Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problem z Urzędem Skarbowym-pomocy!

11.01.04, 07:43
    Urząd Skarbowy podwyzsza mi wartość nieruchomości zakupionej dwa lata temu,w
    związku z czym wzywa mnie do zapłaty zaległego podatku plus odsetki.Czy ktoś
    miał podobny problem?Nie wiem co mam robić?Pozdrawiam.Emma
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: Problem z Urzędem Skarbowym-pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.04, 13:10
        Cześć, możesz próbować bronić swojej wartości wskazując US wszystko to co na
        minus może mieć znaczenie. To znaczenie ma oczywiście stan techniczny (w
        momencie nabycia) i tu bardzo szczegółowo można opisać ten stan (wymieniając,
        co wymaga remontu, co wymiany, załączając nawet np. jakieś zdjęcia jeśli
        masz), załaczajac jakieś rachunki na to co już zrobiłaś, poszukać minusów w
        położeniu mieszkania w budynku typu: np. typu amfilada (tzw. przejściowe przez
        jeden pokój - to minus), ostatnie piętro albo parter, północna strona świata,
        położenie budynku co sprawia, że lokal ma charakter uciążliwy (typu: przy
        ruchliwej ulicy, może tramwaje, może przystanek, może jakiś zakład
        produkcyjny), odległość od szkoły, sklepów, komunikacji (jak bardzo daleko to
        też ma wpływ).
        Pamiętaj i o tym, że US może uznać takie jak wyżej Twoje odwołanie, ale równie
        dobrze w odpowiedzi na nie ma prawo wysłać biegłego (i oczywiście od jego
        wyceny zależy ponad tę różnicę w podatku - kto poniesie jego koszty: czy Ty czy
        US).
        Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
        • Gość: krotki Re: Problem z Urzędem Skarbowym-pomocy! IP: *.torun.mm.pl 11.01.04, 16:19
          przedewszystkim sprawdzic trzeba na jakiej podstawie US wyliczył ta wyższa wartośc - oniw US posługuja sie protokołami wartości srednich - te protokoły sa nielegalne i z krestesem uUS przegrywaja w NSA , ale te protokoły maja widełki i mozna znajac je co nieco potargować. Natomiast wariant z biegłym teznie jest sprawą przegrana ale trzeba tłuc sie do NSA by wykazać jacy debilni sa biegli ( innych jeszcze nie spotkałem!!!_ ) zreszta z zasady sąto biegli z zakresu budownictwa a nie rzeczoznawcy majątkowi - potrafia pytac o szczególy techniczne a nie widzą rynku.
          Generalnie najpierw idź i dowiedz się _prywatnie!!!! ja z tymi ich tabelami

Pozdrawiam
          • Gość: Bebiak Re: Problem z Urzędem Skarbowym-pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.04, 18:49
            Gość portalu: krotki napisał(a):

> Natomiast wariant z biegłym tez nie jest sprawą przegrana (..)

Nie, absolutnie nie. Swojego czasu taką walkę wygrałam z US, choć nasłali mi
            biegłego. Podwyższył mi co prawda w swej wycenie nieco wartość transakcji
            (doprawdy niewiele jednak) ale nie przekroczył tej 1/3 (tam chyba tak właśnie
            jest) i nie ja płaciłam jego koszty (na szczęście). A postanowiłam wówczas
            walczyć do upadłego, bo ta wartość, którą mi rzucił US była wzięta .. sama nie
            wiem skąd (nie mieściła się w żadnych rynkowych wartościach znacznie je
            przekraczając). Pozdrowionka cieplutkie. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka