01
        zawsze są możliwe podyplomowe:)
      • Gość: gosc Re: A może ktoś się orientuje... IP: *.aster.pl 23.01.07, 15:11
        Teoretycznie na wiekszosci uczelni, zarowno na uniwersytetach jak i
        politechnikach licencjat z informatyki i ekonometri uprawnia do starania o
        przyjecia na uzupelniajace magisterskie z informatyki. Jak wyglada praktyka nie
        wiem.
        • Gość: Programista Teoretycznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 15:29
          A w praktyce dostać się po IiE na infe na jakiś porządny uniwerek czy polibude
          to tylko w Erze :) Nie ma się co łudzić. Podyplomowe z infy to tylko papierek,
          który nie znaczy nic.

Reasumując: po IiE na magisterke tylko w sumie ekonomia czy inny ZiM bo po to
          jest ten kierunek, a informatyka w nazwie to tylko chwyt marketingowy :)
          • Gość: gosc Re: Teoretycznie IP: *.aster.pl 23.01.07, 15:48
            Nie mam pojecia skad Ty takie bzdurne informacje czerpiasz... Przede wszystkim
            po licencjacie IiE najlepiej po prostu kontunuowac ten kierunek :] Informatykow
            po tym kierunku rowniez znam, wymaga to pracy wlasnej ale jest jak najbardziej
            mozliwe (zalezy to dosc mocno od uczelni, ilosc informatyki bywa bardzo rozna)
            Jest tez masa innych rzeczy, ktore mozna wykonywac po tym kierunku. Wiekszosc
            osob mysle ze jednak idzie na niego majac wiedze ze to nie politechnika i do
            innej pracy niz ona przygotowuje.
            • Gość: Programista Re: Teoretycznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 15:52
              Informacje czerpie z życia.
              Wyobraź sobie że na magisterke zazwyczaj jest z 10-20 miejsc.
              A chętnych full, z wieczorowych zaocznych prywatnych.
              Konkurencja jest olbrzymia i człowiek nie studiujący wcześniej informatyki(czyli
              IiE) nie ma szans. No chyba, że chce sie dostać do Szczecina, Rzeszowa czy
              innego Opola. Ale o UW/UJ/AGH/PW itd może zapomnieć
              • bateria_sloneczna Re: Teoretycznie 23.01.07, 16:03
                no przepraszam na AGH można tylko trzeba się w tym orientować;-)
                małymi kroczkami, ale się da

ja rozumiem , duma nie pozwala się zgodzić z tym twierdzeniem, ale wiem co mówię:)
        • bateria_sloneczna Re: A może ktoś się orientuje... 23.01.07, 16:00
          tak jest
          ALE starając się na te uzupełniające trzeba się popisać wiedzą, żeby sie dostać - żeby nikt o tym nie zapomniał, że nie ekonomiczną tylko informatyczną:)
          dlatego moim zdaniem warto dokształcać się też samodzielnie z wyszukanych odpowiednich książek i of course praktykować, praktykować;))

--

sama tak zamierzam zrobić:)
          • Gość: Programista Re: A może ktoś się orientuje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 16:08
            Oczywiście że się da, ale patrzmy realnie.

Ile osób na IiE poświęca życie, bo naprawde trzeba pracować by coś osiągnać, na
            informatyke? Uczą się tych statystyk, ekonometrii, a infe traktują raczej
            pobieżnie. Jeśli ktoś bardzo chce to pewnie że może, ale w konkurencji z
            prawdziwymi wyjadaczami tematu... no cóż, cudów nie ma.

Wystarczy sie zapytać takiego o algorytm magicznych piątek i koleś już nie wie
            co sie dzieje, że o bardziej złożonych rzeczach nie wspomne np: analiza numeryczna.
            • bateria_sloneczna Re: A może ktoś się orientuje... 23.01.07, 16:10
              rozumiem Cię, mądrze mówisz
              trzeba mierzyć siły na zamiary - i tu, jak ktoś jest pewny swego i naprawdę chce - to to osiągnie:)
              • Gość: Programista Re: A może ktoś się orientuje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 16:15
                Zgadzam się :)
                Pozdr.
                • Gość: Dodko Re: A może ktoś się orientuje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 18:55
                  "Zgadzam się :)"
                  LOL?
                  • bateria_sloneczna Re: A może ktoś się orientuje... 24.01.07, 09:23
                    coś nie pasi?
    • Gość: AdamO Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.catv.net.pl 25.01.07, 07:44
      Dlatego na SGH analogiczny kierunek nazywa się:
      Metody Ilościowe w Ekonomii i Systemy Informacyjne.
      Ale ile było walk z Ministrem, to wie tylko były rektor Rocki :)
    • Gość: k Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.astral.lodz.pl 25.01.07, 12:01
      co watek na forum o IIE, to zawsze to samo...to nie jest informatyka. denerwuja
      mnie tacy ludzie, bo mysla, ze po tych studiach mozna zostac informatykiem. a
      tak naprawde jest wiele specjalnosci, a jedna z tych wielu jest informatyka
      EKONOMICZNA, na ktorej zajmuje sie, np:
      -gospodarka elektroniczna (EC) & elektroniczna Wymiana Danych (EDI)
      -narzedziami CASE & projektowaniem systemow informatycznych (SI)
      -projektowaniem serwisow internetowych ze szczegolnym uwzglednieniem sfery e-
      commerce
      i ludzie znajduja po tym prace w IT.

jeszcze jedna kwestia...ktos napisal, ze ludzie tu sie ucza jakis statystyk,
      ekonemtrii. no tak...poza informatyka wszystko jest be. tyle, ze to ludzie z
      IIE zostaja analitykami, ktorcyh bardzo potrzeba na naszym rynku

do autora watku: buahahahaha. studia to jest powazna dcyzja, i nawet jak masz
      jeden dzien do decyzji, to zawsze jest internet, gdzie prawie kazda szkola
      wyzsza ma strone z lista kierukow, siatkami godzin, profilem absolwenta, itp. .
      ale lepiej, nic nie robic, a potem marudzic, ze na tej uczleni tak zle ucza.
      biedactwo. jak ci sie nie podoba, zawsze mozesz zrezygnowac. chyba, ze jestes
      masochista i chcesz robic w zyciu nie do konca to, co ci sie podoba. zawsze
      mozn a powiedziec, ze jedno sie studiuje, a potem w czym innym sie
      pracuje...ale chyba po to sie studiuje dany kierunek, zeby miec szanse pracy w
      tej konkretnej dziedzinie.

milego dnia!
      • Gość: Wormer Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 12:31
        Trzeba nie tylko czytać plan studiów, ale też popytać w środkowisku, pogadać z
        absolwentami itd. Nie wierzę, że osoba idąca na informatykę nie ma znajomości w
        tej branży. Poza tym wybiera się inżynierkę, a potem dorabia magistra. Na
        inżynierskich infa to infa, wychodzisz z wiedzą i umiejętnościami. Sam kończyłem
        ten kierunek na prywatnej, potem na polibudzie zdobyłem mgr i wszystko miałem
        pod kontrolą. Ale trzymaj się, dobrze, że mówisz o takich wpadkach.
        • Gość: Autorrr Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.autocom.pl 25.01.07, 18:59
          Ogólnie wszyscy mnie podłamali. Wormer - jedyny choć troszkę dobre słowa. Cóż
          mam za swoje, głupi jestem. Cóż, to to ludzkie, poprostu zdarzają się nawet
          większe głupoty! Zdecydowałem się na ten kierunek tak trochę na chybił trafił.
          Ale wiem też że na niektórych uczelniach prywatnych(jedna dziewczyna podaje
          tutaj na forum nawet linka do takiej uczelni) ten kierunek jest jeszcze dość
          informatyczny, a na innych to 90% ekonomii. Powinno być tak jak na SGH, ten
          kierunek powinienen mieć poprostu inną nazwę. To tak jak bym otworzył kierunek
          przykładowo o Dziennikarstwie Sportowym a 90 % zajęć to byłby WF.
          • Gość: Necko Re: Czy to informatyka??? Odp. Raczej nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 10:50
            Słuchaj, jeśli czujesz, że się nadziałeś, to po prostu zmień uczelnię. Idź, jak
            wormer, gdzieś prywatnie, albo startuj w nowym naborze na publiczną. Nie ma co
            płakać nad rozlanym mlekiem :) Ani się męczyć. Nawet teraz uczelnie prowadzą
            nabory na letnie semestry, więc dużo byś nie stracił.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka