Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

co obok czego?

14.01.04, 19:33
    Chodzi mi o sprzęty kuchenne i ich usytuowanie. Będę miała wszystko w jednym
    ciągu (zabudowa tylko na jednej ścianie), innej możliwości nie mam. Do
    wbudowania mam kuchenkę elektryczną i zmywarkę. W związku z tym pytanie: czy
    może być tak, że zlew jednokomorowy, zmywarka i kuchenka w takiej właśnie
    kolejności mogą stać obok siebie? czy są jakieś przepisy np. bezpieczeństwa,
    bhp regulujące te kwestie? A jak wy macie w kuchni? Wiem, ze to jest forum o
    aranżacji, ale na "naprawach i remontach" wieki się czeka na odpowiedź.
    Liczę na wasze opinie! Pozdr, G.
    Obserwuj wątek
      • annb Re: co obok czego? 15.01.04, 08:15
        polecam Ci muratora
        numer 12/2002
        jest tam dokładnie rozpracowane co obok czego i co z czym
      • Gość: Kris Re: co obok czego? IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.01.04, 12:07
        Witam,
        przepisow BHP w tej kwestii (przynajmniej w mieszkaniach i domach) ja nie znam.
        Kierowalbym sie tutaj wygoda, tzn. pomiedzy zlewem a kuchenka wygospodarowalbym
        miejsce na odkladanie goracych garnkow, patelni.
        Czy taka role moze pelnic wierzch zmywarki? pewnie i tak.
        Tutaj dodatkowo umiescilbym jakas podkladke zabezpieczajaca blat przed zbyt
        goracymi i czesto tlusto-brudnymi garnkami. Lepiej wymienic podkladke niz blat ;)
        Pozdrawiam
        • Gość: rebo Re: co obok czego? IP: *.task.gda.pl 15.01.04, 12:50
          A ja mam zmywarka zlew kuchenka i uwazam to za funkcjonalne, Szczegolnie wazne
          ,ze kuchenka stoi blisko zlewu tez jednokomorowego. Na blacie zlewu nad
          nieczynna komora moge ustawiac gorace garki itp Bliskosc wody i kuchenki jest
          wazna - dolewanie odlewanie wody i plukanie sztuccow szumowanie etc - to
          wazne. Zmywarki tak naprawd uzywam raz dziennie - jak sie uzbiera , ale
          wczesniej zgarniam resztki do kubla na odpady kompostowe.
          • Gość: ... Re: co obok czego? IP: *.acn.pl 15.01.04, 17:27
            To zlew może byc wygodny koło kuchenki? A co z chlapaniem na płytę ceramiczną?
            ją i tak trzeba wycierać 100Xdziennie :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka