Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

do p.Bebiak-akt notarialny

IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 01.03.04, 10:11
    Witam,mam pytanie w tym tygodniu mam podpisanie aktu notarialnego, mieszkanie
    z rynku wtórnego ale nie ma założonej kw, oczywiście kredytuję zakup. W takim
    układzie mam prośbę czy jest coś na co powinnam zwrócić uwagę przy
    podpisywaniu aktu, czy winna tam być jakaś wzmianka o kredycie, czy też
    zupełnie nie ma to znaczenia i to całkiem innna para kaloszy? Oczywiście
    chodzi mi o to, że jakieś moje niedopatrzenie będzie skutkowało ponoszeniem
    dodatkowych opłat. Będę wdzięczna za odpowiedź lub link, jeśli takowa już się
    znalazła na forum. Pozdrawiam serdecznie
    Obserwuj wątek
      • bebiak Re: akt notarialny 01.03.04, 22:21
        Cześć Dota
        Gość portalu: dota napisał(a):

> Witam,mam pytanie w tym tygodniu mam podpisanie aktu notarialnego, mieszkanie
        > z rynku wtórnego ale nie ma założonej kw, oczywiście kredytuję zakup. W takim
        > układzie mam prośbę czy jest coś na co powinnam zwrócić uwagę przy
        > podpisywaniu aktu, czy winna tam być jakaś wzmianka o kredycie, czy też
        > zupełnie nie ma to znaczenia i to całkiem innna para kaloszy?

Jeśli nie ma księgi (zatem spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu) to umowa
        kredytowa może być przywołana jako sposób zapłacenia reszty ceny przez Ciebie
        (bank wypłaci z kredytu). Zasadne jest przy takim postanowieniu, iż reszta ceny
        ma być wypłacona z kredytu - obejrzenie umowy kredytowej, choćby pod kątem
        warunków wypłaty kredytu no i stwierdzenie czy rzeczywiście taki kredyt o takim
        przeznaczeniu został udzielony. Nie wiem jaka jest w tej mierze praktyka w tzw.
        mieście, ale ja przywołałabym taką umowę.

>Oczywiście chodzi mi o to, że jakieś moje niedopatrzenie będzie skutkowało
        >ponoszeniem dodatkowych opłat.

Po przyjęciu Cię w poczet członków Spółdzielni będziesz składała wniosek o
        założenie księgi dla Twojego prawa (opłata za wpis Ciebie do tej księgi - dość
        wysoka od wartości lokalu!) i w ślad za tym wnioskiem - o wpis do niej hipoteki
        (opłata sądowa również ale niższa niż za wpis Ciebie). To trochę potrwa stąd
        najczęściej banki nie uzależniają wypłaty kredytu od wpisu hipoteki (stosują
        dodatkowe ubezpieczenie w tym okresie). Gdyby księga już istniała to mogłabyś
        ustanawiać hipotekę od razu w umowie nabycia, ale to też trochę bez sensu, bo
        być może uda Ci się to zrobić pisemnym wnioskiem i wtedy oszczędzasz na taksie
        od ustanowienia hipoteki, a opłata sądowa i tak i tak byłaby/będzie do
        zapłacenia.
        Czy to w miarę jasne dla Ciebie? Pozdrowionka serdeczne. B.
        • Gość: dota Re: akt notarialny IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 02.03.04, 09:20
          serdeczne dzięki, wszystko jasne, mam nadzieję, że już nie będę Cię męczyć.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka