Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie komikowe

IP: 213.76.135.* 26.02.01, 14:58
    Poszukuję informacji na temat ogrzewania z wykorzystaniem wkładów kominkowych.
    Szczególnie interesująmnie opinie użytkowników na temat używanych wkładów oraz systemów rozprowadzania ogrzanego powietrza. Chętnie podzielę się własnymi spostrzeżeniami.
    Obserwuj wątek
      • Gość: roman Re: Ogrzewanie komikowe IP: *.bnet.pl 02.03.01, 20:42
        Z kilkunastu przeprowadzonych rozmów zorientowałem się, że kominek to dość
        skomplikowana sprawa.
        Lepsze są piece kominkowe, do których dołącza się tylko komin.

Więcej w Muratorze. www.murator.pl - numery archiwalne
        • Gość: dana Re: Ogrzewanie komikowe IP: *.cbk.waw.pl 21.03.01, 15:02
          Mam aktualnie ogrzewania kominkowe, wszystko zalezy od dobrze rozprowadzonego systemu.
          Musze przyznac ze nie jestem z tego zadowolona. Obecnie zmieniam dom i tym razem tego bledu nie
          popelnie. Bardzo goraco polecam za to kominki z plaszczem wodnym, bardzo duza oszczednosc, Co.
          i ciepla woda w kranach, wszystko to zmniejsza koszty i jest bardzo wydajne
          Fakt ze taki kominek to wydatek rzedu 5-6 tys,zl ale warto bo latwo obliczyc ze zwraca sie bardzo
          szybko.
          • Gość: wojtek Re: Ogrzewanie komikowe IP: 213.76.135.* 22.03.01, 10:44
            Dano, dziękuję za rady. Czy możesz napisać coś więcej na temat systemu
            rozprowadzenia ciepłego powietrza jaki zasosowałaś w swoim domu? (np.jaki
            zasosowałaś wkład, czy cyrkulacja powietrza jest wymuszona przez turbinę, ile
            pomieszczeń ogrzewasz itp)
            Z góry dziękuję.
          • Gość: Ptys Re: Ogrzewanie komikowe IP: *.*.*.* 27.04.01, 09:42
          • Gość: Ptys Re: Ogrzewanie komikowe IP: *.*.*.* 27.04.01, 09:43
            Zastanawiam sie jaki jest koszt ogrzewania termokominkiem
      • Gość: dana Re: Ogrzewanie komikowe IP: *.cbk.waw.pl 27.03.01, 10:59
        wiec tak....... potzrebna jest turbina jesli to ma byc jedyne ogrzewanie w domu, ja nie mam turbiny bo mam
        normalne ogrzewanie gazowe..... wklad mam jakis francuski./..... instalacja musi byc zrobiona na pewno przez
        fachowcow, u mnie sa bledy konstrukcyjne i jest troche z tym klopotu....
      • Gość: dana Re: Ogrzewanie komikowe IP: *.cbk.waw.pl 27.03.01, 11:00
        wiec tak....... potzrebna jest turbina jesli to ma byc jedyne ogrzewanie w domu, ja nie mam turbiny bo mam
        normalne ogrzewanie gazowe..... wklad mam jakis francuski./..... instalacja musi byc zrobiona na pewno przez
        fachowcow, u mnie sa bledy konstrukcyjne i jest troche z tym klopotu....
        • Gość: wojtek Re: Ogrzewanie kominkowe IP: 213.76.135.* 29.03.01, 08:00
          Dano,jescze raz dziekuję.
          Proszę innych o podzielenie się swoimi doświadczeniami.
          • Gość: Stig Re: Ogrzewanie kominkowe IP: 150.254.215.* 24.04.01, 15:05
            Zamontowalem sobie wklad w kominku otwartym, i byla to dobra inwestycja.
            Polecam dobre i niedrogie wklady kominkowe z Castoramy (kupowalem pod koniec
            wrzesnia, wtedy byla promocja, wiec wklad za 1200 kupilem o stowe taniej).
            Natomiast system rozprowadzania cieplego powietrza rurami po calym domu to
            zawracanie glowy. Zainstalowali mi to (nawet z turbinka) i efekt niezbyt
            imponujacy. Ale - moze dlatego, ze nie ocieplilem jeszcze domu, no i okna tez
            sa z lat osiemdziesiatych.
      • Gość: wojtek Re: Ogrzewanie kominkowe IP: 213.76.135.* 23.05.01, 09:49
        Czy warto istalować wkład kominkowy? - czekam na wasze opinie.
        • Gość: jacek Re: Ogrzewanie kominkowe IP: 212.191.128.* 07.06.01, 09:28
          Generalnie warto. Zamontowałem ogrzewanie kominkiem w marcu i w zasadzie nie
          używam do tej pory co . Oprócz wzdlędów oszczędnościowych (spaliłem resztki
          drewna z budowy, papier i inne kartony z różnych opakowań - musiałbym wyrzucić
          na śmieci i zapłacić za wywóz)są niesamowite wrażenia dobrego samopoczucia i
          estetyczne (za oknem zawierucha śnieg a w pokoju żywy ogień i ciepło inne niż
          to z kaloryferów przyjemne przesiąknięte zapachem palącego się drewna). Inną
          sprawą jest wybór rodzaju wkładu kominkowego - trudna się nawet sugerować mocą
          podawaną przez sprzedawcę bo różne firmy inaczej ją interpretują - jedno jest
          pewne aby to grzało musi być duży wkaład. Ja kupiłem niby wkład 13kw firmu
          devre ale po tygodniu dostałem instrukcję producenta i okazało się że wkład ma
          tylko 9kw mocy nominalnej niemniej wystarcza to do dogrzania domu o pow 140m2
          (można używać jako jedynego ogrzewania do ok -5stc a nawet -10 stc jam
          sprawdzałem)
          • Gość: Olek Re: Ogrzewanie kominkowe IP: 213.241.42.* 14.12.01, 10:01
            Właśnie testuje na sobie i mej rodzince ogrzewanie kominkiem. Mam domek 82m2 i
            kominek z wkładem tzw.kasetowym (wkład opakowany w blaszane pudełko z
            wyprowadzonymi przewodami do grzania) oraz grawitacyjne rozprowadzenie ciepła.
            Rezultaty są rózne. Do temperatury powiedzmy -5 i całodziennym paleniu można
            jakoś wytrzymać, ale pokój dziecka i łazienkę delikatnie dogrzewam prądem.
            Pewnie ważne jest, że jest to pierwsza zima tego domu (skończony w czerwcu).
            Niestety jest pewien dyskomfort związany z dużymi różnicami pomiędzy
            temperaturą w okolicy kominka a oknami, oraz nierównomierne ogrzanie pokoi, co
            daje taki dziwny efekt "stref klimatycznych" oraz przeciągów.
            Będę wdzięczny za porady bardziej doświadczonych "ogniomistrzów" - jak palić
            efektywnie, jakie macie sprytne sposoby na utrzymanie stałej temperatury w domu.
            Czy warto inwestować w wentylator rozprowadzający ciepło po domu?
            Ile drewna zużywa wasz wkład dziennie, czy miesięcznie?
      • Gość: wb Re: Ogrzewanie komikowe IP: 213.77.37.* 07.06.01, 12:20
        Mam kominek z Yotula, pierwszy sezon za mną, sprawuje się nieźle. Ogrzane
        powietrze rozprowadzane jest konwekcyjnie, bez turbinki i wystarcza, nie
        paliłem w nim regularnie, raczej weekendy i dla "bajeru".
        Mam problemy z komiem - błędy wykonawcze. Latem pojawia się wsteczny ciąg i w
        całym mieszkaniu to czuć.
        Na odbiór poproś prawdziwych kominiarzy - nie kosztuje to wiele a może ustrzec
        przed przykrymi konsekwencjami w przyszłości.
        Otwarty kominek to większe zużycie drewna.
        Drewno musi być bezwględnie sezonowane.
      • Gość: Darek Re: Ogrzewanie komikowe IP: 172.16.52.* / 212.191.128.* 26.06.01, 00:00
        Ja mam z kominkiem okropny problem. "Fachowcy" zamiast wymurować solidny komin
        zainstalowali ceramiczne wkłady kominowe (Marywil)i tylko je otynkowali. Teraz
        podczas palenia wilgoć przechodzi przez tynk po drugiej stronie kominka
        (kominek jest na ścianie wewnętrznej). Może ktoś wie co z tym fantem zrobić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka