Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problem z Urzędem Skarbowym dot.ulgi remontowej

IP: 195.205.108.* 07.01.04, 14:49
    Witam Serdecznie!
    Mam mały problem i prosiłabym jeśli można o pomoc i radę.
    W dniu 11.12.2003r. odebraliśmy z mężem nowo wybudowane mieszkanie na
    podstawie protokołu odbioru mieszkania.Akt notarialny podpiszemy dopiero w
    lutym lub marcu 2004roku.
    Jesteśmy zarejestrowani w dwóch różnych urzędach skarbowych.Zadzwoniłam do US
    męża z pytaniem czy bez aktu notarialnego tylko na podstawie protokołu
    odbioru i umowy przedwstępnej kupna będę mogła skorzystać z ulgi
    odpowiedziano mi, że absolutnie.Następnie zadzwoniłam do mojego US Pani
    odpowiedziałam mi, że oczywieście będę mogła. Już w tym momencie zgłupiałam.
    Zadzwoniłam więc do Ministerstwa Finansów w W-wie i jakiś Pan poradził mi,
    abym wystosowała pismo do tych obu US i opisała moją sytuację.
    Napisałam i tu zaczęła się zabawa w kotka i myszkę, a to znaczka skarbowego
    nie nakleiłam na 5zł, a to nie przedsatwiłam wyczerpującego stanu faktycznego
    oraz jak to pięknie nazwali nie zajęłam własnego stanowiska w sprawie.
    Błagam może ktoś z Was również pisał takie pismo do skarbówki i może mi
    podpowiedzieć jak tym Barnom napisać aby po ludzku mi odpwoedzieli a nie w
    kółko mieszali.
    Pozdrawiam MARTA
    Obserwuj wątek
      • Gość: eska77 Re: Problem z Urzędem Skarbowym dot.ulgi remontow IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 07.01.04, 15:58
        Ja co prawda nie miałam do czynienia ze skarbówką, ale proponuję sięgnąć do
        ustawy: Prawo administracyjne - bo to przecież administracja i oni do tego
        prawa musza sie stosowac. Oni musza tu wydac decyzje i maja na to okreslony
        czas, w przeciwnym razie mozna ich skarzyc o bezczynnosc. Ale to tyle co mi
        przychodzi do glowy.
        Pozdrawiam,
        eSKa77
      • Gość: Jacek Re: Problem z Urzędem Skarbowym dot.ulgi remontow IP: 217.153.142.* 07.01.04, 18:09
        AniaSK napisała, że pisała taki list. Czemu aż do 2 urzędów ??? (chyba że
        oboje będziecie odliczać tę ulgę - w poście piszesz jednak tylko o sobie).
        • Gość: AniaSK Re: Problem z Urzędem Skarbowym dot.ulgi remontow IP: *.katowice.agora.pl 08.01.04, 14:55
          Gość portalu: Jacek napisał(a):

> AniaSK napisała, że pisała taki list. Czemu aż do 2 urzędów ??? (chyba że
          > oboje będziecie odliczać tę ulgę - w poście piszesz jednak tylko o sobie

AniaSK pisała, ale na temat domu, a nie mieszkania - a to drobna, acz jednak
          różnica, bo nie mam ani aktu notarialnego (jednie na działkę z rozpoczętą
          budową), ani umowy przedwstęnej. Ale... istotnie, skarbowy odpisał, że można
          odliczać - w moim przypadku, od momentu odbioru przez PINB, bo jak wyjasniają -
          mam prawo do odliczeń ISTNIEJĄCEGO domu, a istnieje od odbioru ;)

W każdym razie nie polecam opierania się na li tylko ustnej wypowiedzi pani z
          urzędu - a nóż zmieni zdanie, albo stwierdzi, że niejasno się wyraziła? ja w
          każdym razie pisuję liczne pisma, mój skarbowy zna już z pewnością na pamięć
          mój adres ;)
      • Gość: izka Re: Problem z Urzędem Skarbowym dot.ulgi remontow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.04, 20:05
        możesz odliczyć, do tego wystarczy nawet umowa przedwstępna . pytałam w moim us
        • Gość: Jacek Re: Problem z Urzędem Skarbowym dot.ulgi remontow IP: 217.153.142.* 07.01.04, 20:11
          To super, ale w co drugim wątku na ten temat poda sformułowanie (ze stronych
          różnych osób) "każdy urząd ma inne zdanie / zapytaj w swoim "
          • Gość: ewa Re: Problem z Urzędem Skarbowym dot.ulgi remontow IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.04, 20:29
            Jezeli nie mozesz dogadac sie z urzedniczka, to umow sie z naczelnikiem wydzialu.
            Ja tak robie, jak nie moge sie czegos dowiedziec u urzednika, to dzwonie do jego
            szefa, jak to nie pomaga jeszcze wyzej. To dosc uciazliwie, ale dziala.
            ewa
      • Gość: Marta Re: Problem z Urzędem Skarbowym dot.ulgi remontow IP: 195.205.108.* 08.01.04, 14:31
        Pani przez telefon powiedziała mi, że na podstawie przedwstępnej umowy i
        protokołu będę mogła sie rozliczać, ale wiadomo jak to jest przez telefon,
        teraz Pancia mówi tak a potem jak mnie wezwie na kontrolę to się z rozumem nie
        pozbieram.
        Gościu z Ministerstwa Finansów mówił mi, że oni zdają sobie sprawę iż urzędy
        interpretują na swój sposób przpisy ale jedynym wyjściem jest mieć ich
        stanowisko na piśmie.Jak sformułować to pismo aby było jasne i klarowne dla obu
        stron.
        • Gość: Ka Re: Problem z Urzędem Skarbowym dot.ulgi remontow IP: *.mofnet.gov.pl 09.01.04, 08:45
          Zapytanie składa się na podstawie art. 14a ustawy Ordynacja podatkowa /zajrzyj
          do przepisów/ Podatnik jest zobowiązany m.in. do wyczerpującego przedtawienia
          stanu faktycznego oraz własnego stanowiska w sprawie. Musisz przede wszystkim
          dokładnie opisać swoją sytuację, przedstawić wszystkie fakty. Im więcej podasz
          informacji tym bardziej konkretna będzie odpowiedź US.
      • Gość: agami Re: Problem z Urzędem Skarbowym dot.ulgi remontow IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 09:50
        Myślę, że odpowiedz na podobne pytanie, udzielona podatnikowi przez US we
        Wrocławiu i opublikowana na stronach internetowych wrocławskiej Izby Skarbowej
        trochę rozwieje Twoje wątpliwości.

źródło: www.is.wroc.pl/idp/isus/show_data.php?id=28pit1620&ph=1
        PYTANIE:

Mieszkanie od developera kupiłem w 2001 r.
        W grudniu 2002 r. nastąpił odbiór mieszkania oraz jego zasiedlenie. Do dnia
        dzisiejszego nie posiadam notarialnego aktu własności, a jedynie zapis w umowie
        zobowiązujący developera do przeniesienia własności przedmiotu umowy na
        kupujacego.
        Czy w związku z powyższym poniesione wydatki na modernizację lokalu
        mieszkalnego można odliczyć w zeznaniu podatkowym posiadając jedynie w/w
        dokumenty.

ODPOWIEDŹ:

Urząd Skarbowy Wrocław Śródmieście
        oznaczenie pisma: PDII/415-20/03
        z dnia: 10-04-2003

Podstawowym warunkiem uprawniającym do korzystania z odliczeń ód podatku z
        tytułu poniesienia wydatków na remont i modernizację jest posiadanie tytułu
        prawnego do remontowanego lub modernizowanego lokalu mieszkalnego.
        Zgodnie z art. 27 a ust. 1 pkt 1 lit. g) ustawy z dnia 26lipca 1991 r. o
        podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000 r. nr 14, poz. 176 z późn.
        zm),w brzmieniu obowiązującym przed 1 stycznia 2002 r. jak i art. 27 ust. 1 pkt
        1 w/w ustawy, w brzmieniu obowiązującym od tego dnia, podatek dochodowy,
        obliczony według art. 27, obniżony o kwotę składki na powszechne ubezpieczenie
        zdrowotne, zmniejsza się na zasadach określonych w ustawie, jeżeli w roku
        podatkowym podatnik poniósł wydatki na własne potrzeby mieszkaniowe,
        przeznaczone na remont i modernizację - zajmowanego na podstawie tytułu
        prawnego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego.
        Za tytuł prawny do lokalu mieszkalnego, o którym mowa wyżej, uważa się między
        innymi: 1) własność
        2)umowę użyczenia
        3)umowę najmu lub dzierżawy
        4)inny stosunek zobowiązaniowy, z którego wynika prawo podatnika do korzystania
        z lokalu mieszkalnego.
        Z załączonej umowy zawartej z firmą Deweloperską dnia 10-04-2001 r. na zakup
        lokalu mieszkalnego wynika, iż Deweloper zobowiązuje się do wybudowania lokalu
        mieszkalnego a następnie przenieść na rzecz Zamawiającego własność przedmiotu
        Umowy wraz ułamkową częścią udziału w działce i części wspólnych budynku w
        drodze notarialnej umowy sprzedaży zgodnie z przepisami ustawy o własności
        lokali, po uregulowaniu przez Zamawiającego wszystkich należności wynikających
        z Umowy.
        Ponadto z treści Pana pisma wynika, iż w grudniu 2002 r. nastąpił odbiór
        mieszkania oraz jego zasiedlenie, zaś planowany termin przeniesienia własności
        przedmiotu umowy nastąpi w 2003 r.

ważne!!!
        Biorąc pod uwagę powyższe oraz przedstawiony stan faktyczny w piśmie z dnia 10-
        03-2003 r. zdaniem tutejszego Urzędu należy przyjąć, iż o ile umowa zawarta z
        firmą Deweloperską zawiera klauzulę, na podstawie której Firma zobowiązuje się
        udostępnić lokal mieszkalny bezpośrednio po jego wybudowaniu a przed
        ustanowieniem odrębnej własności w drodze notarialnej umowy sprzedaży-to należy
        uznać, iż w takim przypadku podatnik również posiada tytuł prawny do
        zajmowanego lokalu,a tym samym wydatki poniesione na remont i modernizację tego
        lokalu będą uprawniały do odliczeń od podatku.
        • Gość: Alka Re: Problem z Urzędem Skarbowym dot.ulgi remontow IP: *.crowley.pl 09.01.04, 11:40
          Cześć
          Może ktoś wie, co w sytuacji następującej:
          W grudniu 2001 roku kupiłam mieszkanie od dewelopera i tym samym uzyskałam
          prawo do "dużej ulgi" budowlanej.
          Mieszkanie odbiorę w marcu 2004. Czy mogę wykorzystać "dużą ulgę budowlaną" na
          wykończenie mieszkania? Dodam, że za 2001 rok odliczałam tylko zakup
          mieszkania, natomiast zakup materiałów na wykończenie nie przyszedł mi wtedy do
          głowy, ponieważ mieszkanie było w budowie.

Jeśli ktoś wie co w takiej sytuacji to proszę o odpowiedź :-)
          Pozdrawiam
          Alka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka