Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zniesienie współwłasności

IP: 217.153.132.* 26.02.04, 12:14
    jak zniesc współwłasność (50/50) mieszkania na ktore został wziety kredyt (i
    jest obciazone hipoteka). w jaki sposob sad ustali wysokosc splaty na rzecz
    drugiego wspolwlasciciela? bank umozliwia przeniesienie kredytu na jedna
    osobe ale czy sad moze o tym decydowac i uwzglednic takie przejecie w
    wysokosci przyslugujacej splaty???
    nie ukrywam ze prosze o komentarz P.Bebiak
    Obserwuj wątek
      • bebiak Re: zniesienie współwłasności 27.02.04, 20:17
        Cześć Współwłaścicielu, napisz mi koniecznie czy jesteście w tak złych
        stosunkach, że myślicie od razu o sądzie? Pytam dlatego, że nie bardzo znam się
        na procedurach sądowych - to po pierwsze, a po drugie uważam, że o ile strony
        potrafią się porozumieć to znacznie lepsza (szybsza i tańsza) umowa u
        notariusza. Do sądu idziemy wtedy kiedy nie ma szans na ugodowe załatwienie
        sprawy (no, chyba, że lubimy sąd). Czy koniecznie musicie iść do sądu? Napisz
        mi to koniecznie. Pozdrowionka serdeczne. B.
        • wspolwlasciciel Re: zniesienie współwłasności 01.03.04, 12:21
          niestety na to sie zanosi bo druga strona za nic ma to co dzieje sie na rynku
          wlautowym (wzrost salda kredytu) i domaga sie astronomicznych kwot ktore slabo
          koreluja z rzeczywistoscia ekonomiczna. gdyby jeszcze gotowa byla wykonac ruch
          w druga strone i splacic mnie w takiej kwocie jakiej sama oczekuje nie byloby
          problemu ale to ja mam stac sie 100% wlascicielem. sadowe zniesienie
          wspolwlasnosci to chyba jedyne rozwiazanie. chcialbym tylko przy okazji
          zniesienia wspolwlasnosci mieszkania zniesc "wspolwlasnosc" kredytu. ja widze
          to tak - wyceniam mieszkanie - (cena rynkowa) - odejmuje od tego saldo kredytu -
          to co zostanie dziele na pol i to jest moja splata, przy czym ja przejmuje
          kredyt. bank nie widzi problemu bo posiadam zdolnosc kredytowa. jedyne pytanie
          jakie mnie nurtuje to co na to powie sad? czy uzna przejecie kredytu za czesc
          splaty.
          Dziekuje za zainteresowanie
          • bebiak Re: zniesienie współwłasności 01.03.04, 22:06
            Cześć Współwłaścicielu,
            nie umiem Ci tego powiedzieć co chciałbyś usłyszeć, a to dlatego, że procedury
            sądowe są mi zupełnie obce, tak w sensie teorii jak i praktyki. Nie wiem czym
            kieruje się sąd i według czego orzeka. Ugodowo możecie załatwić wszystko, bo Wy
            i tylko Wy decydujecie o wszelkich warunkach (również co do wysokości spłat:
            mogą być a może ich nie być - to Wasza wola), natomiast w sądzie już
            niezupełnie tylko Wasza wola ma znaczenie. Nie umiem Ci pomóc, ale uprzedzę,
            że sprawa w sądzie będzie znacznie bardziej kosztowna dla Was aniżeli
            załawienie tego w drodze umowy i bardziej kłopotliwa.
            Musisz się udać do kogoś z praktyką sądową - ja takiej zupełnie nie mam.
            Przepraszam Cię, ale doprawdy na wszystkim się nie znam i nie wszystkim się
            zajmuję (co wielkroć podkreślam). Pozdrawiam Cię serdecznie. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka