Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podatek od ustanowienia hipoteki

IP: *.spray.net.pl 07.01.04, 21:26
    Kochani! Pomocy!!!

Kupowanie mieszkania niedługo mnie siwych włosów doprawi, ale ponieważ
    jesteście tacy wspaniali, to może choć coś uratujecie...
    Mam już wniosek o ustanowienie hipotek od banku i oświadczenie banku, i już
    nic tylko iść do sądu i go złożyć. No ale potem jest PCC1 i tu siwieję. Bank
    mi wydał dwa takie papierki - jeden na hipotekę kaucyjną, drugi na zwykłą - a
    teraz pytam:
    To jak ja o tę hipotekę z mężem występuję, to kto się wpisuje do podatku - my
    razem? czy wtedy muszę jakieś aneksy im dołączyć? a dodam, że mąż jeszcze nie
    jest tu (znaczy w nowym mieszkanku) zameldowany w związku z czym podlega pod
    inny US...
    I jeszcze o termin płatności tego podatku: 14 dni od czego - złożenia wniosku
    w sądzie, czy od dnia, w którym hipoteka zostanie ustanowiona?

Dzięki wielkie z góry i pozdrawiam, i spokojniejszej nocy niż moja (bez snów
    o podatkach...)
    A.
    Obserwuj wątek
      • Gość: kasia Re: Podatek od ustanowienia hipoteki IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 08.01.04, 12:58
        Anka,

podpisuję się pod twoją opinią o kupowaniu mieszkania - ja już zaczynam z wolna
        nabierać do tego dystansu, bo wszelkie formalaności są jednym wielkim
        koszmarem, w związku z licznymi wątpliwościami jakie pojawiają się nieustannie
        na każdym etapie.

Co do podatku od ustanowienia hipoteki, to podobno zwyczajowo taki formularz
        wypełnia bank, a ty tylko się pod tym podpisujesz. Przynajmniej tak mi się
        wydaje, że było u mnie przy podpisywaniu umowy kredytowej. Pani w US tłumaczyła
        mi, że wniosek o wpis hipoteki składany do sądu jest już sprawą wtórną.

Pozdrawiam,
        Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka