Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ulga ODSETKOWA

IP: 5.3.1R* / 195.75.14.* 16.02.04, 14:24
    Brałem w zeszłym roku kredyt na mieszkanie, niestety w walucie (konkretnie w
    EURO :((((((((). Dostałem pisemko z banku że od momentu wypłaty kredytu
    zapłaciłem tyle i tyle odsetek. Wszystko OK, tylko podali mi kwotę w Euro.
    Pytanie jak mam skorzystać z ulgi odsetkowej, odliczyć po kursie bieżącym czy
    z poszczególnych miesięcy. Zaznaczam że bank nie rozbił mi w tym pisemku kwot
    na poszczególne miesiące tylko podał całą kwotę w walucie. Może ktoś wie co z
    tym fantem zrobić ?
    Obserwuj wątek
      • vampi_r Re: Ulga ODSETKOWA 16.02.04, 14:58
        ?????
        Może przewalutować...
        ?????

Niedługo będziemy zarabiać w Euro, to nie będzie problemu.
        • vampi_r Re: Ulga ODSETKOWA 16.02.04, 15:03
          A tak poważnie, to ja bym zażądał od banku przeliczenia tego na złotówki po
          aktualnych kursach za dany miesiąc.
          Nawet myślę, że bank musi dokonac takich przeliczeń. Nie ma wyjścia.
          • Gość: Jacek Re: Ulga ODSETKOWA IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 16.02.04, 15:18
            A co z wyciągiem z banku (zakładam że raty były pobierane ze środków na
            rachunku) ? W każdej sytuacji, przecież nie mogłeś płacić bankowi w euro !
            • Gość: Z Re: Ulga ODSETKOWA IP: 5.3.1R* / 195.75.14.* 16.02.04, 15:51
              mam ustaloną ratę miesięczną w Euro i jest to rata stała. Płacę określonego
              dnia w miesiącu po średnim kursie waluty w NBP.
              • Gość: Jacek Re: Ulga ODSETKOWA IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 16.02.04, 15:52
                I moim zdaniem taki kurs trzeba zastosować.
                • vampi_r Re: Ulga ODSETKOWA 16.02.04, 17:20
                  No to jak płacisz złotówkami, po średnim kursie, to zapewne masz jakieś dowody
                  przelewów.
                  Ponadto Bank raz do roku powinien przedstawić dowód na to, że rzeczywiście raty
                  te wpływały (w złotówkach przecież wpływały) i w tym jest tyle kredytu, a tyle
                  odsetek.
            • mcmacpl Re: Ulga ODSETKOWA 17.02.04, 13:57
              > A co z wyciągiem z banku (zakładam że raty były pobierane ze środków na
              > rachunku) ? W każdej sytuacji, przecież nie mogłeś płacić bankowi w euro !

A dlaczego nie??? Ja splacalem przez jakis czas w CHF, kiedy mi sie chcialo
              latac do kantoru i stac w kolejce do kasy w PKO.
              • Gość: jck.x Re: Ulga ODSETKOWA IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 17.02.04, 18:45
                > A dlaczego nie???
                A dlatego, że zabrania tego prawo dewizowe oraz prawo bankowe. Ty zaś płaciłeś
                w złotówkach, które nabywałeś w "kasie PKO" .
                • mcmacpl Re: Ulga ODSETKOWA 19.02.04, 12:25
                  > > A dlaczego nie???
                  > A dlatego, że zabrania tego prawo dewizowe oraz prawo bankowe. Ty zaś płaciłeś
                  > w złotówkach, które nabywałeś w "kasie PKO" .

Otoz nie. Kredyt wzialem w CHF, kwota do splaty jest w CHF, comiesieczna rata
                  jest w CHF. NIGDZIE nie ma slowa o zlotowkach.
                  Na comiesiecznym pismie z banku jest:
                  "Kwota do zaplaty: 421,65CHF. Prosimy podana kwote wplacic w kasie lub
                  poleceniem przelewu."
                  I tak tez robilem. Wplacalem np. 430 CHF w kasie, a nastepnie na pismie za
                  miesiac bylo: "ostatnio zaksiegowana wplata: 430CHF". Nie mialo miejsce zadne
                  przeliczanie na zlotowki i spowrotem. Gdyby tak bylo, to mialaby miejsce
                  niedoplata, poniewaz kurs PKO byl dla mnie znacznie mniej korzystny niz cena
                  franka w kantorze.

Poza tym moglem robic to przelewem z konta walutowego. Czy wowczas byloby to
                  rowniez "nabywanie zlotowek od PKO"?

• Gość: Basia Re: Ulga ODSETKOWA IP: *.acn.waw.pl 17.02.04, 20:58
        Ja rownie zaciagnelam kredyt w walucie. Bank na moj pisemny wniosek przedstawil
        mi cale rozliczenie od 2002r tzn. ile wplacialm odsetek (byly przliczone na
        zlotowki zgodnie z kursem dnia po jakim sciagali je z mojego konta i zgodnie z
        umowa zawarta ze mna), ile wyplacili mi kredytu (bo byl wyplacany w transzach),
        ile zostalo, itd. Wszystko jasno i czytelnie, a do tego nie pobrali zadnej oplaty!!!
        Pozdrawiam
        Basia
        • jck.x Re: Ulga ODSETKOWA 17.02.04, 22:57
          Pewnie że można !!! Są i takie banki :-)
      • Gość: piotr Re: Ulga ODSETKOWA IP: 155.57.160.* 18.02.04, 15:52
        obowiązkiem banku jest dostarczenie Ci zestawienia zapłaconych odsetek w
        Złotych Polskich!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka