Dodaj do ulubionych

Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp.

IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.02.09, 20:53
Zdaję matmę i anglika na rozszerzeniach i zastanawiam się nad
wyborem studiów o tematyce finansowej. Chce połączyć wiedzę
matematyczną i ekonomiczną by móc starac się o jedną z powyższych
posad.Co proponujecie? Jestem z okolic wrocławia...mam wiele
pomysłów i nie wiem na co się zdecydować;wszystko na dziennych gdyż
na zaoczne nie będzie mnie stać:
- Matematyka na Pwr/Uwr + Finanse i Rachunkowość na UE wroc(da radę
dwa naraz pociągnąć?:D)
- UW WNE i FiR - przy dobrych wynikach z matmy na maturze
- UE Poznań FiR

Którą ścieżkę edukacyjną i zawodowa wybrać?Jako kto zarobię
najwięcej? Najtrudniej chyba zdobyć licencję doradcy inw.a
najłatwiej brokera...z tym że ten pierwszy ostatnimi czasy słabo
przędzie bo kryzys mamy.Proszę o opinię
Obserwuj wątek
    • Gość: kazka Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 21:12
      po finansach to najwyżej w banku wylądujesz.Ile zarobisz 1100-1800.
      Doradca inwestycyjny/finansowy -będziesz wciskał ludziom by wzieli
      kred,kupili produkt,założyli konto bankowe itp
      • Gość: Ambitny Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.02.09, 21:33
        Ja pier..le czy an tym forum sa sami kretyni? Proszę o opinie kogoś
        kompetentnego.
        • Gość: kazka Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 22:37
          buhahaha a moze kogos kto o zyciu wie troche więcej niz maturzysta,
          myslałes ze skończysz jakieś FiR i będziesz zarabiał kokosy hahaha
          • Gość: Ambitny Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.02.09, 23:14
            Chce ułozyć sobie ścieżkę zawodową lub przynajmniej przyjąć jej
            zarys...a ty nawet nie potrafisz rozróżnic doradcy inwestycyjnego od
            finansowego tępa pi...
            • Gość: kazka Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.09, 00:16
              biedny maturzysta hahaha juz ma zaplanowaną przyszłośc bubuhaha,nie
              planuj bo to nie zawsze wychodzi tak jak sobie to AMBITNI studenci
              wyobrażają ,planuja , dobrze bedzie jak wogóle prace po tym
              znajdziesz
            • Gość: filip Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: 149.156.67.* 12.02.09, 12:38
              pytasz nas o karierę zawodową dając sobie trzy możliwości: FiR ALBO FiR ALBO FiR. to jest ta ścieżka? skoro Ty nie jesteś taki tępy, to co za problem wybrać między FiR a FiR a FiR. zarys... nie rozśmieszaj mnie. wybór uczelni rozszerzyłeś sztucznie do jakichś 'zarysów ścieżki zawodowej'.
              jak będziesz miał większe dylematy niż wybór między FiR i FiR to pytaj. tymczasem się pośmiejemy.
              • Gość: grzyby po deszczu Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.09, 15:14
                Doprawdy strasznie śmieszne. Koleś zadał konkretne pytania, a kazka wykazała się niewiedzą na dany temat.
                Ja niestety pomóc nie mogę.
        • Gość: sla Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.09, 21:21
          jeden jest tu kretyn-Ambitny bubhabha
    • Gość: ka Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.09, 15:40
      Wszystkie uczelnie są państwowe i myśle że nie ma to takiego
      wielkiego znaczenia jaką wybierzesz moim zdaniem wszystkie są
      dobre,zwlaszcza ta pierwsza propozycja, a czy dasz rade dwa naraz?
      Tego nie wiem zobacz na plan zajęć tych kierunków czy jakies
      przedmioty się pokrywają,domyslam się że chodzi Ci o matematyke
      finansową moze ja weź na pierszy rok a na drugim zacznij samo FiR?
    • wycofany Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp 12.02.09, 15:47
      Najwięcej zarobisz jako polityk. Po co ci studia dzieciaku. Ucz się
      kręcić lody.
      • Gość: ka Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.09, 18:03
        niewystarczy ci juz polityków?Jak będzie dobry w FiR to duzo zarobi
        chyba że idzie tam z myslo o kasie
        • wycofany Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp 13.02.09, 08:14
          Pytanie było gdzie NAJWIĘCEJ zarobi.
          Chcesz zarabiać, zostań:
          -piosenkarzem (disco, hiphop)
          -politykiem
          -złodziejem
          -piłkarzem
          Po studiach jak znajdziesz pracę to najczęściej <2000 PLN na start.
          • Gość: kazka Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.09, 21:30
            dokładnie a on myśli że jak skończy to FiR albo FiR lub FiR to zaraz
            tym brokerem zostanie i zarobi 10 tys. Żeby wykonywać któryś z
            wymienionych zawodów nie trzeba kończyć FiR,choć to pomaga.
    • beatrycze123 Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp 13.02.09, 21:32
      Na aktuariusza to bardziej matematyka albo metody ilościowe niz FiR.
    • Gość: kamil Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.09, 21:37
      Jeżeli chcesz duzo zarabiać to zrób uprawnienie na obsługe koparki
      lub skończ policealną szkołe zawodawą na dowolnym kierunku(kuchasz,
      budowlaniec,fryzjer)
    • beatrycze123 Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp 13.02.09, 23:44
      widzę, ze więcej osób na tym forum ci zazdrości niż pomoże :] ale w sumie trochę
      za młody jesteś by juz ustawiac ścieżkę kariery.
      • Gość: Ambitny Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.02.09, 23:51
        do beatrycze:

Metody ilościowe są niezłym kierunkiem powiedziałbym idealnym dla
        mnie z tym, że nie dostanę się na SGH na studia I-go stopnia...chyba
        że uda mi się przenieść po roku...gdyż nie zdaje drugiego języka i
        gegry-no cóż za późno się zorientowałem, że mi się przydadzą.Jak
        myśli co wybrac zamiast MISI na licencjackich by móc wskoczyć potem
        na II-gi stopien na nie? Informatyka i Ekonometria na UEP ma ocenę
        wyróżniającą od PKA...może to + FIR?
      • beatrycze123 Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp 14.02.09, 13:33
        Na studia II stopnia łatwo się dostać, dlaczego upierasz się przy robieniu 2
        kierunków licencjackich? MISI to bardziej informatyka i ekonometria, finansów to
        miałam podstawy+ jakaś ogólna wiedza przekazywana na każdym przedmiocie od
        historii gosp. po wiedzę o świecie islamu. Nie wiem jak wyglądają studia
        dwustopniowe, jestem na jednolitych, od drugiego roku mogłam przebierać w
        przedmiotach oferowyanych na wszystkich kierunkach jak w ulęgałkach, zdaje się
        teraz trzeba się bardziej specjalizować. Czyli doradca inwestycyjny/broker= FiR,
        aktuariat=misi lub informatyka i ekonometria lub po prostu matematyka.

Na SGH jest chyba taka specjalność jak aktuariat (choć ściezki studiów u nas
        zmieniają się jak w kalejdoskopie) oraz koło naukowe, które przygotowuje do
        testów. Ci, którzy zdali egzamin na brokera czy na doroadcę musieli się w
        większym stopniu uczyć sami. Z drugoej strony do wszystkich egzaminów
        państwowych potrzeba ogromu pracy wlasnej i zacięcia.
        • Gość: qwasdghj Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.09, 13:41
          Ja bym robił uczelnię ze słabzym poziomem niż SGH, bo tam pewnie
          nauka zajmie Ci kupę czasu, a jak to program studiów będą same
          bzdury.
          Sam kolegę, doradcę inwestycyjnego, kończył prywatną uczelnie, nie
          uczył się za wiele (FiR), ale w domu przygotowywał się do tego
          examinu. Moim zdaniem na studiach to niczego się nie nauczysz. Ja
          bym robił studia dla papierka (bo wiadomo :) ) a na examiny uczył
          się we własnym zakresie i nie liczył zbyt na uczelnię...i genialne
          programy studiów, które dla mnie są parodią...
          • Gość: NEX Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 13:55
            Informatyka i ekonometria na UEP+ matma finansowa / JSEM na UW
    • Gość: Piotr Jucha matematyka! IP: *.fbx.proxad.net 19.02.09, 21:08
      Trzeba pamiętać, że sam wybór kierunku studiów i/lub uczelni nie gwarantuje automatycznie sukcesu.
      Ale jeśli ktoś powaźnie myśli o karierze doradcy inwestycyjnego lub aktuariusza, to najlepiej wybrać matematykę. Egzamin na aktuariusza to w zasadzie sama matematyka, na doradcę inw. - matematyka + prawo + ekonomia, z czego najtrudniejsza jest matematyka.
      Proponuję rozważyć UJ: matematyka finansowa na matematyce + ewentualnie ekonomia i prawo na Wydz. Zarządzania. W planach są też studia II stopnia dla przyszłych specjalistów od inwestycji.
      • Gość: qwasdghj Re: matematyka! IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.09, 21:19
        Wiesz co...zamiast iść na takie studia to już lepiej zainwestować
        parę tysięcy i zrobić konkretny kurs pod takie egzaminy. Robisz na
        nim podobne zagadnienia/zadania jak na egzaminie. Na uczelni
        będziesz miał 1 przedmiot na semestr, który będzie dajmy na to
        pokrywał się stricte z jakimś zagadnieniem (i to przy dużym
        szczęsciu), resztę bedą stanowiły bzdury, które dla nauki nic nie
        wniosą i trzeba je będzie ZZZ - a na ZZZ tracisz ceeenny czas :)
        • beatrycze123 Re: matematyka! 21.02.09, 13:59
          To nieprawda, że studia niczego nie nauczą. Jak pisałam jest wiele przedmiotów
          przygotowanych pod te egzaminy, ludzie układający je często wykładają na mojej
          uczelni. Nie lecz kompleksów twierdząc, że wszystkie szkoły są do dupy, jeśli ty
          na taką trafiłeś.
          • Gość: qwasdghj Re: matematyka! IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.09, 14:14
            To nie uczelnie są do dupy :) To progamy studiów, a one z małą
            autonomią są dla wszystkich uczelni jednolite. I masz jak mówie 80%
            rzeczy, które CI się nie przydadzą a wkuć je trzeba - lepszy jest
            kurs, a studia dla papierka...
            I co, że wykładają ludzie układający te testy? Na mojej też tacy
            byli, ale niestety realizowali bzdury z programu studiów - bo taki
            wymóg...
      • Gość: ja Re: matematyka! IP: 195.117.57.* 19.02.09, 21:38
        Dziwne ale na egzamin na maklera giełd papierów wartościowych ( a taki zdawałem)
        zadania z " matematyki finansowej" stanowią 25% zadań ( żeby zdać trzeba 75%) i
        są na poziomie ćwiczeń z finansów z 2 roku na kierunku zarządzanie na studiach
        dziennych na uczelni ekonomicznej.(Wiem bo kolega który tam studiuje pomagał mi
        je rozwiązywać)
        • Gość: Piotr Jucha Re: matematyka! IP: *.fbx.proxad.net 20.02.09, 12:05
          To prawda, ale nie pisałem nic o egzaminie na maklera.

Informacje o egzaminach są na stronach KNF:
          www.knf.gov.pl/komisja_i_urzad_komisji/egzaminy/index.html
    • Gość: waw Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.09, 16:21
      a to dziecko nie wiesz że na rynku jest już nadwyżka finansistów?a
      tobie sie marzy kariera
    • Gość: Kasya Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.09, 16:26
      do Ambitny
      Świetnie pasuje do Ciebie kawał
      Absolwent FiR na rozmowie kwalifikacyjnej:
      Szef firmy: - To ile Pan chciałby zarabiać na początek?
      Absolwent: - No wie Pan... ukończyłem przecież FiR, myślę, ze 4000
      zł na
      początek nie powinno być problemem...
      Szef: - A co Pan powiedziałby na 80000 zł miesięcznie + bonusy +
      coroczne
      wakacje na Malediwach?
      Absolwent: - Pan chyba żartuje?!
      Szef: - Owszem, ale to Pan zaczął

powiem jeszcze jeden ,potraktuj go jako dobrą rade
      Co mówi absolwent PW do absolwenta UW?Proszę dwa hamburgery!
      TYLKO po technicznych studiach masz szanse na kariere
      te twoje FiR na nic ci sie nie przyda, a możesz w budce z
      hamburgerami wylądować
      • beatrycze123 Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp 21.02.09, 19:11
        4000 brutto to chyba minimalne oczekiwamia jak an Warszawę, nie czaję dowcipu...
        • Gość: Kasya Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.09, 19:14
          Chcesz powiedzieć że absolwenco FiR zarabiają 4000zł w Warszawie?
          • Gość: :/ Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: 195.117.57.* 21.02.09, 21:18
            Zastanawia mnie czemu studentom Politechnik wydaję się że są pępkami świata.
            Dlaczego w tym kraju jest zapotrzebowanie na inżynierów a nie na mgr. inżynierów
            ???? Bo brakuje ludzi po technikach. Absolwent uczelni technicznej wykonuje
            praca jaka mój tata wykonywał 30 lat temu po technikum. Taka prawda, Absolwent
            polibudy po budowie maszyn zajmuję się kontrolą lodówek albo pralek w indesicie.
            Nie projektuje ich tylko sprawdza czy spełniają parametry wg. wzoru który ktoś
            wymyślił w włoszech. Czy winą maturzysty który 3 lata pilnie uczy się w liceum i
            chcę studiować na uczelni ekonomicznej jest to że jego kolega który ledwie zdaje
            matury idzie studia zaoczne albo na uczelnie prywatną i potem się mówi że jest
            nadmiar ekonomistów. Dobry finansista a "finansista" to różnica
            • Gość: qwasdghj Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.09, 22:14
              Tylko sęk w tym, że kwestia dzienne publiczne vs zaoczne publiczne +
              prywatne nie zawsze ma przełożenie w pracy. Wygląda to raczej tak,
              że pracownicy z doświadczeniem vs pracownicy bez doświadczenia (to
              kwestia finansista a "finansista") - uczelnia czy tryb nie ma tutaj
              prawie żadnego przełożenia szczególnie w przypadku kierunków
              ekonomicznych, a w przypadku innych kierunków to nie mam pojęcia :)
              Może sytuacja byłaby inna gdyby wiedza ze studiów faktycznie miała
              przełożenie na pracę. Jednak fatalne programy powodują, iż absolwent
              każdej uczelni jest zielony i trzeba mu zrobić gruntowne szkolenie.
              Niektórzy łapią szybciej inni wolniej i nie ma jakiejś korelacji z
              uczelnią czy trybem - po prostu ktoś ma taki charakter i takie
              predyspozycje no i chęci to często decyduje - zaangażowanie.
              • Gość: ikar Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.09, 23:23
                tak więc lepiej studiowac zaocznie ekonomie w Wyzszej Szkole jazdy
                na sankach we wsi koło Włocławka niż skończyć matematyke stosowaną
                na AGH?
                • Gość: qwasdghj Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.09, 23:59
                  Czy matematyka to kierunek ekonomiczny ?
                  • Gość: ikar Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.09, 00:16
                    jest jeszcze matematyka ekonomiczna,powinnes o tym wiedzieć jeżeli
                    juz 'zaplanowałes' kariere
                    • Gość: qwasdghj Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.09, 00:36
                      Karierę już od pewnego czasu realizuje i temat studiów to dla mnie
                      kwestia zamknięta.

Matematyka ekonomiczna to kierunek czy specjalizacja ?

Moja wypowiedź dotyczyła stricte kierunków ekonomicznych. I przy
                      założeniu, że AGH ma kierunek ekonomiczny i Wyższa Szkoła ze Wsi
                      też - to pracodawca wiesz kogo wybierze? Tego, który ma
                      doświadczenie. A jesli obydwoje nie mają to raczej ten po AGH ma
                      większe szanse....jednak też nie zawsze bo praca to praca, a studia
                      to studia :)
                      • Gość: ikar Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.09, 01:03
                        więc jakim kierunkiem Twoim zdaniem jest matematyka o specjalności
                        ekonomicznej?Ścisłym czy ekonomicznym?A zta karierą to sorry coś mi
                        sie ubzdurało że to 'Ambitny' napisał :)
                        Ten kierunek ma na celu przygotować studentów do pracy w
                        instytucjach ekonomicznych
          • beatrycze123 Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp 22.02.09, 14:53
            Nie będę uogólniać: moi znajomi, absolwenci i studenci FiR na SGH, tyle zarabiają.
          • beatrycze123 Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp 22.02.09, 14:54
            Gość portalu: Kasya napisał(a):

> Chcesz powiedzieć że absolwenco FiR zarabiają 4000zł w Warszawie?

nie bedę uogólniać, ale moi znajomi, absolwenci (i studenci) FiR na SGH, tyle
            zarabiają. Albo i więcej.
    • Gość: malcoo Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.babilon.ds.polsl.pl 06.03.09, 22:50
      napisze krotko, bo czasu nie mam (ucze sie do Ietapu DI wlasnie).

kazdy z opisanych przez ciebie jest bardzo trudny:
      -broker ma to ulatwienie ze jest jednoetapowy
      -aktuariusz to bodajze 5 dziedzin/examow
      -a DI trzy.

Nie wiesz co wybrac? -wybierz co cie najbardziej interesuje.. (obojetnie co za
      kierunek i uczelnia).
      -wiedz jedno, ze uczelnia sie za ciebie nie nauczy.. jesli bedzie
      jakas ekonomiczna, to zaledwie poruszy tylko zagadnienia.
      Musisz sam siedziec i sie uczyc.. Od pierwszego roku, to powinienes zdac po
      drugim. Ewentualne studia ekonomiczne dodatkowo bedziesz mial z glowy (w sensie
      bedziesz wiedzial wiecej niz material poruszany na zajeciach).

Trudnosc tych "licencji" objawia sie nawet w liczbie osob zdajacych poszczegolne
      etapy (ostatnio jeden z etapow na aktuariusza nie zdala zadna osoba jak pamietam).

zaluje, ze sam nie zaczalem o tym myslec na poczatku studiow, tylko na ich
      koniec.. trudno..:/

We wszystkich wymienionych dziedzinach, jesli uzyszkasz uprawnienia i bedziesz
      dobry w tym co robisz zarobisz nie malo..

PS. rozwaz tez profesje bieglego rewidenta (rowniez bardzo trudna do osiagniecia
      i oplacalna..)

pozrdawiam i wracam do ksiazek
      malcoo
      • Gość: studentka ae Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: 82.160.4.* 09.03.09, 12:11
        Hej malcoo, z tego co piszesz wynika, ze na DI nie trzeba miec zadnego
        doswiadczenia zawodowego zeby przystepowac, prawda to? PYtam bo wiem ze na
        Charted financial analyst trzeba miec 4 lata pracy za soba, sama jestem
        studentka 4go roku i zastanawiam sie co ze soba zrobic, z braku laku :) moglabym
        sie pouczyc do tego DI jako ze studiuje i czasu mam duzo. Ale ogrom materialu
        przeraza, choc niby kazdy temat liznelismy na jakistam zajeciach na uczelni

pzdr! i powodzenia w nauce :)
        • Gość: malcoo Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.babilon.ds.polsl.pl 09.03.09, 22:53
          Tak, w Polsce nie trzeba miec doswiadczenia do uzyskania samej licencji.
          Fakt, bez doswiadczenia nikt Cie nie zatrudni od razu do np. zarzadzania w OFE.
          Z czasem wszystkiego ponoc da sie nauczyc ;)

Odnosnie CFA masz racje.. jednak, z tego widzialem na Goldenline.pl wiekszosc
          zarzadzajacych (DI) posiada takowa, lub jest w trakcie robienia.. Poza tym,
          pierwszy etap CFA, jest zagadnieniowo dosc podobny do DI (moze troche bardziej
          praktyczny), tyle ze po ang.. (zamierzam sie i to osiagnac, ale najpierw DI)

Polecam, na poczatku bardzo przeraza, potem lzej..
          a pytania bywaja naprawde rozne.. :/
          Tak na marginsie, wiedza Ci nie zginie.. - co w glowie, to Twoje.. ;)

dzieki, zobaczymy jak bedzie ciezko..
          <koniec mojej przerwy;)>
          pozdrawiam
          • Gość: studentka Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.rybnik.vectranet.pl 10.03.09, 12:19
            Dziekuje za odpowiedz! :)
            Osobiscie wolalabym cos rozpoznawanego na calym swiecie, jako ze nie planuje po
            studiach siedziec w Pl, stad te DI mi srednio podchodzi. Ale trudo sie nie
            zgodzic, ze czego sie czlowiek nauczy to jego, zawsze lepiej wiedziec wiecej niz
            mniej :P OK, zanim utone w tym morzu glebokich mysli, to pozdrawiam, wytrwalosci
            zycze i podziwiam ambicje!
            • Gość: malcoo Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.babilon.ds.polsl.pl 12.03.09, 14:54
              dzieki..

apropos CFA (bo troche niejasno napisalem), to trzeba miec jak pamietam
              udokumentowane 4lata pracy w zawodzie (oni tam wymieniaja jakie dzialania sie
              kwalfikuja; np. zarzadzanie funduszami) i zdane 3 etapy egzaminu CFA..
              Dodatkowo nalezec do jakiegos lokalnego zgrupowania CFA, w PL to bodajze CFA
              Society of Poland; jesli warunki wszystkie potrzebne sa spelnione to dostaje sie
              certyfikat.. (najlepiej samemu poczytac: www.cfainstitute.org/).

A same examiny mozna zdac wczesniej (albo wszystkie, albo po kolei- jeden z
              egzaminow.. i w miedzyczasie w trakcie przygotowan do nastepnego etapu robic ta
              "praktyke"..).

nom i raczej nie ma co zaduzo myslec, tylko zabrac sie za nauke i powolutku do
              celu zmierzac..

PS.heh.. a i z ktorej AE jestes? ;)
              Pozdrawiam
              • Gość: studentka Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: 82.160.4.* 15.03.09, 16:05
                hej!
                Poczytalam sobie o tych wszystkich egzaminach przez ostatnie dni, i nie jestem o
                wiele madrzejsza:P Chyba najlepiej <z mojego pkt widzenia> popraktykowac sobie w
                jakiejs instytucji fin., zobaczyc jak to wszsytko wyglada w praktyce i miec
                nadzieje ze to pomoze podjac wlasciwa decyzje[ i pomoze rabic na ew. examy] :)
                A na marginesie to prestiz doradcy inwestycyjnego wsrod spoleczenstwa jet
                niewielki, wiekszosc ludzi z ktorymi rozmawialam mysli ze DI to ten co siedzi w
                banku i chce ci sprzedac kredyt albo lokate doradzic :))

> PS.heh.. a i z ktorej AE jestes? ;)
                AE Kato - i trzeba przyznac szkole ze teoretycznie to wiekszsc zagadnien z
                zakresu materialu na DI byla w jakims stopniu poruszona w trakcie studiow.
                porzadna szkola...
                Pzdr!
                • Gość: studentka poprawka IP: 82.160.4.* 15.03.09, 16:08
                  [ i pomoze zarobic na ew. examy] :)
                  • Gość: malcoo Re: poprawka IP: *.babilon.ds.polsl.pl 16.03.09, 19:48
                    Heh..domyslilem sie ze zarobic (taki mam tez plan odnosnie CFA..;))
                    -akurat AE_Kat to ja dobrze znam.. ;) Chyba w najszerszym zakresie poruszaja
                    zagadnienia na Inzynierii Fin. Praktycznie tego nie wiem, bo koncze inna spec ;)

pozdrawiam
              • Gość: wdsk Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: 212.160.234.* 30.04.09, 18:54
                malcoo, mogę Cię prosić o numer GG?
    • tocqueville Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp 09.03.09, 13:02
      w pierwszej opcji zarobisz na rękę w pierwszym roku 3319,54 zł
      w drugiej 3409,99 zł
      w trzeciej 3208,21 zł

czyli wybierz "ścieżkę zawodową" nr 2

• Gość: axel Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.babilon.ds.polsl.pl 09.03.09, 22:54
        czy mozna wiedziec skad masz takie info odnosnie zarobkow?
        • tocqueville Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp 10.03.09, 12:23
          opracowalem na podstawie skrupulatnych badań
          dane są pewne i niepodważalne
          • Gość: klara Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.09, 17:45
            a wiesz może coś o zapotrzebowaniu na doradce inwest. brokera?
            Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuje
            • tocqueville Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp 10.03.09, 22:40
              tak wiem wszystko - zapotrzebowanie wynosi aktualnie 2,67%
              • Gość: budda Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.09, 23:42
                to znaczy że 2% brokerów znajdzie prace??
                • tocqueville Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp 11.03.09, 00:53
                  nie to świadczy, że 2% wyraża zapotrzebowanie na brokera

- dobra koniec, bo z przerażeniem widzę, że niektórzy poważnie traktują moje
                  ironiczne wpisy
                  • lstiti Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp 12.03.09, 19:27
                    > - dobra koniec, bo z przerażeniem widzę, że niektórzy poważnie traktują moje
                    > ironiczne wpisy

Przyszli studenci... Światła młodzież naszego kraju :D:D:D:D
                    • Gość: fusek Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.09, 17:59
                      wielki inż sie odezwał,idź sie ucz może cie nie wyrzucą z tego
                      budownictwa
    • Gość: wery Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.09, 16:00
      wszystko na dziennych gdyż
      na zaoczne nie będzie mnie stać:

a może by tak ruszyć sie i do pracy pójść??
      Bez doświadczenia i tak cie nikt nie zatrudni
    • Gość: Ona Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 14:52
      Hej widzę że tu zagorzała dyskusja ;) Wybaczcie że nie na temat..
      ale hmm chciałam sie was poradzic w wyborze kierunkow studiow ;)
      oczywiscie ekonomicznch ucze sie teraz w technikum i zamierzam isc
      do pracy a studia zaocznie tylko własnie co tu wybrac? z Gory
      dziekuje :)
      • Gość: student Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: 81.219.29.* 27.04.09, 23:32
        Na Uł masz 2 kierunki:
        -Matematyka finansowa i aktuarialna
        -Analiza finansowa(matematyka matematyka ekonomia ekonomia :))

Fajna sprawa bo min. gosp. uznało te kierunki jako strategiczne dla rozwoju gospodarczego (pewnie dlatego ze nie uslyszeli zartu o hamburgerach) i masz na nich stypedium po 1000zł miesiecznie!!

Są trudne ale WARTO!
        • Gość: exxx Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.04.09, 23:37
          Tysiaka dostaną tylko ci najlepsi a nie wszyscy studiujący na tych kierunkach.A
          poza tym po co mam iść na kiepską uczelnię jeśli chodzi o ekonomiczne kierunki,
          skoro mogę wybrac uniw.ekonomiczne?
          • Gość: zzzz Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: 81.219.29.* 05.05.09, 15:57
            hm nie za bardzo wiem o co Ci chodzi. Aktuariusz to tylko matematyka, więc po
            ekonomii nie bardzo sie jest przygotowanym. A DI to ekonomia w minimalnym stopniu.

A dobre uczelnie, jasne fajna sprawa ale jezeli chodzi o papierek a nie o wiedze.
            pzdr
            • Gość: Ola Re: Doradca inwest. vs Aktuariusz vs Broker Ubezp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 22:00
              Te studia, nie wiadomo czego się uczyć, ale czegoś trzeba np . ja nie poszłam do liceum choć rodzice mnie do tego bardzo namawiali bo tak co z tego że czegoś się tam nauczysz, jak co w życiu ci nic to nie da.. a studia? To samo!! Pozdrawiam wszystkich i studentow i nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka